Szerző Téma: Svédacél  (Megtekintve 97128 alkalommal)

Nem elérhető Malac

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 6026
 • wei wuwei
Re:Svédacél
« Válasz #195 Dátum: 2016. Január 15. - 09:30:56 »
Vasárnap DE?
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető vetus.novacula

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 301
Re:Svédacél
« Válasz #196 Dátum: 2016. Január 15. - 22:56:19 »
Valóban hét napos készlet volt. De a csütörtökkel hiányos. ;D


Különböző grindek és egy kicsit eltérő méretek a hat késen, kb. azonos gyártási évből mind. Ezért tetszett meg a szett.
Meg a No.57 nem túl gyakori.


Amiben egyformák, hogy mindegyik rozsdamentes acélos. Ilyenek csak a francia piacra készültek. (Ezek is onnan származnak.)

Nem elérhető vetus.novacula

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 301
Re:Svédacél
« Válasz #197 Dátum: 2016. Március 31. - 05:09:03 »
Dawersion portáltársunk kérdezte tőlem: - Szeretném megkérdezni hogy mit jelent a szám a késen. Arra gondolok hogy a kés egyik felére az van írva hogy: C. V. Heljestrand Eskilstuna Sweden a másik oldalán meg: M három korona K No: és egy szám. Mire utalhat ez a szám? Jelent egyáltalán valamit vagy nincs jelentősége?
Gondoltam esetleg másoknak is szolgálhatok hasznos információval a kérdéssel kapcsolatban, ezért megosztom tagtársainkkal a választ.
A Heljestrand három különböző betűs rendszert használt: MK, BK és RK. A betűpárok közül a "K" betű a svéd Quality azaz minőség szó kezdőbetűje.
Az MK, BK és RK betűpár a különböző grindre, azaz a köszörülés mélységére utal. MK = Teljes Hollow, BK = Negyed Hollow és az RK = Fél Hollow. A BK és MK 1935-ben jelent meg, az RK 1944-ben jött ki tudomásom szerint. Ha jól tudom 1952-től  három korona került a betűk közé utalva a kiváló minőségre. A betűpárt követő szám 29-33 a penge méretét jelezte, csakúgy mint  Filarmonicánánál. Ennek alapján a számok a következőket jelenthetik: 30 = 4/8, 31 = 5/8, 32 = 6/8, 33 = 7/8. Vannak olyan feltételezések is, hogy nem a metrikus rendszert használták, hanem valami más mértékegységet.

2010 óta a Heljestrand feliratok értelmezéseknek volt egy kis fejlődés története.
Amit itt fonthunter leírt volt az őstörténet. A betűpárt követő szám - mint méret jelzés - kivételével nem pontos mára már az információ.

Ennél haladóbb elképzelés a svédországi Eskilstuna városi múzeumából származott. Ők úgy vélték, hogy a 'Mästerlig Kvalitet' (Mesteri / superior minőség) és a 'Bra / Bästa Kvalitet' (Jó / legjobb minőség) jelzése volt az 'MK' és 'BK' beütő.
Sajna az 'RK' beütőre nem tudtak magyarázatot adni. És ott is sántított egy kicsit a dolog,  hogy voltak-vannak exluzív dobozos, teknőspáncél nyeles tökéletes kivitelű BK beütős kések.
Szemre és minőségre a tapasztalatok szerint semmi különbség nincs az MK és BK beütős kések között. (Nekem is van 2-2 azonos méretben mindegyikből, látható és érezhető különbség nélküliek.)

Ma már az igazságot a tulajdonosok monogramjai adják.
Bizonyított, hogy a Kindal család megvásárolta a C.V. Heljestrand Társaságot. A cég megszerzése előtt  Magnus Kindal-nak volt kizárólagos ügynöki monopóliuma a  CV Heljestrand márkára Franciaországban, majd később tulajdonosa lett a cégnek. Halála után az  özvegye, Berthe Kindal lett a tulajdonosa a C.V Heljestrand Társaságnak. Majd fiuk, Rickard kindal, a vállalat vezetőjeként ténykedett.

Magnus Kindal unokája megerősítette, hogy az "MK" beütő a nagyapja monogramja volt a C.V. Heljestrand borotvakéseken.
Az MK köztük a három koronával a cége logója volt. (Három korona a Svéd királyi udvar baszállító minőséget jelentette.)


Tehát a beütők jelentése: M K = Magnus Kindal    B K = Berte Kindal   R K = Rickard Kindal
forrás

Azt, hogy melyiket mikor használták pontosan nekem még kérdéses. Logikus az lenne, hogy amikor valamelyik családtag vitte az üzletet akkor a késeken az ő monogramja szerepelt.
 
BK 1935-ben megjelenhetett, ha az öreg Magnus halála kb. ide datálódik.  Az RK 1944-től lehetett - mert Rickard 1947-ben már biztosan igazgató volt. Az MK beütő talán már 1935 előtt is létezett.
Mondjuk nálam szemre egyidős MK és BK beütős kések vannak egy szettben. Szinte biztos, hogy egy személy egyszerre egyidőben vásárolta őket.  :fejtor:

Logikusan nem 1952-től került a betűk közé a három korona. Mert már minden korábbi monogramos beütővel használták.   

Van aki a különböző borotvás fórumokon kapaszkodik még valamelyik téves elképzelésbe. A pofon egyszerű tények ellenére is.

Nem elérhető SicTransit

 • Moderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 7810
 • lelkes kezdő
Re:Svédacél
« Válasz #198 Dátum: 2016. Március 31. - 09:01:59 »
 :thanks:
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető mano66

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 184
Re:Svédacél
« Válasz #199 Dátum: 2023. Június 06. - 09:45:12 »
Egy C.V Heljestrand No24-el beléptem én is a késes táborba. A kés jelölésben nem találtam sehol infót, hogy az "No24" mit jelent?
RazoRock Game Changer .84-P . RazoRock Silver 400 Plissoft Noir szintetkus borotvapamacs.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici