Szerző Téma: "Férfias" receptek, szomjoltó italok  (Megtekintve 130549 alkalommal)

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #420 Dátum: 2012. Október 29. - 16:27:29 »
Én meg azt nem tudom mielőtt világvégét kiálltanánk, hogy miből gondoljátok, hogy a "bolti só" egyáltalán tartalmaz kálium kloridot??? :-)
Volt egy idő amikor adagolták a Na kloriddal együtt, ez tény. Erre azonban rá volt írva nagy betűkkel, hogy K...va jó a szívnek. Ellenben olyan íze volt, mint a puskapornak ( ha már lőttek szájba tudod..., ha még nem, akkor elég annyi, hogy mindennek b orzasztó íze lesz tőle, főleg a paradicsomnak.)
Utána kiderült, hogy mégsem olyan k..va jó, most asztali só néven Na klorid a bolti só. Ennek nincs rossz íze szerintem, biztos ártalmas, ha sokat nyel belőle valaki, de a holt tengerben is kb 40%-os Na klorid található és itt sincs túl sok élőlény, tehát az elmélet helytálló. Só egyébként (mindegyik) kell a szervezetnek, a kérdés, hogy miből mennyi...





Nem elérhető Betyarka

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2001
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #421 Dátum: 2012. Október 29. - 16:34:19 »
Lehet érezni az ízén, hogy sokkal bántóban sósabb a Kaliumos só mint a sima. Sőt sokra rá van írva, hogy benne van. Tiszta nacl csak gyógyszertárban veszel és sok helyen már nem is adnak ha kérsz. Nem érdekes?
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #422 Dátum: 2012. Október 29. - 16:48:00 »
Penge: nekem nagyobb bizadalmam van az eredeti sóban, mint a feldolgozottban :)
A saját magad által ölt disznóban is jobban bízol, az abból készült kolbász is csak jobb, mint a bolti.
Mondom ezt úgy, hogy itthon bolti só van, de menyasszonyoméknál himalájai).

Az, hogy nem tudjuk, mi az igazság az tény. De ugyanúgy tény az is ,amit írtam az elhízásról, rákról, cukorbetegekről és ezek létszámáról a népességhez képest.
Az egyéb nyavajákról ne is beszéljünk. Ha az élet nem változott ( a nagyobb stresszt és környezeti terhelést nem számítva), akkor egyértelműen fel kell hogy tűnjön, hogy mást és másképp eszünk.
Könnyebb elővenni a fagyasztóból a kész kaját, mint megcsinálni.
Szerencsém van, de én szeretek főzni ;)

Nem elérhető gprinz

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 644
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #423 Dátum: 2012. Október 29. - 17:28:06 »
Croaker, azért a várható élettartam alakulására is vessünk egy pillantást! Ezzen nem azt mondon, hogy egészségesen élünk, csak azt, hogy mindenek ellenére az élettartamunk jelentősen növekedett a modern körülmények között.

No, meg azért a búza és a tej az elmúlt sokezer évben végig alapélelmiszer volt, viszont qrvára nem szeretnék a paleolit ember életkilátásaival rendelkezni... Elég nehéz ellenőrizni, hogy az ő szerzvezetük hogyan reagált a kajájukra. Viszont sok könyvet el lehet adni.

Mit mindenhol, szerintem itt is a józan és a legfontosabb - ennek alapja a kiegyensúlyozott étkezés: lehet mindent, de mértékkel.
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #424 Dátum: 2012. Október 29. - 17:41:59 »
Visszatérve a "bolti sóhoz" Az tény, hogy van hozzáadott mifene mindben ( ha más nem jódozzák, meg csomosodásgátlózzák), de én csak a kálium só "bolti" mivoltát vitatom. Pár % lehet benne, azonban jórészt NaCl. A tengeri só is csak pár % kálium klorid. Az, hogy "feldolgozott" és összehasonlítható a házi disznótoros és az iparival az kétségtelen, ebben nem is vitatkoznék. Hogy a himalájáról bányászott só, vagy az erdélyi illetve a görög tengeri só között van e számottevő nyomelembeni különbség ( leszámítva az egyéb helyi szennyeződéseket) és, hogy ennek mekkora jelentősége van az emberi fogyasztásra, azzal már vitatkoznék...
Hasonlatképp Gút Besszer Gösszer, no meg persze Pilsner Urq... de a múltkori Kőbányai is jól esett, ami nálam meglepő jelenség...
Mindenesetre az én családom sóért a boltba megy... csak ezért nem a Himalájára.   

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #425 Dátum: 2012. Október 29. - 20:32:29 »
Azt gondolom, mindenből mértékkel...

Ott a pont  :borz2:

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #426 Dátum: 2012. Október 29. - 20:58:35 »
Én az általánosan "elterjesztett" álláspont szerint rettenetesen egészségtelenül táplálkozok:
-napi 3-4 erős rövid kávé(ristretto)
-rengeteg szalonnát eszek
-minden nap eszek húst
-megiszok évi többszáz liter bort
-feleségem nagyon sósan főz
-általában este későn eszek

180/80 vagyok és 110/70 120/80 között van vérnyomásom.

viszont:
-nem eszek semmi féle bolti felvágottat
-általában nem eszek teljes jólakásig
-nem eszek süteményt, vagy csak nagy ritkán
-eszek csokoládét, de ha csak lehet magas kakaótartalmút
-nem iszok üditőt




Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #427 Dátum: 2012. Október 29. - 21:30:23 »
Részben Rotbart felvetésére, részben kissé visszakanyarodva a kenyérhez:
1. kenyérsütőgép, mert sok időt megspórol
2. porélesztő, mert még senki nem győzött meg, hogy a kenyérsütőhöz rendes élesztőt használjak. Pizzatésztához, ilyenekhez csak rendes élesztő, kovászt még nem próbáltam.
3. cukor, egy kávéskanállal, mert a receptbe volt írva. holnap majd elhagyom.
4. liszt. jól szuperál bl55 és 80-assal is (bár az utóbbit használom), kukorica v. rozslisztet szoktam mellé rakni, szeretem a félbarnát.
5. olaj. olívaolaj, mert szeretem. a zasszony nem tesz bele, nincs változás, nem érezni.
6. só. az van, de utálom a mocskos csomósodásgátlós és tisztított szarokat, sajnos nem kezelt sót csak a legolcsóbb v. majdnem a legmagasabb kategóriában találni.

recept: 550 gr liszt, 210 ml víz, 1 kk cukor, 2 kk só, 1 ek olívaolaj, 1 csomag élesztő, 3 óra 10 perc. ;)

Nem elérhető MetalWarrior

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 955
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #428 Dátum: 2012. Október 29. - 22:07:13 »
Neked milyen géped van KunE. ?

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #429 Dátum: 2012. Október 29. - 22:09:14 »
Gprinz> az élettartam növekedése nagyban az orvostudomány fejlődésének köszönhető, nem a Coca colának és a McDonaldsnak.
Amiben 50-100 éve belehaltak, abba ma nem feltétlen stb stb. Ebben látod biztos nincs igazad.

Sajnos abban sem, amit a búzáról és a tejről írsz. Éppen ezzel kezdődik a könyv is (teszem hozzá jogosan, ha végiggondoljuk), hogy az ember, mint faj kifejlődésének az idejéhez képest hány ezer éve termesztünk gabonaféléket.

Az ember kialakulása :
"A tudomány aktuális állása szerint az emberré válás folyamatában először a testi adottságok, anatómai jellemzők változása következett be. Az Australopithecus afarensis ismert egyedei (Lucy, AL 444-2), valamint egy még ezeknél is korábbi nyomfosszília, egy 3,6 millió éves lábnyomai elárulják, hogy őseink már akkor két lábon jártak, amikor agytérfogatuk még semmivel sem volt nagyobb a mai csimpánznál".
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Emberr%C3%A9_v%C3%A1l%C3%A1s)

De előember 8 millió éve is volt már.

Ezzel szemben a búza termesztése:

"A legidősebb régészeti csupaszbúzaleletek Törökország déli részéből származnak (pl. Çatal Hüyük), továbbá Izraelből, Szíriából és Irakból, a kőkorszaki települési rétegekből. Mindez a Kr.e.VII évezredre tehető. Közép-Európában a legidősebb csupaszbúzalelet szántóföldi művelésből, a szalagkerámia-kultúrából csak szórványosan mutatható ki, pl. Göttingen környéki leletekből. Az első tisztán csupaszbúza-tenyészet mai ismereteink szerint Kr.e. 3600-ból, Magdeburg környékéről került elő. (a rösseni kultúrából). Kellő bizonyossággal nem állapítható meg, hogy termesztett búza vagy esetleg a keménybúza alakkörébe tartozó leletekről van-e szó.

Az i. e. 2. évezred kezdetére már mindenhol általánosan elterjedtek a búzafélék. "
(http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_b%C3%BAza)

Tehát mondjuk van a búza 9 ezer éve. Elterjedve 4000. Az akkori búza terméshozama minimális volt, csakúgy mint a termesztett terület és a technológia. A mai agyonmódosított gyomírtózott (pl : Roundup, ennek érdemes utánanézni! : http://www.welldorado.com/rovatkak/369-milyen-a-roundup-szinted) sok hasonlóságot nem mutat azzal a búzával.


Akkor osszuk le az ember fejlődését és a búza termesztését.
Még mindig úgy gondolod, hogy alapélelmiszer volt?
Ahhoz, hogy valamihez hozzászokjon a szervezet, nagyon sok idő kell. A tüdő sem egyik pillanatról a másikra alakult ki. Amióta van gabona, azóta (is) történik (ezzel kapcsolatos) természetes szelekció. Aki régen tej/gluténérzékeny volt, azzal nem tudtak mit kezdeni, mivel nem ismerték fel. Folyamatos rosszullét, bélbolyhok elhalása stb, folyamatos hasmenés, legyengülés, halál. Nyilván ez kevésbé öröklődött. De mivel annyira megnőtt az elmúlt 50-60 évben a gabonafélék és tejtermékek fogyasztása, ismét növekszenek ezek az autoimmun betegségek.

Nem akarom az észt osztani, de nekem az a szimpatikus a Szendi féle könyvekben, hogy ő nem akar semmi eladni. Nem egy norbi update vagy hasonló,hogy van egy saját terméke, vagy vitaminja, vagy bármi kencefencéje, ami csodaszer. Egyszerűen próbál ráébreszteni arra, hogy valami nem stimmel a világgal, és ez valószínüleg a kajában (is) keresendő.

Písz.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3762
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #430 Dátum: 2012. Október 29. - 22:20:31 »
Egy apró részlettel vitatkoznék, ugyanis valamit csak el akar adni: a könyvét.  ;)

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #431 Dátum: 2012. Október 29. - 22:26:22 »
Rendben, akarja eladni a könyvét. De ha nincs könyve, hol olvasod el ? A honlapján is jelentős tartalom fent van.
De egy könyv, az nem olyan, mint egy folyamatos fizetős szolgáltatás ( norbika féle stb stb). Egyszer megveszed, elolvasod és ennyi kb.
Persze jelenik meg új könyve is, de szerintem az elsőt elolvasva is meg lehet érteni a dolgokat.
Ha valaki igényt tart rá (első két könyv), bizonyos formában meg tudom oldani

Nem elérhető Betyarka

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2001
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #432 Dátum: 2012. Október 30. - 05:34:25 »
És ki az a Szendi konkrétan?
Honlap címe?
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető Croaker

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 234

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:"Férfias" receptek, szomjoltó italok
« Válasz #434 Dátum: 2012. Október 30. - 08:59:34 »
Neked milyen géped van KunE. ?
http://medwe.blog.hu/2010/04/12/milyen_kenyersuto_gepet_vegyek
Ennek hatására, meg a magam kutatásai alapján megvettem a második legolcsóbbat, egy Hausmeister HM1300-at, és két éve kifogástalanul üzemel. (ÉS VAN ELŐMELEGÍTÉS. állatjó :borz2:)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici