Mitől jó egy borotvakés? Gondolom legfontosabb az anyag. Ezenkívül?
Érdekes kérdést feszegetsz:) Rengeteg válasz létezik erre szerintem,de általánosságban elmondható,hogy az egyik legfőbb tulajdonság az általad is említett anyagminőség.
Persze a különböző korok borotvaművesei nagy vonalakban hasonló anyagokból dolgoztak,de gondolom ott is voltak akik egyénieskedtek azért.Aztán vannak bizonyos kreatúrák amik max borotvára hasonlító tárgyak. Szerintem elmondható,hogy összességében egy egy gyártó termékei kivételével kb azonos minőségű a felhasznált alapanyag.Már régiók és korok szerint,de ez sem mindig igaz.Angol sheffieldi acél,solingeni acél ,solingenben sheffieldiből,sheffieldben solingenibő, japánban svédből meg a fene se tudja ezt már követni. Aztán ott van még a forma a ,köszörülés, a méret.
Itt már nem biztos,hogy lehet általánosítani ,hisz ahány ember annyi szempont annyi igény és annyi vélemény.Van aki a húsosabb Wedge pengéket szereti és neki az a jó,van aki a Hollow kialakítást ,van aki a nagy méretet van aki a kicsit kedveli,van aki az egyenes végűt ,van aki a gömbölyűt. Van aki mint én is ,a régi pengék híve ,van aki az újabbakat szereti.Van aki a sheffieldi vasakra esküszik,van aki a svédre,aztán ott a japán vonal (arra én is nagyon kíváncsi vagyok) ,na meg a spanyol,francia,solingeni stb stb. Kb 10 emberbtől 10 féle választ fogsz kapni. Vagy kipróbálsz egy szekérderék kést (na ez a költségesebb mulatság ) és ez alapján ki fog kristályosodni benned ,hogy neked mi az ideális,vagy veszel egyet és elfogadod ,hogy az jó.
Vannak trendek ,divatok,sztárolt borotva márkák amik ki vannak kiáltva nagyon jóóóóónak,legjobbnak de szerintem ez sem egyértelmű.