Honi szűk körű hagyományos borotválkozási szubkultúránkat kiszolgáló hazai gyártású termékek mindig érdekelnek, így voltam a végre sikeres kézműves borotvaszappannal, és a szintén itthon készített HAIDU fenőkővel is. Jamescook fórumtársunk keresett meg, hogy a rendes késekre fejlesztett (sikeres)fenőkövei után megpróbálkozna a borotvakés fenéséhez optimalizált fenőkövek készítésével, és szüksége lenne némi tapasztalatra az elkészült kövekkel kapcsolatban.
Két követ kaptam kipróbálásra. Az egyik a HCK 1200-es finomságú, a másik HCA-S 1500-as finomságban. Méretét tekintve a két kő azonos 24×7 cm-es, borotva fenéshez bőven elegendő méretű. Okozott némi fejtörést, hogy mit is kezdjek a két kővel, hová és hogyan illesszem be a fenési sorba, végül két próbát végeztem velük.
Első körben felsíkoltam a köveket, mert már a csomagoláson is korrekten fel volt tüntetve, hogy nincs síkolva. Ez a HCK1200 esetében igen gyorsan ment, a HCA-S-nél viszont már kezdett beállni a derekam a mosogató mellet mire végeztem.
Síkolás előtt
Már nem sok hiányzik ( DMT extra-extra coarse)
Második kör
A gyémánt felületi karcait egy HCC 180-al tüntettem el
A kövek igen kedvező ára miatt azt gondoltam, hogy érdekes lehet minden olyan borotvakés fenést
elkezdeni kívánó kollégának, aki nem kívánna túl nagy összeget invesztálni a borotvakései élfrissítésébe. Emiatt az első próba az volt, hogy egy már nem éppen éles borotvakésemet a HCK 1200-es fenőkő után rögtön egy 12K finomságú Naniwa kövön ( ami nyilván lehetett volna egy szintén igen kedvező árúnak mondható 12K-s kínai kő is) fejezem be a fenést, ezzel mintegy kipróbálva egy extrém alacsony költségvetésű, de extrém lassú megoldást. A kövek után pasztás balsafa, majd lenheveder és a fenőbőr következett, és ezután , egy bizony nem túl komfortos borotválkozás....
A fentiek után a második próba az volt, hogy a meglévő fenősoromból kivettem az 1000-es finomságú követ kiváltva a HCK-1200-vel, majd onnan folytatva vinni végig a 4K-8K-16K finomságot a Shapton glass stone köveken Ebben az esetben meglepetés nyilván nem volt, hiszen a kövek után már egészen jól vágott a kés a balsa, lenheveder, bőr után pedig egy megszokott színvonalú borotválkozás következett. Megpróbáltam a HCK 1200 után betenni a HCA-S-t is de annyira nem választott le semmi anyagot, így olyan elképesztően lassú lett volna, hogy inkább kivettem.
Nem túl gyors, de azért látszik az eredmény
Több késen is próbáltam
A többiek közt száradva
Általános tapasztalatok: a kövek nagy mérete miatt sajnos nem fértek be a stone holderembe, így kicsit kizökkentve a megszokott fenési metódusomból, de a súlyukból adódóan önállóan is megállnak pl egy törölközőn, és a nagy vastagságuk miatt az oldal irányú mozdulatokhoz sem kellet végül tartó. A két kő közül a HCK-1200 egy viszonylag lassú, de használható kő, viszont a HCA-S-t nem tudom milyen borotvakés fenési folyamatban lehetne használni, mert szinte semmilyen fémes nyomot nem tapasztaltam a kövön 30-40 húzás után sem. A kést fenésközeben kicsit jobban fogja mint más szintetikus kövek, és jobban is igényli a folyamatos vizezést, felületi vízfilmet.
Egy kicsit hiányérzetem van a kövekkel kapcsolatban, hiszen ez így csak fél - sőt pontosan negyed, megoldás, és igazán izgalmas egy olyan próba lenne ahol az 1200-es után egy 4-8-12K-s HAIDU kő sort egyben lehetne próbálni, de ez sajnos a rendelkezésre álló anyagok miatt tudtommal egyenlőre nem lehetséges. Ettől függetlenül a HCK-1200 egy nagyon kedvező árú lehetőség pl a Norton 4000/8000-es, vagy kék/sárga Belga kombó alsó kiegészítésére, ami felül egy már említett 12K-s Kínaival zárva elég széles borotvakés élezési igényt ki tud elégíteni.
trutta m. fario