Bár sokszor leírtuk már, de akkor újra:
1. Minden kávé jóságának alapja a jó alapanyag.
2. Minden fajta jó minőségének alapja az, hogy az elkészítési módhoz passzoljon az őrlésfinomság (Apró szemcseméret = óriási
összfelület a kioldódásra, nagy
felület szemcseméret = sokkal kisebb
összfelület a kioldódásra)
3. Két olcsóbban elkezdhető út van: Kotyogó és Filter-szerű kávék.
Kotyogónál vegyél egy tisztességes kotyogót abban a méretben, ahogy Te leggyakrabban használod, mert adott kazánméret adott vízmennyiséggel, adott kávéval működik jól. Hozzá minimum egy jobb kézi őrlőt, pl. Hario Skerton. Negyedévente tömítéscsere, szigorúan!!!
Filteres kávénál legolcsóbb az ún. French Press (drágábbak: AeroPress, Kalita, V60, Chemex), de ehhez is kell egy jó őrlő, sőt igazából ehhez sokkal fontosabb még a kotyesznál is, de talán még a presszónál is jobb őrlő a hosszú áztatás miatt.
Mindez akkor igaz, ha kényes vagy arra, amit iszol Ha nem, akkor mindegy mit mivel, hogyan.
Mindezt csak azért írom le, mert pl. tök jó, tisztességes kávékat lehet készíteni 12 személyes kotyogó + kézi őrlővel úgy, hogy a TCO 10k alatt marad.