Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1448119 alkalommal)

Nem elérhető GPF

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 400
Re:Kávézó
« Válasz #10755 Dátum: 2017. December 19. - 20:24:20 »
Elegem van a gyári borotvákból!
Elegem van a biztonságra törekvésből!
Elegem van, hogy mindig mások által készített dolgokat használok!

Igazi kemény csákó akarok lenni!

Így elkészítettem ezt:




Ilyesmit lehet csinálni vele:

Nem elérhető zagloba

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 206
Re:Kávézó
« Válasz #10756 Dátum: 2017. December 19. - 22:04:48 »
Elegem van a gyári borotvákból!
Elegem van a biztonságra törekvésből!
Elegem van, hogy mindig mások által készített dolgokat használok!

Igazi kemény csákó akarok lenni!

Így elkészítettem ezt:




Ilyesmit lehet csinálni vele:

Nagyon szép ez a kenyér! Miben sütöd?

Nem elérhető GPF

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 400
Re:Kávézó
« Válasz #10757 Dátum: 2017. December 19. - 22:57:46 »
Ez most épp egy kacsasütő edényben sült. Hosszú, ovális, tetővel rendelkezik.
De kövön is szoktam. Mostanában az is sikerül szépre.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Kávézó
« Válasz #10758 Dátum: 2017. December 20. - 20:57:13 »
Recept?

Ilyesmit lehet csinálni vele:

God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #10759 Dátum: 2017. December 20. - 22:05:20 »
85 dkg liszt, négy deci víz, egy deka só.

Nem elérhető bagoly

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 187
Re:Kávézó
« Válasz #10760 Dátum: 2017. December 20. - 22:36:13 »
85 dkg liszt, négy deci víz, egy deka só.

Aztán addig ütöd, amíg kenyér nem lesz?  ;D

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #10761 Dátum: 2017. December 20. - 23:00:36 »
Neeem, összekevered és vársz. Élesztővel.

Nem elérhető bagoly

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 187
Re:Kávézó
« Válasz #10762 Dátum: 2017. December 20. - 23:22:14 »
Most fogok újból nekiállni kenyerezni, ezúttal géppel. Tudom, hogy más minőség, de most egy darabig csak ez tud működni. Régebben valamilyen szintig eljutottam a fehér-tönkölyös-graham és ezek keverékei területen, de csak élesztővel. Mondjuk ilyen szép soha nem lett...

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #10763 Dátum: 2017. December 21. - 00:06:55 »
Géppel is lehet ilyen, ha csak keleszted benne, idejében kiveszed és sütőben sütöd meg.

Nem elérhető GPF

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 400
Re:Kávézó
« Válasz #10764 Dátum: 2017. December 21. - 07:09:44 »
85 dkg liszt, négy deci víz, egy deka só.
Ezek az arányok nagyon nem stimmelnek!

Nem elérhető GPF

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 400
Re:Kávézó
« Válasz #10765 Dátum: 2017. December 21. - 07:46:28 »
Recept?

Ilyesmit lehet csinálni vele:

Bocs, kicsit hosszabban válaszolok, mert nem a recept a lényeg.

Ebben a kenyérben nincs bolti élesztő, május óta van saját nevelésű kovászom, azzal készült. A kovász félig teljes őrlésű rozslisztből és félig kenyérlisztből áll. A hűtőben lakik és hetente etetem legalább egyszer. Biztos lehet élesztővel is szép és finom kenyeret sütni, de azért a kovász az más.

Bár nagyon nem hittem a lisztek közötti nagy különbségekben, de mióta vettem Manitoba lisztet és felesben azt használom, azóta gyönyörű kenyereket sütök. A képen látható kenyér fehér, fele Manitoba liszt, a másik fele Szabó malomból származó kenyérliszt.

Naszóval a metódus:
Reggel kiveszek egy kanál kovászt a hűtőből. Elkeverem 8 deka vízzel és 10 deka kenyérliszttel. Lezárom és a konyhában hagyom feléledni. Elmegyek dolgozni. (Ez a fázis kihagyható :). Este jön a munka nagy része. 60 deka liszthez közel 4 deci vizet teszek.  Ez kb. 65 százalékos hidratáltság. Ami még nem is túl sok, de csak jó liszt képes ennyi vizet felvenni. Ehhez teszem a reggel bekevert kovászt. Kb 10 percig dagasztom géppel. Ragadós, nyúlós, nem szép tészta lesz. A dagasztás végén teszek bele sót. Kb. a liszt 2 százalékát, ami itt 2 teáskanál.
Ennyi volt a hosszasabb munka, de még van tennivaló. A kovász lassan dolgozik, időt kell adni neki.
A megdagasztott tésztát letakarom egy edényben és várok fél órát vagy egy sorozat epizódot. Aztán áthajtogatom: kiborítom, kb téglalapot csinálok belőle, jobb oldalát kihúzom, visszahajtom középre. Ugyanez a bal oldallal majd a tetejével majd az aljával. Ez kb. 1 perc. Majd visszateszem az edénybe és letakarom. Ezt a hajtogatást még kétszer megcsinálom, közte mindig 30-45 perc pihenők. A végére már érezhetően feszes a tészta és dolgozik a kovász.
A 3. hajtogatás után ismét pihenő, majd megformázom. Nekem most a hosszúkás forma tetszik, de lehet kerek is.
Hosszúkás formába teszek egy vászon konyharuhát, alaposan meglisztezem és ebbe teszem a tésztát a végső kelesztéshez. Éjjel a hűtőben kel.
Reggel kiveszem a hűtőből és felforrósítom a sütőt a  sütőedénnyel együtt. Ha forró (250 fok), beleborítom az edénybe a kenyeret, megvágom ás fél órát lefedve sütöm. Aztán leveszem a fedőt, kicsit visszaveszek a hőmérsékletből és még 20-25 percet sül. Rácson hagyom kihűlni.

Ez így rohadt macerásnak tűnik, pedig max 20 perc meló, de inkább csak 15... Sőt, a dagasztást el is lehet hagyni, helyette még 2-szer kell hajtogatni.

Működik a Rotbart által emlegetett dagasztás nélküli módszer is, de ez azért szebb-jobb kenyeret eredményez. Nekem ez teljesen belefér a napi rutinomba, mostanában ezt csinálom. Kicsit kevesebb kovásszal estig is lehet a hűtőben, így másnap meló után is süthető.


Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #10766 Dátum: 2017. December 21. - 10:14:16 »
Nem is emlegettem dagasztás nélküli módszert  : (

Nem elérhető GPF

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 400
Re:Kávézó
« Válasz #10767 Dátum: 2017. December 21. - 11:04:15 »
Neeem, összekevered és vársz. Élesztővel.

Erre gondoltam.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #10768 Dátum: 2017. December 21. - 11:17:27 »
Ja, az csak vicc volt...

Nem elérhető Qka

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2388
Re:Kávézó
« Válasz #10769 Dátum: 2017. December 21. - 19:30:18 »
Valaki ért a rohadt HP nyomtatókhoz? Hogy lehet reset-elni pl. egy HP DeskJet 3775 wifi-s nyomtatót?
Preparation, Preparation, Preparation, Technique, Technique, Technique, No pressure, Let the razor do the work, it is not a race, it is your face.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici