Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510566 alkalommal)

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #255 Dátum: 2010. December 14. - 13:20:21 »
Nem akarok mérvadó lenni.
Szerintem a pala csak merevítés, tehát nem kétoldalas a kő. AZért ragasztják palára mert a belga kő nagyon törékeny, vagy puha. Elvégre abban a sárga izében (kréta vagy mészkő vagy mi a fene)  vannak béágyazódva a gránát kristályok.

Persze attól fizikailag nem képtelenség megfordítani és palán fenni. :crazy:
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #256 Dátum: 2010. December 14. - 13:22:10 »
... vannak béágyazódva a gránát kristályok. ...

Gránát?! Robbantani is lehet vele?  :fetreng:
(Bocs, Toportyán magas labda volt... :evil:)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #257 Dátum: 2010. December 14. - 13:36:20 »
A palához ne nyúljatok, az borotvához alkalmatlan. Azért ragasztják ezt rá mert olcsó, nem azért mert bármire is jó lenne. Kombi kőnél persze más, de azon látszódik is hogy nem pala van az alján :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #258 Dátum: 2010. December 14. - 14:10:09 »
Gránát

--------------------------------------------------------------------------------

(ásv., ábráját l. a Drágakövek képmellékletén V. köt.), általánosan ismert drágakő a kovasavas ásványok között. Szabályos rendszerben kristályodik, leggyakoribb alakja a romb tizenkettős és deltoid huszonnégyes; bennőtt és fennőtt csoportos halmazokat, szemcsés, tömött féleségeket képez. Nem hasad, törése egyenetlen. K. 6,5-7,5. Töm. 3,15-4,3. Üveg- vagy zsirfényü szine ritkán fehér, hanem vörös, barna, sárga, zöld, fekete (kék nem ismeretes) pora azonban mindig fehér. A G. ugy egyszerü, mint összetett kőzetekben, legyenek azok tömegesek, palásak, fiatal v. régi eredésüek. v. ezeknek hordalékaiban (másodlagos fekhely) egyaránt találhatók. Vegyi összetételük nagyon bonyolódott, általános képletük 3CaO, Al2O3, 3SiO2; hol a Ca-ot Mg, Fe, Mn, az Al2-ot pedig Fe2Cr2 részben v. egészben helyettesíti (néha még Ytterbium is), ez a változatos összetétel okozza azon fizikai eltéréseket szinben, sugártörésben (némelyek anzitropok), keménységben, fajsulyban, melyek miatt a gránátnál az egyes sajátságokat általában meg nem szabhatjuk. A G.-oknál három tipust különböztetnek meg: aluminiumgránát, vasgránát és krómgránátot, melyekben a bázisos elemek szerint a következő gránátváltozatokat nyerjük: Aluminiumgránátcsoportból: grossularit (mésztimgránát 3CaO Al2O3 3SiO2), szintelen vagy fehér szinü leukogránát, hessonit, szép mézsárga, aranysárga, jácintvörös, lángvörös, ha kevés FeO, Fe2O3 és Cr2O3 van bennök, szinük zöldes lesz, grossular (Dobsina szerpentinben, Csiklova, Dognácska, Rézbánya, Moravica, Oravica, Szészka szemcsés mészkőben mint kontakt képződmény, Wilui fassa völgy), romanzovit (Svéd- és Finnország), succinit (Ala Piemont), pirop, a régiek karbunkulusa (magnesiatimgránát 3 MgO Al2O3 3SiO2), kopott, gömbölyü vérvörös szinü szemek többnyire szabadon (Meronitz, Podsedlitz, Triblitz, Krems Csehország, Zöblitz Szászország, Ceylon): almandin v. dalmatin (vastimgránát 3FeO Al2O3 3SiO2), vörös, barnavörös (hazánkban Tiszolc és Libetbánya környékén, Drégely és Szokolyán trachitban és szabadon); az almandin vezérszine a vörös, mely a kék vagy barna szinek keveredése által ibolya v. vörösbarna szinüvé válik s igy származnak a különféle nevü elnevezések: a karminvörös caprubin, a sárgásvörös guarnaccino, a barnásvörös vermeille, az ibolyavörös cejloni rubin, sziriai almandin, orientális gránát, kollini gránát stb. Spessartit (mangántimgránát 3MnO Al2O3 3SiO2). barnás- és ibolyásvörös. Vasgránátcsoportból: Andradit (mészvasgránát 3CaO Fe2O3 3SiO2), szinre és összetételre sokfélék, topazolit sárga, néha zöld. Piemont szerpentinben, kolofonit barna, melanit vagy pireneit, többnyire fekete, de van zöld, barna, sárga is; az aplom, jelletit, allochroit, rothhoffit, poliadelfit, bredbegit és Yttergranát (Norvégia), ebbe a csoportba valók. Krómgránátcsoportból: uvarovit (mészkrómgránát 3CaO Cr2O3 3SiO2), smaragdzöld, ritkán fordul elő (Saranowskaja, a Bissersk kohó táján Északi-Ural és Kischtimsknél Déli-Ural krómitércekben, Uj-Idria Kalifornia, Haule Ny.-Himalajában). Az áttetsző, szép szinüeket ékköveknek, óraserpenyőknek (nemes gránátok), a nem nemeseket, kivéve a fekete melanitot (melyet gyászékszerekbe foglalnak) a köszörülésnél használják. A mesterségesen készített G.-utánzatok még eddig nem igen sikerültek, leginkább az arannyal festett üvegek azok, mivel azokat pótolják, de keménységük jóval kisebb s igy könnyen felismerhetők. (A dunai trachitcsoport kőzeteire nézve a gránát mint járulékos elegyrész igen nevezetes.)

G. (franc. grenade és obus), ágyuból kilőtt oly lövedék, amelynek belső ürjébe robbantóanyagot tesznek, felső végére pedig gyujtókészüléket alkalmaznak, amely kétféle lehet: v. olyan, amely bizonyos idő mulva, külső befolyás nélkül, meggyujtja a robbantó töltést, v. pedig olyan, amely csakis szilárd tárgyhoz való ütődés következtében vet lángot. (A mozsarakból hajított ürlövedékeket nem nevezik G.-nak hanem bombáknak.) A simacsövü lövegek alkalmazásakor a G.-ok gömbalakuak voltak; falaik hogy belső ürük elég tágas legyen, nem lehettek vastagok, amiért is csak - aránylag - kevés lőport lehetett töltényül alkalmazni, nehogy a lőporgázok feszítő ereje a G. falát benyomja; a gyenge tölténynél fogva a G.-okat nagyszög alatt kellett kilőni (hajítani). mert különben a G. csak igen csekély távolságra jutott volna; a nagy szög alatti hajítás azonban csak ugy volt lehetséges, ha az ágyu csövét lehetőleg rövidre (a G. 3-4 szeres átmérővel egyenlő hosszuságura) szabták. Ezeket a G.-ok lövésére használt lövegeket haubitzoknak (tarackágyu) nevezték. A hátultöltő vontcsövü ágyuk G.-jai csúcsban végződő hengeralakuak s nálunk töltésük szerint ürlövedékeknek, gyujtólövedékeknek és shrapnelleknek nevezik.

G., a XVI-XVII. sz.-ban a többi köt egy szövetminta neve, nem a szinéről, hanem a fölpattant gránátalma alakjáról, melyet bele szőttek (sokszor rózsába illesztve); a gránátalma helyét néha stilizált ananász vagy fenyőtoboz foglalta el. Ujabban ismét alkalmazzák a G.-mintát egyházi ruhákon.

--------------------------------------------------------------------------------

Forrás: www.lislexikon.hu
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #259 Dátum: 2010. December 14. - 14:11:29 »
Bocs, a sikítozó gépírónőkhöz tartozom!  :borz2:

tehát:

Forrás: www.kislexikon.hu

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #260 Dátum: 2010. December 14. - 14:17:23 »
Toportyán:  :'(

Csak a viccet akartam "lecsapni"...

Léber Kálmán

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #261 Dátum: 2010. December 14. - 14:32:00 »
 :sör:

cserébe én mondok egyet:

OFF:

-Hogyan lesz a királykosasszonyból, feslett lány?

-Apródonként.

:D

nekem is furcsa volt, mert az ember inkább a gránitot ismeri, meg aztán van:
Gránát
Gránátvető
Kézigránát
Taposó gránát
Gránátos kocka

-Melyik a kakukktojás?
ON:

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #262 Dátum: 2010. December 14. - 14:41:16 »
OFF:

Naná, hogy a krumplistészta...  ;D nyami!

ON:

Igen, és sok esetben az is megtévesztő lehet, hogy a külföldi szakirodalmak is helyenként granite-ként írják a belga kövekben abrazív anyagként jelen lévő szemcséket!
(Legalábbis, régen, amikor ezekről olvasgattam, akkor ott sokszor ezt írták, ez meg ugye a gránit megfelelője)
Léber Kálmán

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #263 Dátum: 2010. December 14. - 14:51:40 »
Érdekes link a belga kőről.

http://www.belgischer-brocken.com/hun/index.php?action=faq

Magyarul.

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #264 Dátum: 2010. December 14. - 14:54:05 »
érdemes a linken a shopot is megnézni   ;)

a kontakt lap üres  :-\

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #265 Dátum: 2010. December 14. - 14:56:37 »
érdemes a linken a shopot is megnézni   ;)

a kontakt lap üres  :-\

Igen, kb. 2 éve...
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #266 Dátum: 2010. December 14. - 22:20:50 »
Gyűjteményem legújabb darabja nemsokára a posátán, egy 150x50mm-es belga coti/bbw kombó kő! :) A hétvégén tuti kipróbálom, majd írok a fejleményekről! :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Gorila

• Törzstag
    • Borotváim (egy részük)
« Válasz #267 Dátum: 2010. December 14. - 22:25:42 »
Ragasztott vagy természetes kombó...?  ;D
Egyébként grat, nem fogsz benne csalódni!

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #268 Dátum: 2010. December 14. - 23:05:36 »
Gyűjteményem legújabb darabja nemsokára a posátán, egy 150x50mm-es belga coti/bbw kombó kő! :) A hétvégén tuti kipróbálom, majd írok a fejleményekről! :)

Írjál Sanyi a tapasztalatokról feltétlenül !!!!!

Én megrendeltem a 200×60-as kombót, de várnom kell januárig ...  ;) Addig szeretném, ha pontos fenési metódusokkal lennénk tapasztaltabbak a részedről.

Bár ez mintha nem pontosan a Belgischer brocken lenne, de a a http://www.coticule.be/CSA.html oldalon nagyon jó fenési ötletek vannak, illetve fórum meg minden. ( érdekes az unicot módszer....  :o  )

Reofil
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #269 Dátum: 2010. December 14. - 23:09:20 »
Mindenről beszámolok, januárig legalább 10 borotva lesz vele kipróbálva :)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici