Sziasztok!
Aki minden vegyszertől, adalékanyagtól mentesen szeretne borotválkozni, íme egy kis segítség:
BOROTVAHAB:
1/2 csésze = 120 ml sztearinsav (patikában vettem)
4 ek oliva olaj
2 csésze = 480 ml forróvíz (desztillált)
2 tk borax (szintén patikából)
4 ek szappanreszelék (nekem csak baba volt sajnos, de valami tiszta, egészéges szappant kell lereszelni)
10-20 csepp illóolaj (teafát és szantált használtam)
A sztearinsavat és oliva olajat gőz felett megítsük míg megolvad, aztán vegyük le a gőzről. A forró vízben oldjuk fel a szappanreszeléket és a boraxot. Verjük habverővel vagy turmix fejjel egy percig. Folyamatos keverés mellett lassan öntsük bele az olajos alapot. Végül öntsük hozzá az illóolajokat és utána még keverjük/verjük 2-3 percig.
Zárt üvegbe töltve egész jól eláll, de természetesen ebbe is lehet E vitamint tenni, vagy illóolajból rozmaring olajat, akkor tovább bírja. Az állaga elég folyékony, ha zavarja a férfiút venni kell hozzá borotvaecsetet, és azzal felkenni. Ja, és elég nagy adag lesz belőle, ha csak egy embernek csináljuk érdemesebb fél adagot készíteni.
AFTER SHAVE:
50 ml aloe vera gél
50 ml desztillált víz
1 evőkanál propolisz tinktúra
1 evőkanál növényi glicerin
1 evőkanál alkohol
40 csepp illóolaj
Az illóolajokat feloldom az alkoholban, és félre teszem. Összekeverem az aloe gélt és a desztillált vízet. Én filézett aloe gélt használtam, ami jó sűrű, ezért ilyenkor nem kell tenni bele glicerint, sőt, akár több víz is mehet bele. Jól összerázom, majd hozzáöntöm a propoliszt és az illóolajos alkoholt. Az propolisz és az aloe elég nyerő párosítás, de ha valakinek a párja érzékeny a propolisz illatára, lehet csökkenteni. Olyat is csináltam, hogy teljesen kihagytam a propoliszt, viszont több alkoholt tettem bele, hogy jól fertőtlenítsen.
llóolajokból sikerült egy egész férfiasat kevernem, rózsafát, szantált, ylang-ylangot, pacsulit és napraforgót tettem bele egy pici citrommal. A tartósságáról még nem tudok beszámolni. E vitamint nem tennék bele, mert az olajos, ez az aftershave viszont víz alapú. Az illóolajok, a propolisz és az alkohol viszont tartósítanak. Egyedül az aloe gél miatt aggódom, én ugyanis olyat használtam, ami felbontás után hűtőben tárolandó. Az internetes áruházból rendeltet nem kellett hűtőben tárolni, de több volt benne a nem szimpatikus tartósítószer.