Na kérem szépen, jelentem megvolt az első borotválkozásom a Sanyi által készített egyik remekkel.
Amikor felkerültek a kések képei, és jöttek az első kommentek, már akkor is azt gondoltam, hogy elég nagy
lépés egy borotvakés rajongó/használó/felújító életében az első kés elkészítése, így nem állok be a " hú de szép", "nagyon
gyönyörű", "ez odabasz" típusú hozzászólások sorába amíg kézbe nem veszem, mi több meg nem borotválkozom
egyik késével.
Tegnap megbeszéltem Sanyival, hogy némi merényletet tervezek elkövetni ellene. Tudtam, hogy ott lesznek
a kései a Lurdyban, a késkiállításon, én pedig egyébként is terveztem szétnézni ott. Így hamar kitaláltam, hogy
szombaton elhozom az egyik borotvakést, ma reggel megborotválkozom vele, majd nyitásra vissza viszem a
Lovász késes műhely standjára. A cocobolo nyelű, nyugati típusú kést hoztam el.
Az elhozás után megfentem egy kicsit aminek két oka is volt:
1, Sanyi mondta, hogy kicsit sietős volt az élezése a késeknek, mert mindenképpen szerette volna ha bemutatható
de nem feltétlenül shave ready állapotban elkészül velük a kiállításra
2, Józsi a LKM egyik mestere mondta, hogy volt olyan kedves "hozzáértő" nézelődő aki hüvelykujját merőlegesen
húzogatva az az élen kérdezgette ez milyen acél?
Szóval szalag a pengehátra, majd shapton 8K, shapton 16 k, 0.25 paszta balsa lapon, canvas, és 30.000 kanayama.
Reggel zuhi, majd hab MWF-ből, 30mm TGN SST, és hajrá.
Már a fenéskor is feltűnt, hogy Sankó olyan erősen műszakias 90°-ra hagyta a square fejkiképzést az élnél is. De a szokott
lendülettel húztam WTG-ben, aminek két kisebb vágás lett az eredménye a bal állkapcsomnál. Innentől kicsit óvatosabbra
vettem a mozdulatokat, így egyéb izgalom nem volt. Nagyon kellemes komfortos borotválkozást adott a half hollow kialakítás ezzel az éllel. Az ATG irány a szám körül nálam mindig komoly próbatétel egy borotvakésnek, de itt szépen vitte a szőrt
minden irritációtól, pontvérzéstől mentesen sikerült befejeznem a borotválkozást.
Vélemények a borotvakésről kivonatosan:
- képek alapján kicsit nehezebbre gondoltam, de kézbe véve nem ütött el az egyéb 7/8-os méretű késeimtől
- a kidolgozása nagyon precíz, ahol síknak kell lennie ott sík, ahol ívesnek kell lennie ott íves, a felülete némileg
elmarad a teljes tükör polírtól de mindenhol egységes
- volt, hogy a késportálon észrevételezték az élszalag kismértékű egyenetlenségét. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy
az általam megfent jóval 100 feletti darabszámú gyári borotvakések kb 70%-án borotvaköszörűn, és nem kézből
köszörülve sem tudtak egyenletes élszalagot elérni....
- bár jó fogása van, szerintem érdemes lenne a pengető aló síkját bordázottra kialakítani. ( szerintem menne ez is Sanyi
)
- a csavaros rögzítés jól passzol a késhez, a gyakorlat megmutatja hosszútávon hogy működik ( lehet hogy előny a felhasználó
szempontjából hogy egy kis torx csavarhúzóval Ő maga is után tud állítani a kés mozgásán )
- a sarkos fejkialakításba jómagam nem akartam bele "barmolni", de véleményem szerint egy az élszalaggal megegyező
sugarú lekerekítés - ami kés jellegén semmit nem változtatna - kicsit barátságosabbá tenné akár kezdők számára is.
- A half hollow köszörülés ( mert ugye más nem igen lehet az adott méretű kontakt kerék miatt mindig egy körcikk, és nem ellipszis
ív a holker) szerintem egészen jó választás, főleg azon útkeresőknek akik hezitálnak a near wedge vagy a full hollow borotva
kések között
Összességében ajánlott vétel.
Remélem Sanyi nem veszít az eddigi lendületéből, és egyre többen büszkélkedhetnek egy teljesen hazai készítésű
borotvakéssel.
Hajrá Sanyi !
azáramláskedvelő