Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1447793 alkalommal)

Nem elérhető zagloba

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 206
Re:Kávézó
« Válasz #10545 Dátum: 2017. Február 17. - 16:57:38 »
Kis kínai nyitott boltot mellettük! Bementem megkérdeztem, h penge van-e? Elkommunikáltunk egymás mellett! És láss csodát rá 1 hétre kék Astrával várt engem!  Az árán is lehidaltam 150ft nem sok! Ocsó :-)

Nem elérhető Malac

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 6026
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #10546 Dátum: 2017. Február 17. - 18:29:37 »
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Takuun

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 679
Re:Kávézó
« Válasz #10547 Dátum: 2017. Február 17. - 19:31:28 »
Bialetti Brikka kávéfőzőt nézegetek és érdeklődnék, hogy van-e valakinek itten tapasztalata vele? Tudom, hogy van, csak a bejegyzések igen régiek. Kíváncsi vagyok, hogy azóta, hogy változott a véleménye annak aki használja.
A reggeli borotválkozás voltaképpen egy próba, mely az ember naprakészségének vizsgája.

Nem elérhető Megyer

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 175
Re:Kávézó
« Válasz #10548 Dátum: 2017. Február 17. - 20:25:49 »
Nekünk van otthon és már ritkán használjuk. Olyan szép, vastag crema-t mint amiket videókon látni sosem sikerült vele készítenem, pedig sokat kisérleteztem vele.

Nem elérhető Malac

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 6026
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #10549 Dátum: 2017. Február 17. - 20:25:56 »
Én nem szerettem... nekem nem volt jobb, csak habosabb, mint a kotyogós.
Aeropressel nyomom most.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Kávézó
« Válasz #10550 Dátum: 2017. Február 17. - 20:45:40 »
Utazosnak hadznalom csak, arra jo.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető atteeharp

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1550
Re:Kávézó
« Válasz #10551 Dátum: 2017. Február 17. - 20:55:40 »
Én nem szerettem... nekem nem volt jobb, csak habosabb, mint a kotyogós.
Aeropressel nyomom most.
Én erről is átszoktam a filterre.

Nem elérhető zolzozo

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 153
Re:Kávézó
« Válasz #10552 Dátum: 2017. Február 17. - 22:57:01 »
Ritkán használjuk itthon, de nem azért, mert ne lehetne vele jót főzni. Érdemes kísérletezni a kávéfajtákkal. A nagyobb hőigényű kávék szerintem jobbak brikkába. Kézi őrlővel szoktam használni, így őrlemény finomsággal nem, de a mennyiséggel szoktam próbálkozni. Ja és a láng méretét is érdemes kitapasztalni. Sok változó van, nagyon valószínű, hogy megtalálja azt az ember ami neki a legjobb. Ha meg végképp nem tetszik, viszonylag jól el lehet adni.

Nem elérhető Takuun

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 679
Re:Kávézó
« Válasz #10553 Dátum: 2017. Február 19. - 19:37:08 »
Érdekes válaszok születtek  :fejtor:
Azt gondoltam, hogy mindenki elégedetten használja és véletlenül sem fordult volna meg a fejemben, hogy a habbal is lehet probléma.
Nagymuter 100 éves kotyogósával főzök és gondoltam, ha már újat nézek akkor legyen technikailag is egy lépés előre. Ebben a Brikkában pont azt tetszett meg, hogy szép habos kávét csinál.
Munka és egyetem mellett, most nekem az nem igazán fér bele, hogy még a kávékat is tesztelgessem. Meg amúgy csak otthoni kényeztetésre kellett volna, hétvégére amikor éppen délelőtt otthon vagyok. Nem gondoltam volna, hogy egy habos kávéért nekem az őrlemény finomságával is foglalkoznom kell. Na meg azt sem, hogy ennyire érzékeny a Brikka a kávéra. Szeretem a finom kávét, de ha minőségileg a Brikka nem előre lépés, akkor nem szívesen ölnék bele 10x akkora összeget, mint egy sima kotyogósba.
A reggeli borotválkozás voltaképpen egy próba, mely az ember naprakészségének vizsgája.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Kávézó
« Válasz #10554 Dátum: 2017. Február 19. - 19:50:02 »
Bár sokszor leírtuk már, de akkor újra:

1. Minden kávé jóságának alapja a jó alapanyag.
2. Minden fajta jó minőségének alapja az, hogy az elkészítési módhoz passzoljon az őrlésfinomság (Apró szemcseméret = óriási összfelület a kioldódásra, nagy felület szemcseméret = sokkal kisebb összfelület a kioldódásra)
3. Két olcsóbban elkezdhető út van: Kotyogó és Filter-szerű kávék.

Kotyogónál vegyél egy tisztességes kotyogót abban a méretben, ahogy Te leggyakrabban használod, mert adott kazánméret adott vízmennyiséggel, adott kávéval működik jól. Hozzá minimum egy jobb kézi őrlőt, pl. Hario Skerton. Negyedévente tömítéscsere, szigorúan!!!

Filteres kávénál legolcsóbb az ún. French Press (drágábbak: AeroPress, Kalita, V60, Chemex), de ehhez is kell egy jó őrlő, sőt igazából ehhez sokkal fontosabb még a kotyesznál is, de talán még a presszónál is jobb őrlő a hosszú áztatás miatt.

Mindez akkor igaz, ha kényes vagy arra, amit iszol Ha nem, akkor mindegy mit mivel, hogyan.

Mindezt csak azért írom le, mert pl. tök jó, tisztességes kávékat lehet készíteni 12 személyes kotyogó + kézi őrlővel úgy, hogy a TCO 10k alatt marad.

:kv2:
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető magyar

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 955
Re:Kávézó
« Válasz #10555 Dátum: 2017. Február 19. - 20:03:44 »
Bár sokszor leírtuk már, de akkor újra:

1. Minden kávé jóságának alapja a jó alapanyag.
2. Minden fajta jó minőségének alapja az, hogy az elkészítési módhoz passzoljon az őrlésfinomság (Apró szemcseméret = óriási felület a kioldódásra, nagy felület = sokkal kisebb felület a kioldódásra)
3. Két olcsóbban elkezdhető út van: Kotyogó és Filter-szerű kávék.

Kotyogónál vegyél egy tisztességes kotyogót abban a méretben, ahogy Te leggyakrabban használod, mert adott kazánméret adott vízmennyiséggel, adott kávéval működik jól. Hozzá minimum egy jobb kézi őrlőt, pl. Hario Skerton. Negyedévente tömítéscsere, szigorúan!!!

Filteres kávénál legolcsóbb az ún. French Press (drágábbak: AeroPress, Kalita, V60, Chemex), de ehhez is kell egy jó őrlő, sőt igazából ehhez sokkal fontosabb még a kotyesznál is, de talán még a presszónál is jobb őrlő a hosszú áztatás miatt.

Mindez akkor igaz, ha kényes vagy arra, amit iszol Ha nem, akkor mindegy mit mivel, hogyan.

Mindezt csak azért írom le, mert pl. tök jó, tisztességes kávékat lehet készíteni 12 személyes kotyogó + kézi őrlővel úgy, hogy a TCO 10k alatt marad.

:kv2:

Ez biztos, hogy nem fordítva van? : Apró szemcseméret = óriási felület a kioldódásra, nagy felület = sokkal kisebb felület a kioldódásra)

ha valami apró annak kicsi a felülete, ha nagy annak nagy a felúlete    nem? ez matek . Az, hogy az apróra őrölt kávéból jobban kioldódik az aroma mint a nagyra őröltből, az biztos.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Kávézó
« Válasz #10556 Dátum: 2017. Február 19. - 20:13:44 »
Biztos. Egy 10*10*10-es anyag felülete mekkora 1000 db 1*1*1-eshez képest?
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető pmol322

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7056
Re:Kávézó
« Válasz #10557 Dátum: 2017. Február 19. - 20:18:19 »
Valóban,minél apróbb a szemcseméret, annál nagyobb a felület.

Vágj ketté egy szelet kenyeret úgy hogy szelet maradjon, de pont fele-fele legyen a két karély, a felülete azonnal megduplázódott, pedig a szelet összességében, azonos maradt.
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető rty42

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1921
Re:Kávézó
« Válasz #10558 Dátum: 2017. Február 19. - 20:23:11 »
szóval fajlagos felületről van szó, nem abszolútról. Egy nagy szemcsének persze nagyobb a felülete mint egy kis szemszének, de ha egy kávészemet finomabbra őrölsz, az össz felület nagyobb lesz mintha durvábbra őrőlnéd.

És szerintem az eredetiben van egy elírás is, ez akarhatott lenni:
Apró szemcseméret = óriási felület a kioldódásra, nagy szemcseméret = sokkal kisebb felület a kioldódásra)
... a nyúlon túl?

Nem elérhető magyar

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 955
Re:Kávézó
« Válasz #10559 Dátum: 2017. Február 19. - 20:31:22 »
meg még egy dolog maradt ki, hogy egy adag azaz 7 g kávéról van szó amit ha apróra őrlünk jobban kioldódik mint ha nagyobbra darálunk mert így valóban nagyobb lesz a felület

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici