Hosszú erős arcszőrzetre kimondottan a nyitott fésűs borotva a legideálisabb?Edwin Jagger borotvába láttam olyat is ami egyáltalán nem fésűs,azzal pl mi a helyzet ilyen esetben,vagy a pillangó tto borotvák mennyire alkalmasak hosszabb szőrzetre,mondjuk heti egy borotválkozásra.Nekem van egy Merkur 15 C-m az tökéletesen muzsikál,de nem tudom milyen fajtát merjek még vásárolni.Ez a borotva vajon melyik típus talán C 15,csak más nyéllel?
http://solingenaruhaz.hu/images/dovo/416-Merkur-Rasierer--verchromt--41.jpg
Az első kérdés tartalmával egy picit kötekednék...
A kérdés az, hogy mi a cél. Ha a cél az, hogy minél kisebb erőfeszítéssel minél simább arcbőrt érj el, akkor a válasz igen. Ha azonban a hosszú erős arcszőrzettel való birkózás a cél, szerintem igazából bármely, itt a fórumon konszenzusosan megbízhatónak, jónak tartott borotva megfelel. Pláne - és itt még egy szempontot bedobok, a sajátomat
- ha az emlegetett szőrzethez (amilyen pl. nekem is van
) viszonylag érzékeny bőr párosul, akkor a nyíltfésűssel, amit a réven nyersz, elveszted a vámon: könnyebben előáll a BBS, ám biztosan jobban irritál - mindenképp több gyakorlást és kifinomultabb technikát igényel, ami nekem már "nem érte meg."
Tény persze, hogy a zártfésűsök némelyikénél a kialakításból adódóan bizonyos vágásmagasságon alul már egyszerűen fizikai képtelenség vágni - így pl. soha nem lesz olyan sima az arcbőröm egy Lord L6-os borotválkozás után, mint egy 2,5-2-esre állított Futurral. Persze nem teljesen fair idehozakodni a Futurral, mivel annak a magas fokozatai simán megfeleltethetők - szerintem - egy nyíltfésűsnek...