Szerző Téma: Régi borotvák  (Megtekintve 346479 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Régi borotvák
« Válasz #405 Dátum: 2013. Március 07. - 15:17:43 »
...ez Józsi mérete... én ennyit tudok.  ;)
:fetreng:  :fetreng: ...már nem!  ::)  :crazy:

Tán én törtem meg az egyeduralmat?  ;D
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #406 Dátum: 2013. Március 07. - 16:08:49 »
Tán én törtem meg az egyeduralmat?  ;D
Nem, az már megtört kicsit előbb. Ráadásul a 4/8"-os near wedge kések élezése, számomra kissé nehéz feladat volt. S úgy voltam vele, szeretnék olyan kést használni, amit, ha kell, meg is tudok rendesen élezni...
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #407 Dátum: 2013. Március 08. - 13:50:30 »
Örülök neki, akkor nem én vittelek bele a "rosszba" :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #408 Dátum: 2013. Március 09. - 20:37:45 »
Ez 100%, hogy Finomacélárugyár -i kés!  ;)

+1
Valszeg profi(értsd: fodrász/borbély) használta, ezért csökkent a méret szignifikánsan...
Én eltenném a vitrinbe, másra már nemigen jó, főleg, "ha a csorbát kiköszörülöd" rajta.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető Janko125

• Törzstag
« Válasz #409 Dátum: 2013. Március 09. - 22:05:37 »
Ez 100%, hogy Finomacélárugyár -i kés!  ;)

+1
Valszeg profi(értsd: fodrász/borbély) használta, ezért csökkent a méret szignifikánsan...
Én eltenném a vitrinbe, másra már nemigen jó, főleg, "ha a csorbát kiköszörülöd" rajta.

Igen, ez bizony így marad, megy a szép lassan bővülő kis gyűjteményembe  ;D !

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #410 Dátum: 2013. Március 14. - 11:39:54 »
   Tiszteletem a borotválkozó embereknek!
Bele is vágnék a közepébe.. Napokban vettem egy borotvát a piacon, aminek nem tudom a gyártmányát. Ugyanis ki lett belőle köszörülve. 4 csillag és egy kalapács látszik rajta. Szaru nyéllel. Legalábbis a szaga alapján. Először agyaltam rajta hogy fölkeressek egy szakit, aki már jócskán gyakorlott a felújításban, vagy majd én nekiálljak.. Türelmetlen lévén, az utóbbit választottam.
Lebarkécsoltam róla a nyelet és mivel meglehetősen elhasznált, úgy gondolom hogy majd csinálok hozzá valamiből. A penge erősen csorbult, több helyen is. Korrodált is, de az él mentén szép tiszta, rozsdamentes. A pengét elkezdtem csiszatolni vízpapírral, az után csiszoló gumival. Olyan mint a radír és vízpapír keveréke. Régi szerzemény, már nem tudom honnan van. Ezek után kis barkácsgéppel filckoronggal, pasztás polírozást kapott, vigyázva, nehogy hevüljön az anyag.
Na ez után jött a fejtörés.  :)  A csorbákat mivel szedjem le? Mivel semmiféle speckó felszerelésem nincs, ezért kockáztattam és az általatok leírt technikával egy gyémántporos élezőn adtam az érzésnek. Meglepően jó lett az eredmény, bár igen sok anyagot le kellett koptatnom, hogy eltünjenek a csorbák. Ez után, mivel semmiféle finom kövem sincs, további kockázatot vállalva ráfektettem a gyémántporosra egy kopott vízpapírt és azon húztam meg szárazon. És mivel bőröm sincs, :) ezért alternatívaként egy kartonlapra kentem némi pasztát és azon finomítottam. Micsoda szakbarbár! Na de. A lábamról a szőrt szárazon, finoman sercegve akadálytalanul viszi. Körömteszt ok. Hajszálteszt még nem volt. Asszony loboncából kéne beszerezni... Az igazi borotválkozással várok amíg meg nem csinálom a nyelét. Képeket megpróbálok valahogy feltölteni.

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #411 Dátum: 2013. Március 14. - 11:44:32 »
Szia,

ilyesmi?

God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #412 Dátum: 2013. Március 14. - 11:45:32 »

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #413 Dátum: 2013. Március 14. - 11:46:03 »
Hasonlatos...

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #414 Dátum: 2013. Március 14. - 11:48:25 »
Nem vagyok egy fotóművész! Remélem valami kivehető belőle. A gépem nem igazán makrozásra való.

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #415 Dátum: 2013. Március 14. - 12:55:28 »
   Tiszteletem a borotválkozó embereknek!
Bele is vágnék a közepébe..

Üdv a fórumon!
Gratulálok a késhez is, ami egy nagyon jó Sheffieldi vas, de méginkább a kitartásodhoz és elszántságodhoz.
Jó lett a felújjitás, az érdemedet meg növeli, hogy milyen eszközökkel (vagyis nélkül), illetve, hogy gondolom első borotvafelújjitásod.
Viszont ahogy PBF fórumtárs is irta ez valúszinúleg még távolról sem shave ready (borotválkozásra kész). Egy szijjat mindenképpen be kell szerezzél, de egy finomabb kő sem ártana(12k-15k).
Én a helyedben nem dobnám el azt a nyelet, már csak azért sem mert ahogy látom "nem esik ki a kezedből a csavarhúzó", egy kis munkával gyönyörűen rendbehozahtó és akkor lesz egy szép autentikus nyeled. Ahol esetleg hiányos pótold valamivel (én kissebb hézagokat pillanatragsztóval, nagyobbakat 2 komponensű átlátszó ragasztóval szoktam), majd csiszol be vizespapiral min. 2000 finomságig, utánna esetleg felpolizhatod egy kicsit. Ha hajlott tedd fórróvizbe, majd mikor eléggé meglágyult préseld ki egyenesre. Ezekről a teknikákról a "felújjitás"  témában olvashatsz.

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #416 Dátum: 2013. Március 14. - 12:57:44 »
  Itthon ugyan nincs mikroszkóp, de nagyítóval vizsgálva nem látni sorját.
A papíron nincs méret, pontosabban egy olyan darab, amin nincs. De eltömődött, használt. Ez szerintem finomít az értékén jelen esetben.
Tiszta a felülete is, nem akadt a penge. Mind ezek után pedig pasztáztam is. ugyan nem bőrön.
Én úgy gondolom, hogy ha sorjás lenne, azt a lábamon erősen megéreztem volna. Ha nem is elvágom magam, de érzékeny lesz ott a bőröm.
Ott is vannak érzékeny részek, mint az arcbőrön. Inkább a szőrzet minősége ami nem egyezik.
Meglehet, hogy a finom szőrszálak kevésbé érzékenyen veszik a penge élszögét, míg a durva erős szálakat, pláne ha még finom arcbőrrel is párosul, arra nem mindegy az él szöge és egyéb minőségi jellemzői. Vagyis itt még finomabban, az adott alkalmazóhoz kell élezni.
Persze full amatőr vagyok, csak próbálok filózni ezen a dolgon.

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #417 Dátum: 2013. Március 14. - 13:08:35 »
  Na igen. Be kéne szerezni hozzá pár dolgot hogy ne csak kontárkodjak.
A nyéllel még nem tudom mi legyen. Meglehet hogy megpróbálom rendbehozni, a hiányos részeket kipótolgatni. Olvasgattam sokat ebben a témában is. De vonzanak az új anyagok is. Különféle fafajták kombinációja esetleg. De lehet hogy szétnézek kihervadt zongora billentyű ügyében is.
De ez egy jóval hosszadalmasabb projekt lesz.
Nyilván az eredeti állapot visszaállítása lenne a legjobb de még nem tudni mit tudok kihozni a szaruból. Szaru.. Talán egy tehenészetben kellene megkérdezni tudnak-é segíteni ez ügyben. Addig pedig a szaru feldolgozásról informálódni itt a neten.

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #418 Dátum: 2013. Március 14. - 13:11:42 »
Gratula! Valóban szép lett a felújítás, bár én nem vagyok gyakorlott e téren. Lehet, hogy a borotvával már meg lehet valamilyen eredménnyel borotválkozni, de nagy valószínűséggel nem érdemes. Valóban finomabb fokozatú befejezés kéne - az 1000 kő a borotvák világában a nagyoló fokozat, ami után még több lépés kell, mire a pasztázásig/bőrözésig jutsz. Így lehet, hogy a próba nem lenne éppen kellemes. Ne feledd, hogy mennyivel erősebb, és rövidebb szálakat kell tudnod leborotválni! Nagyon sokszor egy kés már viszi az alkar/lábszár szőrt, de ha közelről megnézed, sokszor marad még ott némi "borosta" - amit ugyanazzal az éllel már nem is tudsz leszedni, visszájáról borotválva sem. Szóval igen éltérő terep az arc minden más testrésztől, szóval csak óvatosan.

Kár lenne a nyelet eldobni, hátha menthető, mint ZOZO írta. Növelné a borotva értékét, ha menthető lenne, ránézésre az.
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető zsirospal

• Új tag
  • *
« Válasz #419 Dátum: 2013. Március 14. - 13:16:40 »
Igen menthető. Egy kis anyag és munkaráfordítással szerintem is megoldható a kérdés. Viszont az oldalán a szép mintás alátétet ami a szegecs alatt volt, nem tudtam megmenteni, mert megette a vasegér. Kár érte, mert az ilyen kis apróságok nagyon földobják a külsejét.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici