A borotválkozás jóbarát - a hagyományos borotválkozás fóruma

Többé-kevésbé OFF => Minden, ami OFF => A témát indította: fonthunter (†2014) - 2011. November 16. - 18:51:57

Cím: Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2011. November 16. - 18:51:57
Ausztrál mintára novemberben Magyarországon is elindult a szőrtelenítési kampány.

Különleges rendezvény látogat hazánkba idén novemberben. Egy ausztrál kezdeményezés a Movember alapján Magyarország férfitagjai félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és megnövesztik ékes arcszőrzetüket.

Ezen tettükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A kampány zárásaként november végén egy hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat a PortH Városi Csárdában.

A magyar történelem során az arcszőrzet, ezen belül a bajusz viselete óriási szerepet töltött be. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott  - számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték egyes történelmi személyiségekhez is.

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy - kitűző", melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

A kampányhoz olyan közéleti személyiségek csatlakoztak többek között, mint a Belmondo zenekar, Szekeres Junkies András vagy Papp Supernem Szabi.

Mi is az a Movember?

Mo - bajusz, ausztrál szleng

A mozgalom ötlete egy kellemes, baráti sörözés során született meg Melbourne-ben, Ausztráliában, mikoris a résztvevők felidézték a csodálatos - és nem kevésbé vicces - 80-as évek nagy divatját, a bajuszt, és elhatározták, vissza kell hozni a jellegzetes és férfias arcszőrzetet a köznapokba.

Hogy valami apropót is találjanak bajszuk megnövesztéséhez, új fizimiskájukkal elkezdtek adományokat gyűjteni a prosztatarák áldozatai számára - nem is sejtve, hogy a bajszaik egy világméretű és nemzetközi mozgalmat hívnak életre, lehetőséget adva a férfiaknak, hogy az amúgy tabunak számító egészségükön kezdjenek gondolkodni.

A feladat egyszerű: a Mo Testvérek, azaz Bajuszfivérek, november elsején frissen, borotváltan belenéznek a tükörbe és egy hónapon át növesztik csodálatos arcszőrzetüket - barátaik, barátnőik, családjuk pedig támogatják ebben. A bajusz egyfajta jel, mely mutatja, hogy viselője kiáll a prosztatarák áldozatai mellett, törődik az egészségével és minél szélesebb körben igyekszik rávenni pozitív tüntetésével más férfiakat is, hogy foglalkozzanak a problémával.

A bajusz tehát egy szimbólum, mely felhívja a férfiak figyelmét arra, ne hanyagolják el saját egészségüket, egy "kitűző", melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

Az egy hónapon át növesztett ékszert aztán egy nagy, november végi vagy december elejei partin megmutatják egymásnak, beszélgetnek a problémáról, segítik egymást a kommunikációban. A partikon rendre megválasztják a Man of Movember-t - azaz a Bajuszkirályt.

Természetesen a Bajusznővérek sem maradnak feladat nélkül - ők segítik a Bajuszfivéreket a kampány és a szervezések során, és részt is vesznek a partikon.

A kezdetek:

2004-ben a kampány célja már komolyabb volt - adománygyűjtés a prosztatarák jegyében, mely az első számú rákos megbetegedés a férfiak körében. 432 Bajuszfivér csatlakozott a mozgalomhoz, addig példátlan mértékű, 55.000 dolláros támogatást hozva ezzel az ausztrál prosztatarák alapítvány (Prostate Cancer Foundation of Australia) segítésére.

A Movember bajusz-kampány évről évre egyre ismertebbé válik - az Egyesült Királyság, Írország, Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrika, Hollandia és Finnország is átvette és támogatja a kezdeményezést.

2009-ben a Movembernek már 255.755 követője volt, több mint egymillió adományozóval, akik összesen huszonhatmillió fonttal támogatták a mozgalmat. A befolyt összeget a Movember a férfiak egészségével való törődésének növelésére, még több, világszínvonalú, innovatív oktatásra, kutatásra és tudatosító kezdeményezések támogatására fordítja.

A Movember kampány sikerének kulcsa az a több mint 627.000 Bajuszfivér és nővér, akik 2003 óta szerepet vállalnak az ügy érdekében.
Cím: Re:Movember akció
Írta: Bubu - 2011. November 16. - 19:05:48
Épp most láttam a Tv-ben az erről szóló riportot!
Csatlakoznék én is,de veszélyes víz ez ám:szerintem a főnököm szétrugná érte a s...em,a közelgő borotvatalin pedig nagyon össze lehetne akasztani a bajuszokat a Fórumtársaknak!(csoportkép kötelező lenne!!!)
Prosztatára jó még a tökmag is ;)
Cím: Re:Movember akció
Írta: jenessanyi - 2011. November 16. - 19:11:28
Meg mondjuk 2-3 évente egy szűrővizsgálat 50 év felett, és akkor nem lesz bajod vele :) Ez olyan mint a mellrák. Csak az szinte 100%-ban megelőzhető és gyógyítható, ha jár az ember a szűrésre, ennek ellenére az elsőszámú rák a nőknél. Jó a kezdeményezés, érdemes minél több emberhez eljuttatni ennek a jelentőségét.
Cím: Re:Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2011. November 16. - 19:26:34
Csak mint információnak gondoltam, mert már az idő fele eltelt. Azért, hogy nehogy már mi ne tudjunk róla. Majd a jővő Movemberen jobban rajta leszünk.  ;)
Cím: Re:Movember akció
Írta: jrabi - 2011. November 16. - 19:28:38
Ez olyan mint a mellrák. Csak az szinte 100%-ban megelőzhető és gyógyítható, ha jár az ember a szűrésre, ennek ellenére az elsőszámú rák a nőknél. Jó a kezdeményezés, érdemes minél több emberhez eljuttatni ennek a jelentőségét.
Néha azért kiszámíthatatlan szerintem (bár ebbe Te látsz bele jobban)...volt két olyan ügyfelem aki évente járt szűrővizsgálatra, viszont a következő szűrővizsgálat előtt mindkettejüknek daganatot találtak a mellében. Félelmetesen gyorsan kialakult náluk, és még ilyen rövid idő alatt is előrehaladott állapotban volt a daganat. Bár úgy tűnik tényleg jól gyógyítható...
Cím: Re:Movember akció
Írta: tothzoltan - 2011. November 17. - 05:34:30
Nekem legutobb mar ugy mondtak, h 40 felett evi egy RDV indokolt (panaszmentes ferfinel), 50 felett pedig az alapos doki mar PSA-t is csinaltat.
Persze Sanyi a szakember, de nekem ezt mondta a doki.
Egyebkent is tul van dimenzionalva. Teljesen kibirhato egy RDV. Vannak ennel joval kellemetlenebb vizsgalatok ezen a szakteruleten.
Cím: Re:Movember akció
Írta: mry314 - 2011. November 17. - 06:49:00
Hehe, én eddig nem tudtam erről az akcióról, de "látatlanban" is részese lettem... (Igen, /pill ott virít a bajusz az orcámon... ;D)
Cím: Re:Movember akció
Írta: SicTransit - 2011. November 17. - 07:34:53
+1
Cím: Re:Movember akció
Írta: FBP - 2011. November 17. - 07:54:48
Meg mondjuk 2-3 évente egy szűrővizsgálat 50 év felett, és akkor nem lesz bajod vele :) Ez olyan mint a mellrák. Csak az szinte 100%-ban megelőzhető és gyógyítható, ha jár az ember a szűrésre, ennek ellenére az elsőszámú rák a nőknél. Jó a kezdeményezés, érdemes minél több emberhez eljuttatni ennek a jelentőségét.
Ezt mondd meg apámnak! ...bár erről már lekéstél, mert ezek szerint ő a "szinte" kategóriába sorolandó...de majd úgy ~70-80 év múlva megbeszélhetitek  :sör:
Cím: Re:Movember akció
Írta: moe - 2011. November 17. - 17:54:33
Mellrák 100% kiszűrhető? Korántsem. Mire egy tapintható méretű ,,csomó,, megjelenik, már régesrég metastasisok lehetnek a regionalis nyirokcsomókban, és messzebb. Jelenleg csak a HPV (Humán Papilloma vírus malignus szerotípusai) által olokozott cervix karcinóma (méhnyakrák) az ami majdnem teljesen (igen magas%-ban) megelőzhető lenne egyszerű citológiával, de a prosztata nem ennyire egyszerű.
A benign prostata enlargment (jóindulatú prosztata megnagyobbodás) gyakorisága
< 30 év - 0%
41-50 év - 20%
50-60 év - 50%
> 80 év - 90%
Valóban ajánlott 45 év felett időnként egy RDV, de ezzel csak a megnagyobbodott prostata ténye diagnosztizálható, ráadásul szenzitivitása csupán 50%.
A PSA-ról (prostata specific antigen) azt kell tudni, hogy nem olyan mint a vércukor, ami ha egy bizonyos szintnél magasabb akkor kimondható a cukorbetegség, annál is inkább mivel statisztikai alapon lettek meghatározva a küszöbértékek. Úgynevezett életkor korrigált értékeit kell figyelembe venni:
- 40-49 év 0-2.5 ng/ml
- 50-59 év 0-3.5 ng/ml
- 60-69 év 0-4.5 ng/ml
- 70-79 év 0-6.5 ng/ml
De egyszer mért magas PSA szint sem jelent zöld utat a műtőbe, ugyanis a PSA-velocitás is fontos, vagyis, hogy mennyire nő az érték (egyáltalán nő?). 0,6 ng/ml növekmény 18 hónap alatt viszont már rossz jel.
Ekkor jön általában egy TRUS (trans rectal ultra sound) vizsgálat, majd TRUS vezérelt biopszia a Perifériás zónájából a prosztatának, hiszen a prosztata karcinómák nagyrésze innen indul ki.
A szövettani eredmény ha karcinómát igazol, 95%-ban adenocarcinoma szokott lenni (mirigyhám eredetű). Ekkor meg kell határozni a Staginget, vagyis, hogy milyen stádiumban van a daganat. Ehhez MRI 74% szenzitivitással és kb: 86% specificitású, metastasisokat lehet kimutatni csont scintigraphia-val, nyirokcsomóáttéteket CT-vel is.
A Staging-től függ a terápia. Bizonyítottan szövettani eltérésnél, lokális folyamatnál, alacsony PSA-val, és PSA növekedéssel általában várakozó álláspont az elfogadott. Szoros kontroll mellett természetesen, melynek vezérfonala a PSA.
I-II stádiumban jön szóba műtét, radikális prostatectomia, regionális nyirokcsomókkal együtt. Adjuváns és neoadjuváns radio/kemoterápiával.
III stádiumban, mikor a szerv határait a tumor nem respektálja, és áttét is van, palliatív kezelés mindenképpen szóba jön.
Cím: Re:Movember akció
Írta: jrabi - 2011. November 17. - 18:05:16
Szép volt moe! Ezt rajtad kívül csak Sanyi értette...  :D
Cím: Re:Movember akció
Írta: moe - 2011. November 17. - 18:16:06
Bocsánat, nem akartam ennyire érthetetlen dolgokat írni, csak úgy eszembe jutott..
Lényeg, hogy gyakori ,,megujjaztatás,, és PSA szintek mérése nem minden..! Fő az egészség, és mint mindenhez ehhez is kell egy kis.. dehogyis nagyon sok szerencse! Svédországban asszem a férfiak 35-40%-a prosztatarákban hal meg, az EU-s átlag olyan 9-10% Nálunk nem is tudom mennyi, de mondjuk itt a szívinfarktus, meg a tüdőrák a divat  :-\
De aki tudatosan vigyáz, és törődik az egészségével, az mindenképpen jól jár! Ez bizony, élethosszig tartó befektetés..!  ;)
Cím: Re:Movember akció
Írta: FBP - 2011. November 17. - 18:24:15
Bocsánat, nem akartam ennyire érthetetlen dolgokat írni, csak úgy eszembe jutott..
Lényeg, hogy gyakori ,,megujjaztatás,, és PSA szintek mérése nem minden..! Fő az egészség, és mint mindenhez ehhez is kell egy kis.. dehogyis nagyon sok szerencse! Svédországban asszem a férfiak 35-40%-a prosztatarákban hal meg, az EU-s átlag olyan 9-10% Nálunk nem is tudom mennyi, de mondjuk itt a szívinfarktus, meg a tüdőrák a divat  :-\
De aki tudatosan vigyáz, és törődik az egészségével, az mindenképpen jól jár! Ez bizony, élethosszig tartó befektetés..!  ;)
Azért a statisztikai számokhoz nem árt némi kisegítő adato(ka)t is adni. Mert szerintem az nem lenne rossz, ha a férfiak 70% halna meg rosszindulatú prosztataproblémák miatt...monnyuk átlag 105 évesen   ;D
Ehhez csak egy kieg. infó.:
A statisztikák szerint a gépjárműbalesetek 23%-át olyanok okozzák, akik alkoholt fogyasztottak. Ebből az következik, hogy a balesetek 77%-át olyanok okozzák, akik vizet, kávét, üdítőt, tejet, energiaitalt és egyéb alkoholmentes italokat fogyasztanak. Ezek az emberek tehát háromszor olyan veszélyesek! Kerüld a társaságukat, tartsd magad távol tőlük!
Cím: Re:Movember akció
Írta: moe - 2011. November 17. - 18:28:41
Vagyis a balesetek 23%-a nem történik meg, ha nem tütükézünk tütüvezetés előtt  :sör: az nem is rossz..!!
Cím: Re:Movember akció
Írta: FBP - 2011. November 17. - 18:35:13
Vagyis a balesetek 23%-a nem történik meg, ha nem tütükézünk tütüvezetés előtt  :sör: az nem is rossz..!!
Nem! A statisztikákban a %, az %. Az általad vélt esetben így a gépjárműbalesetek 100%-át szörpivók okoznák  ;D
Cím: Re:Movember akció
Írta: moe - 2011. November 17. - 18:41:00
 :fetreng:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Penge - 2011. November 18. - 00:43:41
 ;D
fbp- mesteri az okfejtésed!

