A hétvégén nagy élményben volt részem. Meglátogattam fehérvári boltocskájában és mûhelyében Flaschner Kálmán portáltagunkat, akinek sok sok évtizedes borotvakészítô múltja van. Olyan szerencsém is volt, hogy találkozhattam a világhírû solingeni magyarral is Stehlo Rudolffal, aki éppen barátjánál és munkatársánál Kálmán bácsinál tölti a nyári napokat. A hangulatos kis boltocska falán ott a sok díj, kitüntetés, amit a Flasi barátunk eddigi munkássága során kapott.
Sajnos Rudi bácsi mint megtudtam, már nem készít több borotvát, ez nagyon szomorú hír a Stehlo borotvák kedvelôinek. Viszont mind a ketten nagy örömmel láttak el jó tanácsokkal a borotvákkal kapcsolatban, amit most megosztok veletek.
Nem vitaanyagnak szánom, hanem a sok évtizedes tapasztalatok továbbadásának, amit ôk szívesen tettek! Aki akarja hasznosíthatja ezeket a morzsákat. Tehát:
- Élezni kövön mindig egy kézzel tartott borotvakéssel. Ha laza a penge, kis finom bôrdarabbal vagy papírral beszorítjuk, hogy stabilabban lehessen tartani.
- Az iszapolást a köveknél ne használjuk!
- Gyakorlatilag elég három kô a borotvakések karbantartásához. Egy 3000 körüli, egy 8000-es és egy 12000-es.
- Lehetôleg minél hosszabb köveket használjunk!
- Soha ne használjunk szigetelôszalagot, celluxot a pengehát védelmére! Az élszög változása nagyobb kárt okoz.

- A kövön történô fenés után mindig (szövet) hevederrel sorjátlanítsunk és utána következzen a bôr.
- A túl sima, fényes élszag a borotvakésnél nem elônyös, csúszik és nem vágja a szôrt megfelelôen.

- A szegecsek kialakítására sima, egyszerû kisméretû kalapács a megfelelô. Tehát nincs szükség ékszerész gömbvégû kalapácsra.
- A szénacél kések éltartása jobb a rozsdamentesekénél. A jó minôségû rozsdamentesek és a szénacél élezése között nincs különbség.
Sajnos a háromnegyed óra nagyon kevés volt, amit a kis mûhelyben tölthettem, még órákig hallgattam volna a két Mestert, de a családom már nagyon rángatott, hogy induljunk.

(...de a képeket azért feleségemnek köszönhetem.

)
Flaschner Kálmán (Flasi) a kis bolt cégérével
Rudolf Stehloval és Flasival a pultnál
Rudi bácsi