Szerző Téma: Gillette  (Megtekintve 484551 alkalommal)

Nem elérhető vetus.novacula

• Törzstag
Re:Gillette
« Válasz #1035 Dátum: 2016. Március 05. - 16:08:29 »
Szerintem az oxidált koszos ezüst felületet nézed gunmetalnak. Az alján látszik a rendes kevésbé oxidos színe a rézre kopással. Nikkel bevonat ABC dobozon nem volt.
Csak ezüst tisztítóval nyúlj hozzá!
Az egyengetését sem nagyon ajánlom, mert szebb nem lesz. Max. a nagyobb huplit nyomd finoman vissza.

A 'GD' beütő nem ezüstöt jelent, hanem a gyártásban MEO által visszatartott javított darabot. De csak készüléken láttam még. Dobozon soha.
Old Type-on az ezüst alap volt. Az ABC szetteken is. Ezért soha nem jelölték az ezüst bevonatot.

Nem elérhető Black

• Törzstag
« Válasz #1036 Dátum: 2016. Március 05. - 16:31:29 »
Fúúú!
Ilyenkor örülök, hogy engem ez a gyüjtögetői láz nem kapott el. Annyi féle fajta van ezekből a Gillettekből mint a nyü.
Mondjuk az is igaz, hogy az én szememnek tök egyformák, max egy pici eltérés itt, egy pici eltérés ott...
Lajong és bolotvál! ;-)

• Törzstag
« Válasz #1037 Dátum: 2016. Március 05. - 16:42:54 »
Elég azt tudni és felismerni, hogy melyik a keresettebb és értékesebb darab.
Azok általában nem véletlenül keresettebbek. (Használati vagy ritkasági szempontból dönthetsz közülük.)

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1038 Dátum: 2016. Március 05. - 16:52:21 »
Elég azt tudni és felismerni, hogy melyik a keresettebb és értékesebb darab.
Azok általában nem véletlenül keresettebbek. (Használati vagy ritkasági szempontból dönthetsz közülük.)

És ezzel pont le is vázoltad a gyűjtés lényegét.
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #1039 Dátum: 2016. Március 05. - 17:28:43 »
A GD a nemesfém bevonatot jelölte, a franciáknál előírás volt, nem a javítás jele. A javítottak tudtommal L-el kezdődő új sorszámot kaptak az eredeti mellé.

Van egy empire pocket dobozom ugyan ezzel a beütővel, az ezüst, illettve Mr. Razornál egy fonott.
http://www.mr-razor.com/Rasierer/Old%20Type/1920-1921%20Pocket%20Edition%20501%20Canada.JPG

Ez viszont nem ezüst, a belseje szivárványos mélykék hasonlóan pl. a kékített vadászfegyverekhez, a fotón talán kivehető. Az ezüsttisztító meg sem mozdítja a kékítést.

Egymás mellett jól látszik különbség. Itt az ABC doboz már túl van az ezüsttisztítón.

GD az empire dobozon

Üdv

Á

• Törzstag
« Válasz #1040 Dátum: 2016. Március 05. - 22:20:04 »
A GD a nemesfém bevonatot jelölte, a franciáknál előírás volt, nem a javítás jele. A javítottak tudtommal L-el kezdődő új sorszámot kaptak az eredeti mellé.

Pár napja te szúrtad be ide ezt a linket. Ez a 2011-es BB-es Oympic Special poszt, ahol ezt a NOS viaszpecsétes Olympic szettet felnyitották, és 'GD' pecsétes hajszál repedéses nyelű Old Type 102A-t találtak benne.

Innen indult a polémia, hogy akkor a GD stamp az alaplemezen micsoda. Egyesek szerint MEO hiba pecsét, Jelentése Demaged Gillette (sérült Gillette). BB fórumokon ez már akkor régóta elfogadott jelentés volt. 

Más felvetés szerint ezüst fémjel. Aztán kerültek elő arany bevonatosak. Majd nikkelezett példányok is. Meg kiderült közben az is, hogy 3 mikron vastagság alatti nemesfém bevonatok esetén soha nem kellett Franciaországban a tárgyakat fémjelezni. Nem is talált senki 'GD' jelre francia fémjel szabvány leírást.

Harmadik jelentés, hogy talalálni olyan nikkel bevonatos készüléket, amin "IMPORTE d'Angleterre" + "GinD" feliratok vannak. Felmerült, hogy innen jön a GD stamp jelentése.

Negyedik a Mr-Razor vonal. Szerinte a GD jelentése: USA-ban készült borotva az európai piacra (US made razor for the european market.). Ez miből "GD" a fene tudja. (Ráadásul pont az ő gyűjteményében van egy GD pecsétes dobozú kanadai gyártású Old Type Ball End Pocket szett - ami dobozát nem USA-ban gyártották.)

Konszenzus a témában igazából nincs. Az utólsóra tippel talán a többség.

Nekem az első jelentése valamiért hihetőbbnek tűnik. Rengeteg nyélrepedt GD beütős Gillette készüléket láttam már fényképeken. És csak nagyon kevés épet. Jóval rosszabb az arány, mint más nem GD beütős e korszakban készült készülékeknél. Szerintem ez nem véletlen.
Plusz ami ezt sugalja, hogy a nálam lévő összes GD beütős borotva készülék hajszálrepedt nyelű. És vettem ilyet az USA-ból is.

Az én fikcióm kb. hosonló alapokon áll, mint az összes többi. Semmi tényen.  ;D
Gyártás közben az észlelt hiba miatt a GD pecséttel szelektáltak. A hibásakat egy tömegben javították, majd galvanizálták. Közben a nyélhüvelyek fejre préselésénél valami anyag feszültség gyikszer jelentkezett, ami azonnal nem mutatta magát. Egy tételben bekerültek ezek is a többi késztermék közé. Aztán nagy tömegben megkapta ezeket tök véletlenül a francia piac (is).

• Törzstag
« Válasz #1041 Dátum: 2016. Március 05. - 22:31:19 »
Az utóbbi képeken jobban mutatja magát a Gunmetál. Tényleg.
Jó szemed van, hogy vásárláskor kibökted.

A GD pecsétes Empire Pocket-ed az milyen évjárat. 1920 körüli?

• Törzstag
« Válasz #1042 Dátum: 2016. Március 05. - 22:39:34 »
És ezzel pont le is vázoltad a gyűjtés lényegét.

Nem hinném, hogy ez lenne a gyűjtés lényege. Vehetsz egy darab érdemlegeset is, ha tájékozott vagy. Mert csak érdekel.

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #1043 Dátum: 2016. Március 05. - 23:24:18 »
Az ABC 1909-es.

A G D damaged Gillette verzió szerintem azért sántít, mert minden Gillette beazonosítható gyárilag a pecsétekkel mint Gillette gyártmány, minek rápecsételni ismét, hogy sérült Gillette?
Az olympic set  doboza bontatlan volt, akkora hülye senki sem lehet, hogy rossz borotvát csomagol a gyárban és még meg is jelöli, hogy rossz. Jelzi a vevőnek, hogy tudjuk, hogy rossz, de becsomagoltuk?
Illetve ott az én ABC-m, tömör réz a nyele, nincs mit javítani rajta.
Ha valamit javítani kell, azt általában külön gyűjtik a gyárban, nem kell darabonként jelölni.

Ahol vissza lehet követni a borotva útját, ott a GD Gillette valahogy mindig a franciáktól jön, az ebayen gyakorlatilag csak ilyen Gillettek vannak fent francia eladóktól. Olasz, német magyar helyről mondjuk 5-10% környékén jön GD pecsétes borotva, a franciáknál ez inkább 80-90% (old typeok esetében).

Van egy arany standard combination setem, szintén Franciaországból, sajnos egy típusidegen ball enddel jött. A ball end aranyozott, GD nyomással.

Az európai piacra szánt amerikai borotva az ABC készletem miatt sántít, nincs a dobozon pecsét csak az arany borotván.
Az egy érdekes kérdés, hogy miért nincsenek pecsételt arany/ezüst kiegészítők, mint pl. penge vagy szappantartó?

A három mikronos réteg igaz lehet, de a Gillette tripla bevonattal hirdette magát és a rétegvastagság az old typokon szabadszemmel látható, nem az a leheletnyi f.s mint amit évtizedekkel később használtak, pl. az adjustableek aranyozására.

GinD-t eddig angol gyártásokon láttam és New volt a legkorábbi modell, szerintem nem azonos a GD-vel, főleg, hogy az korábbi jelölés.
Nikkelezett borotván még nem találkoztam GD-vel, persze lehet. Akkor újra kell gondolni a teóriákat.

Üdv

Á

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #1044 Dátum: 2016. Március 05. - 23:29:55 »
Megint fut egy viaszpecsetes nos olimpiai készlet a franciáknál. Mintha kifosztottak volna egy raktárt...

Á

• Törzstag
« Válasz #1045 Dátum: 2016. Március 05. - 23:48:21 »
Hogy érthetőbb legyen. Szerintem nem a nyélrepedés miatt kaptak GD pecsétet a készülékek. Ezer más ok miatt szelektálhatta a MEO.
A fatális hiba az újragyártásnál történhetett. A régi nyeleket kapták vissza az újraszerelésnél, a kétszeri fejre sajtolás anyag ridegedést okozott. Vagy ekörül történt valami hasonló gond.
Az élet produkál könnyen ilyesmit. Ahol kehe van könnyen bevág a ménkű is alapon. Láttam már sok ilyet a gépgyártásban.  ;D
Persze hogy nem életszerű, hogy a Gillette jelöli a hibás termékeit, majd ezeket a jelölt hibával el is adja.
De mondtam. Ez csak az én fikcióm a vita értelmetlenségének fokozására.  :crazy:

Tévedés, hogy a Gillette MEO nem jelölt egyenként hibás terméket. Jelölt más szériákban is hibás készüléket egy betü beütővel, egyenként persze.

Egyébként a 3 mikron az kb. ezeknek a háromszor galvanizált bevonatoknak a vastagsága. De tök mindegy. Mert az arany és ezüst bevonatokat sehol sem jelöli azonos beütő sehol a világon. És vannak ezek nikkel cuccoson is.

Az EU földrajzi koncentrálság miatt gondolható a Mr-Razor féle hihetőség. Pld. vannak ezek Németországban is bőven a korból. Francia lokalozáció tudtommal nem döntő és egyedüli. De tény, hogy a tárgyalt korszakban ide jött az USA import nagy része. 

• Törzstag
« Válasz #1046 Dátum: 2016. Március 05. - 23:56:41 »
Azt írtad az Empire dobozon van a GD beütő.
Nem olvastam még sehol, hogy 1909-ben használta már ezt a beütőt a Gillette. (Pont ezért kérdezem.)

Meg csak a dobozon van? A benne levő készüléken nincs? (Bocs, de kavarom már a szettjeidet.)

• Törzstag
« Válasz #1047 Dátum: 2016. Március 06. - 01:06:35 »
Megint fut egy viaszpecsetes nos olimpiai készlet a franciáknál. ...

Nem tudom érdemes-e viszonylag nagyobb összegért megvenni egy ilyet - ezt most képzeletben tehetős USA zsebbel nézve gondolom.
Maga a készlet egy sima Pioneer Old Type szett. Minősége átlagos 1920-as évekre jellemző Gillette. Szép vajszínű körítésben, de abszolút nem prémium modell. Meg nem is annyira ritka, ha nekem is jutott belőle.
Használatban sincs benne semmi extra, jó kis Old Type Gillette.

Az enyém szép megkímélt állapotú használt példány. A dobozokon inkább öregedés látható, a borotva meg simán nézhető NOS-nak. Vizet szerintem nem nagyon látott. Max. kipróbálták.
A nyelén nekem is a szokásos mikro repedés. Talán ezért nem használták. (Képet rakok róla hamarosan. Csak legyen időm fotózni.)

Szerintem ezek nagy része ilyen hajszál repedéses. Konkrétan én egy Olympic Speciál szettre emlékszem ami nem volt repedt, a látott sok repedt nyelű mellett.
Majdnem tuti, hogy a most  Ebay-en futó szett is ilyen készüléket rejt.
Szóval vesz az ember egy lutrit, ami nem lutri mert szinte biztosan repedt. Vagy, ha kipróbálod, esélyes hogy megreped.
Plusz alapból nem érdemes a viaszpecsétet kibontani. Mert az ára csak így marad magas gyűjtői áron.  :jajne:

Persze én megvenném és kibontanám a csomagolásból. Azért van nem?

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #1048 Dátum: 2016. Március 06. - 10:23:22 »
A beütős empire doboz Gillette gyártmány, szerintem kanadai, mert kicsit eltér a mintája, üresen jött, ezt 1916 környékére tippelem, mert előkerült egy azonos kanadai empire szett ball end borotvával.
Az ABC készletben csak a borotva volt beütve, ebből is van egy másik példány, emlékeim szerint a szériaszáma 4-500-zal van az enyém előtt.

Az európai piacos jelzésnél az sem stimmel, hogy a vest pocketek sincsenek beütve, pedig azok kifejezetten ide készültek.

Mit ér egy ilyen olimpiai készlet? Ha folytatódik a trend, két három év múlva 30-40 százalékkal többet, mint a mai legmagasabb ár, ennel jobb befektetés nem nagyon van. De az is lehet, hogy előkerül még vagy ötven példány és elkezd zuhanni az ár.

Á

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1049 Dátum: 2016. Március 06. - 14:23:48 »
A Filákat kellett volna így megtippelni vagy öt-hat évvel ezelőtt....

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici