Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 853616 alkalommal)

zsolabácsi

  • Vendég
Re:Kávézó
« Válasz #1080 Dátum: 2011. Február 06. - 22:26:57 »
Meghalt Gary Moore.

Nem elérhető edrose

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3560
    • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #1081 Dátum: 2011. Február 06. - 22:47:53 »
Ójaj...
Nagyon szerettem. A metál korszakát is, a bluest is.

Phil Lynottal ezt már újra együtt játszhatják.  http://www.youtube.com/watch?v=xsKpazeA5L8

Nyugodjék békében.

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1082 Dátum: 2011. Február 07. - 07:28:22 »
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #1083 Dátum: 2011. Február 07. - 08:37:14 »
TudósUrak: alumíniumot (kávéfőzőt), hogy lehet tisztítani vízkőtől és egyéb szennyeződésektől, hogy ne károsodjon?

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1084 Dátum: 2011. Február 07. - 08:40:03 »
TudósUrak: alumíniumot (kávéfőzőt), hogy lehet tisztítani vízkőtől és egyéb szennyeződésektől, hogy ne károsodjon?

Borkősav+víz keveréke. (A pontos arányt ne kérdezd, én kb. 1 púpozott teáskanálnyit szoktam tenni 1 liter vízbe)
Keveréket megcsinálod, "lefőzöd", ha kell még 1x-2x ugyanez, aztán min. 2x sima vízzel.

Milyen kv főző?

Szerk: "Hivatalos" kávégurus álláspont szerint 30 g borkősav 1,5 liter vízbe
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető sonkatekercs

  • Tag
  • ***
  • Hozzászólások: 83
Re:Kávézó
« Válasz #1085 Dátum: 2011. Február 07. - 08:47:35 »
Sima ecetes vízzel szoktam. Az árt a főzőnek?  ???

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1086 Dátum: 2011. Február 07. - 09:06:49 »
A tömítések nem szeretik az ecetet!

Ezért is kérdeztem, hogy milyen főző...
Mert, ha pl. egy szarvasi espresso, vagy hasonló, akkor mehet bele ecetes víz is, de hosszú távon érdemes szem előtt tartani a tömítések cseréjét is (kb. 2-3 évente!)

Nekem pl. egy több mint 50 éves olasz gépem van, abban nem olyan egyszerű tömítéseket cserélni, mert csak gyártatni lehet hozzá, az meg nem annyira éri meg... ;)

Egyébként az alu sem szereti hosszú távon az ecetet. Borkősav kíméletesebb!

Apropó, valaki ismer a Bp. XI. ker környékén olyan tömítésgyártó céget, aki kávéfőzőhöz tud tömítéseket gyártani? (Megfelelő alapanyag, méret utáni gyártás, stb.)

Illetve olyan szakembert, aki kb. 0,5 mm falvastagságú lemezből képes csőszerű alkatrészt készíteni? (cső, az egyik végén befelé peremezve, a hengerpalást egy része perforálva)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #1087 Dátum: 2011. Február 07. - 09:10:32 »
Sima, egyszerű mokka, a Bialetti kotyogós olcsó utánzata  :borosta:

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1088 Dátum: 2011. Február 07. - 09:52:59 »
abba mehet a citromsav is, vagy az ecet.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #1089 Dátum: 2011. Február 07. - 10:28:16 »
Gondolom nem a 20% ecet hanem némileg hígítva :)

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1090 Dátum: 2011. Február 07. - 11:00:09 »
Igen, de én inkább a citromsavat (citromlé) javasolnám, ha már nem borkősav...
A citromsavat is hasonló arányban keverve, mint a borkősavat.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #1091 Dátum: 2011. Február 07. - 13:22:03 »
Citromlét azért ne öntsünk a ávéfőzőbe  ;D Amúgy az ecetet is nyugodtan lehet nyomni aluminiumhoz, sőt mehet a 20% -os is, azzal csak az a gond, hogy büdös. Ezért jobb az olcsó citromsav vagy almasav (porból), vagy ezek szerint a 'hivatalos' borkősav. Mindegyik étkezési savanyúságszabályzó és gyenge savak és hát azért valljuk be nem oldják elég durván a vizkövet. Én speckó a Szarvasimat, mikor már nagyon befehéredik, 3%-os sósavval nyomom keresztül, az aluminiumnak ugyan nem tesz jót, de eddig egész jól bírta, már elég régi (több, mint 10 éves). A gumitömítések is bírták, mert még az eredeti van benne, és mivel csak jó kávét főzött eddig, nem csöpög, nem füstől stb. én ezt ajánlom  ;D

Nem elérhető mry314

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2691
    • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #1092 Dátum: 2011. Február 07. - 13:41:20 »
Igazán nem akarok vitatkozni, de ;D

Ha nem egy szarvasiról van szó, hanem mondjuk egy 50-100 ezer forintos gépről, akkor jobb az elővigyázatosság...

A többségi vélemény a vízkőtelenítésről a következő:

Érdemes valamilyen tisztított/szűrt vizet használni ez lehet pl. műgyantával kezelt víz (kifejezetten élelmiszer ipari felhasználásra való, több helyen beszerezhető, HORECA is ezeket használja), vagy forralt víz (tudom, ez nem sokat lágyít a vízen, de jobb, mint a semmi, és olcsóbb is...)

Min. fél évente érdemes egyszer "átöblíteni" a gépet valamilyen enyhe vízkőoldó oldattal. Azért szokták a borkősavat ajánlani, mert sokkal gyengébb sav, mint a citromsav, ecet, sósav. Ha ilyen időközönként egyszer megteszi az ember, akkor ez inkább TMK, tehát hosszú időre ki lehet tolni a készülék működési ciklusát.

Nem minden gép alu "bojleres", van amelyik rozsdamentes, de van réz/bronz bojleres gép is, ezért bevett szokás a borkősav, vagy a kereskedelmi forgalomban kapaható vízkőoldó por/koncentrátum, stb.

Egyébként pedig, ha már eléggé vízköves a gép, és mondjuk nagyobb egybefüggő vízkődarabok válnak le a bojler faláról, és az próbál a felső szűrőn keresztül távozni, nem biztos, hogy menni fog, és romolhat a főző "hatásfoka".

Illetve még egy adalék: A szarvasi az ugye kb. 4 baros nyomás előállítására képes, ahol mondjuk egy komolyabb kráteresedés a bojlerfalban nem okozhat akkora gondot, mint pl. egy eszpresszó főző bojlerében uralkodó 9-12 bar nyomás... Szerintem ;)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #1093 Dátum: 2011. Február 07. - 14:01:25 »
Én vitatkozni akarok!  ;D Mondjuk nem veled Imi!  ;D Akinek 50-100e Ft-os kávéfőzője van otthon, az Tőlem akár megihatja a borkősavát és a 9-12bár nyomásával együtt pedig tudod hova dughatja fel?  ;D
Hozzá teszem, hogy sosem értettem azokat az embereket akik ennyi pénzt erre költenek... a fél rokonságomnál 100-200e Ft-os hipercsilivili kávéfőzők vannak. Nagyon büszkék rá, hogy ott darál helyben, meg van amelyik visszajelzi, hogy hány mp után fő le a 3-ik kör.... de! én még egyik helyen sem ittam jó kávét...  ;D Otthon viszont minden nap! ..a sósavval agyonmart, lekráteresedett falu, aluminium, 6e-Ft-os Szarvasival. ;D  Na ezért a vita hangulatom..  ;D

Nem elérhető Bubu

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1716
Re:Kávézó
« Válasz #1094 Dátum: 2011. Február 07. - 14:18:53 »
Csak támogatni tudlak Penge!Osztom a véleményed.A nagyanyámtól örökölt "Seherezádén"tudom a legjobb kávét főzni.Van vagy 40 éves,fém alsó,porcelán felső-kiöntő rész.Havonta kivízkövezem,ritkán tömítő gumi csere és kész!Az már más kérdés,hogy a belevalót Olaszországból kapom az ott élő unokatesómtól...
Megjárta már Londont velem(3 év),most a barátnőmnél végzi a dolgát,semmi baja.
A melóhelyemen viszont a kávégép szervizesek 3 naponta jönnek,mert sorra elszállnak a gépek elektromos paneljei...
Baa baa black sheep, have you any wool? Yes Sir, yes Sir, three shaves full.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici