A borotválkozás jóbarát - a hagyományos borotválkozás fóruma

Minden, ami hagyományos borotválkozás => Borotvakés, késes borotválkozás => A témát indította: Penge - 2009. December 01. - 00:39:09

Cím: Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2009. December 01. - 00:39:09
Egy gyors kérdés, nagyon izgatja a fantáziámat. Hátha valaki már véghezvitt hasonló ötletet.
Maradt egy halom padlólapom, a fele nagyon kemény gres, valami kemény kerámia+műgyanta kb fél centis mázzal kültérre ( ez enyhén  szürke) alatta kerámia, ami viszont világos szürke. A lényeg, hogy a burkoló anno ezekkel nem tudott mit kezdeni, nehezen tört szépen ( nem lehetett jól megvágni), és a gyémánt tárcsás flex is alig vitte ( tehát tényleg kemény). Ezekből nem lehet valahogy használható követ "gyártani"? Beszéltem egy cimborámmal, akinek van síkköszörűje ( fémre), de elhajtott, hogy túl kemény, szétcseszné a követ. Így nekiálltam lesíkolni előszőr 120-as smirglivel, majd finom asszem 600-assal, de egy fél óra után rá kellett, hogy jöjjek ez így baromi lassú lesz...
Első kérdés, használható-e egyáltalán egy ilyen lap kővel egyenértékben? Második, meg, hogy mivel lehetne lelapolni rendesen, mert ez a kő k.va kemény, mondjuk így is majdnem sík, de szeretném teljesen síkra letolni... Jelen állapotában kipróbáltam egy késen, sikerült vele egész jól megfennem, de érzem, hogy még lehetne rajta javítani ( a szőrt lepattintja a karomról, de nem könnyedén). Borotvakéshez így még biztosan nem jó, de egyáltalán lehet-e, érdemes-e vesződni vele?  

  

 
Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 01. - 07:39:59
Érdekes ötlet...

Ami buktató lehet, hogy 1. nem tudod a szemcseméretet, 2. nem homogén a szemcseméret.

Késeknél ugye nem olyan nagy probléma, de borotvánál illik figyelni rá. (Esetleg valamilyen "előkészítő" kőnek lehet használni).
Hogy mivel lehetne lesíkolni, azt nem tudom. (valamilyen kerámia kőhöz való "síkolóval" :) )
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 02. - 17:04:30
mry- lelapolni úgy néz ki könnyebben lehet, ha egy ugyanolyan lapot használok, mint síkoló kő, szép lassan minden nap 10 percet haladok lefelé, és csinálok egy élező próbát a végén. Úgy tűnik egyre jobb lesz a dolog, már majdnem minden késem tuti éles... :-)

Mindenesetre valahol olvastam, hogy a 4000-es finomságú japán kő az a határeset, amikor a kést lapjával szinte karcmentesen fel lehet polírozni, valahol e körül tarthatok már, kipróbáltam az egyik kés lapján, elég gyorsan csillogó villogó lett, azonban 1-2 karcnyomot még ejtettem rajta. Ez mindenesetre gondolom a leváló, vagy lebegő szemcsék miatt volt... Próbáltam vízzel, olajjal, még hátravan longball javaslatára a gázolajra is, azonban szerintem még nincs teljesen síkban a lap, úgyhogy dolgozom még rajta kicsit. (Ráérek) Mindenesetre sokkal egyszerűbb és célravezetőbb ezen élezni, mint pl. a szürke vagy vörös kaszakövön, időben ugyanott vagyok, ráadásul már most sokkal finomabb és egyenletesebb élt lehet ezen a kerámián varázsolni. Még dolgoznom kell, az egyenletes élszög tartáson is, itt gondoltam valami műanyag ékszerűségre amit a kések mindkét oldalára lehet rögzíteni vagy ragasztani és akkor biztosan kapok egy fix élszöget is. Kíváncsi vagyok, hogy eljutok-e odáig, hogy tudom javasolni a cuccot borotvára is.

A szemcseméretekről meg most tanulmányozok egy-két szakanyagot, nem is biztos, hogy direkt összefüggés van a szemcseméret és a grid érték között, ugyanis néhány kőnek úgy tűnik a grid értékét lapolással akár meg is lehet változtatni...

 
Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 03. - 09:05:45
A szemcseméretekről meg most tanulmányozok egy-két szakanyagot, nem is biztos, hogy direkt összefüggés van a szemcseméret és a grid érték között, ugyanis néhány kőnek úgy tűnik a grid értékét lapolással akár meg is lehet változtatni...

Erre a szakanyagra kíváncsi lennék...

Azt szokták írni, hogy arra érdemes ügyelni, hogy amikor durvább kőről mész finomabbra, akkor jó alaposan meg kell tisztítani a kést, mert ha marad rajta "emulzió", a durvább szemcsék könnyen beépülhetnek a finomabb kőbe, és onnantól valóban nem lesz egyenletes a szemcseméret...

Ami a kövek használatát illeti, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy vizes követ olajjal ne használj (és fordítva), mert nem tesz jót a kőnek. Mondjuk kerámiánál nem tudom mennyire van ennek közvetlen hatása a kőre (mármint a víznek/olajnak). Kerámia köveim nincsenek (egyenlőre...), de ha jól tudom, a kerámia köveket simán lehet "szárazon" is használni.
Ami a kaszakövet illeti, az biztos, hogy durvább és lassabb, mint a kerámia.
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 03. - 15:36:41
mry- szerettem volna rendelni egy ilyen Tormek T7- es gépet, evvel kapcsolatban láttam valahol, hogy a 220-as gritből csinált 1000-est ugyanazzal a kővel. Visszafelé is lehet valahogy, de azt meg sem néztem. Hogy pontosan hol láttam azt nem tudom előásni, de ezen az oldalon volt. http://www.tormek.com/

Közben megtaláltam: http://www.tormek.com/en/accessories/grindstones/index.php

The unique composition of the stone, together with the Stone Grader SP-650 gives you two different cutting actions in one stone. The Stone grader polishes the surface of the grindstone from its normal 220 grit to a finish that works like a 1000 grit stone. This is a great advantage, since you can do the fine sharpening* with the same setting of the jig as used for the initial shaping* of the tool. The Original Grindstone is the ideal choice when you want both efficient steel removal and fine finish in the same stone over a wide variety of materials, from carbon steel to high speed steel.

Ami tényleg gyanús az a "works like" kifejezés,  úgy dolgozna mintha.. na ezt mintha már hallottam volna, a Trabantom úgy megy, mint egy Ferrari, de ez mondjuk nem volt teljesen igaz, mert jobban ment... :-)  Mindenesetre ha ez igaz, akkor valóban lehet játszani a szemcseméretekkel, ha máshol nem is, de a kő felületén, a polirozással.

Ma megint mentem a lapon 10 percet, kezd a felső réteg teljesen síkba állni, de egy-két helyen túlpolíroztam ( főleg a széleken), ott kezd kilátszani a második réteg kerámia, ami azt hiszem már maga a lap anyaga. Gondolom most lesz dilemma, hiszen a homogén felület fontos lenne...

ami érdekesség még, hogy a két lap egymásra fordítva, olajjal ( étolaj ) teljesen jól csúszik, míg vízzel enyhén tapad, szárazon pedig ahogy haladok a lapolással egyre jobban húz.

Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 04. - 07:55:10
No, igen, ez gyakorlatilag ugyanaz a jelenség, amit leírtam. A szemcsék "beépülnek" a kő felületébe.

Így meg lehet változtatni ideiglenesen a szemcseméretet. Eltávolítani pedig úgy lehet, ha a felső más szemcseméretű réteget "lecsiszolod" (újrasíkolod a követ).

Erre még mindig csak azt tudom mondani, hogy szerszámoknál/késeknél ez nem jelent különösebb problémát. Borotvakésnél annál inkább! (Persze, így is lehet, de akkor készülj fel rá, hogy mire egy használható élet tudsz rá varázsolni befonod a szemöldököd. :))

Ami a különböző viszkozitású anyagok használatát illeti, ez teljesen természetes. Sőt! Van aki ugyanolyan követ (nem ugyanazt!) használ olajjal, vízzel, hogy az anyagleválasztás sebességét (cutting speed) változtassa/befolyásolja. Ez általában keményebb, és/vagy durvább köveknél működik. (Néha én is szoktam kaszakő durvaságű követ szárazon használni, ha gyorsan kell egy aránylag használható vágóél a késemre-mikor az asszonykám porcelántányéron használja, én meg utána szeretnék vágni vele valamit. ;))

Ami a kerámialap síkolását illeti, lehet érdemes lenne mikroszkóp alatt megnézni pár szemcsét a különböző rétegekből.
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 04. - 16:13:22
Köszi mry, megerősítettél kicsit, de honnan a fenéből tudod, hogy fonom a szemöldököm???  ;D

Azonban nem látom elvben a különbséget kés és borotvakés fenés közt, már ha a maximális legfinomabb élre törekszünk mindkettőnél... Próbálkoztam már nagyítóval megvizsgálni, mikroszkóppal nem tudom jól pozicionálni a lapokat (túl nagy) és jól megvilágítani, ezt egyelőre kilőtem, majd ha pontos méretre lesz vágva utána megpróbálom újra a levágott kisebb darabokkal. Azonban a "tükörképét" a lapnak tudom vizsgálni a késen. Kis területek már vannak a megfent késeken, amik mesteri éllel rendelkeznek, a többi kesze-kusza, hullámos, össze vissza fogazott. Gondolom az össze-vissza szög, a manuális fenés eredménye ( még amatőr vagyok nagyon), illetve, hogy a lap nincs teljesen síkban. Az elöbbin további szemöldökfonással és kitartással akár lehet javítani... de a síkolással... 

A gond szerintem továbbra sem a szemcseméretekkel van, szerintem nem számít ennél az anyagnál ( egyelőre így érzem) megfelelő  polírozással olyan felületet lehet csinálni ( akár ideiglenes szemcse beépüléssel), amilyet szerintem akarok. Inkább a síkolással van a gondom, manuálisan szerintem nem fogom tudni megoldani, kéne egy gép, ami teljesen síkba tolja ezt a kemény kerámiát. Gyanítom ez a drága és ezért, meg a jól megválogatott anyagok miatt kerülnek a kifejezetten borotvafenésre alkalmas finom kövek ennyi pénzbe..

Közben ahogy irtam, megvilágosodott bennem és most esett le, hogy talán előszőr kéne egész kis darabokon próbálkoznom, utána neki esni egy benchstone méretű lapnak...  ;D Talán úgy könnyebb tesztelni... uhh vazze, de hülye vagyok ;D   
Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 04. - 16:52:41
Meg, ugye az sem egy utolsó szempont síkolásnál, hogyamivel  síkolsz, az azért legyen sík! :)
Szóval, érted...
Ezzel a szemcsebeépítéses dologgal kapcsolatban, meg csak annyi, hogy ugye, késnél egy kicsit nagyobb a mozgástered, mert ott nem annyira fontos az egyenletes él. Persze, lehet ezt borotvakésnél is használni, csak akkor később kell az élet egyenletes finomságúra elkészíteni.

Természetesen nem mondom, hogy nem lehet alkalmazni borotvakésekre, csak nekem pl. megnyugtatóbb, hogy tudom, hogy nem kell ezzel a szemcsebeépítéssel foglalkozni, előveszem a követ, aztán hadd szóljon! :)
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 04. - 17:56:04
Én azt gondoltam, hogy ha 2 egyforma lappal síkolok, akkor elöbb utóbb, mind a kettő sík lesz. Mivel már látom, hogy kerámia ide, kerámia oda, az is számít, hogy hol fogom, mert nem oszlik szét a nyomás egyenletesen, és a lap picit így is hajlik, manuálisan nem lesz teljesen sík, még ha kellő mennyiségű sörrel locsolom, akkor sem...
Úgyhogy gép kell, illetve a hétvégén előveszem a flexet és próbálkozom majd kisebb darabokkal. Mindenesetre a projekt ha másra nem is, de arra jó volt, hogy most már biztosan rászánom magam és veszek egy-két Nortont, meg Spydercot... Ezt szerettem volna ugyanis megúszni :-)
Egyelőre azonban nincs egy darab STR8 borotvám sem ( hamarosan lesz), úgyhogy így is úgyis legfeljebb a késeim élének legalább gyári állapotának visszaállítás a cél jelen pillanatban...

 
Cím: Re:Kövek
Írta: Nestor - 2009. December 05. - 20:16:42
Én azt gondoltam, hogy ha 2 egyforma lappal síkolok, akkor elöbb utóbb, mind a kettő sík lesz. Mivel már látom, hogy kerámia ide, kerámia oda, az is számít, hogy hol fogom, mert nem oszlik szét a nyomás egyenletesen, és a lap picit így is hajlik, manuálisan nem lesz teljesen sík, még ha kellő mennyiségű sörrel locsolom, akkor sem...
Úgyhogy gép kell, illetve a hétvégén előveszem a flexet és próbálkozom majd kisebb darabokkal. Mindenesetre a projekt ha másra nem is, de arra jó volt, hogy most már biztosan rászánom magam és veszek egy-két Nortont, meg Spydercot... Ezt szerettem volna ugyanis megúszni :-)
Egyelőre azonban nincs egy darab STR8 borotvám sem ( hamarosan lesz), úgyhogy így is úgyis legfeljebb a késeim élének legalább gyári állapotának visszaállítás a cél jelen pillanatban...

 


Flexel sem lesz soha egyenletes.Bemész a praktikerbe,veszel egy csiszolótömböt.Kb 300 ft.Ez egy ilyen félkör alakú cucc,csiszolópapírt lehet ráfeszíteni.Jól meg lehet fogni,egyenletesen oszlik el a nyomás a csiszolni kívánt felületen.A csiszolópapír alá tegyél egy üveglapot,vagy egy síkköszörült vaslemezt.
Majd egy sírköveshez,és veszel tőle csiszolópapírt,olyat,amilyet kőhöz,gránithoz használnak.
Aztán hajrá,előbb-utóbb síkba fogod csiszolni.
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 05. - 20:55:39
Nestor-
Flexel sem lesz soha egyenletes.
Bizony nem, de feldarabolni a lapot, arra nem nagyon tudtam mást, megvágva nagyon csúnyán törik.  :D
Amúgy a síkolást először egy fa hasábbal, majd egy gumi hasábbal ( kifejezetten smirglis célra vettem) folytattam, de ez a megoldás nem jó ezen a nagyon kemény padlólapon... (Ránézésre pöpec sík, de az úgy néz ki még oly kevés, ha fenésről, fenőkövekről beszélünk) Az egész felületet kellene egymenetben lesíkolni. Szal a Praktiker már kevés ehhez...
Amúgy köszönöm, hogy próbálsz segíteni!

Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 21. - 00:34:31
Ma végre elkészült két padlólapból 'gyalult' fenőkővem. Egyelőre prototipusok, a mini díszitő 'kerámiák' gyári méretei 8cmx3,5cmx0,9centi, amolyan zsebkéshez való utazó kövek lettek. Az első kövön az anyagában színezett máz teljesen el lett síkolva, így mint 'finom-durvakő' jól használható, tippem szerint olyan 1000-2000 grit érték közötti kerámiát kaptam ( de érzésem szerint akár ezt is lehet még tovább polírozni), amivel már igencsak élesre lehet tolni a kisebb otthoni késeket is. Az otthoni késeim azonban, eddigi próbálkozásaim miatt már kifogástalanul élesek, úgyhogy ma a fűnyírónak a késén élvezkedtem kicsit. Vízzel még jobban is húz, a munka nagyon gyors, szeli a fémet rendesen, a fémszemcséket pedig simán le lehet róla mosószerrel és vízzel öblíteni ( de kézzel dörzsölve is lejön). A második kő érdekesebb, mivel az anyagában színezett mázat is rajta akartam hagyni, több próbálkozás után sikerült egyenletes rétegben lesíkolni. Ezzel pedig már tökéletesen lehet akár polírozni is. A grit értékét így 10000 fölé saccolom. Egyik sem karcol és nincs rajta szemmel látható nagyobb karcnyom sem. A melóban segítségemre volt egy asztalra rögzíthető szalagcsiszoló gép, úgy tűnik evvel kell dolgozni. A karcmentességet hozzáteszem, igen nehéz volt elérni, de mivel ez a máz kemény anyagból van, egy-két gressel fel kell a csiszoló szalagot elöszőr polírozni. Úgyhogy nincs megállás, ha eltűnik ez a dermesztő hideg a garázsból, nekiállok egy nagyobb méretű fenőalkalmatosság legyártásának. Szerintem simán lehet használni borotvafenésre is, ahogy szerzek egyet, majd beszámolok, és ahogy eredetileg éreztem, 'dehogy fogok én ezreket költeni fenőkőre...' projekt, szerintem működni fog.   ;D   
Cím: Re:Kövek
Írta: creativehun - 2009. December 21. - 10:22:14
Na most fogok valami orbitális csacskaságot kérdezni attól tartok :(
Van idehaza egy kb. 25x30-as fehér carrarai márvány lapom, ez nem szemcsés-legalábbis nem úgy néz ki- szerintetek ezzel érdemes lenne kísérletezni vagy kizárt,hogy bármi érdemleges kisüljön a dologból.
Cím: Re:Kövek
Írta: edrose - 2009. December 21. - 11:59:11
Penge: max respect!

creativehun: szerintem ilyesmiről innentől Pengével konzultálj... ;)
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 21. - 12:20:47
creativehun- Jó a kérdés, ki kéne próbálni! Szerintem a márványlap nem lesz annyira alkalmas, mint a gres, de ha teljesen homogén a felület ( itt nem csak az anyagára gondolok) hanem amivel síkolva volt/lesz is egyenletes elosztású szemcse felületű, akkor akár még esélyes is lehet.  Az biztos, hogy szemcseméretekről lehet beszélni mivel a márvány is kristályszerkezetű ( pl. az üvegnek 16000 grit értéke van) azonban kétségeim vannak, hogy a polírozott kristályszerkezetű felületet, hogy lehet egyenletes eloszlásban felpolírozni, tehát, hogy mondjuk átlagban 2 micrononként legyen egy kristálycsúcs... A tapasztalataim ( és ahogy elképzelem) alapján ez a kulcs, és van egy érzésem, hogy a márványlap annyira kemény, hogy ezek a kristálycsúcsok össze-vissza eloszlásban "törnek" illetve polirozódnak síkolás alkalmával, így nem lesz még véletlenül sem egyenletes, annyira sem, hogy akár átlagos szemcseloszlásról sem lehet beszélni. E miatt valószínüleg alkalmatlan, lassabban, hibásan lehetne egy ilyen kővel dolgozni de ez csak a megérzésem, ki kéne próbálni.
Ha megnézed nagyítóval, mit látsz? Ha végigsimítod a kezeddel mit érzel? Lehet a nagyon finom polír miatt a nagyító még kevés... Szerintem kell, hogy találj benne barázdákat, lyukacsos részeket, persze mikronos szinten.
Cím: Re:Kövek
Írta: creativehun - 2009. December 21. - 12:41:49
Ez valóban úgy fel van polírozva,hogy én ezen semmilyen barázdát vagy bármi egyenetlenséget nem látok.még kézi nagyítóval sem.Ennél komolyabb eszközöm nincs idehaza.
Sajnos ami vannak kisebb lapjaim-lapmaradványaim-azok is mind  magas fényre polírozottak abból meg aztán nehéz bármit is kideríteni.
Pedig már gondoltam,hogy ha megfelel akkor csinálok neki egy befogó keretet fából  de akkor lehet,hogy nem érdemes vele kinlódnom :(
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 21. - 14:43:39
creativhun- a magas fényre polírozottak, lehet azok a mi köveink. Értem úgy, hogy talán könnyebb durvítani rajtuk, mint forditva, hiszen már  síkban vannak. Valamilyen nagyon finom kővel vagy csiszolószallaggal nem tudsz végigmenni rajta? ( csak egy kis darabon, hogy egyáltalán mi történik?) Illetve próbáltál e jelen állapotában egy kést megtolni rajta, hogy egyáltalán hagy-e fémnyomot. Ha hagy, akkor már valamilyen szinten igazolt, hogy használható ( hogy mennyire hatékony az egy másik kérdés). Egy ócskább karcos kés ( amit annyira nem sajnálsz) lapján tegyél próbát, ha gyorsan felpolírozza és hagy fémnyomot a kövön, akkor már fél siker, aztán még ki kell deríteni az átlag "szemcse" eloszlást, hogy egyáltalán lehet-e használni. Na ez még nincs kidolgozva nálam, de próbálkozom valamilyen definició összerakásában. A kerámiám tapintásában én éreztem a hornyokat, amiket a szalagcsiszoló hagyott, illetve körömmel is lehetett érezni. A lepolírozott smirglivel viszont már egyenletes felület lett a végeredmény, ott csak azt lehetett érezni, hogy picit húz.
Cím: Re:Kövek
Írta: creativehun - 2009. December 21. - 18:11:47
Eddig még nem próbálkoztam sem a polírozott kő "butításával" sem  a rajta történő élezéssel de holnap ejtek egy próbát az élezéssel.
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 22. - 16:12:49
creativehun- kíváncsian várom, hogy mire jutsz.
Cím: Re:Kövek
Írta: creativehun - 2009. December 22. - 18:08:08
Ma még semmire,mert egész nap a haver gépével "szórakoztam" :(
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 23. - 13:27:59
Ma belefogtam egy finomra polírozott gránit lap "megmunkálásába" Kiváncsi vagyok ezzel mire megyek. A terv: darabolás, érdesítés és oldalak enyhe lekerekítése. A végén kőfaragó mester lesz belőlem... :-) A gránitról ( mármint gránitpor + rezin ) szakavatottaknak mi a véleményük? Alkalmas lehet a célra? Anno akcióban 1800Ft/nm vettem és a garázsban a kocsi alatt foglalja a helyet, arra tökéletes és elég tömörnek és keménykedőnek néz ki ez a lap.
Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 25. - 17:18:16
Penge: Gratulálok a gres lapos projekthez! Bár nekem is lenne rá helyem, hogy kísérletezgessek!

Ami az üveg szemcseméretét illeti, megkérdezhetem, hogy honnan van az infód?

Gránitporhoz: Mennyire egyenletes a szemcseméret? (ha kicsi a differencia, még akár jó is lehet...)
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 25. - 18:38:16
mry- köszi a gratulációt bár az egyik prototipust ma asszonykám ( ahogy mutattam neki, hátha aktivizálja magát késfenés ügyben) véletlenül kiverte a kezemből, egész délután ezen röhögtünk.. mivel valahogy hülyén zuhant a padlóra és darabokra repedt, majd tört... ;D ez volt az első kavics, amin elég sokat dolgoztam... ;D

Az üveg szemcseméret gritjét nem csak egy helyen láttam, (elég sokat olvasgattam mostanában a témáról) úgyhogy konkrétan fogalmam sincs. Táblázatban láttam az biztos, és ami érdekes volt, hogy 200.000 grit volt a vége, ami ha jól emlékszem 0.05 micronos szemcseméret mellett. Hogy milyen anyag passz...

A gránitlap azt hiszem nem lesz jó, mert csiszolás közben egész nagy darabok egyszerűen lepattannak róla. Valami más módszer kéne a csiszolásához... egész konkrétan lassú rpm és viz vagy olaj. Itt tartok most, de még folytatom...
Cím: Re:Kövek
Írta: mry314 - 2009. December 27. - 16:38:45
Köszi Penge, ezért kérdeztem, mert több helyen különböző értékekkel találkoztam, meg ugye nem nagyon költenének emberek kisebb vagyonokat japán/kínai vizes kövekre, ha egy üveglappal el lehetne intézni a finom polírozást...
Cím: Re:Kövek
Írta: Penge - 2009. December 27. - 20:29:15
mry- igen ebben igazad van, de a szemcseméret az én gyakorlati síkomból merítve még nem teljesen meghatározó, hogy fog dolgozni a kő. Értem úgy, hogy az üveg is bírhat akár alacsonyabb grit értékkel, pl. ha valaki járt már kavicsos tengerparton, ahol rengeteg üveget dobott ki a tenger és nap mint nap csiszolódik a kavicsokon, na az az üveg az már teljesen érdesre csiszolt felületű és más, mint amit mondjuk gyári állapotban képzelünk az üvegről ( ami a leírások szerint kb. 16000 grit értékű ) Gondolom én, hogy így pl. minden második üvegmolekula lecsiszolódik, a grit értéke feleződne, azonban mivel nem minden második, hanem összevissza, így még átlagos grit értékről is nehéz beszélni.. Egyébként gondoltam már rá, hogy üveggel is lehetne valamit kezdeni, (ugye elég kemény) csak az a gond, hogy profin érdesíteni kéne, 16000-es 'gyorsan és jól dolgozó' kő pedig nincs az én véleményem szerint, az már annyira polírozás és nem fenés. Tehát azért költenek az emberek kisebb vagyonokat japán vizes kövekre, mert sokkal jobban dolgoznak, mint pl. az üveg... illetve ha fel lehetne maratni az üvegünk felületét teljesen síkra és egyenletes mintázatra, valószínűleg az már drágább lenne, de nincsenek kétségeim, hogy működne. Pl. Homokszort felületű üveglap, teljesen jól dolgozik, csak nem éppen egyenletesen és kicsit lassabban, mint egy hasonló kő, ami viszont természeténél fogva egyenletes szemcse eloszlású.

Mivel többféle üveg létezik, valószínüleg azoknak más lesz a grit értéke is... ezért olvashatunk más-más értékekről.   
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 02. - 12:06:10
Én mint bennfentes (dolgoztam üveges műhelyben),csak annyit tennék hozzá,hogy nem csak "homokszórt" (amit homokfúvottnak hívunk van),hanem gyárilag matt is amivel lehet kezdeni valamit...és még sorolhatnám mennyi eltérőféle üveg van a sima fehértől...szerény véleményem szerint az üveg nem jó tartósan fenni,mert egyrészt hamar elkopna a "fenő-felület",másrészt ha nem is köztudott,de tény hogy az üveg sohasem szilárdul meg teljesen...ha sok-sok év is kell de "elfolyik" az üveg. Ha így utólag is érdekel valakit a projekt,tudok szerezni hozzá üveget...amennyi kell.
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2010. Március 02. - 13:19:35
morphin- érdekes infó amit irtál... ami az "elfolyást" illeti.. Azóta kikészítettem egy-egy spatulát minden ablakokhoz, és várom, hogy elkezdjenek olvadnini.... :-)

Én próbálkoztam sok mindennel az elmúlt 1 évben, üveggel is, azonban nem az anyag és kialakítandó felület a legnagyobb probléma, hanem a felület teljes síkban tartása. Pl. kerámia lapok, ablaküveg stb. amit otthon a limlom közt fellelhető, egyik sem túl jó, mert nem tömbben vannak és pl. "hajlanak" Az üveg vs acél azonban szerintem messze az üveg javára menne, egy üveg tömbbel (fenőkő vastagságú) és egy hozzá alakított lapolókővel (szintén üveg) szerintem nyugodtan lehetne akár rendszeresen fenni is, csak nem érdemes, mikor ott vannak a természetüknél fogva optimális szemcseeloszlású, keményebb, kifejezetten erre a célra termelt kövek.
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 02. - 13:34:47
Nagyon sok elfolyt ablakot (üveget) láttam az Apáczai gimiben...ugye az már elég régi épület és találkoztam néha 30-40 akár 50 éves ablakkal is.Nagyon érdekes amúgy...az alja sokkal vastagabb mint a teteje...persze ezek csak milliméterek,de akkor is szembetűnő főleg, hogy mivel már nem sík,torzít is rendesen.(ha nem is 2-3 év de tényleg folyik...én sem akartam elhinni)
És tényleg vannak dolgok amikkel felesleges otthon ba$zakodni,ha jobb és lényegesen költséghatékonyabb megoldást nem tudsz kivitelezni otthon.
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2010. Március 02. - 19:59:58
Az "elfolyt" ablaküveggel tényleg igazad lehet, mondjuk nem gondolkoztam még rajta, hogy nevén így hívják az üvegesek az eldeformálódást, de én is láttam már ilyen ablaküveget, azonban én azt hittem újkorában is torzított... érdekes infó mindenesetre.

Ha lenne két db kb. 20cm*5cm*5cm -es üvegtömb, előszeretettel megvásárolnám az elméletem gyakorlati síkra terelése végett....

morphin- létezik a környezetedben ilyen? Ha igen légy oly kedves szólj és rácsapnék, ha nem túl vészes az ára.   
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 03. - 07:50:48
pfff hát 5 centi vastag üveggel csak úgy nem szaladgál a világban senki, csakhogy tudd...már a 8-10 milliméter!!!! is nagyon vastagnak számít.Az átlag ablaküveg a 3-as (3mm), megkérdezem majd a régi kollégákat ilyen extrém méreteket tudnak-e "találni",de gyanítom hogy nem.Ugye az üveget karcolással vágjuk alap esetben...egy 5centi vastag ráadásul ilyen kis méretű üveget nem tudnak sima karcolással elvágni,ergo tuti gép kell hozzá...tehát 20x5x5-öset pontra sehol nem fogok találni,sőt mint mondtam az se biztos, hogy 5 centiset gyártanak.
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: bimbi - 2010. Március 03. - 09:28:49
5 cm-es vastagságban síküveget nem gyártanak, ez tuti...

ilyet max öntetni lehet olyannal, aki dolgozik hutával. Iparművészetisek és alkotótelepeik pl... hm? Bár ennek meg majd csiszolni kellene a 1ik felét, h sík legyen, mert a alsó amire öntik az általában homok forma szokott lenni, v vizes fa hm.... jár a agyam. 1X mikor Bárdibükkön hutáztak a asszonyék, volt aki fél focilabdaformákat öntött.... meg hamutálakat (ennek mondjuk 2-3cm volt a talpa, az már jó lenne vastagságnak...) ha akkor tudtam volna, akkor tuti lehett volna "téglát" is öntetni...
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 03. - 09:53:46
igazából csak ezért beindítani a gépeket...elég drága mulatság lenne.én a megyeri úton a tungsram mellett elhaladva szoktam látni a forró üveget ahogy öntik...ha ott lenne egy ismerős...bár sztem ott tuti nincs ilyen "egyéni" rendelés. max még olyat tudok,hogy ismerek egy-két nagyobb üveg-nagykert és azokat megkérdezni létezik-e 3-4-5centi vastag...ha csak darab az is jó lenne...
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: fonthunter (†2014) - 2010. Március 03. - 11:05:29
Esetleg valami golyóálló páncélautó-üveg lenne jó Pengének.  ;) Azok elég vastagok szoktak lenni, de biztos ragasztottak...
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 03. - 11:32:40
Jól tudod fonti,azoknak az a lényege,hogy sok vékony üveg van összeragasztva...a biztonsági üveg még talán esetleg.(ez edzett,és nagyon törékeny,illetve robbanékony)Szval akkor ez is kilőve...
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2010. Március 03. - 14:10:46
A lenti paraméterrel biztosan létezik üveg, csak ahogy írtátok ragasztott... és ez sem lenne gond. Az 1 cm alatti üveggel csak annyi bajom van, hogy "hajlik"... több ilyennek az összeragasztása azonban megoldás lenne, és valóban ezt még otthon is meg tudom csinálni... Köszi az ötletet... sőt akkor tovább lépek, valami más értelmetesebb hasábra fogom felragasztani őket... ugyebár 2db kell, hogy az adott üveg átlagos grit értékét ki tudjam hozni belőle a felületen... Majd próbálkozom,amint időm engedi... Köszi a tippeket!
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 03. - 14:24:14
Ha pedig több vékony üveget szeretnél,akkor a fólia drága :D de lehet sima szilóval is mondjuk.3-as üvegeket tudok szerezni,sok a lehulló darab egy műhelyben.Nem rögtön,de vmelyik nap megyek a régi melóhelyre ha akarod és mondom,hogy ha eszükbe jut ne dobják el az adott méretűeket :D
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2010. Március 03. - 18:44:56
Kedves Tőled morphin! Azonban a kacatjaim tárháza végtelen..., mondhatnám üvegből annyira nyincs hiány, hogy kereskedelmi mennyiségű fenőkövet össze tudnék eszkábálni belőlük! :-) Több 10db Ajtó/ablak, különböző üveglapok, akváriumok, szal üvegből nincs nálam hiány, tonna felett van az biztos... ki is néztem egy repedt akváriumot a célra, csak még nem tudom, hogy fogom szétszedni, hogy ne vágjam meg magam  ;D de az a legvastagabb... utána a csiszolása is elég rémísztő feladatnak tűnik, főleg nekem, aki írtózik az üvegtől, üvegszilánkoktól... A ragasztón még gondolkozom, a sziló nem biztos, hogy jó, lehet keményebb ragasztót fogok használni (ne mozogjon kicsit se)
Kedves felajánlásod azonban köszönettel megjegyeztem! Üdv: Penge

 
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: morphin - 2010. Március 03. - 19:36:29
7-800Ft körül kapható FixAll nevű sziló azt hiszem...1 napig köt,és megfog mindent! ha a több 10 kilós tükröket fent tartja a falon,akkor a te üveged is megmarad szerintem  ;D bár azt hiszem ez fehér színű,de a sima ecetsavas sziló is jó amiből van víztiszta is. Üvegvágód van? Vagy hogy gondoltad a méretre vágást?
Cím: Re:Kövek házilag, egyéb megoldások
Írta: Penge - 2010. Március 03. - 21:45:34
morphin- elég régóta kisérletezgetek otthon fenő alkalmatosságokkal elméletileg mindenem van bármilyen munkához. A szilóval nem az a gond, hogy nem fogja meg ( ő fogja meg leginkább ), hanem hogy képlékeny puha, térhálósan köt, kifejezetten azért, hogy a mikró mozgásoknak teret adjon. Tapasztalataim szerint pedig csak úgy kaphatok teljesen sík felületet, ha a legkisebb elmozdulásra sem adok lehetőséget pl. a lapolásnál. ( egy homogén tömb ilyen lenne). Pl. ez a legnagyobb bajom a kerámialapokkal is, hogy anyagában szerintem tökéletes lenne( tippem 2000-4000 grit), viszont "hajlik" az 1cm-es lap már akár 10 centi után is, és ez a kis hajlás éppen elég ahhoz, hogy ne tudjam rendesen lesíkolni és ne legyenek 100% élesek a rajta fent kések ( talán mikronok lehetnek benn ) Csak kb 90%. Hozzáteszem, az eddig próbált bármelyik kézi késélezőtől még így is jobb élt kapok a kerámián, azonban pl. a Catrának az elektromos házi késélezőjét ( ez a cég elméletileg a toppok topja ), gyanítom pont emiatt nem tudom űberelni. STR8 borotvára innentől pedig nem merem ajánlani, amig nem lesz valamelyik kisérletem vége 100% és tudom osztani az észt... meg a litvánt!  ;D