fehege- ha nem jó a gyári élszög, amint írod... átprofilozás nélkül, hogy akarod elviekben megfenni, hogy megmaradjon az eredeti 2 paralel élpont közötti szabvány távolság? Elviekben a házi fenéssel akkor megváltoztatod ezt a szabványt ahogy hozzányúlsz, a készülékek pedig ugyebár erre a szabványra geometrizáltak. Lehet ennyi még simán beleférhet de nem tudom, nálam már elviekben bukik egy ilyen projekt... No mindegy ne érts félre, díjazom az elvetemült ötleteket, amúgy pedig nem hiszem, hogy a gyári élszögeknél bárki sokkal optimálisabbat tud húzni akármelyik pengéről is legyen szó. Ezeket a geometriákat a szalag anyag tűréshatáráig tesztelték már a múlt században is, tehát, ha hegyesebb szögűre fened, gyanítom azonnal elszáll a tartóssága ( ha egyáltalán sikerül a hegyesebb élszögre a fenés), de így lehet már az első lehúzásnál szépen megadja magát. Ha meg jobban lekerekíted vagy nagyobb élszögűre élezed, akkor pedig valószínűsítem még keményebb lesz a borotválkozási élmény. Szerintem nagy általánosságban minden benne van a pakliban, kivéve, hogy jobb legyen, még akkor sem, ha sikerülne kitalálni, hogyan fenjed meg egyenletesen és pöpecül a pengéket. A Bakony sem lesz nyerő...
Egyébként amit szerintem éreztek a vintage pengéknél (hogy nincs jól megélezve) egyrészt az a kor technológiai hiánya, ami mára viszont beépült a know-how-ba, hogy a különböző élszögben belevitt éleket ma már le tudják kerekíteni, míg még pár 10 évvel ezelőtt ennek a jelentősége, még kb. ismeretlen volt. (ugyanaz a geometriai evolúció, mint az autóknál, ma már nincs kocka Lada) a másik, hogy évtizedek alatt a szénacél bevonat nélkül még a gondos tárolás ellenére az élpontoknál simán megadhatja magát (enyhe korrózió stb).
Szóval nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg az áhított "elsô Gillette DE szabványnak megfelelô éles pengém legyen" projekt nem lesz egyszerű... Azért majd drukkolok, ha mégis sikerülne: