Harmincöt éves vagyok, számítógépek között élek és dolgozom. És sosem utáltam borotválkozni.
A bőröm nem túl érzékeny (van olyan, aki szerint az övé
egyáltalán nem az?), a szőrzetem nem túlságosan erős. Amióta rendszeresen borotválkozom, azóta cserélhető fejes többpengést használok. Illetve csak használtam, amíg át nem tértem a zsilettpengére.
Nem a szőrtüsző-gyulladás, vagy a flakonos borotválkozószerek, vagy más egészségügyi okok miatt - egyszerűen a cserélhető fejek árai ijesztettek el, úgy tizenöt évnyi rutin után. Egészen addig, amíg nem lett két kisgyerekem, nem is tűnt fel, mennyire drágák. Persze éreztem, hogy a patronok az első néhány alkalommal milyen jó élesek, és ez hogy elmúlik egy idő után, de nagy traumát nem okozott venni egy-két újabb dobozzal, ha elkoptak. A cserélgetést se kapkodtam el - ha már húzott, cseréltem, addig nem. Legfeljebb nem borotvál olyan simára, nagy ügy.
Aztán belefogtam a biztonsági borotválkozásba, és már az elején nagyon küzdenem kellett, hogy ne szippantson be túlságosan, mint hobbi ("internetes bekattanás", ahogy a feleségem nevezi). Az első alkalommal megfogott, és onnantól olvastam, utánajártam, ebay-eztem és videókat néztem. Amúgy is nagy barátja vagyok a precíz és tartós tárgyaknak, igyekszem ilyesmivel körülvenni magam (és mindig is szerettem volna egy ilyet:
http://www.darkroastedblend.com/2008/09/stunningly-intricate-curta-mechanical.html). És bevallom, alighanem hiú is vagyok kissé.
Számomra a három borotvás módszer vált be leginkább, három és fél menetben. Először egy Gillette Super Adjustable, 4-es vagy 5-ös állásban: az első nagyoláshoz tökéletes, a mechanikus szerkezetet pedig minden reggel élvezettel csodálom - kütyübolond vagyok, mondtam már? Ezután a gyönyörű Edwin Jagger DE89 következik kétszer: keresztirányban fültől orrig, majd vissza. Végül egy extrém barátságos borotvával, egy Feather Popularral megyek szőrrel szembe ott, ahol a bőröm engedi - az arcokon és az áll száj alatti részén. A nyakamon, oldalt csak szőrmentén, mivel itt a legérzékenyebb (és főleg a jobb oldalon, ki érti ezt?).
Így azután minden reggel három borotvát is kézbe foghatok, ráadásul úgy tapasztaltam, a végeredmény sokkal meggyőzőbb, mintha bármelyiküket egyedül használtam volna. Nem törekszem "tökéletes" (?) simaságra, csak a bőröm által még tolerált legjobbra - és ez is sokkal, de sokkal több, mint amit a Mach3 tudott.
Manapság negyven perccel korábban kelek, mint a családban utánam ébredő. A zuhanyozás, habbal pepecselés és a nyugalmas, kényelmes borotválkozás még a közmondásosan nehézkes ébredési tendenciámon is javított. Nagyon jó szaglásom van (ami egyébként legtöbbször inkább átok, mint áldás - kevés jószagú dologgal találkozik az ember egy dolgos hétköznapon), így az illatos habok és krémek is külön élményt jelentenek. Ezen kívül a feleségemnek és a gyerekeimnek is feltűnt a simább arcom. Egy férfinak nincs sok rendszeres kozmetikai igénye, úgyhogy én maximálisan kihasználom, hogy a borotválkozás éppen ilyen. Nekem is jól esik a kényeztetés, a bőröm pedig estig nem borostásodik. Néha már-már sajnálom, hogy naponta csak egyszer lehet ilyet.
Üdv mindenkinek,
deka.