Az első néhány alkalommal nem élesben szegecseltem. Gyakoroltam két falapon, kukába való, régi nyélen. Kísérleteztem a hosszúsággal, a fej alakjával stb.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak: még mielőtt teljesen szorosra szegecselem, gyakrabban összezárom/kinyitom, hogy ellenőrizzem a helyes záródást. Ha nagyon tart az egyik irányba, akkor kinyitva, kicsit ellentartva zömítem tovább. Bizonyos szaru nyeleknél sok szerencse kell hozzá, hogy tökéletesen sikerüljön, sőt, később is simán elállítódik. Nem is szeretem ezt az anyagot.
A problémádat még okozhatja, hogy mégiscsak erősen szegecseltél, vagy túl hosszú szárat hagytál rá, így elgörbült kicsit a szegecs.
Ahogy néztem, szegecselni a penge több állásában érdemes: nyitva, csukva, félig nyitva stb.
Ha nagyon bénán záródik, és sehogyan sem tudod helyrehozni, akkor szerintem érdemes újra kezdeni.
Ha félted a nyelet, és nem vagy még biztos magadban, érdemes a szegecs körül szigetelőszalagot használni.
Sanyi is leírta, hogy kb. fél óra egy borotva szegecselése neki. Nekem is, sokszor több is. Szóval csak türelmesen, lassan.