Kicsi matek tőlem is, hátha segít, de most nem kést vizsgálok, hanem DE-ket. Ugyebár azok élszögei akár lehetnek kiinduási alap is.
Elég széles a repertoár a ,10mm től egészen a ,50mm vastagságú borotvaszalagig. Amiben az összes DE nagyon hasonlít, hogy az élszalagok szélte nem nagyon akarják átlépni a 1,5 mm-t és tán sosem kisebbek, mint 0,5mm (mérem és egyben saccolom). Ebből kiindulva, egyszerű szinusz képlettel meg lehet határozni az élszögek intervallumát. Ugyebár egyenlő szárú háromszögről beszélünk a borotvaszalagtól az élcsúcsig elvágólag, minek mind a 3 oldalát ismerjük(a fentiek szerint behatárolva). Behelyettesítve az értékeket a DE-kre érdekes 5 től egészen 20 fokig kapunk élszögeket, ezt nem lépheti túl, vagy ha túllépi a már szerintem a megsaccolt véglet (0,5mm) élszalagnál még kisebbnek kéne lennie, ilyet meg én még nem láttam. Az 5 fok is hihetetlen ( ez lenne ránézésre a Feather) azonban van még egy tényező, hogy minden DE több élt kap (facet), 3 v. 4-et ezért csak bevezető élszöget lehet ezzel a módszerrel (mérni) saccolni, a tényleges vágóél ezek szerint 5< és <20 fok. Kivételesen azt kell, hogy mondjam jennessanyinak még akár jó lehet a megérzése a magasabb élszögekkel kapcsolatban. Egy dolgot szeretnék még megerősíteni, ami a DE penge és a kés között egy nagy különbség, egy DE-nél V(ék) alakú éllel azonnal arcbavágnánk magunkat( a szalag vastagság miatt) ezért ő nagyobb (lekerekített) szögben kell, hogy dolgozzon, mint egy borotvakés, és ez a tapasztalatom szerint így is van.