Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509844 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető arszab

• Törzstag
    • http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #466 Dátum: 2011. Augusztus 28. - 21:08:56 »
Ez nem olyan vészes.Ennél csúnyábbat is helyre lehet hozni kövekkel,nem kell ide köszörű   :)

Nem elérhető messerfarkas

• Törzstag
« Válasz #467 Dátum: 2011. Augusztus 28. - 22:01:33 »
Ez nem olyan vészes.Ennél csúnyábbat is helyre lehet hozni kövekkel,nem kell ide köszörű   :)

+1

Ha jól látom nem is csorbulás ez, hanem kihajolt az él. Ez mondjuk egy kicsit meglep. Egy 60+ HRC kemény szénacélnak szvsz ilyen esetben törnie kéne.  ???

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #468 Dátum: 2011. Augusztus 28. - 22:18:53 »

+1

Ha jól látom nem is csorbulás ez, hanem kihajolt az él. Ez mondjuk egy kicsit meglep. Egy 60+ HRC kemény szénacélnak szvsz ilyen esetben törnie kéne.  ???

Pont ez a lényeg, hogy egy jól hőkezelt acélnak magas keménységnél sem feltétlen kell kitöredeznie. 60HRC körül egy alacsonyan ötvözött szénacél elég sokat bír el, mint a példában is látható, reviroséknál meg meglepődnék ha nem lenne egyenletes a hőkezelés. Ha ugyanez egy 64-65 HRC-re hőkezelt Iwasakival fordul elő, és ott is kihajlik az él törés helyett, azon már jobban csodálkoznék.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető kissandras

• Új tag
  • *
« Válasz #469 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 12:13:09 »
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy köszörűst, aki egyenesbe tudná hozni a borotvámat? Régi padláson talált darab, amin egy elég nagy csorbulás volt, nekem eddig sikerült eljutnom a javítgatással és nem nagyon merek tovább próbálkozni vele, lehet eddig sem kellett volna :-\. Voltam múlt héten a pesti Flaschner üzletben, de azt mondták csak Fehérváron vállalnak köszörülést, én pedig szeretném itt helyben, lehetőleg minél hamarabb megoldani a problémámat.
Itt egy kép is a pengéről:
http://dl.dropbox.com/u/39078459/borotva.jpg

FBP

• Vendég
« Válasz #470 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 12:23:11 »
Tudnátok ajánlani egy köszörűst, aki egyenesbe tudná hozni a borotvámat?
Egy új (újszerű) borotva vásárlása megoldaná a problémádat  :crazy:
Van az a szint, amiből már nem lehet, vagy nem érdemes "büszke várat" építeni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #471 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 14:25:17 »
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy köszörűst, aki egyenesbe tudná hozni a borotvámat? Régi padláson talált darab, amin egy elég nagy csorbulás volt, nekem eddig sikerült eljutnom a javítgatással és nem nagyon merek tovább próbálkozni vele, lehet eddig sem kellett volna :-\. Voltam múlt héten a pesti Flaschner üzletben, de azt mondták csak Fehérváron vállalnak köszörülést, én pedig szeretném itt helyben, lehetőleg minél hamarabb megoldani a problémámat.

Ne költs rá egy forintot sem, nem éri meg. Ha érdekel a késes borotválkozás akkor lehet olcsón használható darabot szerezni, és itt vagyunk páran akik meg is tudják neked élezni. Viszont a fenti fogpiszkáló már abba a kategóriába tartozik ami arra jó hogy gyakorolj rajta, de költeni rá már kár. 1-2 órát ha valami durva kövön eltöltesz akkor a végén eltűnik belőle a szomorkás mosoly, és élezhetővé válik, nem kell rajta semmi köszörülni.

Nem elérhető Sweeney Todd

• Új tag
  • *
« Válasz #472 Dátum: 2011. Augusztus 30. - 08:56:39 »
Köszönöm a véleményeket!Azt hiszem Jenes Urat fogom megkeresni és megkérni hogy gyógyítsa meg a Revisort,nagyon készségesen felajánlotta!
Ezúton is köszönöm neki mégegyszer!
Addig meg marad a DE borotva,a múltkor vagy 3 centit vágtam vele az arcomon,még most is úgy nézek ki mint egy sziú indián egy sikertelen törzsi paláver után  :)
Borotvakéssel sosem vágtam meg magam így!
Üdv.

Nem elérhető kissandras

• Új tag
  • *
« Válasz #473 Dátum: 2011. Augusztus 30. - 12:34:30 »
Sziasztok!

Ne költs rá egy forintot sem, nem éri meg. Ha érdekel a késes borotválkozás akkor lehet olcsón használható darabot szerezni, és itt vagyunk páran akik meg is tudják neked élezni. Viszont a fenti fogpiszkáló már abba a kategóriába tartozik ami arra jó hogy gyakorolj rajta, de költeni rá már kár. 1-2 órát ha valami durva kövön eltöltesz akkor a végén eltűnik belőle a szomorkás mosoly, és élezhetővé válik, nem kell rajta semmi köszörülni.

Köszönöm a gyors válaszokat, majd ha lesz egy kis időm nekiállok vele gyakorolni a fenést.

Nem elérhető edrose

• Adminisztrátor
  • Törzstag
    • Pamacs és penge
« Válasz #474 Dátum: 2011. Augusztus 30. - 14:02:21 »
András, egyrészt isten hozott, másrészt egy köszönetért nem kell az összes el?zményt beidézni ám! ;)

Nem elérhető zolio

• Törzstag
« Válasz #475 Dátum: 2011. Szeptember 01. - 18:01:50 »
Valaki linkelt egyszer egy videót bőrözésről. Most lusta vagyok visszakeresni. Kérdésem az lenne, hogy melyik a helyes módszertan? Az, ami a videóban látható, hogy zéró nyomással szinte simogatjuk a bőrt a késsel. Vagy az, ami mélyen a fejemben él, amikor a borbély nagy sebességgel, látványos mozdulatokkal bőrözi a kést.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #476 Dátum: 2011. Szeptember 01. - 19:34:41 »
Valaki linkelt egyszer egy videót bőrözésről. Most lusta vagyok visszakeresni. Kérdésem az lenne, hogy melyik a helyes módszertan? Az, ami a videóban látható, hogy zéró nyomással szinte simogatjuk a bőrt a késsel. Vagy az, ami mélyen a fejemben él, amikor a borbély nagy sebességgel, látványos mozdulatokkal bőrözi a kést.

Az előbbivel érdemes, miután meg már tudsz bőrözni utána mindegy hogyan csinálod, ha működik.

Nem elérhető Marivs

• Új tag
  • *
« Válasz #477 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 14:33:54 »
Üdv mindenkinek!

Először is elnézést kérek, a kérdésem félig-meddig OFF lesz, mert nem borotvakésre, hanem sima késre vonatkozik a kérdésem, viszont nem találtam jobb fórumot, ahol ezt megkérdezhetném.

Tehát van egy Byrd Series Spyderco Meadowlark 2 késem, pár hete vettem. Pár tesztvágáson kívül semmit nem csináltam vele, akkor még olyan éles volt, hogy borotvlákozni lehet vele, most viszont ha erősen húzgálom a tenyeremen akkor sem vág meg. Mitől tompul így el? És hogyan élezzem meg normálisan? Van itthon egy Fallkniven DC3 fenőkövem, tudom is a helyes fenési módszert(fentem már vele vadászkést, az még most is tökéletesen éles), szöget miegymást, de egyszerűen másfél óra élezés után sem jó.. Próbáltam már a létező összes szögben, sebességgel, de egyszerűen nem megy. Egy nagyon picit lett élesebb, de így is inkább csak tépi a papírt, mint vágja. Mi a probléma, mit csinálok rosszul?

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #478 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 14:42:44 »
Üdv Marivs. Langyos, már majdnem jó helyen vagy. Javaslom regisztrálj be a www.kesportal.hu fórumra, köszönj be a bemutatkozás topikban előszőr, - mert ez mindenhol elvárják - és ott ha felteszed a megfelelő szaktopikban a kérdésed, tuti kapsz rá megfelelő választ. Sőt még sok más érdekeset is találsz ott majd.  ;)
Ha gondod van, írjál onnan nekem ott PÜ-t és segítek.
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető saxon

• Törzstag
« Válasz #479 Dátum: 2011. November 11. - 12:46:34 »
A Keres topikban a bőrkeresés kapcsán jenessanyi már félig megválaszolta a kérdésemet, de azért ide mégis felteszem, hogy más is okuljon. Tehát: normális-e, hogy mondjuk 10 borotválkozás után már úgy érzem, mintha nem lenne olyan eszméletlen éles a borotva, ill. kitartó bőrözés után sem megy át a hajszálteszten? Simán borotvál (eltekintve korábban a mai borotválkozásom topikban már emlegetett kezdőbetegségeimtől), de már "nem az igazi az érzés." Gondolom persze, hogy a bőrözési technikámon is van még mit javítani, de remélem, az előbb leírtak nem jelentenek végzetes hibát.
Jól sejtem-e, hogy ilyen esetben érdemes a balsafát használni?
A leghülyébb kérdés a végére: ugyebár a balsafán is gerinccel előre húzzuk a borotvát?

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici