A Yuma borotva - szerintem
Jómagam a harcosabb borotvákat kedvelem így a neten is jobbára azokat szoktam nézegetni. Így botlottam bele a Yuma razorba, amiről több helyen olvastam, hogy rendelkezik némi agresszivitással és amit a többi hardverhez képest szinte fillérekért vesztegetnek néhány helyen.
Elolvastam a pamacs és penge blogon is az ide vonatkozó cikket (
http://pamacsespenge.blog.hu/2011/05/04/ket_borotvarol_i_yuma_a_low_end#more2873766) és az még jobban ösztökélt a termék kipróbálására.
Nosza, meg is rendeltem iziben Liverpoolból a cuccot, ami annak rendje és módja szerint 8 nap múltán landolt is a postaládámban. A borotva mellé mellékeltek egy adag Derby pengét is, hogy autentikusabb legyen a dolog.
A csomagot kibontva először a borotva súlytalansága tűnt fel, majd az anyag rossz minőségű kidolgozása. A derék törökök a galvanizálás kézikönyvéből nyilván csak a végét olvasták el, az anyag előkészítését (csiszolás, polírozás) taglaló részén nagy valószínűséggel „blabla” kísérőszöveg mellett átlapoztak.
Szóval némi polírozással kezdtem az ismerkedést a vassal, hogy színpadképessé tegyem őkelmét. Közben csendesen heherésztem magamban és arra gondoltam, hogy ezt a műveletet netán Anatóliában is elvégezhették volna a szorgos kis gyermekkezek. Sebaj, mit várunk azért a kevés pénzért, amit kiadtunk a szerszámért?!
De jöjjön a lényeg, a borotválkozás.
A penge betételnél észnél kell lenni, hogy mit és hogyan fogunk meg, mert a fejen a két szélső tartópecek valamilyen rejtélyes oknál fogva alul lett méretezve mind hosszában, mind pedig keresztmetszetében, így a pengét nem lehet csak úgy rápottyantani majd szépen összeszerelni, mint a normális 3 részes borotváknál. A pengét simán be lehet tenni némileg ferde állásban is, így a slant fejes borotvára ácsingózóknak esetleg kezdetnek ez is megteheti.
A nyelet is rendesen rá kell tekerni, hogy tartson. A tekerés megkövetelt ereje és az anyagminőség eredője szerintem előbb-utóbb egy menetszakadás lesz, de ne legyen igazam.
Ha a nyelet sikerült úgy betekerni, hogy borotválkozáskor ne mozogjon, akkor a fej már oly mértékben görbíti a pengét, hogy a Yuma szinte biztonsági borotvává változik.
Az a meglátásom, hogy normálisan összeszerelve nem harcosabb pl a Gillette BET borotvánál és teljesen korrekt módon meg lehet vele borotválkozni. Persze saját pengével ( a Derby-vel) csak kínlódik, viszont Featherrel nagyon jól működik a kicsike. Két körrel szinte bbs eredményt produkált, vér nélkül. Borotválkozás közben úgy tűnt, hogy az egyik oldal harcosabb a másiknál, de nem tudtam eldönteni, hogy ez a hardver sajátja-e, avagy csak rosszul tettem bele a pengét.
Utazó borotvának tökéletes, hiszen kicsi a súlya és az ára végett az sem tragédia, ha netán valamelyik szállodában ott felejtjük. Ár- használhatóság arányát tekintve az egyik besztbáj.
Gyűjtőknek viszont nem ez lesz a kedvenc darabja, az biztos. Nekem sem ez lesz a kedvenc borotvám, de használható darab és a vele való borotválkozás végeredménye nem sokban marad el a puccos társakétól, mindezt azok árának a töredékéért.
Szerintem.