Hosszas tépelődés és pénzgyűjtés után belevágtam egy Feather AS-D2-es borotvába. Másik kiszemeltem a Rockwell 6S volt. Rengeteg véleményt néztem/olvastam e két borotváról (videók és különböző fórumok). És a vélemények, tapasztalatok nagyon megoszlottak, különböztek, mondhatni két táborra osztotta a felhasználókat. A Feather-re sokan azt írták (ahogy itt is többen), hogy enyhe borotva, és nem igazán hatékony. A Rockwell-t talán többen dicsérik, mint a Feather-t, azonban engem a Rockwell bumszli nagy feje, és nem túl szép szürke mattsága közel sem vonzott annyira, mint a Feather kifinomultsága és kidolgozása. Viszont több minden szólt a Rockwell mellett, hiszen 6 fokozatban használható, és valamivel olcsóbb is. Szebb-csúnyább külső ide vagy oda, mégiscsak a hatékonyság és az irritációmentes végeredmény az elsődleges szempont.
Több külföldi fórumon és videóban azt tanácsolták a Feather kapcsán, hogy sokkal jobban meg kell dönteni (kb. 40-45 fokos szögben), mint általában a borotvák többségét, és ha a megfelelő szög megvan, akkor nagyon eredményesen dolgozik.
https://www.youtube.com/watch?v=MfB07-yY010Annak ellenére, hogy a Rockwell mellett több vélemény szólt, mégis a Feather-t vettem meg...
Ahogy itt is írták többen, a Feather egy esztétikai remekmű. Már a díszdoboz is nagyon pazar, a borotváról nem is beszélve. Ahogy a kezembe vettem, rögtön az volt a benyomásom, hogy ez a borotva a japán mérnöki precizitás csúcsa, és kizárt, hogy egy ennyire jól kidolgozott, megtervezett, kifinomult készülék ne legyen hatékony. A penge semennyire sem lóg ki oldalt, és tökéletesen illeszkedik a kalaphoz, semmi lötyögés. A japánok alapvetően nagyon precízek és kifinomultak sok mindenben (Hi-Fi és egyéb műszaki készülékek, szamurájkardok, autók, stb.).
A Feather borotvát használók többsége azt mondja, hogy saját pengéjével érdemes leginkább használni, én mégis zöld Astra-val kezdtem neki, betartva a sokak által javasolt szöget, és a végeredmény tökéletes lett, ráadásul irritáció nélkül. Nincs nagy viszonyítási alapom, hiszen jóformán eddig csak a 2013-as Mühle R41-est használtam, ami szintén jó borotva. Azonban a Mühle és a Feather között óriási a különbség, természetesen a Feather javára. Bár itt azt írtátok, hogy az R41 jobban dolgozik, mint a Feather, én mégis egészen mást tapasztaltam. Mindig 3 napos borostát kell leborotválnom, és mindkét borotvával ez nálam kb. 4-5 kör, de mivel szeretek borotválkozni, lényegében örülök, hogy egy órán keresztül élvezhetem e tevékenység gyönyörét.
A Feather a Mühle-hez képest halk, tehát alig hallható sercegés. Míg az R41-nek a feje nehezebb, a Feathernek a nyele. Utóbbinak mégis tökéletes a súlyeloszlása. A Feather kb. 40 fokos szögben se nem agresszív, se nem enyhe, optimális. Ám ha még jobban megdöntjük, úgy, hogy szinte a borotva nyele közel derékszöget alkosson az arccal, akkor még hatékonyabb. Tehát számomra a Feather pengekiállása, és maga a fej tökéletes. Annyira finoman, mégis hatékonyan vág, hogy extra élvezet vele borotválkozni. Azt az eredményt kaptam, amit a borotva formájából és szépségéből kiindulva vártam. ATG irányban is sokkal jobban dolgozik a megfelelő szögben, mint a Mühle.
Oké, hogy szubjektív ez a műfaj, és mindenkinek más jön be, de a Feather-ről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és nem azért, mert ennyi pénzt beleöltem, hanem mert tényleg nem okozott csalódást. A Mühle R41-gyel nem tudtam ilyen szintű bbs borotválkozást elérni, mint a japán készülékkel. Számomra ez A BOROTVA, és nem is vágyom ezek után más készülékek kipróbálására. A Mühle-vel sokkal több utóigazítást kellett végeznem, mint a Faether-rel. A két borotva közötti különbség kb. azonos az árkülönbséggel, tehát a Feather simán annyival jobb, mint amennyivel drágább.
Korábban kérdeztem itt, hogy vajon megér-e ennyi pénzt a Feather? Saját tapasztalat alapján azt kell mondjam, hogy igen, megér.
Fontos, hogy 2-3 napos erős borostánál a Feather-rel is több kört kell menni. Egy kör után még ne várjunk tőle csodákat. És ami még fontosabb, a szöget be kell tartani, mert csak így dolgozik hatékonyan.