Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509585 alkalommal)

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #510 Dátum: 2011. November 13. - 20:17:25 »
Nála mondjuk szakmai ártalom...  :fetreng:

Sanyi most már kezdem érteni miért használsz mikroszkópot.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető arszab

• Törzstag
    • http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
« Válasz #511 Dátum: 2011. November 14. - 08:46:01 »
No uraim nekem az este a Pacsirtával volt hasonló gondom.Egy ideje hanyagoltam az ERN és a GD miatt,most elővettem,húztam vagy 80-at a bőrön, elkezdem a müveletet,hát azt hittem elhaitom  >:(. Szabájosan marta az arcomat. Lemostam a habot, elővettem a pasztás bőrt amin tettem vagy 100 kört, aztán sima bőrön is tettem vagy 100-at. Sokkal jobb volt,de még mindig nem az igazi. Át fogom még fenni pasztás bőrön hátha még javul az éle.

agyepüntúli.

FBP

• Vendég
« Válasz #512 Dátum: 2011. December 07. - 17:03:06 »
Téma: lógó bőr vs. paddle strop
Internacionális fórumokon is vitákat kavar...bár többen teszik le voksukat a lógó bőrök mellett. Kíváncsi lennék a hazai tapasztalatokra.
Alapeset az, hogy a paddle strop-oknál a gyakorlatilag egyenes felület miatt elvileg az élszalag síkjával teljesen párhuzamos a felület (mint ahogy a köveken való élezésnél is), míg a lógó bőröknél óhatatlan egy kisebb szög bezárása a bőr és az élszalag közt. Internacionálisan az az álláspont, hogy (leszámítva apasztás ügyeket) a normál natúr bőrös fenésnél a paddle strop-ok kevésbé hatékonyak, mint a lógó bőrök. Viszont - elvileg - a paddle strop-nál kevésbé képzelhető el az él "legömbölyödése" mint a lógó bőröknél...feltehetően a paddle strop-ok alacsonyabb hatásfoka is ebben rejlik.
Régi paddle strop-ok úgy vannak (voltak) kialakítva, hogy imitálják a lógó bőrük behajlását (bőr alatt párnázással, vagy valami behajlást biztosító technikai megoldással). Viszont manapság sok olyan paddle strop létezik, ami egy fix kemény lapra ragasztott bőrből áll, ezáltal nulla a behajlás lehetősége.
Tapasztalat(ok)?

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #513 Dátum: 2011. December 07. - 17:31:43 »
...ezáltal nulla a behajlás lehetősége.
nem teljesen nulla az... csak kisebb... Továbbra is, lekerekített él nélkül nöm-löhöt borotválkozni, csak vágni... bármilyen bőrrel lekerekíthető a V-él, még az arcodon lévővel is!
Tudom ezt nem hiszitek, de így van!  ;D

Nem elérhető arszab

• Törzstag
« Válasz #514 Dátum: 2011. December 07. - 18:56:47 »
Ehez azt tudom hozzáfűtni hogy mióta lógóbőrt használok(kb. 1 hónapja) sokat javult a borotváim éle.Most úgy érzem mintha simogatna, vagy mintha a gömbölyitett pengehátat húzkodnám az arcomon, de a borostát maradéktalanúl leszedi. Amig a feszitős fenőt használtam nem éreztem igy soha, pedig vágtak a kések akkor is rendesen. Biztos az van amit Penge mondott, hogy most gömbölyitettebb az él,azért érzem kiméletesebbnek ugyanolyan vagy jobb teljesitmény mellett.Egy biztos, Én elköteleztem magam a lógó bőr mellett.
Ha ezt tudja az S.K. bőr,mit tudhat egy profi minőségű. Na talán eccer...

Üdv, agyepüntúli.

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #515 Dátum: 2011. December 07. - 18:59:28 »
Igy biza! Én most egy hetek óta zsirozott, kb hat mm vastag, de nagyon finom felületű talpbőrrel fenek...és szerintem az is "belóg"..már csak a felület viszonylagos puhasága miatt is...szóval a valós élszög az mindig mikroszkopikus méretekben értendő...szerintem.

FBP

• Vendég
« Válasz #516 Dátum: 2011. December 07. - 19:00:03 »

Ha ezt tudja az S.K. bőr,mit tudhat egy profi minőségű. Na talán eccer...

Ne hidd, hogy azok többet! Csak esetleg szebbek...de az sem biztos.

FBP

• Vendég
« Válasz #517 Dátum: 2011. December 08. - 09:57:33 »
Hát...ugye a szekirodalom is azt írha a lógó bőrös élezésre, hogy a pengeháttal kell úgy megfeszíteni a bőrt, hogy az él felé eső része egyenes legyen. Ebben a helyzetben nincs különbség a lógó bőr és a paddle strop munkája között.
Viszont ezzel csak egy óriási probléma van: ilyet csak papírvékony bőrrel lehet megcsinálni...de ilyen meg nincs, sőt, mindenki a vastag bőröket szereti. Egy vastag bőr pedig a pengehátnál meghajlítva nem egy fix szöget képez a pengeháttal a szög hegyében, hanem egy körcikk-szerű hajlást, amitől az élszalag és a bőr síkja szöget fog bezárni, és még véletlenül sem lesz párhuzamos.
Nem az lehet, hogy jelen esetben - vagyis a bőrőzésnél - az elmélet és a valóság elég távol van egymástól???

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #518 Dátum: 2011. December 08. - 11:06:46 »

Még régebben olvastam talán a belga oldalon, hogy nincs tudományos kutatás arról, hogyan befolyásolja a bőrözés az élt. Nyilván régi megfigyelés, hogy a bőrőzés
javít az él állapotán, miután minden egyes borotválkozás egy kis teljesítmény vesztéssel jár. Ugye ezért bőrözünk minden borotválkozás után. A bőrőzés ellenére mindig van egy kis "élvesztés". Ha valaki nagyon sok időt tudna rá szánni, és lehetne egy egészen egzakt, objektív ( a hangsúly talán ezen van) mérési metódust kitalálni a jó élre, és annak meghatározására, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy  lehetne összefüggéseket találni a penge ( acél, kialakítás), a fenés ( azon belül is főleg a finiselés) és a bőrőzés  lehetőségei ( bőrfajta, húzás darabszám, lógó vs. paddle strop) között.

Ez egy neked való feladat lenne Peti.  :fetreng:

reofil
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

FBP

• Vendég
« Válasz #519 Dátum: 2011. December 08. - 11:13:38 »

Ez egy neked való feladat lenne Peti.  :fetreng:

reofil
Nem érek én rá ilyen marhaságokra  :crazy: :fetreng: :sör:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #520 Dátum: 2011. December 08. - 15:26:01 »
Én egy egyszerű ember vagyok. Mivel a lógó pacibőrömet szeretem, a feszítős/ragasztott paddlestrop stílusú bőröket meg nem, ezért olyanokat nem is használok :)
Sok sok évtizede a legtöbbet használt fenőeszköz a lógó bőr, gondolom az is tapasztalati úton lett így, és nem azért mert valaki tudományosan bebizonyította hogy az a jobb. Az ember arcbőre nem hazudik!  :crazy:  ;D

Egyébként meg mindkettő kerekíti az élét a borotvának, még valamennyire a balsafa is. Élezz meg valamit 1 réteg ragasztószalaggal, és utána pasztázz anélkül. Fura módon a borotva éle is fog polírozódni, nem csak az élszalag egy része, pedig papírforma szerint nem kellene, mivel az alacsonyabb szög miatt az élének nem szabadna leérni. Pedig olyan pici méretekben még a balsafa is enged annyit hogy elérje, a bőr meg főleg, akár lógó, akár paddle.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #521 Dátum: 2011. December 08. - 18:54:00 »
Ez tiszta fizika... egy puhább anyag találkozik egy keményebbel. A lógó bőr meg még további geometriával is rádob a kerekítésre.
Azt is meg merném kockáztatni, hogy az acél a kövön sem hoz teljesen ék élt... a kő kövön az meg ugyebár nem marad... ;D
de ez már kit érdekel!?  ;D

Nem elérhető arszab

• Törzstag
« Válasz #522 Dátum: 2011. December 09. - 19:21:53 »
... a kő kövön az meg ugyebár nem marad... ;D
de ez már kit érdekel!?  ;D

Hát azt aki épitkezik,de az egy másik fórum,itt meg nagyon oooofffffffff!  ;D

Nem elérhető kantaro

• Új tag
  • *
« Válasz #523 Dátum: 2011. December 31. - 13:50:44 »
Remélem nem írok rossz helyre, de nem igazán tudtam melyik témához illene a kérdésem. A gondom az lenne, hogy van két fenésre megérett borotvakésem, de Hajdúböszörmény környékén nem ismerek senkit aki foglalkozna ilyesmivel . Ha valaki tud a környékemen egy szakembert, legyen szives segítsen ki egy címmel. Előre is köszönöm.
Ja és majd elfelejtettem : Boldog új évet! :buek:
Soha ne ess pánikba !

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #524 Dátum: 2011. December 31. - 14:48:05 »
JenesSanya Debrecenben?
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici