Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 638870 alkalommal)

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3450 Dátum: 2017. Január 06. - 13:40:04 »
A liszt és a dara között valahol a liszt után nem sokkal. De kávé olajosság és pára és mégpár dolog függvénye.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3451 Dátum: 2017. Január 06. - 13:43:27 »
Szóval, muszáj megtapasztalni.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető nork

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1583
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3452 Dátum: 2017. Január 06. - 13:51:41 »
Én asszem mindig ezen buktam el. Sokat ugyan még nem próbálkoztam. Ált. kissé kesernye lett.  Nem nagyon, rosszabbakat is ittam étteremben, de azért elég gyengusz. Úgy gondolom, h túl finom volt az őrlemény. A kocogtatást is kösz! Gyakorlatozom.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3453 Dátum: 2017. Január 06. - 15:55:11 »
Én eddig nem túl számos tapasztalatom alapján a lefolyást figyelem, ha bizonytalan vagyok. Ha gyors => nem jó, ha túl lassú => nem jó. A kettő között lehet jó. A nyersanyag persze még lehet rossz, vagy döglött, meg a hőmérséklet kevés vagy éppen túl sok.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3454 Dátum: 2017. Január 06. - 16:24:22 »
Ha keserű vagy égett, akkor lassú volt vagy sok a hő. Ha savanyú, túl gyors volt vagy kevés a hőfok. –> Darálón állítani. Ha nincs PID, a hőmérséklettel elég nehéz játszani, marad a szörfölés.
A tamperelés ereje maradjon mindig azonos, legalábbis a tanulási fázisban. Épp, mint az állítható borotvák fokozataival tanácsolják kezdőknél.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3455 Dátum: 2017. Január 06. - 20:09:10 »
A tamperelésen mondjuk pont alig múlik valami.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3456 Dátum: 2017. Január 06. - 21:49:26 »
Megbocsáss, de ez ebben a formában faszság.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3457 Dátum: 2017. Január 06. - 21:52:45 »
Ha naked kart fogsz használni, azonnal meglátod, mennyit számít a tömörítés.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763

Nem elérhető atteeharp

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1550
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3459 Dátum: 2017. Január 06. - 22:15:11 »
Több múlik a tamperelésen és ez egyenletes darálmányon, mint bármi máson.

Ha nincs pid-ed, és mégis magasabb hőfokot akarsz (és akarsz vakrepülni), játszhatsz vele, hogy átkapcsolod gőzölő üzemmódra kis időre, és akkor nekiáll fűteni.
Én kar felhelyezés előtt mindig engedek ki a már üzemkész vízből.  Ezzel meg kicsit hül a felszívott víz hőmérséklete.

Az olajosabb kávébabot hangyányit durvább beállítással szoktam darálni, a szárazabb fajtát  (olcsóbb cuccokat) meg finomabbra. Előbbi könnyebben tömörödik.
Amúgy ránézésre nem tudom megkülönböztetni a Graef 4es és 5ös fokozatú darálmányát, de lefolyáskor egyből szembeötlő a különbség.

Roti kössz a linket.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3460 Dátum: 2017. Január 06. - 22:56:15 »
Megbocsáss, de ez ebben a formában faszság.

Megbocsátok, ugyanakkor a saját tapasztalataim és mostanában olvasott dolgok is ezt támasztják alá.

Saját tapasztalat 1: Vettem egy csomag kv-t a Kapuczinerből. Tök jól belőttem hozzá az Iberitalt, szépen csapoltam. Greggtől látott módon azért eléggé erősen tempereltem a TurMix kosárban. Majd: Elvittem a zacsit egy hosszú hétvégére Szilvásváradra tavasszal, s mire visszaértem nem működött azonos őrlőbeállításon a kv. Beragadt, pár csepp jött csak le. Gyengébben tampeltem, semmi változás. Még gyengébben, szintén semmi. Változtattam az őrlő beállításon a durva irányba egy egészet, minimális változás: két-három csepp helyett talán négy-öt ha lejött. Tovább tekertem, jobb lett, végül Gregg tanácsára (szegény, utólag belegondolva eszelős egy zaklatásnak volt kitéve részemről) tekertem vagy 8-at a durva irányba, és újra elkezdett jól működni. A következő csomag kávénál persze egy csomót kellett vissza, a finom irányba tekerni, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a kávé, és az őrlés, ami sokkal inkább meghatározza a lefolyást, mint a pogácsa zömöksége.

Saját tapasztalat 2: Megérkezett ugye a Silvia a vicc tamperrel, ami most nálad van. Nem is értettem, az egyes kosárhoz nagy, a ketteshez kicsi mindkét vége. Gugli a barátom, és a pidsilvia.com-on olvastam(http://www.pidsilvia.com/silvia1.htm oldal alján), hogy amíg nem biztos az ember a tamp kezelésben, pórbálja inkább a light tamp/no tamp használatot. És valóban, tömörítés nélkül feltéve a kart, azonos őrlésbeállítás mellett _majdnem_ ugyanolyan lefolyást adott. Ha nem hiszed, gyere el, próbáld ki.

Plusz: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_49716-49716.html

Naked kart használok. :) Látom, hogy nem sokat. Persze, ha elb#@÷od,akkor sokat számít, de ha nincs elrontva, akkor majdnem mindegy, hogy csak ráteszed, és saját súlyával tömörít, vagy hentes alkarral zömítesz.

attee: Az őrleményen sokkal több múlik, valóban.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3461 Dátum: 2017. Január 07. - 01:25:14 »
Az természetes hogy a kávé változik, öregszik, és a darálóval utána kell menni, ebben mi a meglepő?

Az is igaz, hogy – mint fotózásban a fényérték, – létezik egy optimális állapot, amit finomabb darálással/lájtabb tamperrel épp úgy el lehet érni, mint durva őrlemény+erős tömörítés útján. A 15 kiló körüli rátehénkedést nyilván nem véletlen találták ki, ezt használja nagyjából mindenki. Az olaszok alig nyomják, ők szoktak alulról felfelé is tömöríteni.

Ezzel együtt nem mindegy, hogyan tamperolsz, fontos az azonos magasság (nem lehet ferde), egyenletes nyomás minden irányban, hiszen a lényeg egy tökéletesen homogén örleményhenger létrejötte. EZT igenis el lehet cseszni, kell hozzá a rutin.

És ha rutinod van, akár a tömörítéssel is megteheted, hogy követed az öregedő kávét, vagy hogy kompenzálod, ha 19 helyett mondjuk 20 gramm jött ki a darálóból, mert korábban a nőd nem kotorta ki rendesen.

És akkor azokról a feltételezésekről még nem is beszéltünk, hogy mi van, ha nem is a tökéletes homogenitás a cél, hanem mondjuk az, hogy a pogácsa felsőbb rétegei enyhébben legyenek összepréselve, mint az alsók...

Szóval a tamperelés igenis majdnem művészet, akkor is, ha bézik módon elvégezve is megteszi, amit kell.

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3462 Dátum: 2017. Január 07. - 01:27:56 »
Nézd csak meg, hogy egyszer gyönyörű egérfarkas lesz a lefolyás, majd fél óra múlva egérfarkas ugyan, de hamar idegessé válik. Vagy nem lesz olyan szép leopárd, mint előtte (hm, kész állatkert).

Ott a naked karod, nem hiszem, hogy nem látod a lényeget!

Nem elérhető korte

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 37
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3463 Dátum: 2017. Január 07. - 07:39:05 »
Ajánlom a Daráló magyar podcastet.
Épp most hallgattam meg a 15. adást, ami a tamperelést és az őrleményelosztást taglalja elég részletesen.

Nem elérhető nork

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1583
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3464 Dátum: 2017. Január 07. - 21:21:49 »
Köszi a mindent! Ez a kocogtatás bejött már ami a kísérletezést illeti. Már most nyilvánvaló, hogy ìgy sokkal pontosabban érzékelhetők az apró vàltoztatások.
Naked kart nem veszek, mást se nagyon, mert ha elindulok ezen a lejtőn.... :) viszont most olyan karom van, ami szétszedhető. Szétszedtem. Érdekes látvány így a főzés. Viszont az eresztés vège felé jól mellé pisàlt a pohárnak :) ez lenne az egérfarok? Összeszereltem. Nekem elég kremás-habos enélkül is.
A tamperem is csak egy kàvéspohár. A reggeli tamper elég jól sikerült. A délutáni szarabbul, kihagytam a kocogtatást. Tamper ide vagy oda gyors lett és kicsit híg. Nyilván egyenetlen lett.
Ja, a csapolás előtti gőzölő felfűtése is kezdetektől megy, mert ez a mostani delonghim kicsit távolágtartó, hűvös darab...
Gyakorlatozom tovább :)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici