Üdv!
A borotvával az első dolgom a szétszerelés volt. Egy sima egyszerű lapos tűreszelővel lereszeltem a szegecs fejés és egy vékonyabb szöggel kiütöttem a helyéről. Kicsit azért féltem, nehogy eltörjön a nyél, de sikerrel jártam. Szerencsére a nyélnek semmi komolyabb baja nem volt, így persze ügyelve a feliratra, 1000, 2000-es papírral átsimogattam.
A képek csak illusztrációk!
Ezt a valóságban nem az asztalon csináltam, hanem résnyire nyitott satura fektettem fel és ott kalapátam ki a szegecset.
A penge felújítását a kitöredezett él eltüntetésével kezdtem. Először 240-es csiszolópapíron jobbra-balra huzogatva tüntettem el a csorbulások egy részét(ez látható abban a 12 részes felújításos videóban, ami ide is be volt linekelve), majd áttértem a jenessanyi segítségével beszerzett 600-as tyrolit kőre. A kövön való fenéssel elvoltam egy jó darabig, nem is ment egyszerre, ha meguntam félreraktam és pihenőt tartottam. Végül is maradéktalanul sikerült az össze csorbát eltüntetni, mikor kész lettem csak ennyit mondtam magamban: jee jee jee.
A pengetükör csiszolására 240, 600, 800, 1000, 2000-es papírokat szépen sorrendben és egy kis olajat használtam. Itt semmi ördöngősségre nem kell gondolni, nem voltak segédeszközök, csak az ujjaim. Felvagdostam a 240-es papírt kb. 3x4 centis darabokra, de igazából akkorára vágod, ami neked kényelmes. Szóval leraktam magam elé a borotvát az asztalra, öntöttem rá néhány csepp olajat, ráfektettem a csiszolópapírt és a mutatóujjammal elkezdtem előre-hátra tologatni a pengén. Mivel volt néhány mélyebb rozsdafolt is, így jó ideig elvoltam a 240-es papírral. Sajnos néhány dolog csak akkor látszott meg a felületen, amikor már végig mentem rajta az összes papírral. Nem szabad kétségbe esni, addig kell csinálni, amíg jó nem lesz, vagy meg nem elégedsz azzal, amit eddig kihoztál belőle. Nálam is maradtak foltok a pengén, de szerintem ezeket csak köszörüléssel lehetne eltüntetni.
A csiszatolás egy idő múlva elég unalmas tud lenni, szóval ajánlatos közben zenét hallgatni vagy a sorozatot nézni, persze ez a két dolog nincs kőbe vésve.
Miután kész voltam az összes felület csiszolásával jöhetett a krómoxiddal, ill. polírozó pasztával való utókezelés.
A szegecselésbe nem nagyon mennék bele, mert azt kb. nulla tapasztalattal csináltam.
Remélem valamennyire érthető voltam, sajnos a fogalmazáskészségem eléggé az ősember szintjén van.
üdv:
Lac