Sziasztok!
Hú, na igen, sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a kérdésemre a válasz, de sebaj, örülök, sőt, várok még tippeket!
Leírok néhány tapasztalatomat konkrétabban:
1, Családban szinte végig hagyományos "kotyogós" volt, nem Bialetti, de kotyogós, az általános, bolti "tégla" őrölt kávékkal. Ennek nem tetszett az íze (kérdés, hogy a kávé, vagy a főző miatt (?)). Nem tudom, hogy a Bialetti+normális kézi őrlő milyen kávét eredményez, ezt a kérdést viszont nyitva hagyom egyelőre.
2, A "lemez-szarvasi", ahogyan írtam is, egy idő után kitapasztaltam, és bevált valamilyen szinten, tudtam vele olyan kávét készíteni, ami tetszett nekem, de ez leginkább valamilyen "homemade latte-macchiatto" volt, de üresen sem volt rossz (persze mihez képest)
3, Ez a szarvasi "elkerült" tőlem, most terveznék valamit venni, hogy legyen reggelre valamilyen normális kávém, az 50 ezer azt jelenti, hogy jelenleg, első körben mondjuk ennyit tudnék rászánni, de az nagyon valószínű, hogy 1-2 hónapon belül még tudnék ráfordítani (esetleg egy őrlőre, vagy fordítva a sorrendet).
4, Gondolkoztam esetleg automata gépeken, elég sok helyről hallani, hogy felújított kávégépeket is érdemes lehet beszerezni, erről esetleg mi a véleményetek?
Igazán szűk peremfeltételeim nincsenek amúgy, viszont túl sok személyes tapasztalatom sem, ezért is kérdeztem inkább, hogyan érdemes, mert ha azt ajánljátok, hogy egy kézi őrlő+Bialetti páros is jóval egy átlag feletti eredményt ér el, akkor lehet, hogy ez lesz, legfeljebb később fektetek be másféle gépbe. Ami amúgy van még nekem, egy "ikeás" french-press és van egy szintén ikeás fém szűrős-tölcséres szettem is. Ha ezekhez van egyébként jó "recept", azt is szívesen fogadom, de ez amolyan "mellékszál".
Kávét amúgy vagy feketén, "mindennélkül" szoktam, vagy a másik végletként, sok tejjel, habosan. És nagyjából 1-2 fő napi 1-2 adagjára kellene.
Hosszú lett, bocsi, de köszönöm!
Szerk.: Azóta azon kaptam magam, hogy Bialetti (azon belül pedig Brikka) véleményeket-cikkeket olvasok, jól csináltátok