Én kizártnak tartom, hogy a mai ipari technológiákkal nem lehet előállítani olyan minőségű acélokat, mint a kézi, vagy sok kézimunkát igénylő technológiák
Igazad van, mai modern acélok "műszakilag" többet tudnak mint ezek a hagyományos dolgok. A tamahagane értéke talán abban rejlik, hogy a japánok néhány száz év alatt, pusztán tapasztalati úton, kifejlesztettek egy elég macerás technológiát, amelynek során vastartalmú folyami homokból (mert vasércük az nem volt) acélt állítottak elő, amiből aztán a katana ill. a kamisori is készült. Ezekben a tárgyakban egyesek szerint benne van a készítő(k) lelke is, és ettől talán más, mint az ami a sorról lejön.
...csak ugye a vastagabb pénztárcával rendelkező emberek buknak a "kézműves-bio" dolgokra.
Szerintem nem csak ők, legfeljebb közülük kerülnek ki azok akik ezt meg is tudják fizetni.
Épp nemrég nézetm, hogy itthon is készítenek japán trad. íjakat. Gyártástechnológiában semmi különbség nincs (illetve kevés a különbség, azaz nincs árkülönbséget indokló különbség) egy ilyen és egy longbow, vagy egy magyar reflexíj előállítása közt, de az áruk kb 5x-ös. Miért is??? Há' mer divatos
Tudtommal Magyarországon csak egyvalaki (pontosabban egy testvérpár) készít yumi-t (japán íjat), egész Euróbában rajtuk kívül talán még ketten. Nem tudom az 5x-ös árat mihez számoltad, nekem kicsit gyanús, viszont az tény, hogy nem kicsit nehezebb egy jó yumi-t készíteni mint egy jó longbow-t. Tény az is, hogyha japánból rendelsz egy yumi-t ennél is lényegesen többet kell fizetned, ugyanis itt bejön amit írtál:
Így van! Meg az ámerikaiak és az európáiak buknak manapság a japó cuccokra, így nem nehéz meglovagolniuk ezt a szelet.
Nem tudom a divatos alatt mit értesz , hány embert ismersz aki lőtt már japán íjjal?