Szerző Téma: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok  (Megtekintve 462254 alkalommal)

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #1815 Dátum: 2014. Október 10. - 12:18:08 »
Kis zöld pipa jó helyen van, Win 7. Nyomtató telepítve, látja is, ez az elsődleges nyomtató, kb 2 hónapja használtuk utoljára, azóta más nem lett telepítve, vagy eltávolítva. Gyakorlatrilag a Win frissítések, és az Adobe frissítéseken kívül nem történt változás.
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető Bowapex

• Törzstag
    • Mood for Dance zenekar
« Válasz #1816 Dátum: 2014. Október 10. - 12:38:25 »

Kis zöld pipa jó helyen van, Win 7. Nyomtató telepítve, látja is, ez az elsődleges nyomtató, kb 2 hónapja használtuk utoljára, azóta más nem lett telepítve, vagy eltávolítva. Gyakorlatrilag a Win frissítések, és az Adobe frissítéseken kívül nem történt változás.
Valahogy ez jutott eszembe :)
http://youtu.be/rjDSY8LczFw
Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1817 Dátum: 2014. Október 10. - 12:46:26 »
Még azt nézd meg, magában a worldben ez a nyomtató van-e beállítva. Mert nekem volt, h ugyan elsődlegesnek be lett állítva, de régi pár programnál beakadt és az maradt az elsődleges
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #1818 Dátum: 2014. Október 10. - 12:53:46 »
Nyomtató üzemkész: Felfüggesztett állapotban persze hogy nem nyomtat! :evil:

Következő?
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Világosító

• Törzstag
« Válasz #1819 Dátum: 2014. Október 10. - 12:54:26 »
Köszönet a Tranyó féle help desk-nek!

Maga a nyomtató lett felfüggesztve valahogy...
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1820 Dátum: 2014. Október 10. - 14:33:07 »

Valahogy ez jutott eszembe :)
http://youtu.be/rjDSY8LczFw

Nekem meg erről egy szó jutott az eszembe:  HÜLYE!  :fetreng:
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #1821 Dátum: 2014. Október 11. - 11:02:38 »
Miért ne lehetne? :) Amúgy meg egy normálisan rendberakott, felhő alapú címlista aranyat ér. Egyszer kellett az összeset átírnom normálisra, onnantól minden "okos" eszközöm zökkenőmentesen megette.
A "felhő alapú" alatt mit értesz?

pl. a gmail címlistája, vagy a microsoft outlook-ja (mármint a webes)
Úbbizony!

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #1822 Dátum: 2014. Október 13. - 10:27:04 »
Hálózatos kollégák hozzászólását várnám WIFI Expander ügyben.
Van egy wifis rúterem, amihez több ripítert rendeltem hozzá. Minden ripírter-hez külön-külön lehet csatlakozni. A ripíterek SSID-je ugyanaz, ezért pl. mobil eszközökről a teljes lefedettség területe alatt csak egy db SSID látszik. ( Ez tök jó, így akartam) Bármelyik jeladó körzetéből felcsatlakozva minden tökéletesen működik.
Akkor kezdődik a baj, mikor a repeaterek közt elkezd a kliens vándorolni, tehát egyik jeladótól átveszi a kapcsolatot a másik kütyü. Látszólag minden tökéletes, a csatlakozásokban látszodó adatok beállításai tökéletesek, azt írja a mobil eszközön, hogy van térerő, kapcsolat stb. mégsem lehet internetezni. Visszabarangolva az eredeti repeaterhez automatikusan minden rendbe jön megint.. A legfuribb, hogy 8 db mobil eszközzel próbáltuk amiből a fele minden tekintetben tökéletesen működik( folyamatos kapcsolat mellett lehet mászkálni a ripiterek közt, tehát a hálózati beállítások jók), de a másik fele a fent leírt jelenséget produkálja. Azt olvastam, hogy létezhet a szabványon belüli eltérés, amit a gyártók saját márkáin belül sem mindig oldanak meg, de mégis szeretném tudni, hogy mi a jó büdös franc van, 2014-et írunk, és nem hiszem el, hogy két ugyanolyan 4.3-as Androidos kütyü másként fog viselkedni ugyanabban a környezetben. Én vmi MAC címhez kötött kapcsolati problémára gyanakodnék, amit az egyik kütyü felold, a másik viszont nem, de nem tudom. Firmware-k mindenhol frissek, DHCP szerver full kompatibilitás módban ( de minden állítható opció végigpróbálva )...
Vki hozzá tud szólni? Elkezdtem a releváns fórumokat olvasgatni, nem csak én vagyok ezzel így, de konkrét solutiont a problémára ( azon kívül, hogy dobjuk ki azokat a kütyüket, amik nem kompatibilisek) még nem olvastam...

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1823 Dátum: 2014. Október 13. - 11:49:03 »
Félig off csak: az Apple például úgy kezeli ezeket a szabványokat, ahogy nem szégyelli. Bárhol, bármelyik eszköze behisztizhet, hogy nem tetszik neki a router. Ha épp ilyen eszközöd van (mert mondjuk az egyik almás géppel minden oké, a másik meg ötpercenként eldobálja a netet), egy idő után nem tudsz mást tenni, mint veszel tőlük egy routert is, hogy rohadnának meg. Ugyanazon a hálózaton pedig egy tízéves pécé XP-vel hibátlanul működik.

Szabványok, elektronika, XXI. század. Bezzeg, ha a jászkarajenői huzalszegüzem így tartaná be a szabványokat, csődbe menne.

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1824 Dátum: 2014. Október 13. - 12:39:07 »

Szabványok, elektronika, XXI. század. Bezzeg, ha a jászkarajenői huzalszegüzem így tartaná be a szabványokat, csődbe menne.

De ha iSzeget gyártana, akkor lazább lenne szabvány. :fetreng:
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1825 Dátum: 2014. Október 13. - 12:48:04 »
Na ezért menjenek a j•QŖv@anYuŻba™!

Nem elérhető seebass

• Törzstag
« Válasz #1826 Dátum: 2014. Október 14. - 23:27:35 »
Hálózatos kollégák hozzászólását várnám WIFI Expander ügyben.
Van egy wifis rúterem, amihez több ripítert rendeltem hozzá. Minden ripírter-hez külön-külön lehet csatlakozni. A ripíterek SSID-je ugyanaz, ezért pl. mobil eszközökről a teljes lefedettség területe alatt csak egy db SSID látszik. ( Ez tök jó, így akartam) Bármelyik jeladó körzetéből felcsatlakozva minden tökéletesen működik.
Akkor kezdődik a baj, mikor a repeaterek közt elkezd a kliens vándorolni, tehát egyik jeladótól átveszi a kapcsolatot a másik kütyü. Látszólag minden tökéletes, a csatlakozásokban látszodó adatok beállításai tökéletesek, azt írja a mobil eszközön, hogy van térerő, kapcsolat stb. mégsem lehet internetezni. Visszabarangolva az eredeti repeaterhez automatikusan minden rendbe jön megint.. A legfuribb, hogy 8 db mobil eszközzel próbáltuk amiből a fele minden tekintetben tökéletesen működik( folyamatos kapcsolat mellett lehet mászkálni a ripiterek közt, tehát a hálózati beállítások jók), de a másik fele a fent leírt jelenséget produkálja. Azt olvastam, hogy létezhet a szabványon belüli eltérés, amit a gyártók saját márkáin belül sem mindig oldanak meg, de mégis szeretném tudni, hogy mi a jó büdös franc van, 2014-et írunk, és nem hiszem el, hogy két ugyanolyan 4.3-as Androidos kütyü másként fog viselkedni ugyanabban a környezetben. Én vmi MAC címhez kötött kapcsolati problémára gyanakodnék, amit az egyik kütyü felold, a másik viszont nem, de nem tudom. Firmware-k mindenhol frissek, DHCP szerver full kompatibilitás módban ( de minden állítható opció végigpróbálva )...
Vki hozzá tud szólni? Elkezdtem a releváns fórumokat olvasgatni, nem csak én vagyok ezzel így, de konkrét solutiont a problémára ( azon kívül, hogy dobjuk ki azokat a kütyüket, amik nem kompatibilisek) még nem olvastam...
Ez sok minden lehet akar beallitas is. Csak annyi komment, hogy
1., Mobil eszkozok 3GPP szabvanyban meghatarozott parametereit legfokepp az operatorok (es a nemzeti hirkozlo hatosagok is) kokemenyen ellenorzik mielott elkezdik forgalmazni. Ellenben eleg sok parameter a szabvanyban un. "common risk", azaz ajanlas van, ettol elterni lehet. Kovetkezmeny, hogy az operator nem fogja forgalmazni esetleg (ha megteheti a piaci nyomas ellenere). Ergo a mobil gyartok es mobil operatorok elegge szorosan egyuttmukodnek. A beepitett wifi viszont nem 3GPP, hanem IEEE altal szabalyozott. Magyarul a kutya se ellenorzi a parametereit a bepitett wifi chipset/antenna modulnak, mert csak kiegeszito. Az teljesen a gyartora van bizva, aki viszont szinten csak mint egy "kiegeszito" elemre tekint es nincs fokuszban. Az engedelyezo hatosag meg nagyjabol csak annyit nez, hogy a kimeno teljesitmeny nem haladhatja meg a 100mW-ot (Mo.-on). De ez is EIRP, tehat "nagyobb" antennaval se lehet nagyobb lefedett terulete. Ennek megfeleloen altalaban ezek a wifi eszkozok minosege nagyon durvan szor mar eleve a hw es antenna miatt!
2., Ha beraksz egy "repeatert" akkor az eredeti wifi jelet veszi, erositi, de masik csatornan! Es mivel a wifi halozatokban az egyszerre csak 1 keszulek adhat/per csatorna elv alapjan, ha a repeateren mukodik egy client, az lefoglalja az eredeti router csatornat es a repeater csatornat is. Ergo szepen felezi az elerheto sebessegeket. Tobb repeater eseten ez az elerheto sebesseg meg tovabb csokken. HA emelle meg a repeater vhova az eredeti router cellahatarara lett teve, az mar eleve korlatozza a repeateren elerheto sebesseget, megha a "lefedettseg" jo is, ergo siman elofordulhat, hogy a mobilok mozgasa miatt egyszer csak lemegy a kozel 0-ra a letoltesi sebesseg a repeater teruleten, mikozben terero az van.
3., A wifik iszonyat lassan merik a radios parametereket, siman elofordul, hogy jelzi, hogy van terero, de mar se connectalni, se letolteni nem lehet semmit.

Szoval ez egy eleg bonyolult kerdes, radiosan is, es persze siman lehet vmi parameterezesi problema is.

Nem elérhető seebass

• Törzstag
« Válasz #1827 Dátum: 2014. Október 14. - 23:44:08 »
Félig off csak: az Apple például úgy kezeli ezeket a szabványokat, ahogy nem szégyelli. Bárhol, bármelyik eszköze behisztizhet, hogy nem tetszik neki a router. Ha épp ilyen eszközöd van (mert mondjuk az egyik almás géppel minden oké, a másik meg ötpercenként eldobálja a netet), egy idő után nem tudsz mást tenni, mint veszel tőlük egy routert is, hogy rohadnának meg. Ugyanazon a hálózaton pedig egy tízéves pécé XP-vel hibátlanul működik.

Ez nagyon nem igy van. Amit be kell azt minden gyarto betartja, kulonben nem kerulhet forgalomba legalisan. Az apple cuccok tipikusan azok, amiket tomegevel hoztak az USA-bol, mert ott occso. A wifi szabvanyok, a hasznalhato csatornakban es teljesitmenyekben meg eros valtozatossagot mutat a foldreszek kozott, leginkabb pl. az USA es Europa kozott. Igy az USAban forgalmazott barmilyen wifit tartalmazo eszkoz lehet, hogy erdekesen fog itt mukodni.
Emellett maga a wifi szabvany kialakulasa miatt is, magaban a szabvanyban van egy kis erdekesseg. Pl. a 802.11b-s eszkozoknek mas a radios modulacioja, ami barmilyen halozaton kavart okoz. Szoval nem az applet kell szidni, hanem a 10eves routert jo messze eldobni:)
Egy ertelmes wifi halozatban, meg otthon is erdemes ezeket a radios eszkozoket frissiteni. (Nem mellesleg az apple volt az elsok kozott, aki notebookjaiban elkezdte hasznalni a 802.11n-t, 5Ghz-en. Egy igencsak minosegi ugras volt. )

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1828 Dátum: 2014. Október 15. - 00:49:01 »
Sosem volt szürkeimportos Apple cuccom, szóval az európai/amerikai szabványok közti különbség nem lehet ok.

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #1829 Dátum: 2014. Október 15. - 10:24:44 »
Köszi seebass!

Ami a gyakorlatot illeti, szerintem nem egészen úgy van, ahogy leírtad, a repeater több üzemmódra is paraméterezhető. A 2-es pontban leírt, van olyan üzemmód, ahol ugyanazt a jelet ugyanabban a csatornában ugyanúgy továbbítja, egy az egyben ugyanazokkal az útválasztókkal, paraméterekkel, mint a router. ( ütközés itt azért nincs, mert egy kliens vagy-vagy alapon csatlakozik. Igazából itt van szerintem a gond, az útválasztás eljárásában kliens oldalon, nem a térerővel vagy a hirtelen térerő eséssel a mobilok mozgása miatt.

Mint írtam ez egy üzemmód és szépsége, hogy a mezei user egy darab AP-t lát a teljes lefedettség alatt. A másik szépsége, hogy tökéletesen működik az általunk használt pont fele mobil eszközzel... Persze diagnosztikai eszközökkel látszik pl., hogy a sávszél feleződik, azonban ez bevállalható a lefedettség növelése érdekében. A diagnosztikai eszközök amúgy nem támasztják alá, amit írtál és nem ez a probléma, hanem, az, hogy egyes kliensek nem tudják kezelni az egyik AP-ról a másikra való átugrást folyamatos adatfolyam meellett.  Szerintem simán paraméterezés kérdése a mobilban található csipre, azonban erre a mezei usernek nincs lehetősége androidban.  Egy másik üzemmódban, a repeaterek külön SSID-t kapnak, mintha egy külön AP lenne (ugyanúgy repeater mód, de nem AP mód). Ez esetben jön az a jelenség, amit 2-es pontban írtál, azonban itt mind a 8 eszköz teljesen megfelelően működik ( routerről lekapcsolódnak, majd felkapcsolódnak a repeaterekre szépen külön-külön) Ennek csak annyi a rákfenéje, hogy minden AP-ra legalább egyszer be kell loginolni, ami ha rendszeres userekről van szó nem gond, illetve a lefedettségben lesznek ideiglenes "holtpontok" a repeaterek elhelyezésétől függetlenül és ez a "vendégeknek" már lehet kényelmetlen... Ami ez esetben szintén zenész érdekes: egyes mobil készülékek folyamatosan pásztázzák és keresik a jobb jelet ( és ha találnak váltanak), mig más készülékek csak az adott jel elvesztése után keresik csak az éppen kedvezőbb AP-t. Ez is tuti paraméterezés kérdése és ugyanolyan verziószámú androidban, de más gyártónál megfigyelhető a más, más tulajdonság.

Közben annyi fejlemény lett az ügyben, hogy elértem egy cimborámat, aki hálózatok telepítésével foglalkozik, aki azt mondta, hogy hehe kb. tudja mi a gond és jön egy kalapáccsal és megoldja... kiváncsi leszek.  Az elmondásából arra tippelek, hogy vagy a router vagy a repeterek kapnak egy egy kicsit átparaméterezett firmware-t, de lehet, hogy csak a routeren kell bepipálni egy DHCP kompatibilitási opciót ( amilyen opció szerintem jelenleg nincs) :-) Szóval megoldódni látszik...

Visszatérve a szabványra ( hardver) és paraméterezésre (szofver). Ezek szerint a kettő mégis független... és ezek szerint a gyártóknál paraméterező szoftvermérnökök kb. annyira balfékek, mint én mezei user...

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici