Ahogy longball írta, a hideg víz hatására a szőrtüszőkre nézve, a pórusok összehúzóhatása miatt, a szőröknek merevedési zavarai lesznek.
Ezt a pengék szeretik, mert így kisebb szőrátmérőn kell áthatolniuk. Két dolog van ami viszont az elképzelés ellen szóla, főleg fürdőszobai körülmények közt. Az egyik, hogy a hideg víz hatására a bőr is összehúzódik, illetve a szőr is megkeményedik. Ezek pedig nehezítik a borotválást. Azonban nekem személy szerint enyhe kétségeim vannak, hogy mindez egyáltalán számít-e, érzékelhető-e, ugyanis az arcbőr felszíni hőmérséklete egy kis 15-20 fokos víz leöblítése után, elég hamar visszaáll a maga 34-35 fokos alapállapotára, azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy valaki borotválkozás elött bedugja percekig a fejét a csap alá, vagy kimenjen az éppen 4 fokos tóhoz úszkálni egy fél órát... és ne remegjen keze lába, nehogy még borotválkozni is tudjon... ;Degy kis extra hideg arcos feelingért. A másik meg a borotvahab inzuláló hatása, tehát az arc melegére rásegít, megtartja, ha az rá van kenve, ha bemérnénk az arcfelszínt mikor már rajta van a borotvahab, szerintem elenyésző különbség lenne a mondjuk forró vizes zuhany utáni és a hideg vízes paskolásos, borotvahabos arcfelület között ( max pár fok), ráadásul egy átlagos borotválkozás nem 3 perc. Innentől kezdve szerintem ez a feltevés inkább pszichés, mint objektív. A borotválkozás szakértők azonban egytől egyik, az elötte meleg utána hideg vizes öblítést javasolják, nyilván ez objektív a nagy átlagban kedvezőbb kisérletek alapján.
Ha már ilyen hideg-meleg módszertanról van szó, akkor amiben inkább megoszlanak a vélemények, hogy forró vagy hideg vízzel öblítsük-e el a pengéinket, mert elméletileg az tényleg nem mindegy, gyakorlatilag fűrdőszobai körülmények között és átlagos mai modern pengeélettartamot figyelembe véve szerintem gyakorlatilag az is mindegy.
P.S a mentol, kámfor stb. stimuláló hatásáról most olvastam nemrégiben, csak a bőr receptorait stimulálja, a szőröket, szőrtüszőkre, pórusokra stb. nincs hatása. Ez tévhit.