Szerző Téma: Merkur  (Megtekintve 431513 alkalommal)

Nem elérhető Betyarka

• Törzstag
Re:Merkur
« Válasz #630 Dátum: 2013. Január 19. - 08:12:23 »
Na végre. Ideért a hó. Jó szánkót tud ajánlani valaki?
bocsi. off ba szántam.
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #631 Dátum: 2013. Január 19. - 08:30:36 »
 :fetreng:
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #632 Dátum: 2013. Január 19. - 10:12:27 »
Muhaha! Kösz a derűs reggelt!

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #633 Dátum: 2013. Január 19. - 10:55:11 »
fehege, tothzoltan: nagyon köszönöm a segítséget, tegnap megvettem a Merkur bakelitet, ma pedig kipróbáltam.  Fantasztikus, olyan sima BBSt produkál 0 irritációval (először azt hittem nem tettem bele pengét ;)), hogy ámulat.  Ezt nagyon eltalálták.

Először általánosságban tartózkodtam a könnyű, műanyag borotváktól, de most már az gondolom hogy ez való nekem, a kezemben érzem ahogy viszi a borostát, tökéletes visszacsatolás, a nehezebb, fém borotvákon ez nem volt meg ennyire.

Ami viszont fura: a kialakítás nem pozicionálja a pengét teljesen a fejben, kb 0.5mmt tudom mozgatni bármilyen irányba, akár ferdére is.  Ügyeltem erre, nem volt vele semmi gond, csak kíváncsi lennék más tapasztalt-e ilyet.  A penge Astra Platinum, ha ez számít... lehet hogy minden borotvában így viselkedik, csak eddig nem tűnt fel, mert a fém a fémen nem látszik így.  Ki fogom próbálni más pengékkel is.  Egyáltalán van valami szabvány a DE pengék méretére, vagy csak "szokás" alakította ki?

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #634 Dátum: 2013. Január 19. - 12:04:25 »
Igen, kicsit túlnyomtam egy-két helyen (nem merés kérdése volt, hanem a tapasztalat hiánya ezzel a borotvával), de semmi bajom nem lett.  Érdekes módon a könnyű borotvával sokkal könnyebb eltalálni mennyire kell nyomni, pedig amiket a DE-kezdés előtt olvastam mind azt írták hogy a nehéz a jobb.  Ezek szerint ez (is) szubjektív.

Próbálgattam pengéket belerakni (Astra kék, zöld, Gillette Platinum, Wilkinson, Lord többféle), illetve ugyanezeket a pengéket az EJ DE89-ben, és az a benyomásom hogy ugyanannyi a mozgástér mindkettőben, szóval csak optikai csalódás a fenti észrevételem, a fekete/vörös alapon jobban látszik a fém.  És kösz a tanácsot, fogalmam sem volt hogy ez is ellenőrizni kell.

És végül: tényleg nem olcsó, de nem is drága borotva, minőségének megfelelő ár.  Ódzkodtam a műanyagtól, utólag látom hogy teljesen hülye előítélet volt, van ebből is minőségi — bár tudtommal ez az egyetlen, amit újonnan meg lehet venni.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #635 Dátum: 2013. Január 22. - 17:26:07 »
Hát megjött a sz(l)entem!

A napfényes Floridából szegény a rideg télbe csöppent, ráadásul mindjárt első nap munkára is fogták, semmi akklimatizáció meg ilyesmi.
Az új vasakat általában Feather pengével próbálom, hogy lássam, mi a maximum, amit elvárhatok tőlük. Most sem volt ez másképp, mint lenni szokott, tehát egy 0 km-es japán blédet tettem a borotvába.

Két kört mentem, szokásomhoz híven óvatosan húzogattam az új hardvert a képemen, hadd szokja a terepet, amin majd rendszeresen dolgoznia kell.
Szerintem a slant fej picit túl van dimenzionálva. Ezzel sem kell (szerintem) máshogy borotválkozni, mint bármelyik másik DE borotvával, semmiféle új fajta tartást nem igényelt. Én legalább is ugyanazokkal a mozdulatokkal operáltam, mint az úgymond hagyományos fejű borotváknál szoktam. Az orr alatt is normálisan le lehet vele húzni a szőrt, a nyaki részeken is. Persze 2-3 pontvérzés beugrott, de új fedörrel mikor nem, ugye?! Nyomni nem nyomtam, mert egyrészt van némi önsúlya a vasnak, másrészt a penge sem igényelte a nagyobb nyomatékot, de a végeredmény nagyon jó lett így is.
Az első benyomás nálam nagyon fontos, ezért jó hír a borotvának, hogy nem kell majd sokat unatkoznia a tartóban, viszonylag gyakran be lesz fogva.
A borotva harapóssága is fontos szempont és evvel szerencsére nem szűkölködik, szóval a biztonsági borotva kifejezésből az első szót kis idézőjelekkel illik kezelni, pláne ha Feather pengével szeretnénk használni.

Van olyan része is a borotvának, ami idegesített. Nevezetesen az alsó tekerős részen található biztonsági gyűrű, ami megakadályozza, hogy pengecsere alkalmával az alsó részt lepottyantsuk. Mivel a több részes borotvákat minden borotválkozás után szét szoktam szedni, ezért ezt az alkatrészt mindjárt el is távolítottam belőle, mert csak a gond lenne vele minden alkalommal az miatt, hogy nehézkes visszatenni őt a fészkébe. Akik nem szokták soha szétszedni a borotvát, azoknak természetesen áldás lesz ez a kis mütyűr.
Ami még kicsit fura volt, hogy a pengetartó pöckök egy hangyányit kisebbek a kelleténél, így a penge kissé lötyög rajta összeszerelés előtt. Hogy a fej jól tartsa a pengét eléggé meg kell húzni a menetet, aminek gyakorlatilag nincs holtjátéka. Tehát ott kezd szorítani a cucc, ahol a menetnek is nagy valószínűséggel vége van, bár ez csak tipp úgy első érzetre. 2-3 milivel hosszabbra is vághatták volna szerintem.

Ezeket leszámítva első menet után azt mondanám, hogy ez egy jó borotva, alapos is, úgy fest szeretni fogom. Akik megbocsájtó hardvert szeretnének, azok viszont ne ezt vegyék. :)

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető Betyarka

• Törzstag
« Válasz #636 Dátum: 2013. Január 22. - 19:26:41 »
Tessék egészséggel használni! ;D
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #637 Dátum: 2013. Január 25. - 21:47:31 »
Köszi!

Persze nem maradt sokáig egyedül, mert ma megvettem az ikertestvérét, csak arra Hoffritz van írva. Gyanítom a két borotván csak a véset fog különbözni, de majd meglátom, ha nálam lesz.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #638 Dátum: 2013. Január 26. - 22:05:14 »
A Hoffritzet már délben megkaparintottam, kezelésbe is vettem, viszont a délutánom foglalt volt, ezért nem tudtam vele érdemben foglalkozni itt az oldalon, most nemrég estem csak haza.
Holnap valamikor azért egy kis összehasonlító elemzést bepakolok ide, képestől. Van némi elfoglaltságom holnap is, tehát vagy reggel vagy este állok neki.
Annyi már most teljesen bizonyos, hogy színre különböznek. A Merkur full krómos, így szürke, a Hoffritz viszont nikkelezve van, legalább is a fejrész, így az kissé sárgás árnyalatú. A nyél része viszont valami mással van galvanizálva, mert színre és fényességre is eltér a fejtől. A nyél savra rosszul reagált egy bizonyos idő után, a fémpolírozó anyagot viszont szerette.
Többet holnap...

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #639 Dátum: 2013. Január 27. - 17:59:48 »
Most elolvastam tüzetesen. Ki a frász gondolná, hogy ezüstöznek valamit?!  :) A fémtisztító jó volt neki, szépen kitisztultak a megfeketedett részek.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #640 Dátum: 2013. Január 27. - 18:15:06 »
Hoffritz

A tegnapelőtt megvásárolt Hoffritz slant borotvát tegnap át is vettem az eladótól , ma meg már egy kicsit foglalkoztam is vele.
Eredeti dobozában kaptam. A doboz külseje jócskán magán viseli a gyártás óta eltelt idő nyomát. Egyszer, ha majd krómoztatni indulok, akkor ezt feltétlen magammal kell vinnem.
A doboz belseje viszont rendezett, a pengetartók NOS állapotúak, szerintem sosem hagyták el a dobozka védelmét és tán penge sem volt bennük sohasem.
A borotva is nagyon jó állapotban volt, pláne a fej. Karcok sehol. A H betűnél mintha lenne egy karc, de az csak a cső illesztése, nem más. Nyilván gondos gazdája lehetett, aki a hozzáférhető helyeken karbantartotta az eszközt. Viszont nagy valószínűséggel szét sosem szedhette, mert belül azért a lerakódott vékony vízkőrétegből látszott, hogy volt használva a cucc, ha nem is mindennap.

