Szerző Téma: Régi borotvák  (Megtekintve 346204 alkalommal)

Herr

• Vendég
Re:Régi borotvák
« Válasz #855 Dátum: 2015. Február 23. - 09:49:37 »
Én az ifjabb Flasival egyszer jó sokat elbeszélgettem,és nekiszegeztem a kérdést ,pont ez üggyel kapcsolatban,hogy miért ez a negatív vélemény velük szemben,pontosabban ,miért nem törekednek a tökéletességre pl az  élezés fronton.Mert ,hogy nincsenek elragadtatva a népek,(és amit nekem élezett az sem volt korrekt).Azt mondta,hogy neki nincs ideje 2-3- órákat köveken húzgálnia a borotvákat, azt nem tudnák megfizetni. Ha belegondolok akkor van benne igazság,hisz egy boltot visz,ahol azért van munka bőven,ugye nem csak a borotva a profilja,viszont akkor minek élez?
Amúgy szimpatikus a krapek . Szerintem akik hobby szinten élezgetnek azok az idők folyamán szépen fejlődnek,magamon is észreveszem,hogy egyre jobb élt tudok csinálni,így nem is lehet összehasonlítani azzal amiket ők csinálnak. Amúgy van Budapestem pár műköszörűs akik még éleznek borotvát,bár nem rajonganak a dologért.A Batthyányi térnél van egy kisöreg  ,megvan mindene,de látszik rajta,hogy keresi a kifogást ha szóba kerül a borotva élezés:)) vagy itt van egy a kerületben ,na ő sem kapkod a munkáért ha szóba kerül:) amúgy valami 1000 körül mondják az élezést ,de mindig van kifogás,hogy éppen azt a borotvát mért nem:))

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #856 Dátum: 2015. Február 23. - 10:01:41 »
Ahogyan a sebész főorvos mondta nekem az első asszisztálásom közben, hogy én vagyok a legügyesebb orvostanhallgató jelenleg az intézetben, bár mivel egyedül vagyok, ezért egyben a legrosszabb is én vagyok  ;D
:fetreng: :hat:

Eddig nem írtam le ide a tapasztalatomat, egyébként se szeretek negatív véleményt megfogalmazni, de ha már rákérdeztél megteszem.

Az idősebb mester munkáját közvetlenül nem ismerem, Fehérváron sem jártam nála. Az első borotvám a Váci utcából volt; újként, matricázva, borotválkozásra kész állapotban adták el 10 ezer forintért. Polart Solingen, 5/8-os. Nem tudom, ki nyelezte, készítette, fente, a Váci utcában vettem. Kettő közül tudtam választani a kategóriájában, ez volt kevésbé koszos, és igénytelen kivitel! Akkor még teljesen kezdő voltam, nem tudtam, milyennek kell lenni egy ilyen borotvának.
A fehér nyelén vastagon állt, foltosan a polírpaszta nyoma(az inas picit megtörölgette papírral, de nem sokat változott), a két szegecs totál különböző volt, az egyik félig kifordulva a nyélből. A penge lötyögött, összecsuklott. Később vettem észre szabad szemmel, hogy volt egy kipattogzás az élben. Visszatelefonáltam, azt a választ kaptam az inastól, hogy ez természetes, a gyártási technológiából adódik. Természetesen nem várható el az a fajta kidolgozottság, mint egy havonta készülő egyedi kés esetén, de gondolom az világosan látszik, hogy itt egész másról volt szó.
A borotválkozás nem ment vele, húzott, irritált. Kezdő voltam, így betudtam az ügyetlenségemnek. Aztán mégiscsak visszavittem, hogy megélezzék. Az ifj. Flashi húzott néhányat a bőrön, és azt mondta rendben lesz. Nem lett.
Félre tettem, elkezdtem az ebayről vásárolt régi késeket felújítani. Ekkor még kezdetleges köveim voltak, de már látszott, hogy azokkal is sokkal jobb élt tudok a késekre tenni. Az élezést azóta is fejlesztem, elégedett szinte soha nem vagyok.
Nagyon mérges lettem az első késemre, és erre a mérhetetlen igénytelenségre. Felújítottam a vadi új kést, szuper élt tettem rá(akkori viszonyoknak/tudásomnak megfelelően), és eladtam. Ekkor már tényleg jó kis kés lett, picit sajnáltam is, de ez volt a "nemes bosszúm". ;D
Ennyi a saját tapasztalatom, a többit csak itt olvasom.
Az eszközeik, tapasztalatuk, hagyományaik, kapcsolataik megvannak. Ami számomra hiányzik: a munka és a vásárló iránti tisztelet(alázat), nyitottság, precízség. Ha az élt nem is vesszük figyelembe, ami azért elég meredek kijelentés egy borotvánál, akkor egy igazi mester szégyellne kiadni/nem adna ki olyan tárgyat a kezéből, amit én vettem anno.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #857 Dátum: 2015. Február 23. - 10:06:24 »
Én az ifjabb Flasival egyszer jó sokat elbeszélgettem,és nekiszegeztem a kérdést ,pont ez üggyel kapcsolatban,hogy miért ez a negatív vélemény velük szemben,pontosabban ,miért nem törekednek a tökéletességre pl az  élezés fronton.Mert ,hogy nincsenek elragadtatva a népek,(és amit nekem élezett az sem volt korrekt).Azt mondta,hogy neki nincs ideje 2-3- órákat köveken húzgálnia a borotvákat, azt nem tudnák megfizetni. Ha belegondolok akkor van benne igazság,hisz egy boltot visz,ahol azért van munka bőven,ugye nem csak a borotva a profilja,viszont akkor minek élez?
Pontosan. Ha valamire nincs időm, nem éri meg vele foglalkoznom, akkor ne vállaljam be. Ott vannak a kések, ollók, arra úgyis nagyobb a kereslet.

Herr

• Vendég
« Válasz #858 Dátum: 2015. Február 23. - 10:32:54 »
Ez így van. De lehet aki nem próbált mást annak az is megfelelő,sokan vesznek egyet mert kíváncsiak,aztán úgy vannak vele,ez ilyen biztos,és nem erőltetik tovább a dolgot.Mert ugye ki tudna jól borotvát élezni ha nem a szakember.
Amúgy ez az élezés dolog is érdekes.Épp most beszélgettem egy barátommal telefonon,már igen sok kést adtam neki megélezve ,így kb tudja ,hogy mire számíthat tőlem.Most mondta,hogy vett pár kést az ebay on volt köztük megélezett is ,amire azt mondta az eladó,hogy ő minden kést kipróbál magán,és biza szo-szo volt a végeredmény.Nem azt mondja,hogy nem lehetett vele megborotválkozni ,de nem ugyan az amit megszokott.Vagy nemrég eladtam egy W&B-t az usába(na ez is jó ,mert onnan vettem és vissza is ment) no és a srác írt egy levelet,hogy nagyon köszöni,eddig ez a legjobb borotvája. Pedig biztos van még mit elsajátítanom,és fejlődnöm. Szóval azt akartam kihozni ebből,hogy nézőpont és tapasztalat kérdése,kinek mi is az igazán jól megélezett borotva.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #859 Dátum: 2015. Február 23. - 11:02:18 »
Egy borotvaél valóban szubjektív megítélésű, ezt már én is sokszor tapasztaltam. De egy bizonyos szint felett. Ha egy kés semmilyen hajszáltesztet nem teljesít, tépi az arcodat és komoly irritációt okoz, az nem ez a kategória. Az az él biztosan rossz, mindenki számára.

Herr

• Vendég
« Válasz #860 Dátum: 2015. Február 23. - 11:09:04 »
Egy borotvaél valóban szubjektív megítélésű, ezt már én is sokszor tapasztaltam. De egy bizonyos szint felett. Ha egy kés semmilyen hajszáltesztet nem teljesít, tépi az arcodat és komoly irritációt okoz, az nem ez a kategória. Az az él biztosan rossz, mindenki számára.

:thumbup:
És amire még rájöttem  az a bizonyos hajszál teszt,és hajszál teszt közötti különbség:)
Mostanában akkor tartom jónak a borotva élét,ha nem elpattintja a hajszálat,,hanem a felfele fordított élre ha ráfektetem és egy picit mozdítok a hajszálon akkor szinte hangtalanul vágja el.
És pl a crómoxid (mint Sanyi elmésen meg is jegyezte) nagyban befolyásolja az él hajszálpattintó képességét:)) Mert még közel sem kész de már felaprít az ember vele egy hajszálat akár mm es darabokra is:)

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #861 Dátum: 2015. Február 23. - 11:09:56 »

Ez olyan, mintha egy kereskedésben vennél autót, majd elhajtanának azzal, hogy "Nincs nekünk időnk karbantartással foglalkozni, különben is az hozza a legkisebb hasznot. Ha nagyon kell, akkor töltünk bele egy kis fáradtolajat, meg van itt egy 80%-ra lehasznált fékbetét, azzal is elmegy egy darabig"
Az ilyen ne áruljon borotvát!
Profi szerszámmal nem 2-3 óra egy élezés, hanem még 1 óra sincs. Ha ezt nem tudja, akkor nem ért hozzá. Ha meg nem ért hozzá, akkor ne vállalja.
Jelen esetnél, ami egy borotva élezése, a nem éles borotva elfogadhatatlannak minősül, és jogos a panasz. Az már más lapra tartozik, ha nem mindenki a maga arcbőrének megfelelő élű borotvát kapja, de a shave ready-séget minimálisan meg kellene ütni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #862 Dátum: 2015. Február 24. - 07:28:34 »
A vásárlónak nem lehet bevallani hogy se a felszerelésnek, se a tudásnak nincs birtokában náluk senki hogy rendesen megélezzenek egy borotvakést. Azt is kijelentették hogy az időt sem akarják ráfordítani, nyilván a 2-3 óra az már a vásárló hülyítése kategóriába megy. Ha géppel előnagyolnának akkor max 10-15 percből meglenne gyakorlással, de gondolom ennyiért sem érné meg az 1-2 perces késélezések mellett, nameg sokkal több macera. Ők mondták hogy nem is borotválkoznak késsel, így még azt sem tudják milyennek kellene lennie ha jó, így ha 10x ennyi időt töltenének az élezéssel, számukra akkor se változna semmi, csak az idejüket pazarolnák "feleslegesen".
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #863 Dátum: 2015. Február 24. - 07:53:23 »
Sajnos az egy-két perces késélezéseik olyanok is. Botot csináltak a munkaeszközeimből legutóbb. De legalább ennek hatására elkezdtem saját magamnak èlezni. Némileg kifizetődőbb és mindig ott a kősor a konyhàban.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Bowapex

• Törzstag
    • Mood for Dance zenekar
« Válasz #864 Dátum: 2015. Február 24. - 17:00:53 »
Hát! Alaposan bőrözd meg. Néha még akkor is húzhat ha a hajszálteszten átmegy. Sok sikert! :)
Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #865 Dátum: 2015. Február 24. - 17:13:37 »
Én sohasem fogom a mestert felkeresni, pláne mióta láttam azt a  videót amiben az éltársaimat és minden fórumolvasót minősített.......
A beképzeltségre semmilyen  idős korban nincsen mentség,és szakmailag is rossz tanácsadó.
A szerény emberekre valahogy jobban fel lehet nézni.
44 év alatt megtanultam ,hogy amig élek mindig tanulok, és mindig lesznek okosabbak nálam.
Viszont Salmo-t , Jenessanyit ,,Greg,,,és a tőbbieket ismerem, és vakon megbízom a munkájukban, tudásukban :borotva:

Video linket! SOS!
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető Bowapex

• Törzstag
    • Mood for Dance zenekar
« Válasz #866 Dátum: 2015. Február 24. - 17:16:19 »
Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #867 Dátum: 2015. Február 24. - 17:39:52 »
Tény, kicsit magas a ló, alig ér a kengyelbe a lába!

De a végén méltatja is a fórumot, a borotválkozó szoftverek beszerzéséhez, mint iranutató webhelyet.

De tényleg akkorra arccal beszél, hogy csak oldalazva fért be a nagykapun.
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető fenyooldrider

• Új tag
  • *
« Válasz #868 Dátum: 2015. Február 24. - 18:58:58 »
Szevasztok!!
Most kezdeném el a kézi borotválkozás művészetét,sajnos gyakorlatilag semmi ilyen tapasztalatom nincs!
Szeretnék tőletek kapni tanácsokat,videókat esetleg bármiféle infót akár a borotválkozás technikáival,akár olyan dolgaival kapcsolatban,amit e fórumon kívül nem nagyon tudok felszedni!
Tudom,hogy sokat kérek elsőre,de egyre jobban tetszik az a dolog!
Elnézést azért,hogy így belekérdezek tudatlanul,komolyabb előre olvasás nélkül ,ahol gondolom ez már ki volt vesézve! :bocs:

Herr

• Vendég
« Válasz #869 Dátum: 2015. Február 24. - 19:09:15 »
Udv!
Na voltam nála.(id. Flaschner) Mára elkeszult. Csatoltam az eredmenyt. Azt mondta már shave-ready. Hajszálteszten mondjuk elbukott de alkaron szepen leszedi. Majd este borotvalkozasnal kiprobalom aztan leírom a fejleményeket. 4ezer forint volt. De a nyélhez nem nyúlt hozza azt mondta nikkelezett es azt nem tudja polirozni mert elojon a rez. Egy nyelezes meg még negyezer lett volna, így azt most nem kértem.

Vélemény?

Komám  azért 4 ezresért akár még rendbe is tehette volna az öreg. Nem olyan vészes az a borotva,kb 10 perc melóval újszerűvé tenném,azaz itt bárki aki ilyeneket csinál.
Na mind1 sok sikert a borotválkozáshoz,de ha a hajszállal nem boldogul akkor azért nem lennék optimista.
Ráadásul megnézve a képet nincs is rendes élszalag kialakítva.Ez csak meg lett bőrözve vagy mi? :fejtor: Olyan az élnél,mintha hozzá se lett volna nyúlva.
A gerinc oldalán se észlelek friss élezésre utaló nyomokat,vagy ez még az élezés előtti kép?
Kb ez az ami olyan állapotból elvárható szerintem.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici