Miután az Astra Platinum (zöld) használatával sikerül konzisztensen tökéletes borotválkozásokat elérni, mostanában megint felbátorodtam, és próbálgatok néha pengéket amik megmaradtak a kezdeti időszakból (sampler pack + "ha ismeretlen pengét látok megveszem"), hátha a fejlődött technikával jobban fognak tetszeni.
Van egy érdekes, elég általános tapasztalatom: ha olyan penge kerül a borotvába ami nem tetszik, pl picit húz, akkor hiába borotválkozom a következő napon a szokásos Astrával, egy picit az is húz, kell egy nap amíg visszaáll a bőröm. Mintha a szokásos penge "kiegyengetné". Naponta borotválkozom. Utána minden jó a szokásos pengével. A nem jó pengék után se érzek az arcomon tapintással semmit, vágásom nincs, szóval nem értem ezt a jelenséget, miért kell +1 nap a visszaálláshoz? Szeretnék kísérletezni, de a fentiek miatt megint óvatos vagyok. Persze lehet azt mondani hogy én nem vagyok normális, ha van 1 penge ami működik akkor miért próbálgatok mást
Én ezt a Captain-nel +1 -ezem csak egyelőre, más pengénél eddig nem találkoztam a jelenséggel, ...de miért ne lehetne ez a jelenség az Astránál is?...
Az elképzelésemet a Captain-nél alátámasztották jópáran a B&B-n.
Szerintem nem a bőröd, ami hozzászokik vagy sem, hanem az a szög, amivel a készülék+penge kombó levágja a szőr tetejét és valamilyen szögben injekcióstű végű maradványt hagy. A következő borotválkozás (mondjuk másnap) egy másik kombóval (és immáron más szögben) másként fog az él penetrálni a szőrbe ( mondjuk nagyobb felületen kell vágnia, mint az előző napon). Ez okozza a jelenséget a soron következő borotválkozásnál, ha egy nagyon más élprofilú penge ( és bizonyos periódusba beleeső, tehát még az időzítés is fontos, mert különben újra a teljes szőr "hengert" borotváljuk) kerül a borotvába..., borotválkozási élményt mindenesetre nálam is befolyásolja. Ezért is kell mindig új pengét pár napos szőrön tesztelni...
Ez nálam a Captain előtt annyira igaz, hogy ilyenkor hagyom 1-2 napig nőni a szőrömet és csak utána megyek neki. A rákövetkező napokon azonban nagyon kellemes borotválkozást adnak mondjuk az L6-al. A Captain-re nézve ha ez az 1-2 napos pihentetés elmaradna, kb ugyanolyan véleményen lennék, mint Salmo éltárs a kályhaüvegre való alkalmazásával ( bár állítom, hogy, ahhoz sem ért! )
Még egy észrevétel: a készülékeket is illik megvizsgálni, mert a kettő együtt ( penge élszögek+ borotvapenge befogási szög) (és még ki tudja mennyi tényező) adja ki a végleges szögét a szőrhegynek, szóval nemcsak a penge lesz szerintem önállóan a jelenségben a lúdas. Mindenesetre ha ugyanez a tapasztalat Astrával is, akkor lassan bebizonyosodik, hogy valószínűleg minden pengeváltásra is igaz lehet, csak nem ennyire észrevehető szinten.