Nekem kicsit más a szemléletem ilyen szempontból, ami a tanult szakmámból adódik. Mivel orvos leszek, vagy mi a fene, nekem sok választásom nem lesz, hogy mit is szeretnék csinálni. Ha a szakmámat akarom gyakorolni, akkor külföldre kell mennem, mert itthon inkább leszek bolti eladó, vagy akármi, mint hogy orvosként dolgozzak. Az a nagy helyzet, hogy egy rezidens egy szombati 16 órás ügyelettel kap 109 ezret kézhez havonta. Van ismerősöm akinek egy érettségije van, és 125-öt kap kézhez bolti eladóként, pár hónapos munkaviszony után. Napi 8 óra munkával, heti 5 napon. Kint a kezdő fizetése egy általános orvosnak 1 millió körül van, a szakorvosoknak ennek másfélszerese, kétszerese. Kb. ez a pénzügyi része.
Itthon az orvosok megbecsüléséről sokat nem kell mesélnem szerintem, úgy áll a páciensek nagy része hozzád, mint egy hálapénzre éhes hozzá nem értő kóklerhez
Emellett ingyen túlóra, szinte ingyenes ügyelet (pesten van olyan rezidens aki egy 8 órás egyedüli éjszakai ügyeletért 70ft-ot kap óránként), stressz, és még sorolhatnám. Nyílván külföldön sincs arany élet, de ha valakiknek, akkor az orvosoknak szinte bárhol jobb dolgozni nyugaton vagy északon, mint itthon. (csak hogy egy példát mondjak, a norvégok halásszák a végzősöket nálunk, 1 évig kint élsz, kapsz fizetést, és semmi mást nem kell csinálnod, csak a nyelvet tanulni, miközben kapsz házat is, és csak utána kell dolgoznod is, és nem 100e forintért
) Nem is meglepő, hogy a végző orvosoknak 60%-a azonnal megy külföldre a diploma kézhezvétele után. Fél évvel ezelőttig eszembe se jutott volna ilyesmi, de mostmár biztos vagyok benne, hogy 1-2 évet mindenképp kint fogok dolgozni, amíg lesz egy kis indulótőkém hogy itthon ne kelljen 50+ éves koromig a saját házam hitelét fizetnem. És miután hazajöttem, akkor is lehet hogy nem orvosként fogok dolgozni, mert nem fogja se lelkiekben, se pénzügyiekben megérni.
Jelenleg ez a helyzet itthon, az évfolyamom nagy része is ezen a véleményen van, és imádkozok azért hogy tegyenek az illetékesek ez ügyben valamit, hogy ez a hozzáállás változzon.
Ui: a hálapénzt mint plusz bevételt ne említsétek, egyrészt nagyon sok olyan orvos van aki nem találkozik betegekkel hogy kaphasson, vannak akik nem fogadják el, én is ezek közé fogok tartozni, és nem is akarok a másik csoportba átmenni