Elnézést hogy nem írtam eddig! Szóval:
Ha csak az envirotex érdekel, egyszerű a képlet. Kell egy forgató, ecset, pohár, egy szett envirotex, és két fecskendő.
Forgató kötelező, lehet grill forgató motor, diszkógömb forgató motor, kiszuperált mikróból forgató (nekem utóbbi van). Enélkül nem lehet envirotexel dolgozni.
Ecsetnek én papír írószerből vásároltat alakítok át: ellapítom a 10-es ecset végét fogóval, ~fél centisre vágom, és megtépkedem: ami szál nincs benne rendesen, az jöjjön ki mielőbb, ne majd a munkadarabról kelljen levadászni. Vettem már alapból laposat, a műanyag szálas nagyon merev, a természetes szőr jobban hullott mint az ellapított verzió. Legolcsóbbat veszem, 160-180 HUF.
Fecskendőnek a legjobb az orvosságok mellé adott, tű "adaptert" nem tartalmazó darab, aminek a skálája nem a szívott oldalon indul. Remélem, érthető.
Így látjuk meddig kell szívni. Normál fecskendő is tökéletes persze.
Pohárnak eldobhatós kis műanyag kávés pohár.
Én egyszerre 1-1 vagy 2-2 ml-t keverek össze az ecset végével, amit aztán simán letörlök egy papír zsebkendővel. Ilyen mennyiségnél még nem kell egyik pohárból a másikba átönteni... Egyszerűen jó alaposan össze keverni. Érdemes rászánni 4-5 percet, az envirotex alapból nem köt gyorsan - ragasztó típusú gyantával sietősebb mutatvány. Ecsettel vékonyan kell felvinni, nem kell hogy mindenhol teljesen tökéletesen egyenletes legyen, csak törekedni kell rá - forgatás közben eloszlik a minimál különbség.
A linkelt videón melegítik, erre azért van szükség, mert lehetnek benne buborékok. Envirotexre ez nem jellemző szerintem, nekem ragasztókkal sem volt ilyen gondom. NEM a kötés gyorsítására van! Tűzzel alapból óvatosan, a dolog fonákja ha túlmelegíted, hólyagosodik és azért lesz mikro bubis. De mondom, mivel fél-egy mm vastagon kened fel, és sokáig képlékeny, nekem még nem maradt benne bubi! 4-5 óra forgatás után a gyanta rajta marad, de még megfolyik. Érdemes 14-15 órát forgatni, de ott is lehet hagyni 1-1,5 napra: biztos, ami biztos. Forgatóról leszedve kicsit "puha" hatást fog kelteni, néhány nap után kikeményedik.
A bekevert 2/4 ml gyantával tucatnyi wobblert le tudok gyantázni! Nyélhez az 1-1 ml is tuti sok.
A gyantát az ecsetből körömlakk lemosóval szedem ki.
A pohárban maradt gyantát hagyd meg, azon tudod nézni, milyen állapotban van a nyélen is.
Igazán üvegszerű bevonat akkor keletkezik, ha homogén felületre kerül. Ez lehet úgy is hogy előtte lakkozva volt és simára csiszolt a felület, de lehet több rétegben is gyantázni (én ezt teszem). A lényeg, hogy ne kerüljön a gyanta alá meg nem száradt réteg (pl, másik lakk), mert az csúnya dolgokat produkál később.
Csalik esetén a forgatóra való felfogatás egyszerű, mivel van vontató szem/horogszem. Borotva nyél esetén passzolom. Talán ahol a pengét erősíted fel, annak likába valamit beszorítani, és azon keresztül felerősíteni...
Végezetül, az eredetileg ragasztó gyantáktól sem kell félni, gyönyörű felületet adhatnak. A Devcon egy ideig bevált, itthon már nem kapható, de az utolsó tubusok nagyon rosszak voltak, konkrétan pattogzik le a festésről. Túl merev. Mondjuk egy borotva nyelet nem fog sem csuka rágni, sem betonnak csapódni, de akkoris. Külföldi fórumokon továbbra is dicsérik, envirotex mellett van kedveltségben! (Sőt, kevésbé körülményes.) Én UVE20-al kezdtem, aztán ott is jött egy rossz széria, mikro repedések jelentek meg a gyantában, opálosogott... Jó ideje nem használtam, állítólag megint más az anyag, passzolom.
Így hirtelen ennyi. Ha van valami kérdés írj nyugodtan. Elnézést hogy nem túl összeszedett, de mindig tologattam hogy majd megírom rendesen, aztán tessék, másfél hete nem írtam semmit. Annál meg talán még így is hasznosabb. Sok szerencsét hozzá!