Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 953543 alkalommal)

Nem elérhető vidak

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 910
Re:Kávézó
« Válasz #15 Dátum: 2010. Május 04. - 22:04:53 »
Sok cuccal az ember nem szállít gondolom repülővel - könyvek, komód kissé húzós lenne... Kontinensen belül talán megéri kisteherautót bérelni... Persze ha valakinek annyi cucca van ami elfér egy-két táskában+egy koffer a borotvakészletnek :D

Nem elérhető jenessanyi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 3491
  • Jenes razors
Re:Kávézó
« Válasz #16 Dátum: 2010. Május 04. - 22:17:07 »
Nekem kicsit más a szemléletem ilyen szempontból, ami a tanult szakmámból adódik. Mivel orvos leszek, vagy mi a fene, nekem sok választásom nem lesz, hogy mit is szeretnék csinálni. Ha a szakmámat akarom gyakorolni, akkor külföldre kell mennem, mert itthon inkább leszek bolti eladó, vagy akármi, mint hogy orvosként dolgozzak. Az a nagy helyzet, hogy egy rezidens egy szombati 16 órás ügyelettel kap 109 ezret kézhez havonta. Van ismerősöm akinek egy érettségije van, és 125-öt kap kézhez bolti eladóként, pár hónapos munkaviszony után. Napi 8 óra munkával, heti 5 napon. Kint a kezdő fizetése egy általános orvosnak 1 millió körül van, a szakorvosoknak ennek másfélszerese, kétszerese. Kb. ez a pénzügyi része.

Itthon az orvosok megbecsüléséről sokat nem kell mesélnem szerintem, úgy áll a páciensek nagy része hozzád, mint egy hálapénzre éhes hozzá nem értő kóklerhez :) Emellett ingyen túlóra, szinte ingyenes ügyelet (pesten van olyan rezidens aki egy 8 órás egyedüli éjszakai ügyeletért 70ft-ot kap óránként), stressz, és még sorolhatnám.  Nyílván külföldön sincs arany élet, de ha valakiknek, akkor az orvosoknak szinte bárhol jobb dolgozni nyugaton vagy északon, mint itthon. (csak hogy egy példát mondjak, a norvégok halásszák a végzősöket nálunk, 1 évig kint élsz, kapsz fizetést, és semmi mást nem kell csinálnod, csak a nyelvet tanulni, miközben kapsz házat is, és csak utána kell dolgoznod is, és nem 100e forintért :) ) Nem is meglepő, hogy a végző orvosoknak 60%-a azonnal megy külföldre a diploma kézhezvétele után. Fél évvel ezelőttig eszembe se jutott volna ilyesmi, de mostmár biztos vagyok benne, hogy 1-2 évet mindenképp kint fogok dolgozni, amíg lesz egy kis indulótőkém hogy itthon ne kelljen 50+ éves koromig a saját házam hitelét fizetnem. És miután hazajöttem, akkor is lehet hogy nem orvosként fogok dolgozni, mert nem fogja se lelkiekben, se pénzügyiekben megérni.

Jelenleg ez a helyzet itthon, az évfolyamom nagy része is ezen a véleményen van, és imádkozok azért hogy tegyenek az illetékesek ez ügyben valamit, hogy ez a hozzáállás változzon.

Ui: a hálapénzt mint plusz bevételt ne említsétek, egyrészt nagyon sok olyan orvos van aki nem találkozik betegekkel hogy kaphasson, vannak akik nem fogadják el, én is ezek közé fogok tartozni, és nem is akarok a másik csoportba átmenni :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:Kávézó
« Válasz #17 Dátum: 2010. Május 05. - 11:47:35 »
Az is érdekes kérdés, hogy ha már az adómból lettek az orvosok kioktatva (honvédtisztképzés után a legdrágább felsőoktatási képzés, ugyibár), akkor mégis hogy számol el lelkiismeretével az, aki már időközben a kimenetelt tervezi, hogy máshol keresen/praktizáljon/adózzon.

4év kötelező itthoni munka, vagy az oktatási költségek visszafizetése. Utána mehet mindenki, ahova akar.

Nem elérhető morphin

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 428
Re:Kávézó
« Válasz #18 Dátum: 2010. Május 05. - 11:53:00 »
Szám Bácsi-
ezt a részét én is így gondolom...de nem csak az orvosok részéről...az összes felsőoktatásnak fizusnak kéne lennie,én voltam fősulin egy fél évet,és annyi tengő-lengő embert láttam.jobb esetben 2-3évet kibírnak,és akkor hagyják abba.ami megint csak kidobott pénz az államnak(nem is kevés)...más országokban működik, hogy vagy ösztöndíjból,vagy a szülők fizetik a tandíjat...
mellesleg épp azt tervezik bevezetni,hogy tanulás után x évet itthon kell maradniuk az orvosoknak...megy is a nagy sztrájk :(

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:Kávézó
« Válasz #19 Dátum: 2010. Május 05. - 11:56:47 »
morphin:
én honvédtiszti főiskolát végeztem, ott már ősidők óta az a rendszer, hogy ha 4évnél hamarabb leszerelsz, akkor bizony fizetned kell (mint a katonatiszt  ;D )

Ezt mindenki magától értetődőnek tartja, hisz teljesen logikus: Állam Bácsi pénzén éltél, jóvóna', ha nem pocsékba menne. Értetlenül állok az előtt, hogy máshol miért is nincs így, és mire fel ez a hirtelen hiszti.


Nem elérhető jenessanyi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 3491
  • Jenes razors
Re:Kávézó
« Válasz #20 Dátum: 2010. Május 05. - 12:21:37 »
A hiszti jelenleg azon megy, hogy az állam arra kötelezné a végzősöket, hogy amikor szakosodni akarnak, értsd. általános orvosból mondjuk szemésszé akarnak válni, akkor szerződést kell aláírniuk egy kórházzal. Ez téged arra kötelez hogy 9 évig állami kórházban dolgozz itthon, maximálisan 2 év megszakítással, ami szülés esetén vehető pl. igénybe. Ha megszeged a játékszabályokat akár szándékosan, akár rajtad kívül álló okokból, akkor olyan 8-10 millát kell kifizetned az államnak. Ez csak azért hülyeség, mert ilyen feltételek mellett szinte senki nem fogja aláírni ezt a szerződést, mert azt viszont semmi nem akadályozza hogy szakképzettség nélkül menj ki dolgozni, és azt sem, hogy kint szerezd meg a szakképesítésed, vagy hogy az általános képzés után mást dolgozzál. Arról nem is beszélve, hogy ennek ellenére is ki fognak az emberek menni külföldre, és röhögve visszafizetik 1-2 év alatt azt a pénzt, és megint ott tartunk hogy nincs orvos aki itthon maradna.

Igazából 2 dolog van amit nem képesek az emberek felfogni, és ami miatt nagy szarban van az egészségügyi ellátás. Egyrészt ember alatti munkakörülmények vannak szinte mindenhol, ugyanolyan fizetésekkel, és szinte a legtöbb stresszel járó munka amúgy is. Te se csinálnád a legaljább melót napi 12 órában ha többet fizetnek neked napi 8 órában könnyebb melóért.

Fizetőssé nem lehet tenni az orvosképzést, ezt azért már elég sokan felfogták. Másfél millát csak a nagyon gazdagok tudnak kifizetni évente a képzésért. Amellett hogy az általános tandíj mellett voltam annó amikor be akarták vezetni, mert annak az alapelképzelése nem volt rossz.

Ja igen, szerintem az elején csak nagyon kevesen gondolkoztak azon hogy külföldre mennek dolgozni, nekem az elején eszembe se jutott volna. Az első év után már belelát az ember az itthoni helyzetbe, és vagy otthagyja az egész szakmát, vagy azon gondolkozik hogy külföldre megy dolgozni. A maradéknak meg a szülei háziorvosok, és így is, úgy is azt a prakszist vették volna át, nekik mindegy.

Többre mennének vele ha emberi munkakörülményeket teremtenének, és kötelezettségek helyett valamivel érdekeltté tennék az embereket abban hogy orvosok legyenek, itthon. Mert jelenleg hülye az aki orvosnak tanul, ezt tudjuk mi is, de így jártunk.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

nemo

 • Vendég
Re:Kávézó
« Válasz #21 Dátum: 2010. Május 05. - 13:28:28 »
Nem feltétlen kell, de a hőbomlásból származó gázok kicsit még lazítanak a tésztán, savanyítják, antioxidáns része is marad a dolognak, stb. Jót tesz neki, no. Egy csipet kell csak bele.

Na, ha már péket nem találok itt, és kenyeret sütsz, akkor megkérdezlek: hogyan lehet jó fehérkenyeret sütni? Állítólag különbözö adalékokat raknak a gyári kenyerekhez, amitöl lágyabb lesz. Itthon próbálkozom már egy ideje különbözö receptekkel, de olyan jó, ropogós héjú, lágy belsejü kenyeret az istennek sem sikerül sütnöm.

Nem elérhető Penge

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2700
 • LORD
  • http://www.lordborotva.hu
Re:Kávézó
« Válasz #22 Dátum: 2010. Május 05. - 13:55:41 »
nemo- szerintem a lisztben találod meg a kérdésedre a választ. Régen, még a génmódosított, agyonvegyszerezés elötti korszakban lehetett igazán finom ropogós héjjú kenyérrel találkozni. Nagy ritkán összehoz a sors egy-egy ilyennel, de nemhogy otthon, már lassan magyarországról is kivész az a fajta régi finom sütés után még fél nappal is ropogós, lágy, illatos belsejú kenyér... Legutóbb Erdélyben volt hasonlóhoz szerencsém... Az otthoni asszonykám által készített kenyér, hm hát az is fincsi, de teljesen más műfaj aszkorbinsav ide vagy oda.

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:Kávézó
« Válasz #23 Dátum: 2010. Május 05. - 14:04:59 »
haja, mániám az ilyesmi.

nagyon sok függ a páratartalomtól, a környezeti hőmérsékletváltozástól, a liszt fajtájától, a kenyértészta összetételétől.
Kísérletezni kell, nekem egy tucat kenyerem ment rá, míg rájöttem erre-arra, úgyhogy nem feladni! :))

nemo

 • Vendég
Re:Kávézó
« Válasz #24 Dátum: 2010. Május 05. - 14:07:19 »
haja, mániám az ilyesmi.

nagyon sok függ a páratartalomtól, a környezeti hőmérsékletváltozástól, a liszt fajtájától, a kenyértészta összetételétől.
Kísérletezni kell, nekem egy tucat kenyerem ment rá, míg rájöttem erre-arra, úgyhogy nem feladni! :))

egy tucattal én si kibékülnék. már három tucat felett vagyok  ;D

Nem elérhető vidak

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 910
Re:Kávézó
« Válasz #25 Dátum: 2010. Május 05. - 14:07:42 »
A Fűszer és lélek blogon is van néhány érdekes bejegyzés:
http://www.fuszereslelek.hu/search?q=baguette
az első két poszt. Azt a baguette-et már ki akarom próbálni egy ideje, de vhogy sose jött össze :)

Nem elérhető mry314

 • Moderátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 2691
  • Borotváim fényképei
Re:Kávézó
« Válasz #26 Dátum: 2010. Május 05. - 14:24:53 »
Pék nem vagyok, csak egy népi bölcsességet szeretnék megosztani Veletek, amit felénk a "viharsarokban" szoktak mondani:

"A kenyér legalább 3 kilós!" (Megmondom őszintén, hogy igazán finom fehér kenyeret azóta nem ettem, mióta dédszüleim kihaltak, akik egy kis Békés megyei faluban laktak, és a helyi "bót"-ból hozta dédnagyapám a 3, 4, 5 kilós kenyeret!) Igaz, most is tudok ilyen helyet, csak hát egy mostani család egy hét alatt nem eszi meg az 5 kilós kenyeret...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető edrose

 • Adminisztrátor
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 3560
  • Pamacs és penge
Re:Kávézó
« Válasz #27 Dátum: 2010. Május 05. - 14:32:48 »
Az otthoni asszonykám által készített kenyér

Hé Penge, ha van otthoni asszonykád, akkor még milyen van és hol?  Avagy tengerész-e vagy?   ;D

Nem elérhető Szám Bácsi

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 198
Re:Kávézó
« Válasz #28 Dátum: 2010. Május 05. - 14:35:10 »
Hát, énnálam másfél kiló fogy hetente, de az barna, illetve teljes kiőrlésű. Van benne anyag rendesen, nem ilyen felfújt fehér hab, amit "kenyér" néven osztogatnak, eltelít rendesen és finom. És az van benne, amit én beleteszek, nem ám valami ilyesmi:

Kezembe került egy boltban kapható “kalács”, a komáromi illetőségű VITA-Sütő Kft. termékének címkéje.
Tanulságos olvasmány volt. Ez állt rajta:

Finom fonott kalács - összetevők: búzaliszt, margarin (részben hidrogénezett növényi olajok és zsírok: pálmaolaj, repceolaj, víz, savópor, só, emulgeálószerek: szójalecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei, savanyúságot szabályozó: citromsav, színezék: béta-karotin, aromák), cukor, élesztő, tejsavó, soványtejpor, tojáspor, só, emulgeálószerek: nátrium-sztearoil-2-laktilát, enzimek, savanyúságot szabályozó: kálcium-foszfátok, vanília-aroma, lisztjavítószer: aszkorbinsav, kalácsfény (fölözött tej, víz, növényi olaj, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő), tartósítószer: kalcium-propionát.

Nomármost mi a franc lehet az a kalácsfény? No és a liszjavítószer? Miért kell javítani? Netán rossz lisztet használnak? De miért használnak rossz lisztet? A pálmaolaj szerepe pedig teljességgel rejtélyes előttem. Ugyanakkor nem értem, miért nem kötelező az ilyesfajta vegyipari termékek címkéjénfigyelmeztető halálfejet feltüntetni. Ez ugyanis nem egyéb, mint tömény méreg.


Nem elérhető Gorila

 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 547
  • Borotváim (egy részük)
Re:Kávézó
« Válasz #29 Dátum: 2010. Május 05. - 14:49:32 »
"A kenyér legalább 3 kilós!"

Itt Szentesen van jó pékség, nagyon finomak a kenyereik, de a legnagyobb, 3 kilós veknijük a legfinomabb... Hiába van mindegyik ugyanabból a tésztából, valahogy nem ugyanaz az íze, állaga stb.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici