Tegnapi reggelim:éhes lettem (egy kis szalonnás hagymás kolbászos rántottával, meg koviubival, hm.....) :sör:
Mexikói tortilla
...
Jó sütést!
Üdv,
Toportyán
Mi a salátákra mindig rakunk egy kis tökmagolajat is... fantasztikus!
És jó a prosztatának is.
Toportyán!
Ki ne hagyd a harmadik alaptételt: az asszony nem ember. ;D
Éljenek a nők és a másik ember tisztelete!Úgy van ahogy mondod!Faluhelyen a mai napig az ember az a férfira vonatkozik,az asszony az pedig asszony vagy fehérnép. Sokfele gyereknek is csak a fiut hivják, a lány az meg lány.
Talán a mondás keletkezésének felfogása az emberre, mint férfira utal, s ez esetben az asszony, nem férfi, így igaz...
:sör:
Szia Atti!
A fél kiló méz nem sok bele????? :o
Egyébként, ha egy kis narancsolaj és szegfűbors is kerülne bele kész lenne a bay rum ala' csóti kántor....... :fetreng:
Tibi
Nem szomj oltó!
Étkezés előtt vagy télen ajánlott.
- 2 liter pálinka
- 1/2 kg méz (én akácot tettem bele)
- 1 csomag egész fahéj
- 1 cs szegfűszeg
- gyermek ököl nagyságú gyömbér (kb 6 mm-es szeletekre karikázva)
Jó pálinkát kár feláldozni, inkább valami "karcosabbat" érdemes. A legvadabbat is megszelidíti. 5 literes dunsztosüvegbe bele mindent, 2 héten át naponta rázogatni/lötykölni. Azután elég hetente kétszer. A celofánt ne felejtsük ki, mert párolog a cucc. A fogyasztandó mennyiséget szoktam csak leszűrni, a többi tovább érik.
Vigyázat: alattomos.
Nem mar, itatja magát, majd jól fejbevág. :crazy:
Szia Atti!
A fél kiló méz nem sok bele????? :o
Egyébként, ha egy kis narancsolaj és szegfűbors is kerülne bele kész lenne a bay rum ala' csóti kántor....... :fetreng:
Tibi
Hát, ez a hányika méltó a nevéhez. Nagyon éhesnek kell hozzá lenni. ;D
Nálunk hétvégén zakuszka-főzés lesz, rengeteg padlizsán terem idén, hideg téli estéken kitűnő kaja.
A 2/3-ig elmondott székely vicc befejezéséért (magas labda volt, le kellett csapni ;) ) elnézést kérek, nem gondoltam, hogy ennyire megsértek vele bárkit is. Vámosgálfalván (Marosvásárhely mellett) jó pár köményes pálinka elfogyasztása után mondták ezt nekem székely barátaim, amikor sört akartam kérni, kísérőnek. Még egy hét múlva is köményest büfögtem. Ott tanultam meg padlizsánkrémet és zakuszkát készíteni.
Gyerekek, valakivel boltolok egy kis zakuszkát, életemben nem ettem, de a hozzávalók alapján baromi jó lehet :)
Sanyi, ha kész lesz, majd viszek belőle egy kis kóstolót. Ha minden jól megy, lesz babos meg padlizsános.
A bioboltos a nyomába sem ér, kár érte a pénzt kidobni.
Sanyi, ha kész lesz, majd viszek belőle egy kis kóstolót. Ha minden jól megy, lesz babos meg padlizsános.
A bioboltos a nyomába sem ér, kár érte a pénzt kidobni.
Gyerekek, valakivel boltolok egy kis zakuszkát, életemben nem ettem, de a hozzávalók alapján baromi jó lehet :)
... marhanyelves(fokozva bölénynyelves)...,
Pedig a marhapofa is milyen finomság.A tévhit ellenére a legízletesebb húsrész a fejen található.
Toortyán,
Ezt a puruttya főzeléket véletlenül nem slambucnak esetleg öhömnek hívják?A hozzávalók alapján nálunk igen! :fetreng:
Szóval arszab javasolnám, hogy a finnyáskodást próbáld meg egyszer félre tenni és vedd rá magad és kóstolj meg egy füstölt, főtt marhanyelvet, és garantálom, hogy aznap nem fogsz a zakuszkára gondolni! ;D
Ha már padlizsánkrém, meg zakuszka, akkor egy kis autentikus "széköly " itóka (Köményes pálinka):Ez így elég melósnak hangzik...meg a nyálam sem indult meg a receptet olvasván. Nem lenne egyszerűbb mondjuk csak: JÓ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI ???
7dl vodka (a legolcsóbb..) 3dl víz, 2ek.köménymag, 5ek.cukor.
a köményt szárazon egy kicsit megkapatom, majd rászórom a cukrot, és együtt karamellizálom (ne égjen meg!) ha kellemes barna a színe, felöntöm a vízzel, olvadásig kevergetem, majd az egészet rászűröm a vodkára. Ha kihült , fogyasztható :sör:
Kömény?? Nem inkább ánizs? Vagy fenikli?Ha már padlizsánkrém, meg zakuszka, akkor egy kis autentikus "széköly " itóka (Köményes pálinka):Ez így elég melósnak hangzik...meg a nyálam sem indult meg a receptet olvasván. Nem lenne egyszerűbb mondjuk csak: JÓ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI ???
7dl vodka (a legolcsóbb..) 3dl víz, 2ek.köménymag, 5ek.cukor.
a köményt szárazon egy kicsit megkapatom, majd rászórom a cukrot, és együtt karamellizálom (ne égjen meg!) ha kellemes barna a színe, felöntöm a vízzel, olvadásig kevergetem, majd az egészet rászűröm a vodkára. Ha kihült , fogyasztható :sör:
De ha már az egzotikus kajákról beszélünk, ki evett már a borotválkozáshoz legközelebb álló, valóságos szimbólumállatunkat, a borzot?Én megmondom: Bear Grylls ;D
Vadász ismerősöm szerint nagyon finom a belőle készült pörkölt. És ha lelőtted, megetted, a szőréből el is tudod készíteni a pamacsodat. ;)
Melós?Ha már padlizsánkrém, meg zakuszka, akkor egy kis autentikus "széköly " itóka (Köményes pálinka):Ez így elég melósnak hangzik...meg a nyálam sem indult meg a receptet olvasván. Nem lenne egyszerűbb mondjuk csak: JÓ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI ???
7dl vodka (a legolcsóbb..) 3dl víz, 2ek.köménymag, 5ek.cukor.
a köményt szárazon egy kicsit megkapatom, majd rászórom a cukrot, és együtt karamellizálom (ne égjen meg!) ha kellemes barna a színe, felöntöm a vízzel, olvadásig kevergetem, majd az egészet rászűröm a vodkára. Ha kihült , fogyasztható :sör:
Toportyán!
Ki ne hagyd a harmadik alaptételt: az asszony nem ember. ;D
Hát, ez a hányika méltó a nevéhez. Nagyon éhesnek kell hozzá lenni. ;D
Nálunk hétvégén zakuszka-főzés lesz, rengeteg padlizsán terem idén, hideg téli estéken kitűnő kaja.
A 2/3-ig elmondott székely vicc befejezéséért (magas labda volt, le kellett csapni ;) ) elnézést kérek, nem gondoltam, hogy ennyire megsértek vele bárkit is. Vámosgálfalván (Marosvásárhely mellett) jó pár köményes pálinka elfogyasztása után mondták ezt nekem székely barátaim, amikor sört akartam kérni, kísérőnek. Még egy hét múlva is köményest büfögtem. Ott tanultam meg padlizsánkrémet és zakuszkát készíteni.
Kösz, de én el vagyok látva olyannal, amiről írtam ;DMelós?Ha már padlizsánkrém, meg zakuszka, akkor egy kis autentikus "széköly " itóka (Köményes pálinka):Ez így elég melósnak hangzik...meg a nyálam sem indult meg a receptet olvasván. Nem lenne egyszerűbb mondjuk csak: JÓ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI ???
7dl vodka (a legolcsóbb..) 3dl víz, 2ek.köménymag, 5ek.cukor.
a köményt szárazon egy kicsit megkapatom, majd rászórom a cukrot, és együtt karamellizálom (ne égjen meg!) ha kellemes barna a színe, felöntöm a vízzel, olvadásig kevergetem, majd az egészet rászűröm a vodkára. Ha kihült , fogyasztható :sör:
na ja. akkor szaladj le a sarki kocsmába egy felesre.az egyszerűbb >:(
Vineta= Padlizsán, Törökparadicsom. ;)nah ja, de nekem kolozsváron csak vinetának mondták a kennyérre kenhető, padlizsánkrémet.
Üdv.
Brien:nem vagy egyedül...
Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb tésztaétel:
Félzacskó fussili (lehet széles metélt is) tésztát olaszosra főzünk, közben 2-3 közepes fej fokhagymát megtisztítunk, lereszeljük (vagy fokhagyma nyomóval pürésítjük), olivaolajon egy nagyon kicsit megkapatjuk,sózzuk, megszórjuk egy csokor finomra vágott petrezselyemmel, összeforgatjuk a tésztával, tálaláskor egy csipetnyi rezselt parmezánnal ízesítjük.
;)
mi ugyanezt fokhagyma nélkül, bazsalikom-oregano-rozmaring fűszerezéssel szoktuk, penne tésztából, szigoruan al dente állagban
feljön ez a topik szépen, lassan.... ;D
Recept Topi Cimbinek !
Haraszti aprópecsenye jóasszony módra: ( általában nagyobb családi összejövetelen készítem tárcsában. utoljára 3 hete készítettem )
1, Apróra vágott több féle hús olyan 3 kg ( tarja, lapocka, filézett csirke comb, esetleg csirke mell) mustáros, olajos, borsikafüves, kakukkfüves, petrezselymes, borsos, fokhagymás pácban áll egy éjszakát.
2, elő veszem a 84 cm átmérőjű tárcsámat, és egy kevéske olajon megpirítok 60-70 dkg kockára vágott császár szalonnát. Amikor ropogós akkor kiveszem és félre teszem ( szükségem van a pirult szalonna ropogós textúrájára)
3, 4-5 db nagyobb fej hagymát nagyobb cikkekre vágom,( a cikkeket lemezeire szedem) és szalonna maradék zsírján ezt is megpirítom, kiveszem?. Tudod textúra
4, a pácolt húst rádobom a már nem túl rossz ízű zsiradékra, és gyorsan körbe pirítom, ha egy kis levet engedett sózom ( itt kap sót először) majd felöntöm 2-3 deci fehérborral.
5, 1/2 kg gombát felvágok és az apró hús mellé dobom. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje
6, gyakori kevergetés mellett, 40-45 percig rogyogtatom.
7, az előző este fokhagymás tejbe áztatott 30-40 dkg csirke máj szintén beugrik a tárcsába, és rövid ideig együtt rotyognak.
8, Ha a máj megnyomásra megfelelő ( puha de nem ereszt véres levet) hozzá adom a félre tett hagymát, és szalonnát, és rövid ideig pirítom. A már nincs leve, de még nem száraz, éppen szaftos állag a jó.
Ha van hozzá hangulatom akkor a kitisztított tárcsában házi steak burgonyát, ha nincs akkor készen vett burgonya rösztit sütök hozzá.
Nyilván el tudom képzelni arányosan kisebb mennyiségeknél gáztűzhelyen serpenyőben :sör:
reofil ( tritreknek)
Egy nagyon egyszerű (de finom!) pásztor étel Erdélyből:
Sűrű puliszkát főzünk, ha kihűlt kétökölnyi gombócokat gyúrunk belőle (vizes kézzel, úgy nem ragad), a közepébe juhtúrót töltünk, újra formázzuk, majd ahogy van parázsba tesszük, és addig sütjük míg a külseje megszenesedik.
Félbe vágjuk, és lehet csipegetni.
(azt iszol hozzá, amit akarsz, vagy ami van... ;D
most nem ugrik be mi a román neve, de ez egy román ételEgy nagyon egyszerű (de finom!) pásztor étel Erdélyből:
Sűrű puliszkát főzünk, ha kihűlt kétökölnyi gombócokat gyúrunk belőle (vizes kézzel, úgy nem ragad), a közepébe juhtúrót töltünk, újra formázzuk, majd ahogy van parázsba tesszük, és addig sütjük míg a külseje megszenesedik.
Félbe vágjuk, és lehet csipegetni.
(azt iszol hozzá, amit akarsz, vagy ami van... ;D
Jól hangzik, hasonló módon készítették W.A., A Funtineli boszorkány c. regényében
Ma minden hókuszpókuszt félretéve 1 fej vöröshagymából, két paprikából, pár friss cseresznyepaprikából és fél szál száraz csabai csípőskolbászból, disznózsíron olyan lecsót csináltam, hogy csak no! Utána mi mást tehettem, muszáj volt leöblítenem két stampedli szilvával ;) Jöhetnek az édes álmok! :buek:
Pari :fetreng: :sör:Ma minden hókuszpókuszt félretéve 1 fej vöröshagymából, két paprikából, pár friss cseresznyepaprikából és fél szál száraz csabai csípőskolbászból, disznózsíron olyan lecsót csináltam, hogy csak no! Utána mi mást tehettem, muszáj volt leöblítenem két stampedli szilvával ;) Jöhetnek az édes álmok! :buek:
Pari?
Urak! Mai reggelm:
Amerikai (vagy kanadai) palacsinta
Hozzávalók:
1 bögre liszt (kd 2,5 dcl) vagy 12 púpozott ek
1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 tasak vaniliáscukor (kihagyható)
1 kis csipet só
1 tojás
10 dekás vaj harmada-negyede (felolvasztva mikróban)
2 -2,5 dcl tej
/Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 12-14, 13-14 cm átmérőjű palacsinta jön ki. Már háromtól jól laksz!/
Elkészítés:
A por állagú cuccokat egy megfelelő méretű edényben összekeverem.
A folyékony állagú cuccokat egy másik edényben szintén.
A folyékony cuccot ráöntöm folyamatos keverés mellett a porítottra. Tejföl sűrüségű tésztát kell keverni belőle.
Palacsintasütőben, vagy serpenyőben kis tűzön zsiradék hozzáadása nélkül (a benne lévő vajnak köszönhetően NEM tapad le) megsütjük.
/ Egy merőkanállal kb 13-14 cm átmérőjű tésztát öntünk a serpenyő közepére. Kisvártatva a sütőpor hatására pici buborékok keletkeznek és a cucc elkezd matt lenni a tetején. Na ekkor kell egy spatula segítségével megfordítani. Nem érdemes jaszkarizni és látványkonyhába illő mozdulatokkal dobálva forgatni./
A végeredménybek kb. így kellene kinéznie:
(https://lh5.googleusercontent.com/-dZPEjL6pjCs/TjeRIoDfK6I/AAAAAAAAAHs/lhlscA_OCyI/s800/Kanadai%252520palacsinta%252520%2525C3%2525A1tonylekv%2525C3%2525A1rral.JPG)
A mai áfonyalekváros volt!
Bármivel ízesítheted: méz, kakaópor, fehéj, lekvárok, nutella.
Jó sütést!
Üdv,
Toportyán
A jó időt kihasználva egy nem túl bonyolult,de annál finomabb ebédet főztem bográcsban:
Kakaspörkölt fokhagymás,tejfölös uborka salátával,nokedlivel!
Néha ezek az ízek és a főzés közben kialakult családi hangulat sokkal többet ér a Világ legkifinomultabb ízvilágánál.Azért egy kis Takler kadarka is segített a jó hangulatban. ;)
Egy férfias itóka elég egyszerű receptje:
Vettem 7 mázsa szilvát, beraktam hordóba, összetörtem, naponta kevergetem, már szépen forr.
Szeptember 20-án kifőzetem, pont egy nagyüstre való, és máris kész a finom szilvapálinka. ;D
Ugyanezt eljátszom még októberben 7 mázsa almával és novemberben 7 mázsa birsalmával is.
Olyanokból kihívás amelyekbe kevés a cukor.Abba tenni kell :crazy:
Amit még szeretnék valamikor összehozni az a vackorpálinka.Jaj, de finom a vadkörte,
Inkább kevés de minőségit.Olyanokból kihívás amelyekbe kevés a cukor.Abba tenni kell :crazy:
Sajnos az egyik jócimborám azt a filozófiát tette magáévá, hogy cukor nélkül nincs jó cefre, így pálinka sem... :(
Sajnos az egyik jócimborám azt a filozófiát tette magáévá, hogy cukor nélkül nincs jó cefre, így pálinka sem... :(
Akkor a kollégádnak minimum a fél ország a kollégája! :-\
Kuni, csak azt ajánlhatom, egyszer fizesd meg a dugattyús Bialettit, örök darab, dupla szitatárcsával turbó, direktben a tűzre rakhatod melegíteni...ÁÁÁ, már a kávézóban nincs is jó helyen egy kávézáshoz használt termék-kérdés? :borosta:
ÁÁÁ, már a kávézóban nincs is jó helyen egy kávézáshoz használt termék-kérdés? :borosta:
Nem, miért tettem volna. Tán nézni kéne, hova írsz! :fetreng:Hát, lehet :crazy: :sör:
Azt hiszem ha fitnesznorbi betévedne ide helyben szörnyethalna a receptjeid alapján. Úgy kiváncsiságból neked mennyi a koleszterin szinted?
Azt hiszem ha fitnesznorbi betévedne ide helyben szörnyethalna a receptjeid alapján. ...
Egyébként meg az öregek is szalonnát ettek meg zsírral főztek, oszt hóttig éltek. Nem vót semmi bajuk....há ja, meg egy kicsit többet is mozogtak (és nem a fityneszteremre gondolok...szerintem az egész napos állandó közepes fizikai munka nem ugyanaz, mint mikor irodai meló után benyomulsz pörögni egyet a szpinningen /magyarul szobabicikli...csak így nem hangzik olyan menőnek/)
A nőknek is azért nem volt narancsbőrük, mert másféle életmódot éltek mint manapság.... :fetreng: :fetreng: :fetreng:...de ha vót is nekik, kb. lesz@rták :fetreng: :fetreng: :fetreng:
A nőknek is azért nem volt narancsbőrük, mert másféle életmódot éltek mint manapság.... :fetreng: :fetreng: :fetreng:...de ha vót is nekik, kb. lesz@rták :fetreng: :fetreng: :fetreng:
Csak ezt el ne olvassa valami szőke divatliba, mert szószerint veszi... oszt büdös lesz :crazy: :fetreng:A nőknek is azért nem volt narancsbőrük, mert másféle életmódot éltek mint manapság.... :fetreng: :fetreng: :fetreng:...de ha vót is nekik, kb. lesz@rták :fetreng: :fetreng: :fetreng:
,,Az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég... ??
Tegnap este is elhatároztam, hogy könnyű vacsim lesz. Ittam egy bögre teát meg megettem két őszibarackot. Mondom milyen jó, tiszta egészséges!
Hogyne.
Egy óra múlva azt hittem átég a gyomrom
Viszont ez a vacsi egészséges, ha utána elmész aludni... mert nem terheli a gyomrodat, viszont nem lesz üres...:crazy: :crazy: :crazy:
Topi, azthiszem meghoztad az étvágyam, megyek szétnézek a konyhában..., hogy van-e ott tehén.
A vacsiról csak annyit, hogy ha 18:00 elött fogyasztod, akkor egy tehenet is megehetsz.
NE közvetlen lefekvés (alváshoz :crazy:) elött edd meg a tehenet.Mondjuk ha meg nem alváshoz fexel le, akkor semmiképpen ne egyél elötte. (Hanem utána) :crazy:
Üdv.
Toportyán
Úgy tapasztaltam, figyelni kell a jelzésekre. Mi esik jól, miből mennyit és mikor ehetek.(http://thewildones.faketrix.com/content/pictures/page-7/large/weird-people-fat-guy-eating-huge-hamburger.jpg)
-Vágd félbe, és kapard/vágd ki a magházat (nekem erre van egy kanalam aminek megéleztem a peremét)
Kifőtt a szilvapálinkám!!!!!!!! :buek:
Olyan, de olyan finom lett, bár karcos még kissé.
50,5 fokos, üt, mint állat.
Ha már szilva:én most kaptam frissen főzött szilva lekvárt.
Honnan szerezted?Főzni is lehet ;) Bár rá kell szánni egy teljes napot (vagy másfelet), de megéri!
Megígértem a zasszonynak, hogy veszek neki ::)
Nincs idő rá :-[Ezzel mi is így voltunk egy darabig...de enni meg kell ;D ...és én alapvetően gyanakvó ember lévén nem bízom meg a hazai "bioemberekben", így jobb, ha az ember maga veszi kézbe a dolgot. Igaz, az idén a páromra hárult a dolog, de anyámmal ketten elbántak 50 kg szilvával.
Honnan szerezted?
Megígértem a zasszonynak, hogy veszek neki ::)Ha már szilva:én most kaptam frissen főzött szilva lekvárt.
Ha már szilva:én most kaptam frissen főzött szilva lekvárt.Én sütni szoktam... cukor nélkül... idén 3x20 kg-t.
Szia Ákos,
viszek neked egy kostolónyi üveggel a sajátomból, ha megengeded... Meg teszek mellé a piros Gillette-ből, ha még érdekes.
Z.
Reofil,
Isteni receptjeid vannak. Élvezettel olvasom őket. Ha lesz időm össze is szedem mindet és valamilyen módon összefogom szerkeszteni, hogy mag legyenek egyben.
Üdv.
Lobo Lobo
...A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!)...
mry, ezt én is olvastam. Meg ezt is: "Ebbe is keményfa fűrészpor kerül..."...A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!)...
Fbp, igaz nem vagyok Tibi, de a megfejtés ott van a hsz-ben... :evil:
Én arra lettem volna kíváncsi, hogy eddig milyen fákat próbált, és azokkal mik a tapasztalatai.
Továbbra is erre vagyok kíváncsi :evil:
Hagymás, ecetes-uborkás majonézzel, friss bagettel, és valami jó féle rozéval fogyasztva sírás közeli állapotot okoz........most jöttem a Mongol-ból, úgyhogy hidegen hagynak a szavaid... :P
Tibi- tűlevelűekkel vagy egyéb örökzöldekkel lehet pl. füstölni?Tiszafa?
Tibi- tűlevelűekkel vagy egyéb örökzöldekkel lehet pl. füstölni? .
Mindenesetre ezt a halfüstölést olyan szakácskönyvben is megirigyelhető, nyálcsorgatóan írtad le, hogy rögtön rendeltem 3 kiló füstölt lazacot írországi horgász cimborámtól! (a pisztráng ez esetben csak ezüstérmes a sírásban.., az igazi hiszti a füstölt lazacnál kezdődik) :D
A fűrészporral szemben nyilván alap elvárás, hogy ne motoros láncfűrésztől származzon...Nincs azzal semmi gond, csak a lánckenéshez extra szűz olíva olajat kell használni... ;)
Kicsit nem figyelek, és mindjárt elmaradnak a beígért pisztrángos receptek....
Hagymás, ecetes-uborkás majonézzel, friss bagettel, és valami jó féle rozéval fogyasztva sírás közeli állapotot okoz.....
az áramláskedvelő
Ki vagy te nagy fehér kulináris isten???
Bár biztos ismeritek, azért éljen a higiénia :) http://youtu.be/vZ_-JzM-YQg (Ed, nem tudsz kóstolót szerezni? :) )Köszi, nem ismertem.
Mert szerencsére nem sűrűn fordul manapság már elő, kettőt tippelhetsz miért... ;)
Miért?Mert szerencsére nem sűrűn fordul manapság már elő, kettőt tippelhetsz miért... ;)
Sanyi! A házi sajtkészítés annyi ÁNTSZ-t lát, mint Szt. Pál oláhokat. ( vagy most majd bejelentjük, hogy Toportyán mire készül, mint kistermelő?) ;D
Különben is azt írja a wiki
hogy ez a kórokozó pont lesz.rja a hőkezelést, de még az ÁNTSZ-t is ( mivel nehezen mutatható ki)
Sanyi! A házi sajtkészítés annyi ÁNTSZ-t lát, mint Szt. Pál oláhokat. ( vagy most majd bejelentjük, hogy Toportyán mire készül, mint kistermelő?) ;D
Igaz, ilyen embertől ne is vegyen senki se sajtot, se tejet, ha nem megbízható az illető. Nyílván nem Toportyánra gondolok itt elsősorban ;DKülönben is azt írja a wiki
A wikibe akár én is írhattam volna a makákók szeretkezési szokásairól, úgy hogy fingom nincs róla :fetreng: A wikibe akárki írhat, érdemes óvatosan kezelni azt amit benne van.hogy ez a kórokozó pont lesz.rja a hőkezelést, de még az ÁNTSZ-t is ( mivel nehezen mutatható ki)
Ha akármilyen baci is leszarná a pasztőrözést, akkor igen nagy bajban lennénk. Szerencsére az összes baktérium ami patogén az emberre nézve, az elpusztul hőkezelés hatására, nem véletlen találták ki. Nem tesz csíramentessé, de olyan mennyiség alá csökken, hogy ne tudjon megbetegedést okozni. És jelentem, a laborban nekem nagyon szépen nő a szelektív táptalajon, szóval köszöni szépen, de kimutatható elég nagy valószínűséggel :borz2: A PCR majdnem 100%-ban mutatja ki, szóval nem igazán értem honnan vette ezt az egészet az író.
De mint az elején is megmondtam, mindenki azt eszik amit akar, mivel elég minimális esélye van arra hogy bármi ilyen betegséget kapjon el. Én is eszek nyers halat a szusiban, miközben teljesen tisztában vagyok vele mi lehet benne :) Csak hivatásomnál fogva és senkinek nem fogom mondani hogy akármit is egyen, vagy igyon ami nincs hőkezelve. Ha egy évben (a hasamra ütöttem) 10.000 emberből 1 lesz beteg xy kajától, az azt jelenti hogy Józsi bácsinak 0,01% esélye van hogy az xy kajától baja legyen, magyarán őt tök hidegen fogja hagyni a dolog, és továbbra is enni fogja. Viszont az én szemszögemből ez azt jelenti, hogy kb. 30-an fognak egy évben bejönni a Klinikára hogy xy kajától baja van, akiket meg kell gyógyítanunk.
Szóval a lelkiismeretem miatt én senkinek nem ajánlok olyat, amiről tudom hogy nagyobb baja lehet tőle. A hőkezeletlen hús és tejtermékek ilyenek, ezért senkinek nem ajánlom a fogyasztásukat.
Akkor most vonjam meg magamtól azt az élvezetet hogy jót húzok a frissen fejt habos tejből?Ha rendesen lemostad a csöcseit a Rozinak...
Szóval én utálom a kecsketejet ha nem friss és a kecskesajtot, mert rohadt büdösek
Az lehet :sör:Szóval én utálom a kecsketejet ha nem friss és a kecskesajtot, mert rohadt büdösek
Akkor nem ettel meg jo kecskesajtot...
Mondjuk az is igaz, hogy a legbüdösebb hely, ahol életemben voltam, az egy egyébként patikatisztaságú kecskesajt készítő manufaktúra volt, Dél-Franciaországban. :)
Az a ti bajotok, városiak, hogy mindenből akkora problémát csináltok. Túlzásba viszitek a sterilizálást, és ha összeakadtok egy kósza baktériummal vagy vírussal, egyből kicsinál benneteket. ;D
Itt nálunk faluhelyen a szomszédomnak van kecskéje, a haveromnak tehenei, szoktam tőlük tejet venni. Porbanhempergő gyerekkorom óta azt isszuk. Ha bármi gyomorpanaszom van, akkor meg bevágok egy-két kupica jóféle 50 fokos szilvapálinkát, oszt az elintézi a kis mocskokat. :fetreng:
u.u.i.: egyetek nyulat finom és egészséges !!
egy kollégámtól szoktam venni, élve hozza el, én megnyúzom
és felhasználáshoz igazítva darabolom, konyha késszé teszem
majd' hasonlót követtem el a hétvégén, csak csirkével.Halálra simogattál egy csirkét??? :o
... Sok vér marad a testben.Idézetegy kollégámtól szoktam venni, élve hozza el, én megnyúzom
és felhasználáshoz igazítva darabolom, konyha késszé teszem
remélem nem élve nyúzod meg, hanem kellőképpen tarkón vágod nyúzás előtt :crazy:
Én is ittam elég sok frissen fejt tejet gyermekkormban, mégis itt vagyokA természetes szelekció része. Túlélésre alkalmasnak találtattál ;D
Én is ittam elég sok frissen fejt tejet gyermekkormban, mégis itt vagyok
... Sok vér marad a testben.Idézetegy kollégámtól szoktam venni, élve hozza el, én megnyúzom
és felhasználáshoz igazítva darabolom, konyha késszé teszem
remélem nem élve nyúzod meg, hanem kellőképpen tarkón vágod nyúzás előtt :crazy:
Én torokra megyek. De aztán persze, engem ezért sok kritika ért, már otthon is :sör:... Sok vér marad a testben.Idézetegy kollégámtól szoktam venni, élve hozza el, én megnyúzom
és felhasználáshoz igazítva darabolom, konyha késszé teszem
remélem nem élve nyúzod meg, hanem kellőképpen tarkón vágod nyúzás előtt :crazy:
Nem, haelőbbtarkózás után kivérezteted.
Én torokra megyek. De aztán persze, engem ezért sok kritika ért, már otthon is :sör:
Én a brokkolival is kíméletlen vagyok...kalapáccsal vágod tarkón?
Ha krémlevest készítek, igen ;DÉn a brokkolival is kíméletlen vagyok...kalapáccsal vágod tarkón?
Kuni, nem leszek genya állat és nem csapom le ezt a magas labdát.....Mikor először vágtam nyulat, nevelőapám mondta, h jó erősen vágjam fejbe. Majdnem leszakadt nekije... ;)
mikor langyosra hült belekeverünk egy natur Activiát és másnapra van egy nagy adag finom joghurtunk, amit imád mindenki.
Jó ezer évig egyébként úgy ették, hogy a füstölési fázis után - akár hetekkel késöbb, felszeletelték és elrágcsálták.
Mivel úgy néz ki, áldozatok árán, de megyünk a borotvatalira "innen a gyepün túlról" is, lassan össze kell állitsak egy kivánságlistát, mit kell vigyek.
A racka husa miben mas, mint egy atlagos merino birkae?hosszabb szőröket találsz a perkeltben :crazy:
(Utobbibol juhasz felmenok miatt eleg jofele perkelteket sikerult mar pusztitanom, de rackat meg sosem.)
A racka husa miben mas, mint egy atlagos merino birkae?Amit én észrevettem, az az, hogy a húsa keményebb, szálkásabb egy kicsit. De ez összefügghet a tartásmóddal is, ugyh ...
(Utobbibol juhasz felmenok miatt eleg jofele perkelteket sikerult mar pusztitanom, de rackat meg sosem.)
A kevesbe fattyus hus is okozhatja az az erzetet... Hozzateszem, hogy a merino eseteben is kivalo, faggyu (mellek)iz mentes porkoltek keszithetok, ha jo a szakacs (pl. keresztanyam).Nem gondolkodol egy kóstolóban, pl. a bp-i borotvatalira? ;D (ha már így húzol minket :evil:)
A kevesbe fattyus hus is okozhatja az az erzetet... Hozzateszem, hogy a merino eseteben is kivalo, faggyu (mellek)iz mentes porkoltek keszithetok, ha jo a szakacs (pl. keresztanyam).
Mivel nem hús - gyapjú - tej hibrid, ezért koncentráltabb az íze.
Lásd még gyöngytyúk - üzemi tyúk, vagy ridegen tartott szürkemarha vs. napot nem látott húshibrid.
Szerintem nem vészes a jó marhahús ára, csak jó helyen kell venni (http://www.magyartarka.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=61).
Vajon lesz sajttál a találkozón? :)Én már megrendeltem :borz1:
Kedevs Urak,
Jelentem sikeresen elvégeztem a Házisajt készítő tanfolyamot a múlt hétvégén.
Készítettünk:
Aludtejet,
Yoghurtot,
Friss sajtot
Félkemény sajtot,
Kemény sajtot
Paranyicát
Túrót
Nagyon jól hangzik, hol lehet ilyet tanulni? Valóban használtak régen a juhászok oltó anyagként újszülött bárány első szopása után, a gyomrából való oltóanyagot? Nem vicc, ezt hallottam, kérdezem.
Rikottát
Zsendicét
Ordát
A családnak ízlett a kóstoló.
A kultúrákat és az oltót már beszereztem az otthoni gyártáshoz.
A többi kellék beszerzése jelenleg folyik.
Üdv.
Toportyán
Az első farkas, aki sajtot készít.
...és milyen baktériumokat tartalmaz? (Sanyi 2 mintát kér: egyet ízlelni, egyet tenyésztésre) :crazy:
Sanyi,
A sózás a végén 20 százalékos sófürdőben történik. 16 fokon. A hatvan dekás sajtot kb. 1-1,5 óráig kell a sólében lebegtetni.
Egyelőre csak natúr sajtot készítettem. A fokhagymás, lilahagymás, medvehagymás, köménymagos, vagy csilis még a jövő zenéje.
::)
Kiporciózva, hűtésre készen, húsipari láda alján....van otthon már hűtőházad is? :o
Muszáj lesz egyszer végre megkóstolnom a kocsonyát ! Még nem ettem.. :o
Kedves Urak,
Képek a kocsonya projektemről:
(https://lh5.googleusercontent.com/-dYr9q6892I0/TvzZSqvyenI/AAAAAAAAAR8/j9iQfiezDb4/s800/P1015410.JPG)
A kocsonyába főtt húsok felszeletelés közben.
(https://lh6.googleusercontent.com/-1U5k4DZHzh0/TvzZDU0wBxI/AAAAAAAAAR0/oK2dUBR_8Gs/s800/P1015408.JPG)
Kiporciózva, hűtésre készen, húsipari láda alján.
Üdvözlettel:
Toportyán
mit használsz? :)
u.i.: bocs a kép közepén lévő fekete foltért, még tanulom az ubuntu alatt futó képszerkesztőt..... :o :)
Salmo fűszerkertjéről jutott eszembe, olyan a mentám, hogy ihaj, akkora levelekkel, mint a fél tenyerem. Ha valaki kér belőle, csak kanyarodjon ide, mert leginkább dísz, nem iszom én annyi mojitót, mert a rumot barnán szeretem és tisztán. ;)
Úgy látom még nem volt: Boza
Reményteljes...
A pirítás a malátázás, ugye?
... mert a rumot barnán szeretem és tisztán. ;)
Úgy látom még nem volt: Boza
Kun (kipcsak) eredetű ital, Magyarországon a kunokkal együtt kihaltnak tekinthető...; de nem, mégse, ahogy a "tatár" fejemet elnézem a tükörben... ;D
Enyhén szénsavas, jellegzetesen savanykás/kesernyés ízű, alacsony alkoholtartalmú ital (pontosabban: elenyésző alkoholtartalmú). Berúgni ettől szerintem nem nagyon lehet, vagyis nagyon sokat kellene meginni belőle...
Ha van rá módom akkor nyáron ezt iszom, jól behűtve ;) Régen állítólag kölesből készítették, a múlt században azonban inkább kukoricából.
Akkor - szerinted - ennél sz@rabbul néz ki a valóságban? :fetreng: ...meg nem innám :crazy:
Úgy látom még nem volt: BozaMost kevertem össze a kukurinca-lisztet a vízzel, holnap főzöm :boldog:
Most kevertem össze a kukurinca-lisztet a vízzel, holnap főzöm :boldog:
Ami marad benne liszt, azt leszűröd? Vagy a forralásnál teljesen feloldódik?
Bönek, reggel óta van benne az élesztő, de ennek a valaminek hányásszaga van, csíp, és nem finom. Holnaputánra lesz jobb is? :)
Bönek, reggel óta van benne az élesztő, de ennek a valaminek hányásszaga van, csíp, és nem finom. Holnaputánra lesz jobb is? :)
No, azt még megvárom.
No, azt még megvárom.
Éhes vagyok...
Szerdán megyek piharcolni, remélem lesz rizikéjük... :crazy:
Mondjuk sparhelt (én sparherdnek ismerem) az nincs, de jó lesz az a tepsi, a villanytűzhelyben is...
Az a bili szuper, olyanban kapja nálunk a kutya a kaját.
Tök szép - de minek az olaj? Meg a cukor?
Egy éve kovásszal sütöm, úgyhogy azt is le kell írnom, ha tényleg érdekel. Ahogy elnézem, lesz itt egy pár recept, mert más is maga süti a kenyerét innen a fórumról. Most dolgozom, de leírom majd.
Tök szép - de minek az olaj? Meg a cukor?
Én lassan 1 éve saját kenyeret eszek, de semmi búzaliszt. Sajnos az mindenkinek káros, nem véletlnül vannak lisztérzékenyek.
De jó, köszönöm!
Valami egy evőkanálnyi lehetett, amivel próbáltam, de nem éreztem nagy előnyét. Mondjuk az még a kovásztalan időkben volt. Az 5%-os limit pedig 25 gramm, ami olajból egy kicsi stampedli mennyiség, szóval bátran lehet 2-3 kanál is ezek szerint.
... mindenki azt csinál amit szeretne :D
És ebben mi a vicces?
Szerinted hány rákfajta van?
No mindegy, ezzel még viccelődni is kár. Bár nem értem, hogy ha valami csökkenti bizonyos rákfajta kialakulásának az esélyét, attól miért ne növelhetné egy teljesen másfajtáét ???
Azt gondolom, mindenből mértékkel...
Neked milyen géped van KunE. ?http://medwe.blog.hu/2010/04/12/milyen_kenyersuto_gepet_vegyek
Nemzetközi kutatások sok százezer beteg adait összevetve kimutatták, hogy a kávézás növeli a magas vérnyomás és a bizonyos rákfajták kockázatát.
Egy kutatócsoport több százezer beteg adatait összevetve kimutatta, hogy a kávézás csökkenti az agyi érkataszrófa és bizonyos ráktípusok kockázatát.
:fetreng:
[...]nekem az a szimpatikus a Szendi féle könyvekben, hogy ő nem akar semmi eladni. Nem egy norbi update vagy hasonló,hogy van egy saját terméke, vagy vitaminja, vagy bármi kencefencéje, ami csodaszer.
Minél lassabb tűz/láng a titka, valaki szórja cukorral, mézzel, a natúrtól nincs jobb. Szokták még lefedni alufóliával, szerintem túl felvizesedik olyankor, nincs hová párolognia a víznek.
Megyek is mert kihűl.
Nem mondom, hogy rossz, csak nem olyan...Még az asszony sem tudja... :crazy:
Mennyi most kb kilója?
Józsi: :sör:
Másrészt meg a topic címe férfias receptek, nem ételfotózás, úgyhogy hociide az összetevőket, módszertant! ;)
Kezd leverni az influenza szerű.
Bock Portugiuserrel küzdök ellene...
Jajj, félek a betegségtől, még elkapom itt a fórumon. Van itt még némi Unicum... Azt mondjátok, nem szabad kockáztatni? Toljak az orvosságból is? :fetreng:
Kezd leverni az influenza szerű.
Bock Portugiuserrel küzdök ellene...
Kezd leverni az influenza szerű.
Bock Portugiuserrel küzdök ellene...
Én a prevenció jegyében minden este benyomok 2-3 pohár (saját készitésű) kékfrankost. Bár az utóbbi időben egyre gyakrabban iszogatok fehéret is(Chardonnay) föleg amióta elég jól szerepelt a versenyeken. (Bocs de ez itt a dicsekvés helye :evil: )
Mondanám, hogy jó neked, de még nem kostóltam a borodat! ;) :fetreng:Pedig egyszer már volt rá alkalom a budapesti borortvatalin ;)
Mondanám, hogy jó neked, de még nem kostóltam a borodat! ;) :fetreng:Pedig egyszer már volt rá alkalom a budapesti borortvatalin ;)
Ami késik nem múlik ;)Mondanám, hogy jó neked, de még nem kostóltam a borodat! ;) :fetreng:Pedig egyszer már volt rá alkalom a budapesti borortvatalin ;)
No de a dél-alföldi elmaradt!
Kezd leverni az influenza szerű.
Bock Portugiuserrel küzdök ellene...
Azt jól teszed! ;)
Próbáld azért ki a vöröshagyma teát is egy kis lándzsás útifűvel, vagy gyömbérrel ;D
Állítólag a borsos pálinka is remek szer az ilyen nyavajákra.
Mondom: állítólag, mert még nem volt bátorságom kipróbálni ;).
Jelentem: kellemesen tompán ébredtem ;D Csak ajánlani tudom a Paulaner Oktoberfest nevű remekművet ;) Persze sörkedvelőknek, leginkább.
Állítólag a borsos pálinka is remek szer az ilyen nyavajákra.
Mondom: állítólag, mert még nem volt bátorságom kipróbálni ;).
Feleségem szokott székely recept alapján forralt mézes pálinkát késziteni. A hatás garantált, sőtt általában még az influenzát is kiüti...
Állítólag a borsos pálinka is remek szer az ilyen nyavajákra.
Mondom: állítólag, mert még nem volt bátorságom kipróbálni ;).
Feleségem szokott székely recept alapján forralt mézes pálinkát késziteni. A hatás garantált, sőtt általában még az influenzát is kiüti...
A receptet ZOZO, a receptet!
A pálesszel nincs gond, mindig van itthon :sör:.
Még talán méz is akad.
Sosem hagyom 1 liter alá esni a raktárkészletem ;D.
Sosem hagyom 1 liter alá esni a raktárkészletem ;D.
Én ugyan nem vagyok pálinka fogyasztó, de nekem se szokott 100 liter alá esni a készlet ;)
:fetreng: :fetreng: :fetreng:Sosem hagyom 1 liter alá esni a raktárkészletem ;D.
Én ugyan nem vagyok pálinka fogyasztó, de nekem se szokott 100 liter alá esni a készlet ;)
Azért tegyük hozzá Zozo, h Erdélyben nem sok a minőségi házi, úgyhogy felőlem 1000 m3 is lehetne...
...Szilágybagoson hogy a temetőnek az élők számára is legyen valami haszna :) szilvafák vannak a sírok között.
"Akad" ott több helyen is. Bár én nagyváradról származom, de azon a környéken is van jó házi szilva és törköly.
"Akad" ott több helyen is. Bár én nagyváradról származom, de azon a környéken is van jó házi szilva és törköly.
Ha jársz nagyváradon megcsöröghetsz és kóstolunk egy jó törkölyt :buek:
Az biztos, hogy ríva fakadnék, ha 100 liter alá csökkenne bármikor is a pálinka készletem.
Az én Szamossályiban szedett, nemtudom-szilvából főzött 51 fokos szilvapálinkámat pedig bármelyik pálinkaversenyen bátran össze merném vetni, ritka jó pálinka lett belőle.
Csak az a baj, hogy közben kifőtt a birsalma pálinkám is, és nem tudok igazságot tenni, hogy melyik a jobb.
Csak az a baj, hogy közben kifőtt a birsalma pálinkám is, és nem tudok igazságot tenni, hogy melyik a jobb.
Ebben a hónapban már harmadjára ismételjük meg a kóstolót, mert hát szeretnék hiteles és pontos vizsgálati eredményhez jutni, meg persze figyelembe kell venni, hogy már lassan 1 hónaposak a tesztpálinkák, de érdekes módon nem panaszkodnak a barátaim, hogy esetleg megerőltető lenne a számukra. ;-)
A mindenit, ez jó lehetett. Szabad tudnom, hogy a wasabis pác hogy készül?
+ egy kis extra erős(200.000 scoville-osból kb. mogyórónyi)
Salmo k. jó pásztortarhonyát csinált. (Bár a képen én vagyok :) )Hol voltatok srácok?
Volt (na jo hivatalosan meg van) egy kollegam, aki ra van allva a csiposre egy kicsit. Azt allitja, hogy vannak millios scovilles cuccai, amihez mar valami papir alairasa is kellett mikor megvette omerikaban. Elhigyjem neki, vagy csak felvagos barom?
+ egy kis extra erős(200.000 scoville-osból kb. mogyórónyi)
Volt (na jo hivatalosan meg van) egy kollegam, aki ra van allva a csiposre egy kicsit. Azt allitja, hogy vannak millios scovilles cuccai, amihez mar valami papir alairasa is kellett mikor megvette omerikaban. Elhigyjem neki, vagy csak felvagos barom?
Duna-Tisza csatorna.Salmo k. jó pásztortarhonyát csinált. (Bár a képen én vagyok :) )Hol voltatok srácok?
+ egy kis extra erős(200.000 scoville-osból kb. mogyórónyi)
Volt (na jo hivatalosan meg van) egy kollegam, aki ra van allva a csiposre egy kicsit. Azt allitja, hogy vannak millios scovilles cuccai, amihez mar valami papir alairasa is kellett mikor megvette omerikaban. Elhigyjem neki, vagy csak felvagos barom?
Babgulyás Zozó módra:
10 kg füstölt csülök
5 kg füstölt oldalas
5 kg hagyma
1 liter olaj
10 dkg feketebors
1 dg babérlevél
20 dkg édes nemes pirospaprika
1 kg burgonya
2-3 szál sárgarépa, illetve petrezselyemgyökér
9 kg előfőzött vörösbab
kb 10 db száritott csípőspaprika egészben
1 kis köteg zöld fokhagyma
Zozó, nem zsírt akartál írni?
Babgulyás Zozó módra:
10 kg füstölt csülök
5 kg füstölt oldalas
5 kg hagyma
1 liter olaj
10 dkg feketebors
1 dg babérlevél
20 dkg édes nemes pirospaprika
1 kg burgonya
2-3 szál sárgarépa, illetve petrezselyemgyökér
9 kg előfőzött vörösbab
kb 10 db száritott csípőspaprika egészben
1 kis köteg zöld fokhagyma
Na, ma én is beálltam sznobnak: nagyon monnyák, hogy Kistücsök így, Kistücsök úgy, ma megvót. Nem rossz, de nem fostam le a bokámat...max a számlától (bár nem volt vészes).
Összegzés: Nem megy ez nekem...
Üdvözletem a vegáknak Hajdúböszörményből ;)
És mellé egy félszáraz, vörös, 1:1 arányú fröccs, ami természetesen a sütéshez is kell.
http://kepfeltoltes.hu/130626/IMG_20130626_115252_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tarja és mangalica szalonna szelet.
Jó étvágyat mindenkinek az ebédhez!
"A krumplileves meg legyen krumplileves!"
Na "Ő"-t nagyon sokan nem felejtették még el.
De itt a végeredmény: http://kepfeltoltes.hu/130626/IMG_20130626_132407_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Én nem nagy ő-vel írnám...de ez legyen az én szabad politikai hozzáállásom. Sőt, én inkább így mondanám: Na ezt (http://www.nogradarchiv.hu/data/files/167517895.jpg) nagyon sokan nem felejtették el.
Ne is felejtsük el! Meg azon "kollégáit" sem, akik még élnek!
Ha már disznosult és Kistücsök.Mert azt sem tudja h mit játszik. Szomorú.
Urak!
Kispiac a Hold utcában! (Lacussal szemben ;-)) )
Nagy jóság van ottan!
A komcsi témához. Jövök át az imént az aluljaron az Orson. Mit furulyal a punk? "Áll egy ifjú elmunkas a téren..."
:fetreng: :fetreng: :fetreng:Azt hittem vmi ifjonc punk, emo, sp, by alexandra keverék. Tudod, az a tipikus mai semmi.
Hogy mondhatsz ilyet nemzetünk büszkeségére!? :tasli: ;D
Egyébként meg hiteles források szerint azt rebesgetik, hogy ő a 8. törtpe a Hófehérkéből. A film készítése során mély depressziós állapotban volt, mert Hófehérke visszautasította közeledését, így a filmben nem szerepel. A Disney még tagad.
:fetreng: :fetreng: :fetreng:Furulyál??? ???
ja. blódzsob :crazy:
jó pénzért bárkit :fetreng:
Elfogyott a Dúzsi készlet... Pedig most ezeket látva lehuznek egy jó rozé fröccsöt.
Elfogyott a Dúzsi készlet... Pedig most ezeket látva lehuznek egy jó rozé fröccsöt.
Fröccsözéshez viszik nálunk a Takler rosét, 1,5litres kiszerelésben, egész jó áron, viszont a minősége nem a mennyiséggel fordítottan arányos, mint egy "Koccintósnál".
Szerintem lemaradtam, mi az a Dúzsi?
Nem is kell durranta.i
Érdemes kikapcsolni az automatikus javítást ;)...meg néha a telefont is :D
Kissé paprikás a hangulat errefelé, nem úgy látjátok? ::)
Ha nagy durranásra vágyom, nem rosét iszom. 900-ért, hétköznap estére, ha épp borozhatnékunk van, nekem a Juhász oké. ;)Borozz inkább fehéret. Fröccsbe ugyanolyan jó.
Topi! Az alsó képen az nem egy indonéziai majomarcú óriáshernyó?Tetszik, ahogy gondolkodsz, de nem.
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/p526x296/1620743_604801442931512_1480321451_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/p526x296/1932272_604801196264870_1756780134_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/p526x296/1743671_604405502971106_270955031_n.jpg)
Jobbulást sorstárs... én már csak köhécselek... és vidáman szaladgálok a kertben, faluban!
"BONTÁS
Kétféle módozat terjedt el: az orjára és a karajra bontás. Karajra bontáskor a sertést a hasán kezdik el bontani. A gerincoszlopot kettéhasítják, és a két fél sertés mindegyikéről lefejtik a szalonnát, majd az oldalas, a karaj , a fehérpecsenye és a lapocka következik. Orjára bontásnál a disznót épp fordítva, a hátán kezdik el bontani."
Nem lehet, hogy itt van a kutya elhantolva?
"BONTÁS
Kétféle módozat terjedt el: az orjára és a karajra bontás. Karajra bontáskor a sertést a hasán kezdik el bontani. A gerincoszlopot kettéhasítják, és a két fél sertés mindegyikéről lefejtik a szalonnát, majd az oldalas, a karaj , a fehérpecsenye és a lapocka következik. Orjára bontásnál a disznót épp fordítva, a hátán kezdik el bontani."
Nem lehet, hogy itt van a kutya elhantolva?
... A mosoly nem őszinte. ...:fetreng:
Talán elírta, 50g tényleg rengeteg, az egy egész kocka. Így nem csoda, ha élesztőíze van : )
Én öt grammot használok, meg a kovászban is van öt. Az egy deka összesen, tehát az 5 dekás élesztőből lesz öt kiló kenyerem.
Talán elírta, 50g tényleg rengeteg, az egy egész kocka. Így nem csoda, ha élesztőíze van : )
Én öt grammot használok, meg a kovászban is van öt. Az egy deka összesen, tehát az 5 dekás élesztőből lesz öt kiló kenyerem.
Az nem egy deka, mert a kovászban már felszaporodott élesztő van.
Ha bárkinek kovász kell, szóljon bátran. Asszem idősebb, mint a középső fiam, aki két és fél éves.Hű Roti, ilyen kincseket rejtegetsz?!
Ha nincs kenyérsütőgéped, akkor szerintem dagasztás nélküli kenyérrel kezdj, utána léphetsz felfelé/oldalra. :handshake:Illetve természetesen én mindig teszek a tésztába egy kávéskanál olívaolajat/tökmagolajat. (Utóbbitól jó sárga tud lenni a kenyér. :evil: ) Igazából sem ízében, sem állagában nem fedeztem fel változást olaj nélkül, úgyhogy a babonára fogom.
A kenyérsütőgép számomra kalácsot készít, nem kenyeret. Ha egyre gondolunk. Kemencére viszont fáj a fogam.Milyen értelemben készít kalácsot? Ezt most annyira nem értem.
"a sót utálja az élet a tésztában, ezért nem adom hozzá az elején" - élet = élesztő?
A 250 fokra miért van szükség, alatta gyenge? Gondolom, a légkeverést Te sem ajánlod? A vas lábast hogyan képzeljem el, oldalt is fogja a tésztát? Ez olyan, mint amiben mondjuk a kacsát sütik, belül zománcos, vagy csak öntöttvas?
Az a baj, hogy találtam egy egyszerű receptet, kedvem volt elkészíteni, de egyre bonyolódik a helyzet... :)
Ha bárkinek kovász kell, szóljon bátran. Asszem idősebb, mint a középső fiam, aki két és fél éves.Hű Roti, ilyen kincseket rejtegetsz?!
És ennyi gyereked van?!
Apósom odavan a nagy Lipóti kenyérért.hát pedig nekem bejön :peace:
Szerintem az egy íztelen, felfújt, porladós cucc.
Na, ez meglep.Ez maximálisan így van. A legutolsó, legolcsóbb BL55-ös liszttel, porélesztővel és kenyérsütőgépben is mérföldeket verek a bolti kenyérre.
Nekem már a legelső kísérlet is azt mutatta, hogy hazánkban nagyon nagy gáz van pékségügyileg. Soha, sehol nem kapok olyan jó kenyeret, mint amit otthon tudok sütni, szóval épp ellenkezőleg: ez az igazi. Vagyis majdnem. Mert olyan sosem lesz, mint ami rendes kemencében sül, de még mindig sokkal jobban megközelíti, mint bármi, amit pénzért vehetsz.
Én sajnos lisztérzékeny vagyok pár éve, de amikor még ehettem búzalisztből csinált kenyeret, ugyanez volt a konklúzióm.Na, ez meglep.Ez maximálisan így van. A legutolsó, legolcsóbb BL55-ös liszttel, porélesztővel és kenyérsütőgépben is mérföldeket verek a bolti kenyérre.
Nekem már a legelső kísérlet is azt mutatta, hogy hazánkban nagyon nagy gáz van pékségügyileg. Soha, sehol nem kapok olyan jó kenyeret, mint amit otthon tudok sütni, szóval épp ellenkezőleg: ez az igazi. Vagyis majdnem. Mert olyan sosem lesz, mint ami rendes kemencében sül, de még mindig sokkal jobban megközelíti, mint bármi, amit pénzért vehetsz.
Felnőttkorban is meg lehet lisztérzékenyesedni??? Mekkora kiba‹&$!Lehet. És igen, egyfelől igen macerás életmódváltást jelent, főleg amíg belejön az ember, másfelől nekem arra volt jó hogy kicsit átgondoltam miket eszek. Régebben kényelmi okból sok szénhidrát (búzaliszt) alapú szemetet ettem, utcai gyorskajáktól kezdve a transzzsíros látványpéksüteményeken át teletartósítózott csomagolt croissantig, most kicsit macerásabb megoldani az impulzusalapú kajálást így ezt abba is hagytam, ami előnyömre vált.
Affene. Nem akarok ilyet :fejtor: pedig asszem van nekem is, egyelőre enyhe. Meg talán tejfehérje/tejcukor. Életközepi kiszúrás : )Nem vagyok orvos, de tudtommal két különböző dolog a gluténérzékenység és az, amit magyarul lisztérzékenységnek hívnak (cöliákia). Utóbbinak nem feltétlenül vannak emésztőrendszeri tünetei (nekem pl nem voltak), és laborral tudják diagnosztizálni. Vannak tünetek, de olyan sokfélék, egyénfüggők és diffúzak, hogy azok alapján lehetetlen. Laktózérzékenység kísérheti, de az gluténmentes diéta után általában szépen elmúlik (visszanő a bélbolyhokban ami termeli a laktázt).
Vámház csarnokban mindig van friss borjúhús.Borjú, vagy marha? Nem mindegy. Sajnos - mea culpa - én nem tudom látásbólé a borjút és a marhát megkülönböztetni.
Borjú. Napi szinten dolgozom hússal, sokfélével, megismerem kb szagról is.Vámház csarnokban mindig van friss borjúhús.Borjú, vagy marha? Nem mindegy. Sajnos - mea culpa - én nem tudom látásbólé a borjút és a marhát megkülönböztetni.
Nézd meg jobban. Ketté van az vágva. A mosoly nem őszinte. Csak a vödör tartja össze.
Nézd meg jobban. Ketté van az vágva. A mosoly nem őszinte. Csak a vödör tartja össze.
Toportyán hová tűnt??
Toportyán hová tűnt??
Toportyán hová tűnt??
Hol van toportyán
Színesebb volt a fórum
Haikuival
Kár, hogy városi gyerek vagyok... mert ezt a komoly mutatványt a hűtőben kéne csinálnom, oda meg nem fér be a két kisméretű tégla : (
Télen fűtünk, nyáron meleg van. A gangon vagy fagy, vagy megint csak meleg van.
Szóval kéne ehhez egy nyárikonyha, ahol ideális 2-3 fok van arra a két napra.
Kardiológusbosszantásra marad a tőtöttkáposzta, a csülkös-velős pacal, a kakasherepörkölt meg a pejsli. :crazy:
Kár, hogy városi gyerek vagyok... mert ezt a komoly mutatványt a hűtőben kéne csinálnom, oda meg nem fér be a két kisméretű tégla : (
Télen fűtünk, nyáron meleg van. A gangon vagy fagy, vagy megint csak meleg van.
Szóval kéne ehhez egy nyárikonyha, ahol ideális 2-3 fok van arra a két napra.
Kardiológusbosszantásra marad a tőtöttkáposzta, a csülkös-velős pacal, a kakasherepörkölt meg a pejsli. :crazy:
Mi az a pejsli ?
Mi az a pejsli ?:+1:
Fidel Montoya-tól tanultam a lényeget. Sok videója (https://www.youtube.com/user/fidelmontoya/videos) van, érdemes nézegetni. Sajnos a normál sütők némi hack-el, és kompromisszumokkal alkalmasak a pizza sütésre. A nápolyi pizza 60-90 mp alatt készül el 400-500 fokon, fatüzelésű kemencében. Én Big Green Eggben készítem 3-4 perc alatt, ezt fel tudom fűteni kb. 400 C-ig.
Innen érdemes talán indulni.
https://www.youtube.com/watch?v=M7wRA3GldOw
Nincs akadálya. 72 órával előtte szólj! ;DAnnyira előre nem tervezek. :crazy:
Közös kajálás greggéknél? ;DMostantól számítva 70 óra mulva. :crazy:
Ugyan nem kimondottan férfias, de egy rozsos cipó mindig jól esik (pl. szintén mai friss kacsatöpörtyűvel)Nagyon szép! A sütôben készült? Edényben, hogy ilyen szép magas? Leírnád az eljárást/receptet?
(http://i1366.photobucket.com/albums/r776/wasytsur/others/rozsos_zps3helukri.jpg) (http://s1366.photobucket.com/user/wasytsur/media/others/rozsos_zps3helukri.jpg.html)
Szívesen.
Túl sok víz esetleg? Ez ténxleg fontos. Olyan rágógumi szerűnek kell lennie.
Plusz még az is fontos, h tiszta legyen az üveg. Még véletlenül se maradjon benne mosogatószer, vagy egyéb fertőtlenítő.
Visszatérve a dagasztásra, ha ilyenre (http://borotvaforum.hu/index.php?topic=766.msg150559#msg150559) készíteném a tésztát, az jó lenne, mert ennek már jól ismerem az arányait?
Na, ez kenyér! :2thumbup: Már amennyire látszik. :) Már az enyém is alakul, tegnap megint sütöttem dagasztóst. Most már nem teszek be köztes képet, csak "véglegest". ;)
A nem mosott is kb. ilyen lesz hasonló pörkölésnél.
bbuffy: háááát....a nagy része már a család gyomrában, keveset lefotózni meg nem érdemes :)
Mivel nincs dagasztógépem, kézzel meg lusta vagyok, így én elsősorban - és ezeket jobban is szeretem - dagasztás nélküli kenyereket szoktam sütni (gyökérkenyér/pain pailasse, ilyen cipók). Mikor milyen liszt akad a kezembe, abból (fehér, félfehér, teljes kiőrlésű búza kenyérliszt, világos, teljes kiőrlésű rozsliszt, tönkölyliszt etc.) A liszt arányokat is kedv szerint szoktam változtatni. Elsősorban élesztőt használok, mert azzal sokkal gyorsabb a dolog, míg kovásszal (mégha az finomabb is) lassabb a kelésidő miatt.
A képen látható kenyér (és mindegyiknek ez a szárazanyag, víz mennyisége):
40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
400 ml langyos víz
1,5-2 dkg élesztő
1 tk cukor
1-1,5 tk só (sótól függően)
1 ek olaj (olíva, napraforgó, de lehet olvasztott liba/kacsazsír is)* - nem létszükséglet
Munkamenet:
1. liszteket kimérem, szitálva, majd összekeverem + a sóval
2. langyos vízbe cukor + élesztő morzsolása (3-4-5 percig várok, míg kezd felúszni a tetejére)
3. liszt + víz 1 perc összekeverés kézzel/fakanállal, míg éppen egynemű lesz
4. keverőedényt lefedem (szigorúan nem szellőzve pl. konyharuhával, hanem pl. egy tányérral) és langyos helyre teszem
5. 1-2 óra alatt megkel a cucc, lisztezett asztalra kotrom
6. lisztes kézzel széthuzigálom téglalapra/négyzetre, majd összehajtom (ezt még részletezem, ha kell :))
7. hajtással lefelé belehajítom a sütőben felforrósított (230-250 fok) fedeles jénaiba és visszafedve 40-45 percig sütöm.
Ennyi.
Azaz 1 kg kb 3 főnek elég.
A cucc pedig isteni. Főleg gyökérkenyérrel.
:D
Én néha egészen vad dolgokat tudok megkívánni. Ma ruszlit fogok reggelizni lestyános almasalátával.
Egy kis füstölt sajt, méz és balzsamecet kell még hozzá és eszméletlen finom.:D
Én néha egészen vad dolgokat tudok megkívánni. Ma ruszlit fogok reggelizni lestyános almasalátával.
Apósom apróravágott hagymát kavar szintén kockázott almához, nekem bizarr kissé, de ő a család nagy rökönyödése ellenére, szereti.
ki az aki belebonyolódott már úgy igazán az édesburgonya sütésbe? A cél az lenne, hogy sütőben, tehát nem olajban kisütve elérni egy viszonylag ropogós állagot.
Srácok,
ki az aki belebonyolódott már úgy igazán az édesburgonya sütésbe? A cél az lenne, hogy sütőben, tehát nem olajban kisütve elérni egy viszonylag ropogós állagot. Tudom, azt a szintet így nem lehet elérni, mintha olajsütőben készülne, de a lokális maximum érdekelne. Szerintem már mindent kipróbáltam, de hátha mégsem. :)