Hogy megérné-e..? Ez érdekes kérdés. Nyilván a bicskakészítés teljesen más dolog mint a borotvakések, de ez az ország eltart azért egy maroknyi bicskakészítő mestert. Nyilván szignifikánsan többen használnak bicskát, mint borotvakést, ezt tudom, de úgy ahogy ők meg tudnak ebből élni (vagy legalábbis eléldegélnek) talán ugyanúgy eltartana egy borotvakés készítőt.. ráadásul, konkurenciája sem lenne. Egy elfogadható ár mellett (mondjuk 10-15ezer) pedig szerintem lenne is rá kereslet. Nem tudom, hogy mennyire más anyagból készülnek a borotvakések pengéi, mint egy bicska pengéje például, de nem sokkal több fém (se grammra, se méretre..) szerintem, és ha azt ki lehet gazdálkodni, akkor borotvapengét is lehetne.. na mindegy ez csak egy eszmefuttatás..
Egy solingenben többtízezresével készített penge, biztos olcsóbb, mert a gép ontja magából, de aztán ide kell szállítani, feliratozni, összerakni, meg egy kis haszon, és már drága is.
Biztos nem ilyen egyszerű, mint ahogy én képzelem, hogy megvenné valaki a táblaanyagot, kivágóval a nyers pengeformát tudná sokszorosítani, hőkezelés meg hasonlók, kell rá fúrni egy lukat, lecsiszolni, megélezni (ez mondjuk macerás benne) egy nyél kell hozzá, és ,,tádám,,