Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1460935 alkalommal)

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
Re:Kávézó
« Válasz #4455 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 13:46:07 »
Peti, azért kissé óvatosabban, ha lehet.

Tessék a magyarázat:

"Tulajdonképpen az Oki Asalcsi révén jutottam el ilyen messzire. Annak idején, amikor hozzájutottam a már említett Medveénekhez s olvastam a rokonságról, annyira megrendített ennek a votják leánynak balladába illő élete-sorsa, hogy meg is írtam. Oki Asalcsi orvostanhallgató volt, majd szemészorvos lett, a nagyhírű Filatov professzornak volt a tanítványa. Írt két füzetnyi verset, Gerd lefordította oroszra. Miről dalol a votják nő címmel jelent meg. Ezeket az akkor írott verseit adják ki szülőföldjén mindmáig, újra s újra. Mert Gerd letartóztatása után Asalcsi letette a tollat. Többet nem írt. Volt bátorsága elhallgatni. Hát ezért a versért hívtak meg. Így jutottam el, Mayer Ritának, a moszkvai magyar művelődési központ igazgatójának közbenjárásával (fordító, kalauzoló, minden kisrokont gyámolító védangyali mivoltának teljes bedobásával), olyan kiváló nyomverők nyomában, mint Bereczki és Domokos professzor urak, Eva Toulouze tartui professzornő, Kozmács István izsevszki magyar lektor és Göncz Árpád elnök úr és kísérete, magam is az udmurt földre, hogy vodkát locsolhassak Oki Asalcsi sírjára, és hogy magnószalagra mondjam a verset, Anatol Ucvarov (Anti öcsém) fordítása mellé. Ebből a szerény múzeumból, mely utolsó földi szállása volt a sokat szenvedett udmurt lánynak, aki maga is kétszer volt letartóztatva, egy rabruhás fényképét is elhoztam emlékül. A Honvédő Háború alatt ? hiába volt a világhírű Filatovnak a tanítványa ? szemészként sebésznek osztották be, s melléje rendeltek egy komszomolka asszisztensnőt, azzal a meghagyással, hogy ha valaki meg talál halni a rovott múltú doktornő keze alatt, lője le. Nagy szerencse kellett hozzá, és minden bizonnyal a komszomolka embersége is, de talán még inkább a Gondviselő szándéka, hogy ép bőrrel megússza. Rá várt még, hogy udmurtjait kigyógyítsa a trachomából, az egyiptomi vakságnak nevezett szembetegségből. Ezt írták ? orvosi mivoltát ? elsőül az emlékét őrző táblára a hálás utódok." (Kányádi Sándor: A nyomaveszett tölgyfa - Gerd Kuzebaj versei elé)

Teljes verzió: http://www.forrasfolyoirat.hu/9905/kanyadi.html
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #4456 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 14:10:39 »
Ültek a főigazgatók a miniszter targyalojaban. Ment a harc a finanszírozás körül, aztán elokerult egy Ipad, mindenki megnezte, majd elokerult egy másik eszköz mindenki megnezte. Közben ment a harc a finanszírozás körül. Majd hirtelen mindenki felallt. Beult a felsokategorias autójába, mert indult hamarosan a Kék Szalag és le kellett érni a Balatonra.

Persze ez az egész csak a képzelet szüleménye...

"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #4457 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 14:17:50 »
Eddig úgy amblokk a környezetszennyezést gyanúsították, az olyan területeken dolgozóknál fedeztek fel némi összefüggést ahol nagy a légszennyezés nagy átlagban.
Sanyi, miért kiemelkedő elhalálozási tényező a hererák azoknál akik az autógumi-gyártásnál a korommal dolgoznak???
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #4458 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 14:43:38 »
De a csángót még mindig nem értem  :nemtom:

Részben sorsközösségi (vagy inkább hasonlatossági), részben nyelvrokonságra történő utalás.
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #4459 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 14:50:28 »
Nem t'om, hogy csak húzás-e a részedről, de:

A törpe kisebbségkénti élet egy meglehetősen kicsi területen, a többségi hatalom árnyékában, mint párhuzam, figyelembe véve az évszámokat is, nyilvánvaló még akkor is, ha a votjákok esetében nem beszélhetünk elcsángálásról.

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #4460 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 15:02:19 »
Remélem nem jártok úgy, mint legutóbb Pengével... :S

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #4461 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 15:02:28 »

Mindegy mit mondtok, Peti szerint, úgy is mindenki aszfalt paraszt.   :fetreng:  Legyen az örmény, udmurt vagy csángó
( még akkor is, ha született moldvai csángó, aki egész életében nem hagyta el az Ojtoz patak völgyét....)  :nemtom:
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #4462 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 17:02:38 »
Én is tudom!  :fenek: :evil:

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #4463 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 17:43:43 »
Elég szépen elkanyarodtatok az eredeti kérdésfelvetéstől... ;D

De, azért engedtessék meg, hogy 1 mondat erejéig visszatérjek a víztisztítós témára:

Ha az RO víztisztító készülék, az egyik legnagyobb magyar gyógyszergyár originális kutatási osztályán a molekulakísérletekhez elég jó minőségű, akkor megkockáztatom, hogy nem lesz bajom belőle, ha nálam is ilyen szolgál itthon... (Természetesen nem a tisztított vizet fogyasztom (az megy a Caravelbe, meg remélhetőleg nemsoká a Brunellába), hanem a visszasózottat...)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #4464 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 18:13:19 »
Hát...nemtom Te miről beszélsz  :nemtom:  csak reménykedek benne, hogy Te legalább tudod  :evil:
szerintem mindenki más tudja  :evil:
... a nyúlon túl?

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
« Válasz #4465 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 19:26:17 »
Ki tudja még?  :fenek:

Például én.  :fetreng:

De nem biztos, hogy egyre gondolunk.
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #4466 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 19:33:07 »

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #4467 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 19:33:42 »
Pl. azt tudom, mi a Caravelle. De mi az a Brunella? Valami olasz filmszínésznő a hatvanas évekből? Brunella Muti?

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #4468 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 19:41:22 »
Pl. azt tudom, mi a Caravelle. De mi az a Brunella? Valami olasz filmszínésznő a hatvanas évekből? Brunella Muti?
Nem. Ez a kreol nők vizelete pejoratív szlenges változatban.  ;D Jó név a kávéfőzőre is.

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #4469 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 19:42:41 »
Segítség...  ;)  :D
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici