Szép napot, kedves Borotvabarátok!
A múlt szombaton végre lehetőségem nyílt, s hosszú idő után ismét bepillanthattam Kálmán bá’ fehérvári műhelyébe. A szám tátva maradt a csodálkozástól! Tudtam, hogy a Mester nem hiába nyert díjakat, kapott elismeréseket, de ennyi gyönyörű borotvát, kést, serleget egy helyen régen láttam.
Természetesen, munkát is vittem. Ha már ott vagyok, mutassa be „élőben”, mit és hogyan csinál. Tudtam, hogy a kések, ollók élezéséhez is sok gyakorlás, kitartás és türelem kell. Na, de a borotvák készítése, javítása - az valóban külön tudomány: csak a nagy tapasztalattal, kézügyességgel rendelkező mesterek kiváltsága. Nem tudom, ma hányan űzik ezt az ipart, – mert a késes- és műköszörűs képzés rég megszűnt -, és közülük ki az, aki ilyen szakmai tudással rendelkezik. Nagy kár, hogy a jó szakemberek lassan kihalnak, és nincs kinek átadni az évek során begyakorolt mesterfogásokat.
Csodásak a "Flaschner és Fia" feliratú, borotvák! Igaz, a sorszámozottakat csak a legfürgébb fórum-tagok vásárolhatják, engem viszont már a látványuk is ámulatba ejtett.
Kívánom, hogy éljétek át Ti is ezt az élményt, szerezzetek a „Mestertől” tudást, tapasztalatot, és használjátok örömmel, büszkeséggel a borotváját.