Szerző Téma: Módszerek, technika  (Megtekintve 206485 alkalommal)

Nem elérhető edrose

• Adminisztrátor
  • Törzstag
    • Pamacs és penge
Re:Módszerek, technika
« Válasz #75 Dátum: 2010. November 06. - 22:58:18 »
Nem titok: én már eddig is adtam kölcsön borotvakéseket kipróbálásra kezdőknek, aztán mry314-gyel is beszéltünk már ennek valamilyen intézményesített formájáról, végül pedig most Salmo adta a legújabb löketet a dolognak. Ezt hamarosan kidolgozzuk.
A termékmintákat azonban véleményem szerint legegyszerűbb lenne egyszerűen a tulaj által fölajánlani. Erre is elosztóközpontot, rendszert tervez(tet)ni fölösleges, illetve kissé a csalán tilolása jut eszembe róla...   :evil:
Mer' azér' elfoglalt emberek lennénk mindannyian...

Nem elérhető kolo

• Új tag
  • *
« Válasz #76 Dátum: 2011. Január 04. - 09:40:55 »
Sziasztok!

Itt egy számomra érdekes videó: http://www.youtube.com/watch?v=mfb22jUXLLs
Előzményének tekinthetjük ezt a videót Ez már szerepelt itt is.
Egyébként (lehet, hogy hülyeséget kérdezek bocsi) amit mutat a "J-hook" és a "buffing" technikának a pontos hatását nem tudja véletlenül valaki? A gilette slideról olvastam, hogy mit is csinál pontosan, de a másik kettőről nem tudom... :D
« Utoljára szerkesztve: 2011. Január 04. - 10:04:53 írta kolo »

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #77 Dátum: 2011. Január 04. - 10:20:17 »
Sziasztok!

Itt egy számomra érdekes videó: http://www.youtube.com/watch?v=mfb22jUXLLs
Előzményének tekinthetjük ezt a videót Ez már szerepelt itt is.
Egyébként (lehet, hogy hülyeséget kérdezek bocsi) amit mutat a "J-hook" és a "buffing" technikának a pontos hatását nem tudja véletlenül valaki? A gilette slideról olvastam, hogy mit is csinál pontosan, de a másik kettőről nem tudom... :D

_Pontos_ hatást nem, de szerintem a "buffing" mögött az állhat, hogy a többszöri egymás utáni lehúzás egyszerűen többet hoz le, a "J-hook"-nál pedig az esetlegesen kicsit más irányba álló szálakat is szemből kapja el a penge, így simább eredményt ad.

Nem elérhető kolo

• Új tag
  • *
« Válasz #78 Dátum: 2011. Január 04. - 17:46:04 »
A "buffingnál" valami ilyesmire tippeltem én is, de a másiknál el nem tudtam volna képzelni...  ;D

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #79 Dátum: 2011. Március 10. - 10:40:03 »
Én is próbáltam már a hidegvizes módszert, és tökéletesen működik. Franc se érti miért, de néha jobb mint melegen  :)
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:32:57 írta cotag »
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #80 Dátum: 2011. Március 10. - 15:36:46 »
Szerintem azért működik, mert a hideg viz a szőrtüszőket összehúzza...ennek eredményeképpen a sörték merőlegeshez közeli poziciban állnak be...igy a borotválkozás eredménye simább. Hasonló lehet a hatása a kámforos/stb hatásu pre shave krémeknek....meg a villanyborotválkozás előtti szereknek is...szvsz. A hidegvizes eredmény függhet a bőr és szőrzet fajtától...van akinél beválik, és van akinél nem...
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:09 írta cotag »

Nem elérhető apafej

• Törzstag
« Válasz #81 Dátum: 2011. Március 10. - 16:56:00 »
Én is próbáltam már a hidegvizes módszert, és tökéletesen működik. Franc se érti miért, de néha jobb mint melegen  :)

Hehh. Kedvet kaptam hozzá. Ma este hidegvizes szeánsz lesz  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:18 írta cotag »

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #82 Dátum: 2011. Március 10. - 17:08:57 »
Egyébként a Pro Raso is meg a Longball féle preshave is azt csinálja, mert a mentol meg a kámfor miatt "kihül" az arc és megegyenesednek a szőrszőlak. ( összehúzódnak a szőrtüszők.)

Üdv.
T.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:27 írta cotag »
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #83 Dátum: 2011. Március 10. - 17:29:40 »
Ahogy longball írta, a hideg víz hatására a szőrtüszőkre nézve, a pórusok összehúzóhatása miatt, a szőröknek merevedési zavarai lesznek.  ;D Ezt a pengék szeretik, mert így kisebb szőrátmérőn kell áthatolniuk. Két dolog van ami viszont az elképzelés ellen szóla, főleg fürdőszobai körülmények közt.  Az egyik, hogy a hideg víz hatására a bőr is összehúzódik, illetve a szőr is megkeményedik. Ezek pedig nehezítik a borotválást. Azonban nekem személy szerint enyhe kétségeim vannak, hogy mindez egyáltalán számít-e, érzékelhető-e, ugyanis az arcbőr felszíni hőmérséklete egy kis 15-20 fokos víz leöblítése után, elég hamar visszaáll a maga 34-35 fokos alapállapotára, azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy valaki borotválkozás elött bedugja percekig a fejét a csap alá, vagy kimenjen az éppen 4 fokos tóhoz úszkálni egy fél órát... és ne remegjen keze lába, nehogy még borotválkozni is tudjon...  ;Degy kis extra hideg arcos feelingért. A másik meg a borotvahab inzuláló hatása, tehát az arc melegére rásegít, megtartja, ha az rá van kenve, ha bemérnénk az arcfelszínt mikor már rajta van a borotvahab, szerintem elenyésző különbség lenne a mondjuk forró vizes zuhany utáni és a hideg vízes paskolásos, borotvahabos arcfelület között ( max pár fok), ráadásul egy átlagos borotválkozás nem 3 perc.  Innentől kezdve szerintem ez a feltevés inkább pszichés, mint objektív. A borotválkozás szakértők azonban egytől egyik, az elötte meleg utána hideg vizes öblítést javasolják, nyilván ez objektív a nagy átlagban kedvezőbb kisérletek alapján.
Ha már ilyen hideg-meleg módszertanról van szó, akkor amiben inkább megoszlanak a vélemények, hogy forró vagy hideg vízzel öblítsük-e el a pengéinket, mert elméletileg az tényleg nem mindegy, gyakorlatilag fűrdőszobai körülmények között és átlagos mai modern pengeélettartamot figyelembe véve szerintem gyakorlatilag az is mindegy.

P.S a mentol, kámfor stb. stimuláló hatásáról most olvastam nemrégiben, csak a bőr receptorait stimulálja, a szőröket, szőrtüszőkre, pórusokra stb. nincs hatása. Ez tévhit.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:34 írta cotag »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #84 Dátum: 2011. Március 10. - 18:00:30 »
Nem is attól fog összehúzódni a bőröd hogy lehűl, hanem hogy hideg éri. Ha ruha nélkül kimész a -10 fokba, egy tized fokot nem hűlt le még a bőröd, de máris libabőrös vagy. Ha kint maradsz egy percet, és bejössz a melegre, akkor sem fog azonnal megszűnni a remegésed, és a libabőröd, miközben továbbra se nagyon hűlt le a bőröd. A hidegérzet is elég a bőr összehúzódásához, nem kell lehűlnöd hozzá. Ettől függetlenül nem tudom hogy a bőr és ezzel a szőrtüszők összehúzódnak-e ha hidegen borotválkozol, csak leírtam ha ezen akarnátok elmélkedni :)
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:40 írta cotag »
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető cotag

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #85 Dátum: 2011. Március 10. - 18:07:20 »
Ahogy longball írta, a hideg víz hatására a szőrtüszőkre nézve, a pórusok összehúzóhatása miatt, a szőröknek merevedési zavarai lesznek.  ;D Ezt a pengék szeretik, mert így kisebb szőrátmérőn kell áthatolniuk. Két dolog van ami viszont az elképzelés ellen szóla, főleg fürdőszobai körülmények közt.  Az egyik, hogy a hideg víz hatására a bőr is összehúzódik, illetve a szőr is megkeményedik. Ezek pedig nehezítik a borotválást. Azonban nekem személy szerint enyhe kétségeim vannak, hogy mindez egyáltalán számít-e, érzékelhető-e, ugyanis az arcbőr felszíni hőmérséklete egy kis 15-20 fokos víz leöblítése után, elég hamar visszaáll a maga 34-35 fokos alapállapotára, azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy valaki borotválkozás elött bedugja percekig a fejét a csap alá, vagy kimenjen az éppen 4 fokos tóhoz úszkálni egy fél órát... és ne remegjen keze lába, nehogy még borotválkozni is tudjon...  ;Degy kis extra hideg arcos feelingért. A másik meg a borotvahab inzuláló hatása, tehát az arc melegére rásegít, megtartja, ha az rá van kenve, ha bemérnénk az arcfelszínt mikor már rajta van a borotvahab, szerintem elenyésző különbség lenne a mondjuk forró vizes zuhany utáni és a hideg vízes paskolásos, borotvahabos arcfelület között ( max pár fok), ráadásul egy átlagos borotválkozás nem 3 perc.  Innentől kezdve szerintem ez a feltevés inkább pszichés, mint objektív. A borotválkozás szakértők azonban egytől egyik, az elötte meleg utána hideg vizes öblítést javasolják, nyilván ez objektív a nagy átlagban kedvezőbb kisérletek alapján.
Ha már ilyen hideg-meleg módszertanról van szó, akkor amiben inkább megoszlanak a vélemények, hogy forró vagy hideg vízzel öblítsük-e el a pengéinket, mert elméletileg az tényleg nem mindegy, gyakorlatilag fűrdőszobai körülmények között és átlagos mai modern pengeélettartamot figyelembe véve szerintem gyakorlatilag az is mindegy.

P.S a mentol, kámfor stb. stimuláló hatásáról most olvastam nemrégiben, csak a bőr receptorait stimulálja, a szőröket, szőrtüszőkre, pórusokra stb. nincs hatása. Ez tévhit.

Hozzá nem értő, hétköznapi felhasználóként én úgy gondolom a különbséget inkább az okozza, hogy a bőrt így nem puhítja fel túlságosan a forró fürdő, amitől az kissé érzékenyebb és sérülékenyebb lesz (mármint a forró fürdőtől). Bármilyen szappant is használjak az eleve kissé szárítja és megkínozza a bőrömet, ráádásul a bőr természetes olajos felületét is eltávolítja. Ha ennek még adunk egy pengés kezelést az még rátesz erre a lapáttal. Ha a forró, szappanos fürdés elmarad a pengehuzogatás előtt, talán kevésbé irritálja a bőrt a borotválkozás. A tévedés jogát maximálisan fenntartva  ;D

Persze van ám szakértő, aki pont a hideg vizes borotválkozást ajánlja:

http://artofmanliness.com/2010/03/24/cold-water-shaving/

De az elmélet okosságoknál engem jobban érdekel, másnál hogy válik be.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:47 írta cotag »

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #86 Dátum: 2011. Március 10. - 18:15:08 »
Nem is attól fog összehúzódni a bőröd hogy lehűl, hanem hogy hideg éri. Ha ruha nélkül kimész a -10 fokba, egy tized fokot nem hűlt le még a bőröd, de máris libabőrös vagy. Ha kint maradsz egy percet, és bejössz a melegre, akkor sem fog azonnal megszűnni a remegésed, és a libabőröd, miközben továbbra se nagyon hűlt le a bőröd. A hidegérzet is elég a bőr összehúzódásához, nem kell lehűlnöd hozzá. Ettől függetlenül nem tudom hogy a bőr és ezzel a szőrtüszők összehúzódnak-e ha hidegen borotválkozol, csak leírtam ha ezen akarnátok elmélkedni :)

Nem nagyon akarok ezen elmélkedni, de a fentieket rosszul tudod, pont tegnap éjjel volt a Discoveryn :-) Amiről beszélsz az a test maghőmérséklete, ami kb 37,5 fok, evvel pedig kb. 36,5 alatt pedig gond van. A végtagok, a bőr hőmérséklete, ez alá eshet bőven, azon múlik, hogy mennyi friss vért tud az adott ember szíve oda bedolgozni, illetve tud e az ember teste plussz hőt előállítani. A tegnapi Discoverys csodagyerek egy 8 fokos fürdőben volt 37 percig és nem halt meg, míg te vagy én már rég eszméletlenül haldokoltunk volna már 15 perc után. A kislábujja azonban a bőrével együtt bizony 15 fokos sem volt. Egyébként érdemes megnézni a dokfilmet, én a 18 fokos vízben sem bírom mondjuk negyed óránál tovább... Ja és még valami a bőrünk lehűl ám... Egyik kezedre ne vegyél kesztyűt. Menj ki a hóra. Majd fogj kezet magaddal!  ;D  
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:53 írta cotag »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #87 Dátum: 2011. Március 10. - 19:09:26 »

Nem nagyon akarok ezen elmélkedni, de a fentieket rosszul tudod, pont tegnap éjjel volt a Discoveryn :-) Amiről beszélsz az a test maghőmérséklete, ami kb 37,5 fok, evvel pedig kb. 36,5 alatt pedig gond van. A végtagok, a bőr hőmérséklete, ez alá eshet bőven, azon múlik, hogy mennyi friss vért tud az adott ember szíve oda bedolgozni, illetve tud e az ember teste plussz hőt előállítani. A tegnapi Discoverys csodagyerek egy 8 fokos fürdőben volt 37 percig és nem halt meg, míg te vagy én már rég eszméletlenül haldokoltunk volna már 15 perc után. A kislábujja azonban a bőrével együtt bizony 15 fokos sem volt. Egyébként érdemes megnézni a dokfilmet, én a 18 fokos vízben sem bírom mondjuk negyed óránál tovább... Ja és még valami a bőrünk lehűl ám... Egyik kezedre ne vegyél kesztyűt. Menj ki a hóra. Majd fogj kezet magaddal!  ;D  

Nem értem a maghőmérséklet hogyan jön ide :) Itt a bőröd hőmérsékletéről van szó. Hidegre kimész, bőr összehúzódik, nem attól hogy lehűl 10 fokot, hanem attól hogy érzed hogy hideg van. Kint vagy kis ideig, alig fogsz lehűlni, mert levegőn keresztül alig veszítesz hőt. Bemész a melegre, visszamelegedik azt a fél fokot a bőröd 1-2 perc alatt, de nem akkor fog elernyedni a bőröd amikor visszatér a normál hőmérsékletére. Ezen alapul az a bőrkapillárisokat edző módszer, hogy a hideg és meleg vizet hirtelen váltod, aminek hatására a bőröd és a bőrerek tágulnak vagy összehúzódnak. Termál fürdőkben és ilyen wellnes helyeken szokott lenni egymás mellett ilyen medencepár, meleg meg hideg vízzel. Miután a forró vízben felmelegedett a bőröd, és átugrasz a hidegvízbe, a másodperc töredéke alatt összerándul mindened, mielőtt még akár csak 1-2 fokot is tudna hűlni a bőröd. Ráadásul attól hogy hideg a bőröd, nem is biztos hogy összehúzódik/össze van húzódva.  

Discoveryt mostanság nem szoktam nézni, de tavaly az élettan könyvet annál többet :)
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:33:59 írta cotag »

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #88 Dátum: 2011. Március 10. - 20:28:24 »
Mert a megközelítési pont a bőr felszínének hőmérséklete, ami ellentétben amit mondasz sokkal jobban változik, levegőn is és vizben is, vízben értelemszerűen nagyobbat a fajhője miatt ( levegőn pedig több idő függvénye). A többit ami a hideg-meleg reakciót illeti ( remegés, összerándulás stb. ) ezt nem vitatom, de ez meg nem lényeg most a témához, kivéve, ha az Ed féle 8 késes vibrátort szeretnénk elem nélkül használni!  ;D Egyébként pont oda akartam kilyukadni, ahova Te is, hogy fürdőszobai hőmérséklet viszonyok (levegő, hideg-meleg csapvíz) közt, a hőmérséklet változás elenyésző lesz, kivéve, ha beülünk egy kád jéghideg vízbe ( de nem ülünk bele). Tehát elméletileg nem lehet olyan nagy különbség a hideg-meleg vizes borotválkozás közt.
cotag- ez a zsíreltávolítás ( nem hívnám olajnak mert nem híg állagú a bőrön található zsír) kérdés fontos, mert a bőrön található testzsír elég sok szennyeződést, a levegőben található port, bacit köt meg és hordoz magával. Ezt le kell mosni, mert a szennyeződés bánthatja a penge élét, ronthatja a borotválkozási élményt, fertőzhet stb.  Hidegvizzel, szappanok nélkül ez pedig nehéz. Amúgy ez a művelet normális esetben nem bántja a bőrt, mivel utána a visszazsírzást akár a pre-olajok, vagy maga a borotvahab is ugyanúgy megoldja, a szappant mittudomén arctisztítóval meg mittudomén arclemosó, -tej -krém, -tonik +vattával is ki lehet váltani, a pipereszappan itt nem feltétel, sőt a borotvakrémeknek is van felületaktív hatásuk, avval is le lehet mosni első körben.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Március 10. - 20:34:06 írta cotag »

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #89 Dátum: 2011. Március 10. - 21:47:08 »

Hozzá nem értő, hétköznapi felhasználóként én úgy gondolom a különbséget inkább az okozza, hogy a bőrt így nem puhítja fel túlságosan a forró fürdő, amitől az kissé érzékenyebb és sérülékenyebb lesz (mármint a forró fürdőtől).

Érdekes tapasztalat ezzel kapcsolatban. Ha borotválkozás előtt hosszabban fürdök ( mondjuk a kislányommal együtt, az apa te vagy a cápa, én a kis hableány című vízi játékot...) akkor a kiázott/felpuhult arcbőrömön mindig van jó pár kisebb pont vérzés. Ha csak gyors zuhanyzás van, akkor lényegesen toleránsabb a bőröm, és nem érzem, hogy rosszabbul vágná a szőrömet a borotva. Ha nem zuhanyzom borotválkozás előtt akkor két kör forró vizes türcsi már bőven elég.

Viszont az nekem is meggyőződésem, hogy szükséges a szappanos lemosás, mindegy, hogy hideg vagy meleg vízben. Ahogyan azt régebben  írtam a caticula felszínéről érdemes eltávolítani a faggyút, mert úgy könnyebben  veszi fel a nedvességet a medulla, amitől aztán a caticula pikkelyei jobban elállnak. És a hidegvizes módszer lényege talán pont itt van, hogy a medulának mindegy, hogy hidegvíz, vagy meleg, megfelelő idejű/mértékű nedvesség estén megduzzad....

reofil
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici