Ma reggel a Qttyyy-tól kapott gunmetal weishivel kezdtem a napot, egy alapos zuhany után. Figyeltem rá, hogy lehetőleg minden ugyan úgy történjen, ahogy eddig a weishi hónapban. Így is történt: pamacs, krém, habosítás, penge, minden stimmelt, kivéve ugye, hogy a saját (9306-C fém weishi) helyett a Qttyyy-tól kölcsön kapottal (gunmetal, 9306-F asszem) mentem a szokásos 3,5 kört.
Mielőtt nekikezdtem, összehasonlítottam a két borotvát, pengéstől. Észrevehető különbség nem volt, úgyhogy kiadtam magamnak a start parancsot. Menet közben nagyon hasonló érzése volt, mint a sajáttal, ellenben a 3. kör után, amikor már csak a nyakamat próbálom kiborotválni, akkor kezdtem érezni (tapintani) a diffit.
Ez a gunmetal, hasonlóan gyengéd, mint a saját, de nem olyan alapos. Weishikkel kapcsolatosan furcsa leírni, hogy alapos, de talán ez a jó szó rá. AS és ASB után szőr irányba húzva a kezem megfelelő, ellentétesen viszont érezhető volt a megmaradt szőr. Ez persze nem látszik, csak érezhető.
A saját borotvával az arcomon többször tudtam BBS-t elérni (nem mindig, ez igaz) a nyakamon egyszer sem, de ott is a DFS és a CCS között volt mindig.
A gunmetallal a CCS és SAS között volt arcon, nyakon egyaránt.
Konklúzió: a kínai acélipar eme két remeke véleményem szerint különbözik. Nem nagyon, de épp eléggé ahhoz, hogy a végeredmény kategorikusan azonosítható és hozzárendelhető legyen a megfelelő borotvákhoz. Arra is gondoltam, hogy talán ezt nem tartottam a megfelelő szögben... hát nem tudom. Majd' egy hónapja szinte kizárólag a saját weishimet használom, szerintem ráéreztem a működési pontjára, így a különbséget a borotvák közötti eltérésnek tudom be.
Így már érthető a B&B weishikkel kapcsolatos fórumjaiban olvasható vélemények, hogy valakinek szinte alig szedi le a borostát, valaki pedig tökéletes BBS-re borotválkozik vele. Nyilván az ottani userek tapasztalatai is széles skálán mozognak -gyak: totál kezdőtől a 10 éve DE-t használóig- és ez is okozhat "némi" torzulást, de alapvetőn szerintem gyártásbéli szórás van.
Ja, biztosan sokan ismeritek a fenti rövidítéseket (én is 1-2 hete találtam a B&B) de talán nem mindenki, ezért leírom, mert szerintem elég jól megkülönbözteti a "borotválkozási élményt"
BBS: baby butt smooth - babapopsi, oda-vissza
DFS: damn fine shave - "átkozott" jó borotválkozás, egy-két helyen talán érezhető borosta
CCS: close, comfortable shave - jó borotválkozás, visszafelé több helyen is érezhető borosta
SAS: socially acceptable shave - szemlélőnek úgy tűnik, hogy megborotválkoztál, de te érzed, hogy messze vagy tőle
A fordítás saját szöveg, angolosok, ha nagyon gáz, javítsátok; én így értelmezem őket.
Ma reggel újra weishi.
Elkövettem azt a hibát, amitől kezdő kollégáimat óvtam: először összeszokás egy kombóval és onnantól fogva csak egy paramétert, dolgot szabad változtatni, hogy tudja mi a hatása a változásnak. Hogy mik a paraméterek? Számomra a borotválkozási helyszínétől kezdve (vízkeménység, ugye) a habosítás módján át egészen az alkalmazott AS/ASB kombóig.
Szóval ma "csak" a pamacsot (egy nagy victoria daxer lett) a habosítás módja (ma tálban történt) florena krém (maradt) weishi borotva (ez is maradt) m-man pengével (ez is változott) 3 kör (maradt) A végén hideg víz, 4711 és cadeavera volt.
Már menet közben éreztem, hogy serceg, kapar, mintha nem síkosítana kellőképp a krém... A hideg vízkor már éreztem, hogy lesz irritáció, majd az AS/ASB felvitelekor "nyugtáztam", hogy igen van, ha nem is hatalmas, de van.
Szóval a mait elszabtam, legközelebb okosabb leszek. Ja, simaságra, megint jobb lett egy fokkal a nyakam