Na, ezzel nagyon nem értek egyet. És itt vissza is kanyarodhatunk kicsit az általam előbb említett „mi a minőség?” kérdéshez.
Véleményem szerint a disznó-borz kérdés sokkal inkább ízlés, mint minőség kérdése.
A funkcionálisan minőségi pamacs ugye a következő: szép kivitelezésű, tartós, a szőre nem hullik. Márpedig ez nem állat kérdése, ezt egy jobb disznós márka hozza, vagy a nagy borzos márkák disznói, amelyek általában ugyanabban a nyélben, ugyanúgy készülnek.
Nekem például a borz egyszerűen túl puha. Én azt szeretem, ha a sörtekötegnek van jó tartása, ha rugalmasan erős, masszíroz. Ezt a borzok többsége egyszerűen nem tudja. (Lehet, hogy találnék olyat, ami igen, de ahhoz nagyonsok tízezer forintot kellene próbálkozásokba fektetni.)
Szerintem teljesen téves az az általánosan elterjedt nézet, hogy a borz az igazi, a „jó”, míg a disznó, az a „teszkógazdaságos”, s ezért kissé ciki. Jó, persze az állat PR-je is rosszabb (vö. a viccel: mi a különbség a patkány meg a mókus között...), illetve a borznak vannak tagadhatatlan előnyei, ezek az előnyök azonban csak részben objektívek (több vizet vesz föl), részben éppen, hogy hátrányok is lehetnek pl. a magamfajta számára (lágyság, puhaság).
Szóval ez az idézett német „különbségskála” nagyon, nagyon vitatható.
Mint írtam, én csak az elsö lépcsöt tudom megítélni. Aláírom, biztosan van olyan, akinek a puha borz pamacs nem megfelelö vagy az arcböre vagy a szörzete miatt. Nagyon sok tényezö van, ami miatt adott személynek egy pamacs megfelelö vagy éppen nem, fügegtlenül a pamacs minöségétöl.
én kb egy éve vettem meg elöször 8 euróért a pamacsomat. Azt sem tudtam, hogy különbözö szörökböl készülnek. Az egyik barátom kérdezte, mivel borotválkozom. Mondtam, hogy egyszer használatossal, mert nem szeretek borotválkozni, így a lehetö leggyorsabb, s legolcsóbb megoldást preferálom. Meglepödve hallgatott, aztán mondta, neki van pamacsa, mert a böre megérdemel szerinte egy kis kényeztetést. Ezen felbuzdulva vettem meg az elsö utamba kerülö - mint kiderült - sertésször pamacsot.
A börömet és szörömet átlagosnak kategorizálnám be, láttam már erösebbet is és gyengébbet is. A pamacsot tehát megvettem 8 euróért. A kezdetektöl a mai napig egy-egy borotválkozásnál több szört veszít mint én. Persze idézöjelben. Azonkívül nekem kemény is volt, nagyon szúrt. Aztán igy olvasgatva nemrég megvettem 10 euróért egy borzot. AZ árból már láthatjátok, hogy nem egy csúcsminöség, nem is azért vettem, csak akartam tudni, valóban van-e akkora különbség. NEKEM van, s mindössze 2 euróért! Nagyon kényeztetö a sertés után. lágy, dús, tényleg élvezet vele dolgozni. Ezért írtam, hogy az elsö lépcsö
számomra mindenképp hozta azt, amit olvastam. Persze egy erös szörzeten lehet simán megbukna. Ennek megítélése is, mint sok minden másé, nagyon szubjektív. én csak a saját tapasztalatról tudok beszámolni. ja, és ez alig-alig hullajtja a szörét.
Viszont ha jobban belegondolok, ez az erösség nekem kell is, tehát nem biztos, hogy egy puhább ezüstre váltanék, tekintve az árugrást.