Közösség > Szakkönyvtár és egyéb kult

(Szak)irodalom, archív anyagok

(1/34) > >>

edrose:
...

edrose:
Rövid részlet Volszky Béla: Fodrászat c. könyvéből. (Köszi, longball! ;))

Arcborotválás

A fodrásszéken a fejtámlát kellő magasságura állitjuk, majd a fejtámlára tiszta kendőt vagy papirkendőt teszünk A vendég jobb oldalára állva, ráteritjük a kis beteritőkendőt. A borotváló kiskendőt kinyitjuk, a nyakhoz illesztjük, és annak szélét simán, ráncmentesen az ingnyak mögé tűrjük be. A szappanozás előtt megvizsgáljuk az arcot, hogy nincs e rajta pattanás, foradás, ránc, friss sebhely vagy forgó, és hogy milyen a szakáll növése, sűrűsége, szine (szőke, vörös), vastagsága. Figyelembe kell venni a különféle arcbőröket is: vékony hártyabőr, petyhüdt nyúlós bőr, tömött, elsztikus és ráncos bőr.

Az arcot először bekenjük előkrémmel, majd benedvesitjük, beszappanozzuk, amelynek célja a szakállszőr megpuhitása.

A borotvaszappant vagy -krémet ecsettel kenjük fel az arcra. A meleg, kb. 25...30 C fokos vizbe mártott ecsetet a szappanhoz dörzsöljük, a dús és krémszerű higitott szappant az arcra kenjük, és ott képezünk habot. Köröző mozdulatokkal, jó nedvesen szappanozunk, különösen a vendég arcának jobb oldalán, mivel azt borotváljuk először. Gyenge szakállnál kb. két percig, erős szakállnál 5...6 percig szappanozunk. A szappanozást addig folytatjuk, amíg a szakáll meg nem puhul. A meleg vizes szappanozás után a borotválás teljesen fájdalommentes.

Az érzékeny arcbőrhöz és erős szakállhoz ajánlatos több glicerint és citromolajat tartalmazó borotvaszappant használni. Az előkrém csökkenti a hab száradását és elősegiti a szakáll puhitását.

Borotválás.  A szappanozás után következik. Borotváláskor a gyengébb szakállhoz homorú borotvát, érzékenyebb arcbőr és erőseb szakállhoz Pollart rendszerű késeket használunk.

Boroválás előtt a borotvát fertőtlenitjük. A borotválást az arc jobb oldalán kezdjük. A vendég fejét a fejtámlán kissé balra hajtjuk. Bal kezünk hüvelyk-, vagy középső ujjával kifeszitjük az arcbőrt. A borotva hátával a szappanhabot az oldalszakállról lehúzzuk. A jobb kézben tartott borotvát ráhelyezzük az ldalszakálra, és azt egy gyenge nyomással átvágjuk. A jól kifeszitet arcbőrön kissé ferdn tartott borotvával, gyengéd huzásokkal kb. 35–40 fokos szögben leborotváljuk a fél arcot. Ha a vendég kivánja, ujból beszappanozzuk és kiborotváljuk.

A fél arc leborotválás után a kést leszijazzuk, a bal arcot kissé átszappanozzuk, majd a bal oldalt is leborotváljuk. Végül a száj alatti és feletti szakállt borotváljuk le úgy, hogy az állon először kétoldalt, majd a bal kezünk kisujjával feszitjük ki az áll bőrét, és kisebb huzásokkal leborotváljuk a az ajak szélét. Végül a bal kéz középső és hüvelykujjával könnyedén megfogjuk az orr hegyét. és óvatosan leborotváljuk az orr alatti részről a szőrzetet.

Ha a vendég bajuszt visel, nyirott bajusz esetén ügyeljünk a formára. Pödört bajusz borotválásakor a szappanhabot a kés hátával lehuzzuk, és abal muatóujjunkra kenjük, a bajusz végét a bajusz végét a borotva nyelével felemeljük, és a szájszögletben a borotválást figyelmeen elvégezzük.

Borotválás közben a leborotvált arcrészeket ajánlatos ujjyainkkal gyengén végigtapintani, hogy nem maradt-e ki szakáll, ill. meggyőződni arról, hogy egyenletesen borotváltuk-e.

Jól borotválni csak akkor lehet, ha az arcbőr kifeszitése által a szakállszőrzetet kiemeljük.

Szabály: az arcbőr kifeszitésekor ujjaink vége mindi száraz legyen (ezért timsózzuk bal kezünk ujjait), mert a nedvesszappanhabos, sikos ujjak a bőr kifeszitésére nem alkalmasak.

Az arcbőr kifeszitésére bal kezünk középső és hüvelykujját használjuk. Az arcbőrt mindig úgy kell kifesziteni, hogy a szakállt növése irányában borotválhassuk, a növéssel ellentétes irányu borotválás esetén a bőr könnyen kipattanhat.

Borotválás közben a lehuzozott szappahabot és szakállszőrt a bal kéz mereven tartott mutatóujára töröljük, a hab gyüjtésére kerek gumi habtálcát használunk.

A vendégek különféle időközökban borotválkoznak; van aki hetenként háromszor, négyszer és sokan minednap. A naponta borotválkozó vendéget általában nem kell kiborotválni, a másodnaponként borotválkozó vendéget minden valószinűség szerint igen.

A kiborotválás. A kiborotválásnál különbséget kell tenni a rendszeresen vagy csak alkalomadtán előforduló esetek között

A kiborotválás előtt alaposan kell szappanozni. Az arc leborotválása után az arcot ismét leszappanozzuk. A kiborotválást a nyakon kezdjük és kis részenként apró huzásokkal a szőr növésével ellentétesen borotválunk úgy, hogy a bőr mindenütt sima legyen. Az arc kiborotválásakor a vendég háta mögé állunk , és a bőrt jól kifeszitjük, majd jól simára borotváljuk

Az érzékeny bőrü vendég kiborotválását óvatosan végezzük, mert a bőr könnyen kipattanhat.

Az állandó kiborotválást kérő vendégnél, ha ismerjük a szokásait és a un. kritikus pontokat , akkor könnyebben elvégezhetjük a kiborotválást.

A kiborotváláshoz legjobb a lágyacélú, franciaélű keskeny borotva. A jó fodrásznak szinte meg kell éreznie, hogy melyik kés felel meg legjobban a vendégnek. "

edrose:
longball írta:

Üdv mindenkinek!
Néhány nappal ezelőtt feltettem egy rövid részletet  Volszky Béla: Fodrászat c. könyvéből. Az a másfél oldal a késes borotválásról szólt. Most megpróbálom feltenni további hét oldal fényképét ugyanabból a könyvből. Ez a hét oldal a borovakéseket és gondozásukat mutatja be. Részint hosszusága miatt, részint az ábrák fontossága miatt teszem (tenném) fel kép alakban. (mármint, ha sikerül fetenni...)

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894317985043010

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894315289594482

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894319260970706

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894321856604722

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894321771006786

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894488999539026

http://picasaweb.google.com/longball0501/Fodraszat1#5334894493341469842

kiegészités: megcsináltam a képek nagyobb változatából a pdf file-t. Ki tud segiteni, hogy közzétehető legyen a fórum számára?

edrose:
Szűcs Robinak köszönhetően pedig mindez pdf-ben is.

mry314:
Köszönjük, ez igazán hasznos kis olvasmány! :)

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése