Elkészültem végre két saját tervezésű/készítésű japán stílusú borotvakésemmel.
A hőkezelést Bernschütz Laci bácsi végezte Baján, akinek személyében egy nagyon korrekt és segítőkész mesterembert ismerhettem meg.
Anyaguk Arne (O1) acél. A kések 60 HRC keménységre lettek edzve. Mindkettő tradicionális japán köszörüléssel készült. A finiselésen szeretnék még javítani, és az élszalag szépségével (egyenetlen, magas) nem vagyok elégedett egyik késnél sem. Ennek egyik természetes oka az enyhén ívelt gerinc.
Első késRóla csak adatokat, és képeket tudok közölni, borotválkozási élményről nem tudok beszámolni, mivel feláldoztam a tudomány oltárán (három darabban van jelenleg).
hossza: 160mm
élhossz: 51mm
penge szélessége: 8/8
penge vastagsága: 5.5 mm
Második késhossza: 158mm
élhossz: 51mm
penge szélessége: 20mm
penge vastagsága: 5 mm
Vele már tegnap megborotválkoztam. Borotválkozásra nagyon is alkalmas. Részletesebben, "túl éles", nem toleráns. Ilyesmi lehet a Feather DE penge. Szerintem őt megfenem pasztán is, utána tökéletes lesz. Remélem.
Szőrrel szemben is gond nélkül borotvált. Úgy borotválkoztam vele, mint egy első bálos szűz kislány. Egyrészt japánnal még soha, nemhogy ilyen vagdalkozóval.
Mivel már megszoktam, hogy két kézzel húzom le a szőrt az arcomról, nehézséget okozott a kés egy kézzel való használata. Végül átvettem bal kézbe is, de úgy már nem annyira tetszett, ott más szögben kell tartani. Talán a legélesebb késem lett, de kicsit még meg kell zaboláznom. A saját mércém szerint kb. 90%-os az elégedettségem a kivitelezés tekintetében. Terveztem a nyelére zsinórt, de úgy nagyon megvastagította volna érzésem szerint. A jobb fogás miatt eszembe jutott még egy durvább csiszolás is a nyélen. Egyelőre marad így.
A folytatásrólHőkezelés után van még három hagyományos borotvakés. Két mosolygós, egy egyenes élű. Ők következnek...