Laci!
Első körben amit melegen ajánlanék az az, hogy a szebbik/jobb állapotú/jobban tetsző borotvádat éleztesd meg valakivel aki tud élezni. Többen is vannak a fórumon, biztosan találsz valakit aki szívesen segít neked. A késes borotválkozást érdemes olyan késsel kezdeni, ami biztosan éles, hogy ne azon rágódj az elejétől fogva, hogy mi miatt nem megy:
Rosszul bőrözök? Rosszul tartom a kést? Rossz a szőröm előkészítése? Nem elég éles a késem?Ha biztos forrásból tudod hogy a kés éle jó, akkor ki van iktatva a legnagyobb hibalehetőség. Továbbá, ha már megy a borotválkozás és a bőrözés is rendesen, akkor lesz összehasonlítási alapod hogy milyennek kellene lennie az élének. Arról nem is beszélve, hogy addig nincs értelme megtanulnod élezni, amíg nem borotválkozol/bőrözöl biztos kézzel. Én úgy kezdtem a borotválkozás/bőrözés/élezés triászt, hogy fogalmam nem volt semmiről, és így kínkeservesen lassú, és frusztráló volt a tanulási fázisom
A legfőbb tanácsom:
A nyeles fenődnek a textil oldalát valamilyen pasztával kend be, amit linkeltek neked postot ott találsz róluk infót. Egy jól élezett borotvával, és a fenőddel bőven elleszel pár hónapig, ha nem rontod el az élét semmivel. Ezzel a pakkal tanuld meg a késes borotválkozás és a fenés alapjait, erre én szánnék a helyedben 1-2 hónapot legalább. Közben itt olvasgatod a topicokat, és a bennük összegyűlt infókat kicsit tanulgasd, és ismerkedj az élezés témájával. Nézegess pár videót youtube-on, az is segíteni fog.Namármost, tapasztalatból tudom hogy a fentebb leírt tanácsomat nem fogod megfogadni, vagy legalábbis csak részben fogod
A következő tanácsok erre az esetre vannak
Az egyiket tényleg éleztesd meg valakivel, vagy legalábbis tedd félre, és ne piszkálj hozzá. Azután próbáld csak megélezni, hogy a másikat sikerült használhatóvá tenni. Valamilyen fára ragassz üveget vagy plexit, és arra ragaszd a csiszolópapírokat. A helyedben 3-at csinálnék, 400-1000-2000.
A papírokat annyira síkra ragaszd fel amennyire csak tudod! Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni, sokkal gyorsabban fogsz haladni ha tuti sík a felület amin élezel, és ez kövekre is igaz. Mindig vizesen használd, és nem kell nagyon sűrűn cserélni ezeket a papírokat, ha mondjuk 20x7-8 centis darabokra vágsz fel egy ívet. Ez nagyolni jó lesz, utána gyémántos pasztákkal lehet a legjobban és legolcsóbban haladni, a legegyszerűbb a balzafa ehhez. Erről a témáról találsz tőlem is és másoktól is pár postot, azokat olvasd el, sok minden le van írva.