A megközelítést azonban tovább lehetne fokozni A balesetek 23%-át okozták ugyebár az ittas vezetők, 37%-át viszont azok a szörpivók, akik egy joint elszívása előtt még be is nyaltak egy nagy adag kokót. 21%-át jogsival és kokóval nem rendelkező 12 év alatti diszkólátogatók és a maradék 19% pedig az autóval nem rendelkező, de azzal valamilyen úton,módon kapcsolatot létesíteni akaró személyek. :crazy:
Cím: Re:Movember akció
Írta: jenessanyi - 2011. November 18. - 18:38:20
Mondom megelőzhető, vagy gyógyítható. A majdnem 100% az tényleg hülyeség, nem tudom miért írtam, de jóval nagyobb része mint a jelenlegi. Jóval többen halnak meg mindkét betegségben mint kellene sajnos. Ezen szűrővizsgálatokkal sokat lehetne javítani, csak sokan nem járnak el. Méhnyakrákban továbbra is sok nő hal meg, a leírtak ellenére is. Onkológiából sok érdekes dolgot tanítottak ilyen téren, csak kár hogy nem optimálisan működik az egészségügyünk :)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Rotbart - 2011. November 20. - 15:22:56
Nekem legutóbb - vagy 4 éve - aszonta a doki, maga mindjárt 40, félévente találkozunk! De AKKORA ujja volt, hogy azóta sem voltam nála, mert megszüntették a Sportkórházat... mindenesetre az RDV valami fertelmesen ocsmány egy érzés, pfuj (főleg, ha körbe is tekergeti az ujját, hogy mintát kényszerítsen ki, uhh.).

Nem is értem, az análszexet hogy lehet kibírni, brrr :-X
Cím: Re:Movember akció
Írta: tothzoltan - 2011. November 21. - 07:27:26
Hidd el tudjak meg fokozni (cystoscopia pl.).  Utana a RDV mar konnyed nyaresti mulatsagkent ertekeled...
Cím: Re:Movember akció
Írta: Rotbart - 2011. November 21. - 11:40:58
Rákerestem mi ez... rettenetes. :o
Cím: Re:Movember akció
Írta: SicTransit - 2013. November 01. - 20:48:56
 :hat:

Borosta le, bajusz fönn, az idei movembert megnyitom! :handshake:
Cím: Re:Movember akció
Írta: snake - 2013. November 01. - 22:23:55
Idén tavasszal voltam szűrésen, nagylabor meg 2 hete volt, úgyhogy én inkább borotválkozom továbbra is.  :D
De mindenki másnak jó viszketést kívánok. :)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 06. - 21:00:01
Uraim! Hát mi ez a sok "mai borotválkozásom" hozzászólás novemberben?!  :fetreng:
NO SHAVE NOVEMBER van... sőt MOVEMBER is - kizárólag  bajusznövesztés. Egy nagyobb akció (nem első alkalom), hogy felhívják ezzel  a figyelmet a "férfiakat érintő megbetegedésekre". 
Én is csak a napokban kaptam egy ilyen facebook event meghívót, nem tudtam róla eddig  :crazy: Viszont a közjó érdekében (és mert régóta ki akartam próbálni a bajuszt  ;D ) ennyit megteszek  ;D
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 06. - 21:49:54
Ez jogos, sőt hererákom is lehet ez mellé. De nekem ez a bajusz/szakállnövesztős akció tetszik.  :sör:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 06. - 22:13:09
Személy szerint csak a PR-hoz fogok hozzácsapni eggyel több bajuszt  ;D Adakozni máshol. :)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 06. - 22:31:33
Személy szerint csak a PR-hoz fogok hozzácsapni eggyel több bajuszt  ;D Adakozni máshol. :)

Ez így nem sokat - mondhatni lóf...t sem - ér  :-\

Neked természetesen nem  :)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 07. - 07:56:35
Személy szerint csak a PR-hoz fogok hozzácsapni eggyel több bajuszt  ;D Adakozni máshol. :)

Ez így nem sokat - mondhatni lóf...t sem - ér  :-\

Neked természetesen nem  :)

Nem rólam van szó, és nem is rólad - illetve még nem, de később se legyen. A kampány lényege az, hogy egy kicsivel több pénz legyen a szűrővizsgálatokra, illetve a "javító eszközökre". Azzal, hogy itt most ország-világ előtt közlöd, hogy te is csatlakozol, és bajuszt növesztesz...hát...inkább ne tetted volna. Vagy ha már ez van, legalább egy jelképes összeget dobjál oda.
Ez kb. olyan, mint amikor Besenyő Pista bácsi meg a Boborján találtak egy fényképezőgépet a strandon. Persze meg sem fordult a fejükben, hogy visszaadják a tulajdonosnak, de saját magukat becsületes megtalálóként azonosították  :crazy:

Jó.  ;D A hasonlat tetszett. Úgy lesz.  :crazy:
Cím: Re:Movember akció
Írta: worm - 2013. November 07. - 09:07:10
Személy szerint csak a PR-hoz fogok hozzácsapni eggyel több bajuszt  ;D Adakozni máshol. :)

Ez így nem sokat - mondhatni lóf...t sem - ér  :-\

Neked természetesen nem  :)

Nem rólam van szó, és nem is rólad - illetve még nem, de később se legyen. A kampány lényege az, hogy egy kicsivel több pénz legyen a szűrővizsgálatokra, illetve a "javító eszközökre". Azzal, hogy itt most ország-világ előtt közlöd, hogy te is csatlakozol, és bajuszt növesztesz...hát...inkább ne tetted volna. Vagy ha már ez van, legalább egy jelképes összeget dobjál oda.
Ez kb. olyan, mint amikor Besenyő Pista bácsi meg a Boborján találtak egy fényképezőgépet a strandon. Persze meg sem fordult a fejükben, hogy visszaadják a tulajdonosnak, de saját magukat becsületes megtalálóként azonosították  :crazy:


A kampány lényege (idézet a magyar FB oldalukról): "Minden év novemberében bajuszt növesztünk, hogy felhívjuk a figyelmet a prosztatarákra. A tudás hatalom, A bajusz király"

Tehát teljesen jó a megközelítés, hogy valaki "csak" növeszti a szőrzetet az arcán. Szerintem :hat:
Cím: Re:Movember akció
Írta: worm - 2013. November 07. - 09:24:23
Akkor segítek: a lényege, hogy felhívják a férfiak figyelmét, h elmenjenek a szűrésre. Ami szerintem itthon ingyenes, bár ebben a mai viszonyok között nem vagyok teljesen biztos.
Tehát növeszted a szőrt és elmész a szűrésre (én inkább ezzel kötném össze a dolgot mint a pénzzel). És amikor a kollégák ismerősök megkérdezik miért vagy szőrmók elmondod nekik és hátha ők is elmennek a szűrésre.

Ennyi  :hat:
Cím: Re:Movember akció
Írta: worm - 2013. November 07. - 09:33:58
Mondhatod nyugodtan, h a kampány miatt :)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Malac - 2013. November 07. - 09:52:40
Jobban szeretnek az urológusok bajuszos emberek fenekében turkálni.
Cím: Re:Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2013. November 07. - 10:06:59
Worm szepen osszefoglalta a Movember lenyeget, ami nem a penzgyujtes elsosorban. ;)

Cím: Re:Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2013. November 07. - 10:32:18
Remelem Peter te is azok koze a szerencsesek koze fogsz tartozni, akiket ez a betegseg nem erint. ;)

Cím: Re:Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2013. November 07. - 12:39:21
Én is éppen kemoterápiás kezelés alatt állok, de ennek ellenére a kórházi ágyon igyekeztem nem felszínesen olvasni a magasröptű eszmefuttatást ami részedről a pénztarhálásra összpontosult. És én valóban konkrétan rád gondoltam független a sajnálatos családi érintettségedtől, ami csak az én véleményemet erősíti.
Cím: Re:Movember akció
Írta: fonthunter (†2014) - 2013. November 07. - 14:52:34
Peti, meg vagy értve!  :cimbi:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 07. - 15:23:34
Elnézést, nem volt célom, hogy vitatkozás legyen belőle  :) Nem tudtam, hogy ez Téged komolyabban is érint Péter, sajnálom. Remélem minél kevesebb embert fog a betegség érinteni. Gondoltam a figyelemfelkeltés nem rossz dolog, legalábbis kára nem lesz senkinek belőle, még ha anyagiakkal nem is tudom támogatni a fondot  :)

Egyébként a No Shave  November akcióval együtt ez egy jó dolog, legalább valahol megmarad a szakáll és bajuszápolás kultúrája, ami szerintem nagyban kapcsolódik a fórumhoz.

Csak a bajszomat ne rángassák  :naughty:  :hat:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Miki a mágus - 2013. November 07. - 16:03:16
 :sör:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Betyarka - 2013. November 07. - 18:52:14
Nem is értem miért baj az ha valaki szókimondó?
Cím: Re:Movember akció
Írta: worm - 2013. November 07. - 19:21:06
Az nem probléma, a baj akkor van, ha feleslegesek azok a szavak :-)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Betyarka - 2013. November 07. - 19:44:24
Már akinek.
Cím: Re:Movember akció
Írta: tothzoltan - 2013. November 08. - 07:41:39
Azért jó ez az akció mert itt is lett egy kis flame belőle. Aki tudja, hogy mi az azt RDV, PSA azok úgyis tudják, de aki emiatt nézett körül alhasi tájékán az talán megúszhatja később...
Cím: Re:Movember akció
Írta: tothzoltan - 2014. November 01. - 09:54:17
Bajuszra fel!
(Vannak bőven újak az utóbbi időben, gondoltam felhozom a topicot.)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Malac - 2014. November 01. - 09:59:12
...én még mindig nem értem, mi a köze a bajusznak a prosztatarákhoz? :nemtom:
Cím: Re:Movember akció
Írta: ZOZO - 2014. November 01. - 10:16:29
...én még mindig nem értem, mi a köze a bajusznak a prosztatarákhoz? :nemtom:

Én sem, de lehet hogy mi vagyunk szűk látókörüek
Cím: Re:Movember akció
Írta: KunEmber - 2014. November 01. - 13:41:26
Miért, Jézus születésének mi köze a fenyő feldíszítéséhez? Valamit párosítanak valamihez, ennyi. Nem kell fennakadni szerintem. Ha valaki már gondol arra, hogy egy egyszerű vér/vizeletvizsgálatra elmegy ennek hatására, lehet, hogy az életét menti meg!
(Természetesen nem a fenyőfák ellen vagyok, mielőtt valaki félre értené...)
Cím: Re:Movember akció
Írta: kezdőmókus - 2014. November 01. - 14:05:22
Ha valaki már gondol arra, hogy egy egyszerű vér/vizeletvizsgálatra elmegy ennek hatására, lehet, hogy az életét menti meg!
Vagy évekig szívatják és operálják összevissza, jelentős életminőség-csökkenést okozva, a tudomány jelenlegi állása szerint sok esetben hótfeleslegesen (markervizsgálatok nagyon nemspecifikusak, emellett ha van is ott vmi, akkor számos változatban nem egyértelmű hogy nyer-e azzal vmit hogy bizgerálják). Kicsit úgy tűnik, hogy a mellrákmegelőző-kampányokra hajaz az egész, valaki akarta hogy a pasiknak is legyen ilyen, és megtalálta hozzá a prosztatát.
Cím: Re:Movember akció
Írta: KunEmber - 2014. November 01. - 14:44:20
Persze, lehet. De ha egy ilyen figyelemfelkeltő akcióval egyetlen egy ember életét megmentik, már megérte...
Cím: Re:Movember akció
Írta: tothzoltan - 2014. November 01. - 15:21:44
Mokus!

Inkább le se szarja és dögöljön bele?! Amúgy meg, ha már ott van a dokinál a zacsit és megnezik, meg egy hasi UH is szokott sikerülni... Szóval nem csak a seggujjazasra van itt promoció kérem alásan.
Cím: Re:Movember akció
Írta: Malac - 2014. November 01. - 19:35:25
Szóval nem csak a seggujjazasra van itt promoció kérem alásan.
Mindent értek... közben a bajuszba kapaszkodik a doki.  :2thumbup:

Miért, Jézus születésének mi köze a fenyő feldíszítéséhez?
...meg a Kerecsen-napünnephez?
Cím: Re:Movember akció
Írta: pmol322 - 2016. Október 28. - 12:17:41
https://m.facebook.com/MovemberHungary/?locale2=hu_HU

http://www.mentsmanust.hu


Idén is MOVEMBER gyerekek!
Cím: Re:Movember akció
Írta: bbuffy - 2016. Október 28. - 22:14:51
Vakarozzon a fene egy honapig.
Cím: Re:Movember akció
Írta: Malac - 2016. Október 28. - 22:16:30
 :+1:
Cím: Re:Movember akció
Írta: Takuun - 2020. Október 18. - 15:44:48
Idén ki csatlakozik?

Tavaly 3 honapot novesztettem szakallatt, de nagyon nem volt kenyelmes. Gondolkodtam rajta iden is, de ez a kotelezo  maszkhordas, meg elviselhetetlenebbe tenne a kezdeti szenvedest szerintem  :fejtor:
Cím: Re:Movember akció
Írta: kezdőmókus - 2020. Október 18. - 16:14:55
Továbbra is értem a jó szándékot, de a konkrét céllal (prosztatarák-szűrés) kapcsolatban itt a 2013-as Cochrane metaanalízis 2020-as, frissített változata:

https://www.researchgate.net/publication/50362589_Screening_for_prostate_cancer_An_updated_Cochrane_systematic_review

Meta-analysis of the five included studies indicated no statistically significant difference in prostate cancer-specific mortality between men randomized to screening and control [...] Harms of screening included high rates of false-positive results for the PSA test, over-diagnosis and adverse events associated with transrectal ultrasonography guided biopsies such as infection, bleeding and pain. Prostate cancer screening did not significantly decrease all-cause or prostate cancer-specific mortality in a combined meta-analysis of five RCTs.
Cím: Re:Movember akció
Írta: Malac - 2020. Október 18. - 18:09:43
Én annyit tudok vállalni, hogy egész novemberben gyakrabban borotválkozom és gyakrabban használom a prosztatámat, hogy egészségesebb maradjon. ;)
Cím: Re:Movember akció
Írta: Takuun - 2020. Október 18. - 20:50:30
Jaaaa..... En nem azert allok bele, hanem jo buli es kvazi buntetlenul lehet szakallat noveszteni. Legalabbis fonok ebben a honapban jobban toleralja  :crazy: Az eredeti koncepcio nem mozgat. Nem hiszek az ilyen hulyesegekben. Aki ebbe beleall az fogadok hogy 90%-a maga se megy el szuresre, nemhogy még másokat noszogasson dörmögő hangon a frissen növesztett szakálla alól.

Igazabol csak azert kerdeztem, mert erdekelne hogy ki mivel keszul ra: kefe, fesu, olaj, balzsam, moso stb.
Cím: Re:Movember akció
Írta: hoper - 2020. November 02. - 16:22:52
Nem iszok alkoholt és akkor száraz november lesz. Arcszesz remélem még belefér, mer az volt már.