Szóval én rögtön szétkaptam és ebből is ki szerettem volna venni  a biztonsági gyűrűt, mint azt tettem a Merkur esetében is. Amabból kézzel egy pillanat alatt kiszedtem, de ebből 10 perc elteltével sem sikerült kibányásznom. Így kénytelen voltam rugós műszerészfogóval levenni. A Hoffritz biztonsági gyűrűje jobban össze volt nyomva, mint a Merkuré, valamint érzetre kissé masszívabbnak is  tűnik a Hoffritzé, ezért volt nehezebb a levétele. Némi karbantartás után így nézett ki a vas:

Első blikkre meg másodikra is totál úgy néz ki, mint egy Merkur 37c, mindaddig, míg egymás mellé nem tesszük őket. Lehet, hogy ugyanaz a cég gyártotta mindkettőt, viszont apró részletekben eltérnek egymástól.
Az első mindjárt a tömegük. A Merkur 3 grammal nehezebb a Hoffritznál. Az alkatrészeket külön mérve arra jutottam, hogy a menetes részük egyenlő tömegű, a fő darabok különbsége 2 gramm, az alsó tekerentyűké 1 gramm.
Az alsó részen a biztonsági gyűrűhelye 1 milliméterrel szélesebb a H. esetében. Bár nem vagyok fémtechnikai szakember, de nem tudtam nem észrevenni a Merkuron szabályosan elhelyezkedő esztergálási nyomokat. Ugyanezek a nyomok a Hoffritzon szabálytalanabbak. Talán az egyiket még kézzel esztergálhatták, a másikat meg tán CNC-vel, fene tudja.
 A M. recés részének a teteje le van fózolva, H borotváé nincs. A Merkuron az ütköző rész magasabbra van hagyva, mint  az amerikásnál. Lásd kép:

A középső elemen az eltérés a csúszásgátlók kialakításában mutatkozik. A Hoffritz nyelén kis piramisok sorakoznak, a Merkuron más jelegű a kialakításuk és jóval nagyobbak a „pixelek”.

A fejen a külső oldalon nem látok eltérést, belül viszont más a két sablon lenyomata. A 3-as számmal jelzett (M.) mintha csiszolva lett volna, a 4-es (ez a H.) letisztultabb képet mutat. A galvanizálást jobban szemügyre véve úgy tűnik, hogy a krómból nem jutott mindenhova, a nikkel viszont szépen befogta a fogakat.

A menetes részben is van különbség, nevezetesen a Hoffritz menete 1 milivel hosszabb, így érzetre sokkal jobb azt összerakni, mint a Merkurt. A Merkurnál az előző leírásomban is nehezményeztem, hogy amikor a fej stabilan kezdi tartani a pengét, akkor már nem lehet tovább tekerni, mert nagy valószínűséggel vége a menetnek. A Hoffritz esetében miután a fej megfogta a pengét, utána még lehet húzni a meneten és nekem ez utóbbi jobban bejön.

Természetesen akció közben is kipróbáltam a cuccot, de így külön használva nem tűnt különbözőnek a Merkurtól. Egyszerre kell megpróbálni őket, van-e valami különbség. Majd holnap. :)

Nem elérhető Betyarka

• Törzstag
« Válasz #641 Dátum: 2013. Január 27. - 19:51:52 »
Nem is tudtam, hogy a future ilyen régi márka. Azt hittem hiper szuper modernnek számít.
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #642 Dátum: 2013. Január 27. - 21:30:40 »
Érdekes ez a Merkur sztori. A borotváik (ezek a szlentek mindenesetre) jók.
Fura az emberi lélek is. Képesek kiadni 100-150 dollárt is azért, mert egy borotvára nem X, hanem Y szöveg lett gravírozva. :)
Én viszonylag jó áron jutottam hozzá, sebaj-standardhoz képest mindenképp. Ha látnék egy Walbuscht, azt is biztos megvenném. :)

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #643 Dátum: 2013. Január 28. - 09:18:53 »
Hogy kinek mennyit ér egy borotva az nyilván szubjektív.
Neked ezek szerint nem érte meg, szíved joga, hogy nem licitáltál rá, illetve nem vetted meg.
Természetesen véleményed is lehet arról, hogy én jól jártam-e vagy sem, csak engem ez halálosan nem érdekel, mert nekem az a lényeg, hogy én érezzem úgy, hogy megérte. És jelenleg még úgy érzem.
Ha csak egy internetes átlagárat nézek a Merkur 37c-re, akkor a postával együtt nagyjából ugyanitt lettem volna, és ahhoz persze nincs doboz ( a nincshez képest szerintem a van mindenképpen több, állapotfüggetlenül), és akad némi rizikófaktor a szállítmányozás miatt is, ugyebár.
Ez meg teljesen jó állapotú volt, itt volt tőlem szinte egy köpésre, így még postázni sem kellett, ráadásul szerencsére megengedhetem magamnak, hogy két Merkur 37c-m is legyen, csak eltérő fejléccel. Úgyhogy nekem megérte.

Tán nincs két hete, hogy egy Apollo-ról 50 centtel maradtam le a sebajon, így az ilyen aukciós, licitálós szarakodásokat ha lehet, akkor elkerülöm ezentúl. Itt volt villám ár, kihasználtam, nagyjából úgy a 3. kép megtekintése után.
Ennyi. :)

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #644 Dátum: 2013. Január 28. - 09:25:00 »
Kelgyó, ne vedd a szívedre, kicsit karcos Feri stílusa, de élőben jó gyerek!  :sör:
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici