Szerző Téma: Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek  (Megtekintve 151914 alkalommal)

Nem elérhető ha7jtw

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1830 Dátum: 2018. December 21. - 18:51:39 »
Sziasztok!
Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam! Én magam Urbán László vagyok, jelen pillanatban betöltött 38 életévvel, és november 30 óta 3 gyermek boldog édesapjaként rendkívül kevés szabadidővel megáldva :-)
Már február óta olvasom a fórumot. Akkor elhatároztam, hogy megismerkedem a késes borotválkozással. Először egy shavette volt a tanulóeszköz, hogy a kezem rááll-e? Ezt követően kb egy hónap után, az ebay- ről rendeltem is két gold dollart. Az egyik a GD66, a másik egy GD209, amihez adtak egy fenőbőr-heveder kombinációt, és egy 0,5 micron pasztát. Ezt követően rendeltem szintetikus fenőköveket is. Azóta folyamatosan ezeket használtam. Itt olvasgattam és a youtube- on nézegettem a fenési technikákat. Addig unatkoztam :-), hogy a 209-et szépen lecsiszoltam, kb 5/8 méretre, és arra a következtetésre jutottam, hogy szeretnék kapni karácsonyra (ez már nyilván kimarad) egy nem kínai borotvát. Elég erős a szőrzetem. A shavettel karöltve vettem 10 db feather pengét. DE-vel és a shavettel is arra jutottam, hogy egy penge max 5 napot bír. Azután már nem végez jó munkát, sőt! Ekkor következett a kés.
Szóval!

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek jó választás lehetne számomra a Thiers Issard Le Grelot Medaille D'or? C135 az acél, és half hollow a penge kialakítása. Amiket eddig olvastam azok alapján ez tűnik a legmegfelelőbbnek.
Továbbá kérdésem lenne, hogy ismereteitek alapján honnan lehet a legkedvezőbb feltételekkel beszerezni? Az alábbi oladalon találtam eddig a legjobb áron: https://www.theinvisibleedge.co.uk/straight-razors/medium-size-straight-razors/ti-58-le-grelot-medaille-d-or-razor

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!

Ui: Bocsássatok meg, hogy kicsit csapongóak a gondolataim, de a két legény nyüstöl folyamatosan, a kisleány pedig sírdogál :-)
"A tűzben az az érdekes, hogy alattomos - lopakodik, nyalakodik, aztán a válla fölött hátranéz, és kiröhög. És gyönyörű is, a rohadt életbe. Mint a naplemente, ahogy vörösbe borít mindent maga körül."

Nem elérhető Detre

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 595
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1831 Dátum: 2018. December 22. - 11:31:26 »
Üdv itt!

A TI-oknak elég jó híre van élüket és éltartósságukat tekintve, de nem tudok ennél pontosabb információval szolgálni. Állítólag az átlagosnál nagyobb nyűg élezni őket. A linken található ár nagyjából reális, ennél jelentősen olcsóbban szerintem csak használtan érhető el.

Egyébként azt tapasztaltam, hogy a pengék élettartamát a javuló technika és habkészítés, illetve -használat valamivel képes növelni. A Featherök nem nagyon tartják meg az élüket egyébként, a sztenderd "tartós, éles" penge az idehaza relatíve egyszerűen beszerezhető (habár mostanság állítólag már az sem...) zöld Astra szokott lenni.

Mivel/hogyan habosítasz?

Nem elérhető ha7jtw

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1832 Dátum: 2018. December 22. - 12:12:35 »
Szia Detre!

Köszönöm a válaszod!

Tizenegy-két x éves koromban édesapám DE borotvájával kezdtem. Akkor a borotvahabok világa elég volt bőven még :-) Majd húszas éveim végére 24/48 készenléti jellegű beosztásba sikerült bekerülni, akkor nem is igazán volt ez a 3 naponta borotválkozás probléma. Kaptam ilyen ezerkéses micsodákat, de nem nyerte el a tetszésem. Sokba került, mert hamar elveszítette az élét. Február óta viszont hivatali munkarendben szolgálok, így a mindennapi borotválkozás kötelező.
Habosítás: zuhanyzást követően egy hjm borz pamacs, hjm szappan. Attól függően, hogy mennyire vagyok késésben, tálban, vagy arcon habosítva. Mikor időm tengernyi, akkor késsel mindhárom TG irány belefér. A szőrnövekedés iránya a nyakamon jobb és bal oldalon 3-3 féle :-) Szóval, ha oda tudok figyelni, teljesen irritációmentes, bár növekedéssel ellentétesen az állam alatti részt nem igazán akarja vinni ( itt kicsit problémás, hogy a körszakáll miatt a keresztebe irányhoz nem igazán fér el a kés) Persze néha így is megesik, hogy a nyakam kicsit a hajlatban a szőrszálak tövénél piros lesz. 2 körrel teljesen rendben tudok lenni.
Most gondolkozok szappan vásárláson is... A cinke amivel szemezek.
Mégegyszer köszönöm a válaszod!


“A tűzben az az érdekes, hogy alattomos - lopakodik, nyalakodik, aztán a válla fölött hátranéz, és kiröhög. És gyönyörű is, a rohadt életbe. Mint a naplemente, ahogy vörösbe borít mindent maga körül.”
"A tűzben az az érdekes, hogy alattomos - lopakodik, nyalakodik, aztán a válla fölött hátranéz, és kiröhög. És gyönyörű is, a rohadt életbe. Mint a naplemente, ahogy vörösbe borít mindent maga körül."

Nem elérhető Detre

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 595
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1833 Dátum: 2018. December 22. - 13:36:35 »
Sejtem, mire gondolsz az áll alatti részt illetően. Nekem csak olyan ötleteim tudnának lenni, hogy a kést vízszintes síkban, ferdén tartva az él rövid szakaszával szelve (tehát nem pontosan az élszalagra merőleges irányban mozgatva a kést) körülbelül elérhető maradna az across the grain irány. De egy körszakáll ennek is keresztbe tehet. Viszont ugyanígy a növekedési iránnyal szembeni borotválás irányát is módosíthatod pár fokkal, hogy enyhébb igénybevételt jelentsen a bőrödnek.

A Cinkéket én szeretem, mások nem annyira. A márka saját témáját már bizonyosan megtaláltad a fórumon.
Az utóbbi időkben kalandoztam kicsit a külföldi artizánszappanok felé, azokhoz képest sem rossz, habár van, amelyiknek a habjától kifejezetten jóllakik a bőröm (Wickham 1912, a tetejébe vegán...). Szerintem a hazai bőven megéri az árát.

Az atyai borotva nekem inkább elvette a kedvem az éles részeket is tartalmazó borotválkozási technikáktól :-D eltartott egy darabig, mire visszakeveredtem a hagyományos útra.

Nem elérhető montly

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 40
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1834 Dátum: 2019. Március 21. - 10:44:07 »
Sziasztok!

Jó 2 éve regisztráltam először a fórumra, akkor szinte napokat olvasgattam a késes borotválkozásról és sokat kérdezősködtem is, de sajnos a megvalósításig nem jutottam. Most feléleszteném és egyben elkezdeném (egyelőre kicsiben) a késes borotválkozást.

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy mostanság kezdő borotvakésnek mit ajánlanátok? Olvasgattam Gold Dollarról, de abból is van több típus. Ebay-en is láttam, de azok nem tudom milyen minőségben vannak élezve.

Kezdő kozmetikum márkának mit ajánlanátok? A bőröm száradásra eléggé hajlamos.

Pamacsnak olvastam a DM-es szintetikust. Ez jó lehet kezdésnek?

A válaszotokat előre is köszönöm. :)

Üdv, Montly

Elérhető kezdőmókus

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 1811
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1835 Dátum: 2019. Március 21. - 12:14:39 »
Késhez nem értek, pamacsban a Balea szintetikus ideális kezdőpamacs (olcsó, hozzáférhető, tartós, bolondbiztos), jól hidratál a Nivea borotválkozókrémje (szintén DM), vagy ha prémiumabb irányba mész el akkor pl a Taylor of Old Bond Street (TOBS) avokádós és egyéb borotvakrémjei, tudtommal csak online tudod rendelni mert Mo-n nincs.

Nem elérhető Detre

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 595
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1836 Dátum: 2019. Március 21. - 12:47:57 »
Kezdő márkának a Palmolive-t vagy a Speicket javasolnám. Müllerben elvileg kaphatók, a Speick aftershave-et is kínál.
Elég finoman bánnak a bőrrel (legalábbis az enyémmel). A Speick eggyel drágább kategória, a Palmolive viszont filléres (volt, amikor utoljára láttam).

A Balea szintetikus pamaccsal egyetértek, de ha tudsz online fizetni, vegyél inkább egy Yaqit az aliexpressről. Sokkal jobb a nyél, tömöttebb a köteg. A Balea nyelének szerintem kifejezetten rossz fogása van.

Nem elérhető montly

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 40
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1837 Dátum: 2019. Március 21. - 19:36:17 »
Kedves Kezdőmókus és Detre!

Köszönöm szépen a tanácsaitokat!
A pamacs úgy látom hamar meglesz. Balea vagy Yaki lesz, talán Yaki, mert lehet GD borotvát is Aliról rendelek majd.
Kozmetikumoknál megnézem a nivea és speick lehetőségeket. A későbbiekben a TOBS-ot mindenkèpp kis szeretném próbálni, mert olvasottak alapján nagyon tetszik.

Ha késben valaki még tudna javasolni azt megköszönném. :)


Nem elérhető Detre

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 595
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1838 Dátum: 2019. Március 21. - 20:47:31 »
Gold Dollarból állítólag a "vegyél ötöt, egy biztosan jó lesz" taktika a nyerő. És mindenképpen éleztetned kell őket.

Az acélról azt olvasni, hogy önmagában jó, csak a penge kialakítása maga lehet, hogy egy kicsit ferde stb.

Netről természetesen bármiféle hiperszuper szappant lehet rendelni, hazai gyártók a Cinke és a Balatoni, online meg minden van. Az idehaza polcon megnézhetőből ajánlottam.

A connaughtshavingről rendeltem már ezt-azt, elég tempósan szállítanak és elviselhetőek az áraik is. (Viszont közeleg a Brexit.)

Nem elérhető montly

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 40
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1839 Dátum: 2019. Március 22. - 07:56:15 »
Kezdőkésnek megpróbálom a GD-t, aztán meglátjuk. Arra talán elég, hogy meglássam, hogy fog e menni, megszeretem e. :)

A termékajánlásokat pedig köszönöm!
Hú tényleg! A connaughtshaving-et régen ismertem, de jó, hogy beírtad mert a címére már nem emlékeztem, csak az oldal volt ismerős.  Talán a brexit befullad és, akkor nem lesz gond a rendelésekkel. :D

Nem elérhető Forri

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 1986
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1840 Dátum: 2019. Március 22. - 08:05:55 »
Kés:

1.Szép, retró, menő, és tényleg alapos, ha már tudsz vele bánni. De nem alaposabb mint pl egy R41, vagy egy CJB vagy Feather SE készülék.

2. Éleztetni muszáj, ha másért nem azért, hogy kizárd ezt a hibafaktort a gyakorlásnál.

3. Él karbantartásáról magadnak kell gondoskodnod folyamatosan. Annak is vannak eszközei és technikája, amivel rendelkezned kell.
Ha vékony borostájú vagy akkor ez nem "annyira" kardinális kérdés, mint ha erősebb az arcszőrzet. Akkor előbb megérzed ha nem visz, és akadozik a kés, ami egyúttal baleset-veszélyesebb is.

Ezek alapján kell eldönteni, hogy neked való-e, akár most, akár az "út" közben. Sok sikert!  :thumbup:
(szerintem)

Nem elérhető Detre

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 595
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1841 Dátum: 2019. Március 22. - 10:16:48 »
Kezdőkésnek megpróbálom a GD-t, aztán meglátjuk. Arra talán elég, hogy meglássam, hogy fog e menni, megszeretem e. :)

A termékajánlásokat pedig köszönöm!
Hú tényleg! A connaughtshaving-et régen ismertem, de jó, hogy beírtad mert a címére már nem emlékeztem, csak az oldal volt ismerős.  Talán a brexit befullad és, akkor nem lesz gond a rendelésekkel. :D

Szívesen. Ha jól látom, éppen véglegesült egy kisebb csúszás.
Javaslom a szappanminta-rendelést, utána még biztosan belefér néhány teljes tégely is bejövősökből. Igazából csak jókat tudok mondani mindarról, amit onnét szereztem be (P&B, NSS, Sap. Bignoli). Most mintha volna MWF-ük is, azt szokták szeretni a kényes bőrűek (már ha nem lanolin-érzékenyek is egyben).

De igazából nincs semmi baj a Palmolive-vel vagy a Speickkel sem (szerintem).

Nem elérhető romsitsa

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 936
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1842 Dátum: 2019. Március 22. - 12:19:43 »
Hello,

ha tudsz online rendelni, felejtsd el a Balea pamacsot, a Yaqi egyszerűen jobb, felesleges kitérő. Szappanban a Balatoni és a Cinke is első osztályú szintén nem látom értelmét a Palmolive/Nivea vonalnak.

Üdv

Á

Nem elérhető montly

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 40
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1843 Dátum: 2019. Március 23. - 07:23:44 »
Forri nagyon jó okosságot osztottál meg velem! :) A késhasználat biztos, hogy “macerásabb”, de nekem ez amolyan hobby, kikapcsolódás is egyben, így az egész rituálé erdekel, még az élezés is. :D Szerencsére egyáltalán nem erős a szakállam így remélem a késél is tartósabb lesz!  :handshake:

Detre a minta eszembe se jutott, azt hittem csak full dolgokat árul. :O A lanolinnal sincs bajom, már csak ki kell próbljam, az MWF-re rákerestem és betettem a kipróbálandók közé!  :2thumbup:

Romsista neked is köszi a megerősitést! Nagy alli redndelő vagyok, s jövő hónapban útjára bocsátom a yaqi pamacsomat kinából. :D

Nem elérhető astra501

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 979
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek
« Válasz #1844 Dátum: 2019. Március 23. - 09:09:42 »
Néhány nap múlva "anniversary sale" lesz az aliexpressen, többek között a Yaqi is akciózni fog.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici