Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509843 alkalommal)

FBP

• Vendég
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #480 Dátum: 2011. November 11. - 13:26:58 »
Ezt én nem értem. Nekem az élezés utáni ~10. borotválkozás körül kezd jó éle lenni a borotvának, amikor már nem annyira "karcos".
Balsafát érdemes használni, de 1. pasztásat, 2. nem egy olyan borotvánál, ami már többször használva volt.
A sík felületeket (pasztás balsafa, vagy fix paddle strop) - véleményem szerint - rögtön az élezés után érdemes használni. Ha már használtad a borotvát több alkalommal, akkor jobb, ha akasztós bőrön, vagy borotvakésekhez alkalmas paddle strop-on húzogatod (ezekben van egy-egy bemarás, amitől flexibilis a felület).
Igen, a balsafá ugyanúgy húzod, mint a bőrön (de megpróbálhaqtod ellenkező irányba is, és akkor megtudod az igazságot)  :evil:

Nem elérhető saxon

• Törzstag
« Válasz #481 Dátum: 2011. November 11. - 13:47:42 »
Ühüm. Tehát lehet, hogy pont azt érzem, hogy kezd lágyabb, kevésbé agresszív lenni? Mert a szőrt leviszi, azzal nem volt semmi gond, nem húzott. Na majd meglátom, mindenesetre még várok, mielőtt nekiesem a fának...

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #482 Dátum: 2011. November 11. - 13:51:59 »
Ha leviszi a szőrt miért kell bántani?

Nem elérhető saxon

• Törzstag
« Válasz #483 Dátum: 2011. November 11. - 14:03:43 »
Oké, oké, nem bánt senki senkit... :sör:

FBP

• Vendég
« Válasz #484 Dátum: 2011. November 11. - 14:05:27 »
A kérdés így egyszerűen feltéve jogos. De ha mélyebbre ásunk, akkor már bogyolultabb. Múltkor "szórakoztam". Egy nagyon jó élű késemmel borotválkoztam, aminek élével egy bajom volt: olyan "karcolós"-féle. A bőrömet nem készítette ki, de ha DE borotvára lefordítom, akkor OC-os volt. Majd elővettem egy olyat, amit szintén nem én éleztem, hanem egy olyan fickó, aki általában japán natúrkövekkel operálja fel a késekre a végső élt. Na, ez meg olyan volt, mintha "vajjal vágnék vajat"  :crazy: vagyis a szőrök csak úgy pattogtak, de az él érzése egyáltalán nem "élszerű" volt, hanem mintha valami puha (ha nem is puha, de lekerekített) dolog lett volna...kb. mintha a borotva gerincét húznám az arcomon. Jó él és jó él közt óriási különbség van  ;)

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #485 Dátum: 2011. November 11. - 14:21:03 »
Ez igy OK.
Mindenki mashogy es massal fen, nyilvan mas erzes is. Ez jo is. A HHT teszt erolteteset en ertelmetlennek erzem.

Mas.
Vegleg RAD. Hamarosan nekilatok megkiserelni megtanulni a fenest.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

FBP

• Vendég
« Válasz #486 Dátum: 2011. November 11. - 14:24:32 »
Ez igy OK.
Mindenki mashogy es massal fen, nyilvan mas erzes is. Ez jo is. A HHT teszt erolteteset en ertelmetlennek erzem.

Mas.
Vegleg RAD. Hamarosan nekilatok megkiserelni megtanulni a fenest.
:evil:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #487 Dátum: 2011. November 11. - 14:38:48 »
A kérdés így egyszerűen feltéve jogos. De ha mélyebbre ásunk, akkor már bogyolultabb. Múltkor "szórakoztam". Egy nagyon jó élű késemmel borotválkoztam, aminek élével egy bajom volt: olyan "karcolós"-féle. A bőrömet nem készítette ki, de ha DE borotvára lefordítom, akkor OC-os volt. Majd elővettem egy olyat, amit szintén nem én éleztem, hanem egy olyan fickó, aki általában japán natúrkövekkel operálja fel a késekre a végső élt. Na, ez meg olyan volt, mintha "vajjal vágnék vajat"  :crazy: vagyis a szőrök csak úgy pattogtak, de az él érzése egyáltalán nem "élszerű" volt, hanem mintha valami puha (ha nem is puha, de lekerekített) dolog lett volna...kb. mintha a borotva gerincét húznám az arcomon. Jó él és jó él közt óriási különbség van  ;)

+1

Szvsz inkább sűrűbben kell használni a pasztát, amint érzed hogy már nem az igazi. Akinek a "kevésbé jó" is megfelel, az akkor és úgy tartja karban a borotváit ahogyan jónak látja, de én minden alkalommal a lehető legjobb éllel szeretnék borotválkozni ami tőlem telik. Ha ehhez tennem kell 10 kört a pasztás szíjon 5-10-20 borotválkozásonként, akkor megteszem. Azért vannak köveim, meg pasztáim, hogy amikor kell használjam őket, nem dísznek tartom :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #488 Dátum: 2011. November 11. - 15:01:03 »
Annyit tennék hozzá, hogy én pl. sosem szoktam maximumra élezni a késeimet, mert akkor az első néhány alkalom kellemetlen. "Túl éles" a kés, és azt nem tolerálja a bőröm...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

FBP

• Vendég
« Válasz #489 Dátum: 2011. November 11. - 15:12:29 »
Imi, nyugodtan élezd 110%-ra, aztán add kölcsön egy napra a konyhai népeknek, és használatra kész állapotban kapod vissza  :crazy:

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #490 Dátum: 2011. November 11. - 16:33:28 »

Akkor az hasonló lehetett, mint nekem a ma reggeli Dorko-s élményem. Ez volt az első késem, nagyon régóta nem használtam, gondoltam előveszem(Kelementől jött vissza felfrissitve, azóta nem próbáltam). Először konstatáltam, hogy ennyire ék alakú solingeni kést még nem láttam, aztán jött a próba. Érzésre azt hittem csak a habot viszi, annyira nem éreztem, hogy vág. Az eredmény első körre tökéletes.

Nem elérhető szece

• Törzstag
« Válasz #491 Dátum: 2011. November 11. - 20:26:10 »
Lenne egy -lehet, hogy hülye- kérdésem:

A borotva élezésére használt követ lehet/szabad más élesítésre is használni? (pl egy norton 4000/8000-es kövön, vagy máson, még kezdő vagyok a témában)
« Utoljára szerkesztve: 2011. November 11. - 21:08:06 írta szece »

FBP

• Vendég
« Válasz #492 Dátum: 2011. November 11. - 20:35:32 »
Lenne egy -lehet, hogy hülye- kérdésem:

A borotva élezésére használt követ lehet/szabad más élesítésre is használni? (pl egy norton 4000/8000-es kő, vagy más, még kezdő a témában)
Mármint egy Norton 4/8-ast akarsz megélezni?  :crazy: :fetreng:
Nagyvonalakban: a kövekkel (bármelyik) bármit lehet élezni. Szerintem olyan, hogy kifejezetten borotva élező kő, olyan nincs, max. a régi borbélykövek.

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #493 Dátum: 2011. November 11. - 20:52:52 »

Ha kést élezel borotva élezésre is használt kövön arra figyelj, hogy a késélezés sokkal
jobban kigödrözi a puhább köveket, így vagy DMT, spyderco és társain csinálod, vagy
a naniwa, king, norton és társainál síkolsz mielőtt fenni kezdenél....

salmo
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető szece

• Törzstag
« Válasz #494 Dátum: 2011. November 11. - 21:23:38 »
Köszönöm a válaszokat!
Igazából semmilyen kövem nincs, meg borotvakésem sem (de lesz!  ;)) csak ma gondolkoztam el rajta, hogy 3 hónappal ezelőtt arra gondoltam, hogy veszek egy új fejszét... Ha már új fejsze, akkor élesíteni is kéne, ha már kő akkor akkor kés, ha már kés, akkor borotva. (ezek a netes csapongásaim voltak.) aztán mikor szembesültem azzal, hogy nem én vagyok az egyetlen ember, aki pamacsot és szappant használ (komolyan ezt hittem), akkor megragadtam a borotva témánál, és a DE-be kezdtem beleásni magam, de a végcél a (borotva)kés lesz jövőre.
Ez persze mind szép és jó, de új fejszém még mindig nincs, de már a normál kés témára is ráizgultam egy kicsit, tehát az is kellene, ezekhez kő... Legalább a kő legyen univerzális... :)

Nem tudtam, mennyire követek el szentségtörést, ha néha a fejszét is meghúzom a kövön.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici