Köszi seebass!
Ami a gyakorlatot illeti, szerintem nem egészen úgy van, ahogy leírtad, a repeater több üzemmódra is paraméterezhető. A 2-es pontban leírt, van olyan üzemmód, ahol ugyanazt a jelet ugyanabban a csatornában ugyanúgy továbbítja, egy az egyben ugyanazokkal az útválasztókkal, paraméterekkel, mint a router. ( ütközés itt azért nincs, mert egy kliens vagy-vagy alapon csatlakozik. Igazából itt van szerintem a gond, az útválasztás eljárásában kliens oldalon, nem a térerővel vagy a hirtelen térerő eséssel a mobilok mozgása miatt.
Mint írtam ez egy üzemmód és szépsége, hogy a mezei user egy darab AP-t lát a teljes lefedettség alatt. A másik szépsége, hogy tökéletesen működik az általunk használt pont fele mobil eszközzel... Persze diagnosztikai eszközökkel látszik pl., hogy a sávszél feleződik, azonban ez bevállalható a lefedettség növelése érdekében. A diagnosztikai eszközök amúgy nem támasztják alá, amit írtál és nem ez a probléma, hanem, az, hogy egyes kliensek nem tudják kezelni az egyik AP-ról a másikra való átugrást folyamatos adatfolyam meellett. Szerintem simán paraméterezés kérdése a mobilban található csipre, azonban erre a mezei usernek nincs lehetősége androidban. Egy másik üzemmódban, a repeaterek külön SSID-t kapnak, mintha egy külön AP lenne (ugyanúgy repeater mód, de nem AP mód). Ez esetben jön az a jelenség, amit 2-es pontban írtál, azonban itt mind a 8 eszköz teljesen megfelelően működik ( routerről lekapcsolódnak, majd felkapcsolódnak a repeaterekre szépen külön-külön) Ennek csak annyi a rákfenéje, hogy minden AP-ra legalább egyszer be kell loginolni, ami ha rendszeres userekről van szó nem gond, illetve a lefedettségben lesznek ideiglenes "holtpontok" a repeaterek elhelyezésétől függetlenül és ez a "vendégeknek" már lehet kényelmetlen... Ami ez esetben szintén zenész érdekes: egyes mobil készülékek folyamatosan pásztázzák és keresik a jobb jelet ( és ha találnak váltanak), mig más készülékek csak az adott jel elvesztése után keresik csak az éppen kedvezőbb AP-t. Ez is tuti paraméterezés kérdése és ugyanolyan verziószámú androidban, de más gyártónál megfigyelhető a más, más tulajdonság.
Közben annyi fejlemény lett az ügyben, hogy elértem egy cimborámat, aki hálózatok telepítésével foglalkozik, aki azt mondta, hogy hehe kb. tudja mi a gond és jön egy kalapáccsal és megoldja... kiváncsi leszek. Az elmondásából arra tippelek, hogy vagy a router vagy a repeterek kapnak egy egy kicsit átparaméterezett firmware-t, de lehet, hogy csak a routeren kell bepipálni egy DHCP kompatibilitási opciót ( amilyen opció szerintem jelenleg nincs) :-) Szóval megoldódni látszik...
Visszatérve a szabványra ( hardver) és paraméterezésre (szofver). Ezek szerint a kettő mégis független... és ezek szerint a gyártóknál paraméterező szoftvermérnökök kb. annyira balfékek, mint én mezei user...