Szép estét mindenkinek!
Engedelmetekkel én is megosztanék egy receptet.
Nem ez a pontos neve, sőt, valózínűleg akad olyan aki ismeri, más hozzávalókkal, de remélem van akinek újdonság lesz.
Ha valaki más töltelékkel csinálja sem lesz gond, viszont a "szigetelő" sajt/disznósajt/szalonna rétegeket érdemes meghagyni.
Hústömb
Hozzávalók:
- Egy méretes egész kenyér (A továbbiak a kenyér méretétől függően.)
- 25-50dkg vékonyra szelt húsos szalonna
- 5 darab szép nagy csirkemály (Lehet disznó is, de el is lehet hagyni.)
- 15-20dkg disznósajt, vékonyra vágva
- 15-20dkg a kedvenc sajtfélédből, vékonyra szelve
- Igény szerint a kedvenc pörkölt alaplevéből 1-2 csésze, illetve a pörkölthúsból 5-10dkg, apróra vágva.
- Sült hús, lehetőleg tiszta, szaftos, tenyérnyi széles, maximum 1-1,5cm vastag darabok, akár több féle is.
Elkészítés
A kenyeret vízszintesen, kb az első negyendnél elvágjuk (A tetejétől számítva, hogy, ha levesszük a levágott részt úgy nézzen ki, mint egy tál.)
Eztán kiszedjük a kenyérbelet, ügyelve, hogy ne véknyítsuk el túlzottan a "tál" falát.
Majd lerakunk egy réteg szalonnát, szépen egyenletesen eloszlatva, majd egy réteget egy nagyobb, darabosabb húsból, eztán egy réteg sajt/disznósajt/szalonna, majd ismét egy réteg nagyobb hús.
Az 4 - 5 nagyobb húsréteg után önthető a pörköltlé fele, egyenletesen eloszlatva, majd az utolsó húsrétegkor a másik fele.
Az egészet lezárjuk még egy réteg sajttal/ disznósajttal/ szalonnával, majd állni hagyjuk egy fél napig.
A fél napos állást követően lepréseljük a tömböt.
Ezt úgy tesszük, hogy a tömböt kirakjuk egy vágodeszkára vagy fa lapra, majd ráhelyezünk egy másik fa lapot, melyre köveket/téglákat teszünk, így, lepréselve hagyjuk egy fél napig, majd növeljük a súlyt és még egy fél napot állni hagyjuk. (Én 3 kilóval kezdtem, mejd 6 kilóig emeltem a préskövek súlyát és 2 napig hagytam állni, a végeredmény egy szépen vágható, összeállt hústömb lett.)
Üdvözlettel:
Petur