Hoffritz
A tegnapelőtt megvásárolt Hoffritz slant borotvát tegnap át is vettem az eladótól , ma meg már egy kicsit foglalkoztam is vele.
Eredeti dobozában kaptam. A doboz külseje jócskán magán viseli a gyártás óta eltelt idő nyomát. Egyszer, ha majd krómoztatni indulok, akkor ezt feltétlen magammal kell vinnem.
A doboz belseje viszont rendezett, a pengetartók NOS állapotúak, szerintem sosem hagyták el a dobozka védelmét és tán penge sem volt bennük sohasem.
A borotva is nagyon jó állapotban volt, pláne a fej. Karcok sehol. A H betűnél mintha lenne egy karc, de az csak a cső illesztése, nem más. Nyilván gondos gazdája lehetett, aki a hozzáférhető helyeken karbantartotta az eszközt. Viszont nagy valószínűséggel szét sosem szedhette, mert belül azért a lerakódott vékony vízkőrétegből látszott, hogy volt használva a cucc, ha nem is mindennap.
Szóval én rögtön szétkaptam és ebből is ki szerettem volna venni a biztonsági gyűrűt, mint azt tettem a Merkur esetében is. Amabból kézzel egy pillanat alatt kiszedtem, de ebből 10 perc elteltével sem sikerült kibányásznom. Így kénytelen voltam rugós műszerészfogóval levenni. A Hoffritz biztonsági gyűrűje jobban össze volt nyomva, mint a Merkuré, valamint érzetre kissé masszívabbnak is tűnik a Hoffritzé, ezért volt nehezebb a levétele. Némi karbantartás után így nézett ki a vas:
Első blikkre meg másodikra is totál úgy néz ki, mint egy Merkur 37c, mindaddig, míg egymás mellé nem tesszük őket. Lehet, hogy ugyanaz a cég gyártotta mindkettőt, viszont apró részletekben eltérnek egymástól.
Az első mindjárt a tömegük. A Merkur 3 grammal nehezebb a Hoffritznál. Az alkatrészeket külön mérve arra jutottam, hogy a menetes részük egyenlő tömegű, a fő darabok különbsége 2 gramm, az alsó tekerentyűké 1 gramm.
Az alsó részen a biztonsági gyűrűhelye 1 milliméterrel szélesebb a H. esetében. Bár nem vagyok fémtechnikai szakember, de nem tudtam nem észrevenni a Merkuron szabályosan elhelyezkedő esztergálási nyomokat. Ugyanezek a nyomok a Hoffritzon szabálytalanabbak. Talán az egyiket még kézzel esztergálhatták, a másikat meg tán CNC-vel, fene tudja.
A M. recés részének a teteje le van fózolva, H borotváé nincs. A Merkuron az ütköző rész magasabbra van hagyva, mint az amerikásnál. Lásd kép:
A középső elemen az eltérés a csúszásgátlók kialakításában mutatkozik. A Hoffritz nyelén kis piramisok sorakoznak, a Merkuron más jelegű a kialakításuk és jóval nagyobbak a „pixelek”.
A fejen a külső oldalon nem látok eltérést, belül viszont más a két sablon lenyomata. A 3-as számmal jelzett (M.) mintha csiszolva lett volna, a 4-es (ez a H.) letisztultabb képet mutat. A galvanizálást jobban szemügyre véve úgy tűnik, hogy a krómból nem jutott mindenhova, a nikkel viszont szépen befogta a fogakat.
A menetes részben is van különbség, nevezetesen a Hoffritz menete 1 milivel hosszabb, így érzetre sokkal jobb azt összerakni, mint a Merkurt. A Merkurnál az előző leírásomban is nehezményeztem, hogy amikor a fej stabilan kezdi tartani a pengét, akkor már nem lehet tovább tekerni, mert nagy valószínűséggel vége a menetnek. A Hoffritz esetében miután a fej megfogta a pengét, utána még lehet húzni a meneten és nekem ez utóbbi jobban bejön.
Természetesen akció közben is kipróbáltam a cuccot, de így külön használva nem tűnt különbözőnek a Merkurtól. Egyszerre kell megpróbálni őket, van-e valami különbség. Majd holnap.