Továbbá azt sem hinném, hogy a régebbi praktiusabb világban bármiféle felesleges cuccot használtak volna, ha az egyszerűbben is megoldható volt... Nem fapados, hanem praktikus. Nagyapámat soha nem láttam tálkában habot verni...ő is fapados volt? Nem, hanem paraszt/földműves.
Szerintem meg az inkább nevetséges, amiket itt is látok néhány fórumtársnál: vízmelegítős haboló tál...ez csak egyszerű sznobizmus...de ha ez a téma itt, most nem kerül elő, ezért meg nem szóltam volna őket
Ez azért jóval összetettebb dolog ám. Gondolataim következnek.
- Az már csak igaz, hogy a régi világ praktikusabb és egyszerűbb volt. Azonban már az sem mindegy, milyen országról és abban milyen társadalmi osztályról beszélünk. A te nagyapád (meg az enyém, meg sokunké) magyar paraszt/földműves volt, aki nem feltétlenül ugyanúgy borotválkozott, mint a magyar polgár, meg nem is úgy, mint az angol paraszt/földműves.
- Egy mai magyar parasztnak a mai magyar városlakó élete, dolgai is sokszor úri huncutságnak, hülyeségnek, sznobizmusnak tűnnek - holott nagyon nem biztos, hogy ez megalapozott. Sem a hajdani, sem a mai magyar paraszt/földműves nem számít középútnak. Egyéni ízlés szerinti hivatkozási alap pedig bármi lehet, de az nem mérvadó.
- Fazékban melegített vízzel és lavórból is lehet mosakodni ma is. Sznob-e vagyok, ha nem vetem meg a fürdőkádat meg a bojlert?
- A vízmelegítős edény sznobizmusnak tűnhet neked, de ha olyan lakásban/házban élsz, ahol kora reggel te kapcsolod be a kazánt, hogy induljon a fűtés, és neked még hideg van a fürdőszobában, egyből más a helyzet.
- Aki megtehette, és aki így szerette, annak régen is volt ám pároskése (két teljesen egyforma darab), sőt, akár egyhetes borotvakés-készlete, a pengén vagy a gerincen az adott nap gravírozott nevével, nézz csak utána.
- Ha az eBay-en beütöd a keresőbe, hogy "shaving mug", akkor igencsak régi, nemcsak XX. sz. eleji, de XIX. századi csuprok, edények garmadája gördül eléd. Csupa hajdani eszközhalmozó sznob örökségei lennének? Az más tészta, hogy saját megfigyeléseim szerint itthon kevésbé borotválkozhattak edénnyel, mint nyugaton (ott is főleg az angolok), mert különben viszonylag gyakran láthatnánk minimum Zsolnay edényeket, de Herendit is akár.