A mai borotválkozásom topicban tárgyalt szappanos technikát itt részletezném.
Fehege tanácsára én is az arcra dörzsölöm a korongszappant is, mintegy sticket. Minden kör előtt dörzsölök, nyilván az első kör előtt tudok a legtöbb anyagot felvinni, a többi kör előtt csak azért teszem meg, hogy mindenképp legyen egy csúszó réteg a bőrömön. Lehet, hogy ez csak egy hóbort, de jelenleg működőnek tűnik.
Tehát az első kör előtt jól bekenem, a borostával jól leszedem az anyagot aztán jöhet a beáztatott pamacs. A pamacsot inkább szárazabbra rázom, mintsem vizesre, nehogy elkezdjen folyni a szappan az arcról.
Mikor már jól szétkentem és érzem, hogy tovább már nem fog habozni (ez elég vékonyka réteg ilyenkor !), akkor belecsepegtetek a pamacs közepébe 4-5 csepp vizet, aztán mehet tovább. Mikor újra érzem, hogy nem növekszik tovább a hab, megint belecsepegtetek 4-5 cseppet aztán mehet újra a habosítás.
Ezt megcsinálom jó párszor... mikor úgy érzem, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű a hab (tehát nem túl kemény) akkor jöhet az első kör. Mikor ez megvan, jön az újabb arc szappanozás, ekkor természetesen jóval kevesebb anyagot viszek fel:
+habképzésre már van a pamacsban, csak egy kicsit kiegészítem ezzel
+az arcra rakva a szappanréteg egy kis extra síkosságot ad a következő körben
+nem is tudnák már annyit, mint az első körben, hiszen kevesebb a borosta, ami leszedi az anyagot
Három kört szoktam menni, plusz egy negyediket a nyakamon. A negyedik előtt nem szoktam szappanozni.
Mostanság jöttem rá, hogy milyen találó az angol "building the lather" kifejezés erre a módszerre, mert úgy érzem, gyakorlatilag én is felépítem a habomat.
Jelenleg egy nagyon egyszerű, olcsó, tehát nem egy bajnok borz pamacsot használok a müllerből (victoria bechhoffen, kicsi, bulb fejű pamacs) és eddig tökéletesen működik azokkal a szappanokkal, amiket ezzel az "új" technikámmal használtam eddig:
wilkinson stick, colonel conk amber. Ez utóbbitól berosálok jelenleg, annyira jó. Nincs szívem mást használni, mert attól tartok, hogy rosszabb lesz a conktól és azt nem akarom