Sziasztok!
Saját tapasztalatok...
Még "akkor" mondta apu, hogy a pengét felejtsem el, mert ahányszor próbálta, annyiszor vallott kudarcot vele. Amióta lehetősége volt rá (30+ év) villanyborotvát használt, én soha nem láttam pengével borotválkozni. Braun volt az alapértelmezett (mindig, akkor is, amikor nem volt), rendszerint mindig valamilyen középmodell volt, a csúcsokat és a leghitványabb sorozatot egyaránt mellőzte (ami szerintem érthető, a motor, a kések és a szite minden modellben szinte azonosak egy-egy árkategórián belül).
Amikor én borotválkozni kezdtem, kipróbáltam azt is (használtas szitával és pengével), vegyes sikerrel. Hol jó volt, hol kegyetlenül égett. Aztán jött pár borotválkozós év, amikor
évente-kétévente egyszer borotválkoztam (egyáltalán), a maradék időben szakállnyíróval nullázott borosta. Kibírtam.
Az "új" villanyos korszak kezdetén éltem a Braun akkori ajánlatával (kockázatmentes kipróbálás). Akkor azt hiszem 32000 Ft volt a cucc (Braun FreeGlide), 4 nap után visszavittem, mert nem voltam vele elégedett (bár a krémje igen kellemes illatú volt). Utána jött egy Panasonic, azt kettő alkalom után ajándékoztam el. Kipróbáltam még a Braun akkori csúcsmodelljét, egyszer egy dupla körkéses Philipset, egyik sem volt nagy élmény. Végülis maradtam az egyszerűbb megoldásnál: száraz/nedves (inkább nedves), Braun Freeglider (ugyanolyan, mint amit végülis visszaadtam, épp csak a madaras teszkónak hála, valamivel olcsóbban). Azóta ez van kvázi napi használatban.
Tapasztalatok: több év és heti legalább két használat után sem sikerült vele irritációtól (és benövő szőrszálaktól) mentes borotválkozást abszolválni. Sehogy. Sem szárazon, sem szappanozva, sem aloe-géles tusfürdővel sem lekenve előtte/utána, sem anélkül, sem fürdés előtt sem fürdés után.
Praktikus a hordozhatósága (akkumulátoros), nem rossz, bár rendkívül költséges a krémező rendszere (az illaton kívül én nem sok hasznát láttam, ráadásul ha rosszul van felrakva a fej, akkor kb. 1 perc alatt elfolyik az egész). Elvileg egész hosszú (5-6 mm-es) szakállat is levág (a középső trimmer pont erre van), gyakorlatilag 20-30 áthúzás után is marad még bőven kóbor szál (iszonyú irritációt eredményezve). Szálirányban húzva nekem nem szed le szinte semmit (a szőröm nem a bőrre derékszögben, hanem elég laposan, oldalvást nő, ami kicsit nehezíti a dolgot). Az akku 3-4 borotválkozáson át bírja, lassan kezd fáradni, ezért a rendes fordulatszámot csak bedugva lehet produkálni vele (száraz/nedves funkció hovatovább öngyilkosság, de legalábbis nagy kockázat).
Ennyi idő után sem vagyok vele elégedett, ezért is vagyok itt (és tanulmányozom a DE/késes világot).
Professzore